Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Η Κομισιόν ρίχνει μαύρο σε RT και Sputnik στην Ευρώπη


Την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των κρατικών ρωσικών media RT και Sputnik στην Ευρώπη υλοποιεί η Κομισιόν, πολώντας έτι περαιτέρω το κλίμα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και καταδεικνύοντας την διεύρυνση του χάσματος, με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται η πεποίθηση εμβάθυνσης της ρήξης σε πολιτικό επίπεδο.

Απόφαση να αναστείλει τη μετάδοση των προγραμμάτων των κρατικών σταθμών της Ρωσικής Ομποσπονδίας που βρίσκονται υπό την επίβλεψη του Κρεμλίνου, RT και Sputnik έλαβε η Κομισιόν, υλοποιώντας σχετικές συμφωνίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η κίνηση της Κομισιόν αν και ελήφθη με ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εν τούτοις συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στην Ευρώπη, καθώς πλήττεται η πολυφωνία του Τύπου.

Οι αποφάσεις συμπληρώνουν το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος μετά την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει επίσης την παροχή εξοπλισμού και προμηθειών στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης, απαγόρευση της υπερπτήσεως του εναέριου χώρου της ΕΕ και την πρόσβαση στα αεροδρόμια της ΕΕ από Ρώσους αερομεταφορείς κάθε είδους, απαγόρευση των συναλλαγών με τους Ρώσους Κεντρική Τράπεζα και η απαγόρευση του SWIFT για ορισμένες ρωσικές τράπεζες.

Auditor’s note. . .

Η άμεση εμπλοκή των media στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν είναι απρόσμενη, αλλά αποτελεί συνέχεια των παρεμβάσεων στις αμερικανικές εκλογές, το Brexit και σε άλλες πολιτικές διεργασίες ανά την Ευρώπη. Η αναστολή αδειών, όμως, αφενός δείχνει την ένταση του πολέμου και αφετέρου τον βαθμό εργαλειοποίησης των media. Συνδυαστικά, είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος πόλεμος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό -για όλες τις πλευρές- από τη δυνατότητα κοινωνικής νομιμοποίησης δράσεων και αντιδράσεων.Κατ επέκταση, είναι προφανές ότι η πολιτική αποσταθεροποίηση όχι μόνο του αντικειμενικού στόχου, ήτοι της Ουκρανίας, αλλά και ευρύτερα της Ευρώπης αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής του Βλάντιμιρ Πούτιν, ή τουλάχιστον αυτό αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Το Συμβούλιο εισήγαγε σήμερα περαιτέρω περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Δυνάμει αυτών των μέτρων, η ΕΕ θα αναστείλει επειγόντως τις ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητες του Sputnik’ και του RT/Russia Today (RT English, RT UK, RT Γερμανία, RT Γαλλία και RT Ισπανικά) στην ΕΕ ή θα κατευθύνονται προς την ΕΕ, έως ότου Η επιθετικότητα στην Ουκρανία τερματίζεται και έως ότου η Ρωσική Ομοσπονδία και τα συνδεδεμένα με αυτήν καταστήματα παύσουν να διεξάγουν ενέργειες παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της.

Josep Borrell: Απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της Ένωσης.

Η συστηματική χειραγώγηση και παραπληροφόρηση πληροφοριών από το Κρεμλίνο εφαρμόζεται ως επιχειρησιακό εργαλείο στην επίθεσή του στην Ουκρανία. Αποτελεί επίσης σημαντική και άμεση απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της Ένωσης. Σήμερα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ενάντια στην επιχείρηση χειραγώγησης του Πούτιν και κλείνουμε τη βρύση για τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης στην ΕΕ. Έχουμε ήδη επιβάλει κυρώσεις στην ηγεσία του RT, συμπεριλαμβανομένου του αρχισυντάκτη Simonyan, και είναι λογικό να στοχεύσουμε επίσης τις δραστηριότητες που διεξάγουν οι οργανισμοί στην Ένωσή μας.

Το Sputnik και το Russia Today βρίσκονται υπό τον μόνιμο άμεσο ή έμμεσο έλεγχο των αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είναι ουσιαστικής σημασίας και καθοριστικής σημασίας για την προώθηση και την υποστήριξη της στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και για την αποσταθεροποίηση των γειτονικών της χωρών.

Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει συμμετάσχει σε μια συστηματική, διεθνή εκστρατεία παραπληροφόρησης, χειραγώγησης πληροφοριών και διαστρέβλωσης των γεγονότων, προκειμένου να ενισχύσει τη στρατηγική της για αποσταθεροποίηση των γειτονικών της χωρών, της ΕΕ και των κρατών μελών της. Ειδικότερα, η παραπληροφόρηση και η χειραγώγηση των πληροφοριών έχουν επανειλημμένα και με συνέπεια στοχεύσει τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, ιδίως κατά τις προεκλογικές περιόδους, την κοινωνία των πολιτών και τις ρωσικές μειονότητες φύλου και εθνοτικές ομάδες, τους αιτούντες άσυλο και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Προκειμένου να δικαιολογήσει και να υποστηρίξει τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει προβεί σε συνεχείς και συντονισμένες ενέργειες παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών με στόχο την ΕΕ και τα γειτονικά μέλη της κοινωνίας των πολιτών, διαστρεβλώνοντας σοβαρά και χειραγωγώντας τα γεγονότα.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνση, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. κυριαρχία και ανεξαρτησία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

 

 =====================

 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.