Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ψυχικής υγείας και ψυχικής ασθένειας;




Η «ψυχική υγεία» και η «ψυχική ασθένεια» χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σαν να εννοούν το ίδιο πράγμα, αλλά όχι. Ο καθένας έχει ψυχική υγεία, όπως όλοι έχουν υγεία. Όπως λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, «Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία». Κατά τη διάρκεια μιας ζωής, δεν θα βιώσουν όλοι οι άνθρωποι μια ψυχική ασθένεια, αλλά όλοι θα παλέψουν ή θα έχουν μια πρόκληση με την ψυχική τους ευημερία (δηλαδή, την ψυχική τους υγεία) όπως όλοι έχουμε προκλήσεις με τη σωματική μας ευεξία από κατά καιρούς.

Όταν μιλάμε για ψυχική υγεία, μιλάμε για την ψυχική μας ευεξία: τα συναισθήματά μας, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, την ικανότητά μας να επιλύουμε προβλήματα και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες, τις κοινωνικές μας σχέσεις και την κατανόηση του κόσμου γύρω μας.

Μια ψυχική ασθένεια είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται, αισθάνονται, συμπεριφέρονται ή αλληλεπιδρούν με άλλους. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ψυχικές ασθένειες και έχουν διαφορετικά συμπτώματα που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων με διαφορετικούς τρόπους.

Η υγεία δεν είναι σαν διακόπτης on / off. Υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί υγείας. 

Οι άνθρωποι κινούνται σε ένα συνεχές που κυμαίνεται από μεγάλη ή καλή υγεία έως και έτσι υγεία έως κακή υγεία έως ασθένεια ή αναπηρία. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι έχουν καλή υγεία και δεν έχουν προβλήματα στη ζωή. . .

τους. Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και η κακή τους υγεία έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή τους. 

Μερικά άτομα έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, και άλλα έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που επιλύονται πολύ γρήγορα. Πολλοί άνθρωποι πέφτουν κάπου στη μέση - γενικά έχουν καλή υγεία, αν και το περιστασιακό πρόβλημα μπορεί να προκύψει. Η ψυχική υγεία είναι ο ίδιος τρόπος .

Ακριβώς όπως κάποιος που αισθάνεται αδιαθεσία μπορεί να μην έχει σοβαρή ασθένεια, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κακή ψυχική υγεία χωρίς ψυχική ασθένεια. Όλοι έχουμε ημέρες όπου νιώθουμε λίγο κάτω, ή αγχωμένοι, ή συγκλονισμένοι από κάτι που συμβαίνει στη ζωή μας. 

Ένα σημαντικό μέρος της καλής ψυχικής υγείας είναι η ικανότητα να βλέπουμε προβλήματα ή ανησυχίες ρεαλιστικά. Η καλή ψυχική υγεία δεν αφορά το να αισθάνεσαι ευτυχισμένος και σίγουρος 100% του χρόνου και να αγνοείς τα προβλήματα. Πρόκειται για τη ζωή και την καλή αντιμετώπιση παρά τα προβλήματα.

Ακριβώς όπως είναι δυνατόν να έχουμε κακή ψυχική υγεία αλλά χωρίς ψυχική ασθένεια, είναι απολύτως δυνατό να έχουμε καλή ψυχική υγεία ακόμη και με διάγνωση ψυχικής ασθένειας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ψυχικές ασθένειες (όπως και άλλα προβλήματα υγείας) είναι συχνά επεισοδιακές, που σημαίνει ότι υπάρχουν φορές («επεισόδια») κακής υγείας και χρόνοι καλύτερης ή καλής υγείας.

Με τα σωστά υποστηρίγματα και εργαλεία, ο καθένας μπορεί να ζήσει καλά - ωστόσο ορίζουν καλά - και να βρει νόημα, να συνεισφέρει στις κοινότητές του και να εργαστεί για τους στόχους του.

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα;


Ναι, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ψυχικής υγείας και της ψυχικής ασθένειας Επειδή τα δύο χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, τα προειδοποιητικά σημάδια συχνά αγνοούνται.
https://www.mcleanhospital.org/essential/yes-there-big-difference-between-mental-health-and-mental-illness

Η ψυχική υγεία και η ψυχική ασθένεια δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC), η ψυχική ασθένεια αναφέρεται σε «καταστάσεις που επηρεάζουν τη σκέψη, το συναίσθημα, τη διάθεση ή τη συμπεριφορά ενός ατόμου». Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται σε κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια.

