Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Ο Δημήτρης Αποστολάκης στις "Στάσεις Ζωής" - Χαΐνης: "Φτου Ξελευτερία για όλους!"

 

Τον Δημήτρη Αποστολάκη από το συγκρότημα "Χαίνηδες",φιλοξενούν οι "Στάσεις ζωής" με τη Ρένα Παπαδάκη. 

Χαΐνης Δ. Αποστολάκης | "Φτου Ξελευτερία για όλους!"
  Ο πολύτεκνος καντηλανάφτης βγήκε στην πλατεία του χωριού διατρανώνοντας με ντουντούκα τον έρωτά του για τον εφημέριο της ενορίας του. 
Ο επιφανής μετεωρολόγος της ΕΜΥ απολύθηκε από την εργασία του γιατί επί δεκαεφτά ώρες χόρευε στον προαύλιο χώρο της υπηρεσίας του τον χορό της βροχής. 
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας εγκατέλειψε τη θέση του, ασπάστηκε τον βουδισμό, κατέφυγε στα Μάταλα και επιβιώνει πουλώντας ιδιόχειρα χαϊμαλιά. 
Η δε πεθερά του υπέστη εγκεφαλική παράλυση και προχώρησε στην ίδρυση πολιτικού κόμματος, το οποίο εμφανίζει υψηλά ποσοστά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Τέλος, ο βιβλιόφιλος διευθυντής του εθνικού πάρκου αγρίων ζώων, που έχει τη συνήθεια να διαβάζει φωναχτά, παρατήρησε ότι τα ζώα προέβησαν σε απεργία πείνης, προβάλλοντας περίεργα αιτήματα: οι μπαμπουίνοι αξίωναν να παρευρίσκονται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και οι παπαγάλοι να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις. 
Ο ίδιος ο διευθυντής παντρεύτηκε, με πολιτικό γάμο, ένα πανέμορφο κοάλα που κατέκτησε πρόσφατα τον τίτλο της «Μις Αυστραλία».

Δέκα διηγήσεις διά χειρός Χαΐνη Δ. Αποστολάκη. . .

Η φωτογραφία του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη στο εξώφυλλο είναι του Γιάννη Μαργετουσάκη.

Ο Χρήστος Ζούμπος γράφει για το "Φτου ξελευτερία για όλους!" του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη:

Όταν έμαθα πως ο Χαΐνης, Δημήτρης Αποστολάκης θα είχε το όνομα του γραμμένο με διακριτό τρόπο στα ράφια των βιβλιοπωλείων, με το βιβλίο «Φτου Ξελευτεριά σε όλους!», ένα αίσθημα ένιωσα αρχικά... Χαρά! 
Στη συνέχεια ήρθε η περιέργεια για το πώς ένας επιτυχημένος μουσικός και φυσικός, θα περνούσε το κατώφλι της συγγραφικής δημιουργίας. 
Διότι την κορυφή της μουσικής δημιουργίας την έχει κατακτήσει εδώ και χρόνια. 
Οι μέρες δεν περνούσαν μέχρι την κυκλοφορία του βιβλίου, αλλά με το που ήρθε η 9η Νοεμβρίου δεν άργησα να το προμηθευτώ.


Η περιγραφή του με είχε ιντριγκάρει και περίμενα κάτι διαφορετικό από αυτό που διάβασα, αλλά δεν ξαφνιάστηκα μιας και ο Δημήτρης Αποστολάκης είναι φύσιν απρόβλεπτος και μέγας χειριστής του μυαλού του δικού του, αλλά και των δικών μας. 
Ανακάλυψα λοιπόν από τις πρώτες σελίδες πως πρόκειται για ένα βιωματικό βιβλίο με εννέα διηγήματα προσωπικών ερεθισμάτων και... ένα δέκατο έκπληξη.

