Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Η Μηχανή του Χρόνου–«Όθωνας, ο Βαυαρός πρίγκιπας, που έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας»

 

 Tην ιστορία της ενθρόνισης του Βαυαρού πρίγκιπα Όθωνα, δευτερότοκου γιου του φιλέλληνα βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄, παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Ο 17χρονος Όθωνας εκλέχθηκε βασιλιάς της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1832 από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής: Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία. Η «Μηχανή του χρόνου» φωτίζει το πολιτικό παρασκήνιο της ενθρόνισης και εξηγεί γιατί οι Έλληνες δεν ρωτήθηκαν γι’ αυτήν την επιλογή. 

 Η Μηχανή του Χρόνου - «Οι εξεγέρσεις εναντίον του Όθωνα και η δίκη του Κολοκοτρώνη

    

Η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο παρουσιάζει τα πρώτα χρόνια του Όθωνα στην Ελλάδα, τότε που η χώρα έκανε τα πρώτα της βήματα ως ανεξάρτητη χώρα. Αυτή η περίοδος στιγματίστηκε από την καταδίκη του Κολοκοτρώνη σε θάνατο, αλλά και τις πρώτες εξεγέρσεις στη Μάνη και τη Μεσσηνία ενάντια στην αντιβασιλεία. Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί Ζάμπια Αγριμάκη, Άρτεμις Σκουμπουρδή, Κατερίνα Γαρδίκα, Θανάσης Χρήστου, Χριστίνα Κουλούρη, Κώστας Σταματόπουλος, ο καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής Γιώργος Ανδρούτσος, η διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Ευθυμία Παπασπύρου, καθώς και οι επιστημονικοί συνεργάτες του Μουσείου, Άννα Κάνδια και Γιώργος Νικολάου. Συμμετέχουν, η καθηγήτρια Διπλωματικής Ιστορίας Λένα Διβάνη, ο καθηγητής Νομικής Σπύρος Βλαχόπουλος και ο συγγραφέας Θωμάς Σιταράς. Παρεμβαίνουν η διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Αγλαΐα Αρχοντίδου, καθώς και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, Αντώνης Βογιατζής. 

 Η Μηχανή του Χρόνου – «Δάνεια Ανεξαρτησίας». . .

  Την καταπληκτική ιστορία ενός έθνους που πριν καν απελευθερωθεί, έμαθε να δανείζεται, βάζοντας υποθήκη την εθνική γη, που δεν του ανήκε, παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.Η εκπομπή με τη συμβολή ιστορικών κι ερευνητών παρουσιάζει τα δύο δάνεια του 1824 και του 1825, καθώς και πώς η Ελλάδα, ενώ χρεώθηκε 2.800.000 λίρες, έλαβε μόνο 600.000.Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Έλληνες έπεσαν θύματα άκρατης κερδοσκοπίας από τους Βρετανούς τραπεζίτες, οι οποίοι όμως πήραν το ρίσκο να χρηματοδοτήσουν μια Επανάσταση, η οποία θα μπορούσε και να αποτύχει.Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος 

 Ενότητα 19, Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα το 1862.

   

 ===================== 
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.