Η ψυχική υγεία αντικατοπτρίζει «τη συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική μας ευημερία». Επηρεάζοντας «πώς σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και ενεργούμε», η ψυχική υγεία έχει ισχυρό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με άλλους, αντιμετωπίζουμε προβλήματα και παίρνουμε αποφάσεις.

Ο Christopher M. Palmer, MD , διευθυντής του Τμήματος Μεταπτυχιακών και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης της McLean, επεσήμανε ότι η ψυχική υγεία και η ψυχική ασθένεια είναι παρόμοια με την έννοια της σωματικής υγείας και της σωματικής ασθένειας.

«Δεν είναι όλα ή τίποτα», είπε. «Ο όρος« ψυχική υγεία »υποδηλώνει την απουσία ασθένειας ή διαταραχής. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να είναι ψυχικά υγιείς ή άρρωστοι, όπως και πολλοί τρόποι να είναι σωματικά υγιείς ή αδιαθεσία. " Τόσο η ψυχική υγεία όσο και η ψυχική ασθένεια είναι καταστάσεις που βρίσκονται σε φάσμα.

Ομαδική θεραπεία
Η αυξανόμενη κατανόηση της ψυχικής υγείας και της ψυχικής ασθένειας μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του στίγματος και άλλων εμποδίων που εμποδίζουν τους ανθρώπους να ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται

Αυτή η παρεξήγηση μπορεί να είναι προβληματική, οδηγώντας μας να παραβλέπουμε μερικές φορές σημάδια ότι κάποιος χρειάζεται βοήθεια. Το CDC επισημαίνει ότι πολλά άτομα με κακή ψυχική υγεία δεν έχουν επίσημα διαγνωστεί με ψυχική ασθένεια. Επίσης, πολλοί άνθρωποι που έχουν διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια «μπορούν να βιώσουν περιόδους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας».

Επιπλέον, τα άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου ή το ζήτημά τους μπορεί να προκληθεί από γεγονότα και περιστάσεις, τόσο μεγάλες όσο και μικρές.

Η έλλειψη κατανόησης ή εσφαλμένος χαρακτηρισμός ενός προβλήματος ψυχικής υγείας μπορεί να αποθαρρύνει τους ανθρώπους να λάβουν την απαραίτητη θεραπεία. Επιπλέον, η θόλωση των γραμμών μεταξύ της υγείας και της ασθένειας μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να κάνουν λάθος κρίση, να απολύσουν ή ακόμη και να στιγματίσουν όσους έχουν ψυχική ασθένεια.

Η ψυχική ασθένεια επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους από ό, τι νομίζετε

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι σημαίνουν αυτοί οι δύο όροι δεδομένης της επικράτησης της ψυχικής ασθένειας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι «οι ψυχικές, νευρολογικές και οι διαταραχές χρήσης ουσιών αποτελούν το 10% του παγκόσμιου βάρους της νόσου και το 30% του βάρους των μη θανατηφόρων ασθενειών».

Επιπλέον, η ΠΟΥ επισημαίνει ότι περίπου 800.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτοκτονία, περίπου το 20% των παιδιών και των εφήβων στον κόσμο έχουν ψυχική διαταραχή και η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 264 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Όμως η ψυχική ασθένεια δεν δείχνει πάντα τη συνεχιζόμενη ασθένεια. Ο Πάλμερ εξήγησε, «Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει γρίπη, δεν θα λέγαμε ότι είναι σωματικά υγιείς. Αντ 'αυτού, μπορούμε να πούμε ότι είναι άρρωστοι. Ομοίως, οι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια προσωρινή περίοδο ψυχικής ασθένειας, όπως κατάθλιψη μετά από διαζύγιο.