Αρχικά ο αναγνώστης θα πάρει μια ιδέα μιας άλλης ζωής, διαφορετικής από αυτή που έχουμε συνηθίσει και θα αφομοιώσει αρκετές πληροφορίες για να έρθει πιο κοντά στον συγγραφέα πια Χαΐνη. 
Συνεχίζοντας την ανάγνωση η οποία κυλάει ομαλά, ίσως χρειαστείτε μια μικρή βοήθεια με το Κρητικό λεξιλόγιο. 
Μη νιώσετε περίεργα να ρωτήσετε κάποιον Κρητικό για όσα δεν θα καταλάβετε. 
Ξεφυλλίζοντας μία-μία τις σελίδες, θα διαπιστώσετε πως ο συγγραφέας θέλει να σας κάνει να θυμηθείτε πως ζούσαμε πριν κάποια χρόνια και που έχουμε φτάσει τώρα.

Θα συναντήσει κανείς πολλά νοήματα κρυμμένα μέσα στα γραφόμενα. Θα σκεφτεί αρκετά. Ίσως νοσταλγήσει. 
Αλλά σίγουρα θα γελάσει σε αρκετά σημεία. 
Η περιγραφή των γεγονότων μοιάζει τόσο ζωντανή που θα νιώσετε σα να έχετε ζήσει εσείς την ιστορία. 
Αλλά μέσα από κάθε γεγονός, ο Χαΐνης θέλει κάτι να σας πει και έχει πάρα πολλά. 

Κάθε διήγημα προσεγγίζει ένα θέμα που μας απασχολεί αυτή την εποχή δίνοντας μας κάποιες φορές μια διαφορετική οπτική από αυτή που έχουμε πειστεί πως συμβαίνει, ενώ άλλες επιβεβαιώνει το ήδη υπάρχον σκεπτικό που κυριαρχεί στο νου μας. Ένα βιβλίο που θα μιλήσει μέσα σας, θα σας κάνει να σκεφτείτε και να νιώσετε ποικίλα συναισθήματα.

Όσο για το δέκατο κεφάλαιο, ξεφεύγει εντελώς σε ύφος και γραφή από τα προηγούμενα, χωρίς όμως να απομακρύνεται από την ουσία του βιβλίου, ούτε από την υπόσταση του Χαΐνη. 
Άλλωστε ο επιστήμονας Δημήτρης Αποστολάκης δεν γινόταν να απουσίαζε από το βιβλίο. Αν και ο συγγραφέας σε προειδοποιεί για την επικείμενη αλλαγή, η ανατροπή του λόγου εμπεριέχει πάντα  ρίσκο σε ένα βιβλίο και ο λόγος είναι απλός: 
Όταν ξεκινάς να διαβάζεις ένα βιβλίο, ο νους συνηθίσει σε ένα τρόπο ανάγνωσης. Αν ξαφνικά κληθεί να αναγνώσει κάτι διαφορετικό, αυτό ξενίζει κάπως τον αναγνώστη. 
Παρ’ όλα αυτά, ο Αποστολάκης παίρνει αυυτό το ρίσκο δείχνοντας μας μέσα σε όλα τα άλλα την πολύπλοκη φύση μας και τη δυνατότητα να μπορούμε να αλλάξουμε και να ελιχθούμε μέσα σε μια στιγμή για να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση.

Το συστήνω ανεπιφύλακτα, θα σας εκπλήξει ευχάριστα και θα σας κάνει να θέλετε άμεσα να γνωρίσετε καλύτερα τον Χαΐνη, Δημήτρη Αποστολάκη. Καλή σας ανάγνωση.

  .  

 21/12/ 2015 ο Δημήτρης Αποστολάκης- Χαΐνης, μιλάει για τον Ψαραντώνη, στην παρουσίαση του βιβλίου του ''φτου ξελευτερία για όλους'' στην ''ΜΥΡΣΙΝΗ'', Θεσσαλονίκη

 ===================== 
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.