Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Η Αϊτή αναγνώρισε πρώτη την Επανάσταση του 1821 και η Ελλάδα την τιμά με εκδήλωση στα Καλάβρυτα


Δείτε ζωντανά την τιμητική εκδήλωση για την δημοκρατία της Αϊτής, της 1ης χώρας που αναγνώρισε τον Ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία. Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι η παρακίνηση όλων των Δήμων της χώρας ώστε να συγκεντρωθεί ένα σημαντικό ποσό που θα δοθεί στην Δημοκρατία της Αϊτής για την ολοκλήρωση ενός κοινωφελούς έργου το οποίο και θα βοηθήσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. 

Κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία κοινού τηρώντας αυστηρά τα μέτρα κατά της διασποράς του covid-19, θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, οι κάτωθι καλεσμένοι : O κ. Νεκτάριος Φαρμάκης (Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος)
 Ο κ. Δημήτριος Παπαστεργίου (Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. & Δήμαρχος Τρικκαίων)
 Η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη (Πρόεδρος Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021)
 Ο κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
 Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης (Γραμματέας ΜΕΡΑ25)
 Ο κ. Ιάσωνας Φωτήλας (Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ)
 Ο κ. Άγγελος Τσιγκρής (Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ)
 Η κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου (Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ)
 Ο κ. Κωνσταντίνος Μάρκου (Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ)
 Η κα. Σία Αναγνωστοπούλου (Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ)
 Ο κ. Ανδρέας Φίλιας (Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δυτικής Ελλάδος)
 Ο κ. Δημήτριος Σταθακόπουλος (Καθηγητής Πάντειον Πανεπιστήμιο – Συνεργάτης εργαστηρίου Τουρκικών & Ευρασιατικών μελετών)
 Ο κ. Αντρέι Μ. ΜΑΣΛΟΒ (Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία)

Ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς αποτελεί και ο χαιρετισμός που θα απευθύνει η κα. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Κεντρικός ομιλητής της συγκεκριμένης εκδήλωσης θα είναι ο Δήμαρχος Καλάβρυτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος καθώς και ο κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης (Καθηγητής Πολιτικής επιστήμης ΕΚΠΑ, μέλος επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων και μέλος της Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021).

Τέλος, στην συγκεκριμένη εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω του επίσημου λογαριασμού youtube του Δήμου Καλαβρύτων, θα παρουσιαστεί και το επίσημο λογότυπο του Δήμου μας για τα 200 χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας με τίτλο «Καλάβρυτα – Φλόγα Ελευθερίας 1821 – 2021».

 

Mπορεί αρκετός κόσμος να μην τον γνωρίζει, αλλά η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο αυτό και για να τιμηθεί η συγκεκριμένη χώρα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει σειρά δράσεων, όπως έκανε γνωστό ο Νίκος Δένδιας.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν μέσω ανάρτησης του Νίκου Δένδια στα κοινωνικά δίκτυα, σε συνέχεια της πρότασης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε στην επιστολή του δημάρχου Καλαβρύτων Αθανάσιου  Παπαδόπουλου και στην πρότασή του να τιμηθεί η Αϊτή.
«Στόχος να τονιστεί η σημασία που αποδίδει η χώρα μας στην επίσημη αναγνώριση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από τη Δημοκρατία της Αϊτής και την έμπρακτη συμπαράστασή της» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών στην ανάρτησή του, ανακοινώνοντας πως ανάμεσα στις πρωτοβουλίες συγκαταλέγεται και η επίσκεψή του στην Aϊτή μέχρι το φθινόπωρο, εφόσον βεβαίως το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.
«Επιδίωξη του υπουργείου Εξωτερικών είναι ο συντονισμός με την Επιτροπή ‘Ελλάδα 2021’ και άλλους φορείς, όπως ο Δήμος Καλαβρύτων, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί η προστιθέμενη αξία των δράσεων σχετικά με την Αϊτή» πρόσθεσε.
Ταυτοχρόνως, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως προωθείται η ελληνική πρωτοβουλία στον ΟΗΕ για την ενίσχυση των δράσεων και την παροχή χρηματοδότησης με σκοπό την καταπολέμηση των σύγχρονων μορφών δουλείας, που πρόκειται για ένα ζήτημα ιδιαίτερης ευαισθησίας για την Αϊτή.

Η Αϊτή -το Χαΐτιον, σύμφωνα με τα ελληνικά της εποχής- ήταν η πρώτη κρατική οντότητα που αναγνώρισε την Επανάσταση του '21 και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση, με την επιστολή του προέδρου της Ιωάννου Βόγιερ (Jean Pierre Boyer) προς τον Αδαμάντιο Κοραή, η οποία φέρει ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 1822.
Όπως σημειώνει το sansimera.gr, είχε προηγηθεί επιστολή του Κοραή και άλλων επιφανών Ελλήνων των Παρισίων προς τον Βόγιερ, με την οποία του ζητούσαν βοήθεια για την Επανάσταση, κατόπιν συστάσεων του περίφημου Γάλλου στρατηγού Λαφαγιέτ και του Επισκόπου Βλαισών Γρηγορίου, που είχε επισκεφθεί την περιοχή.
Η Αϊτή, μια φτωχή χώρα της Καραϊβικής, δεν ήταν δυνατόν να στείλει βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά ο πρόεδρός της απάντησε με την ακόλουθο επιστολή, που χαρακτηρίζεται από θερμά αισθήματα για την ελληνική εξέγερση:

Ελευθερία… Ισότης
Ιωάννης Πέτρου Βόγερ, πρόεδρος του Χαϊτίου, προς τους Πολίτας της Ελλάδος Α. Κοραήν, Κ. Πολυχρονιάδην, Α. Βογορίδην και Κ. Κλωνάρην.
Εις τα Παρίσια
Πριν ή δεχθώμεν την επιστολή υμών, σημειουμένην εκ Παρισίων τη 20η παρελθόντος Αυγούστου, έφθασεν ενταύθα η είδησις της επαναστάσεως των συμπολιτών υμών κατά του δεσποτισμού, του επί τρεις περίπου διαρκέσαντος εκατονταετηρίδας. Μετά μεγάλου ενθουσιασμού εμάθομεν ότι η Ελλάς αναγκασθείσα τέλος πάντων εδράξατο των όπλων, ίνα κτήσηται της ελευθερίαν αυτής και την θέσιν, ήν μεταξύ των εθνών του κόσμου κατείχε.
Μία τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις, και προ πάντων αι συνοδεύσασαι ταύτην πρώται επιτυχίαι, ουκ εισίν αδιάφοροι τοις Χαϊτίοις, οίτινες, ως οι Ελληνες επί πολύν καιρόν έκλινον τον αυχένα υπό ζυγόν επονείδιστον και δια των αλύσεων αυτών συνέτριψαν την κεφαλήν της τυραννίας.
Ευχηθέντες προς τον ουρανόν, όπως υπερασπισθή τους απογόνους του Λεωνίδου , εσκέφθημεν ίνα συντρέξωμεν τας γενναίας δυνάμεις τούτων, ει μη διά στρατευμάτων και πολεμοφοδίων, τουλάχιστον διά χρημάτων, ως χρησίμων εσομένων διά προμήθειαν όπλων, ών έχετε ανάγκην. Συμβεβηκότα όμως, επιβαλόντα τη πατρίδι ημών μεγάλην ανάγκην. επησχόλησαν όλον το χρηματικόν, εξ ού η Διοίκησις ηδύνατο καταβάλει μέρος. Σήμερον έτι η επανάστασις, η κατά το ανατολικόν μέρος της νήσου επικρατούσα, υπάρχει νέον προς την εκτέλεσιν αυτού του σκοπού κώλυμα. Επειδή το μέρος όπερ ηνώθη μετά της Δημοκρατίας, ής προεδρεύω, υπάρχει εν μεγίστη ενδεία και προκαλεί δικαίως μεγάλην του ταμείου ημών την δαπάνην. Εάν δ’ επέλθωσι κατάλληλοι, ως επιθυμούμεν, αι περιστάσεις, τότε βοηθήσωμεν προς τιμήν ημών τοις τέκνοις της Ελλάδος, όσον δυνηθώμεν.
Πολίται, διερμηνεύσατε προς τους συμπατριώτας υμών τας θερμοτέρας ευχάς, άς λαός του Χαϊτίου αναπέμπει υπέρ της ελευθερώσεως αυτών. Οι μεταγενέστεροι Ελληνες ελπίζουσιν εν τη αναγεννωμένη ιστορία τούτων άξια της Σαλαμίνος τρόπαια. Είθε παρόμοιοι τοις προγόνοις αυτών αποδεκνυόμενοι και υπό των διαταγών του Μιλτιάδου διευθυνόμενοι, δυνηθώσιν εν τοις πεδίοις του νέου Μαραθώνος τον θρίαμβον της ιεράς υποθέσεως, ήν επεχείρησαν υπέρ των δικαιωμάτων αυτών, της θρησκείας και της πατρίδος. Είθε, τέλος, διά των φρονίμων διατάξεων αυτών μνημονευθώσιν εν τη ιστορία οι κληρονόμοι της καρτερίας και των αρετών των προγόνων.
Τη 15η Ιανουαρίου 1822 και 19η της Ανεξαρτησίας
ΒΟΓΕΡ

Η Αϊτή, προϊόν της Γαλλικής Επανάστασης, ήταν η πρώτη χώρα που κατάργησε τη δουλεία και κυβερνήθηκε από μαύρους. Ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία την Πρωτοχρονιά του 1804, αλλά ακόμη και σήμερα παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Στις 12 Ιανουαρίου 2010 η Αϊτή επλήγη από ισχυρό σεισμό, που προκάλεσε ανθρωπιστική καταστροφή. Οι νεκροί έφθασαν τις 316.000 και οι άστεγοι ξεπέρασαν το 1.600.000. Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας το χρέος της προς τη χώρα που πρώτη αναγνώρισε τα δίκαια του αγώνα της το 1821, ήταν από τις πρώτες που απέστειλε βοήθεια. Μάλιστα, στις 24 Ιανουαρίου Έλληνες και Γάλλοι διασώστες ανέσυραν ζωντανό έναν 24χρονο από τα ερείπια ξενοδοχείου, δώδεκα ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7 Ρίχτερ.

 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.