Τα παράλληλα είναι παρόμοια με τις χρόνιες σωματικές και ψυχικές ασθένειες, εξήγησε. «Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ήπιες περιπτώσεις και να λειτουργούν αρκετά κανονικά. Άλλοι μπορεί να είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και αγωνίζονται στην καθημερινή τους ζωή. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να κάνουν καλά μέρα με τη μέρα, και άλλοι ίσως όχι. "

Η παιδεία για την υγεία είναι απίστευτα σημαντική αλλά όχι συχνή

Παρά τα παγκόσμια ποσοστά ψυχικής ασθένειας, πολλοί ακόμα δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει ψυχική ασθένεια ή ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2015 για ενήλικες σε ηλικία εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι περίπου το 61% των ερωτηθέντων είχαν κακή κατανόηση των καταστάσεων ψυχικής υγείας, των συμπτωμάτων και των θεραπειών.

Αυτή η έλλειψη «παιδείας για την υγεία», ανέφερε η μελέτη, θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα όσων χρειάζονται βοήθεια και λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση των συνθηκών τους. Με βάση τέτοιες μελέτες, εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν οδηγήσει προσπάθειες για την ενίσχυση του γραμματισμού της ψυχικής υγείας και την ευαισθητοποίηση και κατανόηση των ψυχικών ασθενειών.

«Το πρόβλημα με όλες τις ψυχικές διαταραχές είναι ότι κανένα από αυτά δεν ορίζει ολόκληρο το άτομο. Παρόλο που τα συμπτώματά τους ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητά τους να κάνουν πράγματα που άλλοι μπορούν να κάνουν, εξακολουθούν να έχουν τομείς δύναμης και ικανότητας. Όποτε μιλάμε για υγεία έναντι ασθένειας, είναι πάντα σημαντικό να το θυμόμαστε. "- Δρ Κρίστοφερ Πάλμερ

Η κακή παιδεία ψυχικής υγείας συμβάλλει επίσης στο πρόβλημα του στίγματος ψυχικής υγείας. Όσοι δεν καταλαβαίνουν την ψυχική υγεία ή την ψυχική ασθένεια έχουν συχνά αρνητικές και επιβλαβείς στάσεις απέναντι σε άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα. Αυτές οι συμπεριφορές οδηγούν σε ντροπή, θυμό και συναισθήματα αναξιολόγησης.

Σε πολλές περιπτώσεις, το κοινωνικό στίγμα εμποδίζει τα άτομα να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια. Το «στίγμα» μπορεί να επηρεάσει άτομα που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά δεν κατανοούν πλήρως τις έννοιες της ψυχικής υγείας και της ψυχικής ασθένειας. Μπορεί να κατηγορούν τον εαυτό τους για τις συνθήκες τους. Το αυτο-στίγμα μπορεί να επιδεινώσει τις συνθήκες.

«Το θέμα με όλες τις διαταραχές της ψυχικής υγείας», είπε ο Palmer, «είναι ότι κανένα από αυτά δεν ορίζει ολόκληρο το άτομο. Παρόλο που τα συμπτώματά τους ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητά τους να κάνουν πράγματα που άλλοι μπορούν να κάνουν, εξακολουθούν να έχουν τομείς δύναμης και ικανότητας. Όποτε μιλάμε για υγεία έναντι ασθένειας, είναι πάντα σημαντικό να το θυμόμαστε. "

Στάσεις για την ψυχική ασθένεια και την ψυχική υγεία

Μια δημοσκόπηση της CBS News που διεξήχθη το φθινόπωρο του 2019 αναλύει τις αμερικανικές στάσεις και την ευαισθητοποίηση για θέματα ψυχικής υγείας. Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υπάρχει κάποιο στίγμα και διακρίσεις που σχετίζονται με την ψυχική ασθένεια στην κοινωνία μας. Περισσότερο από το 30% δήλωσε ότι οι διακρίσεις και το στίγμα που σχετίζονται με την ψυχική ασθένεια έχουν μειωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Ωστόσο, περίπου το 30% είπε ότι η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είχαν κάποια κατανόηση καταστάσεων όπως άγχος, κατάθλιψη και PTSD. Πολλοί είπαν ότι γνωρίζουν κάποιον που είχε διαγνωστεί με ψυχιατρική πάθηση. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούσαν την ψυχική ασθένεια ένα σοβαρό ζήτημα. 

=====================

 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.