Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Ρωσία-παρουσιάζει νέα στοιχεία από βιοεργαστήρια της Ουκρανίας που χρηματοδοτούμενα από ΗΠΑ [Ukraine war: Fact-checking Russia's biological weapons claims]


Οι εγκαταστάσεις που υποστηρίζονται από το Πεντάγωνο κατασκεύασαν «βιολογικά όπλα» και προσπάθησαν να το καλύψουν, λέει ο ρωσικός στρατός

Υλικά που σχετίζονται με τις στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία, τα οποία παρουσιάστηκαν από τον Αντιστράτηγο Ιγκόρ Κιρίλοφ, εμφανίζονται σε μια οθόνη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Μόσχα της Ρωσίας. 17 Μαρτίου 2022 ©  Sputnik/Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας

Η Μόσχα πιστεύει ότι εργαστήρια στην Ουκρανία που χρηματοδοτούνται από τον αμερικανικό στρατό κατασκεύαζαν συστατικά βιολογικών όπλων, αλλά ότι το τοπικό προσωπικό κρατούνταν στο σκοτάδι σχετικά με την έρευνά τους, δήλωσε υψηλόβαθμος Ρώσος στρατηγός την Πέμπτη. 

Ο αντιστράτηγος Igor Kirillov, ο οποίος διοικεί τις Δυνάμεις Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής Προστασίας της Ρωσίας, παρουσίασε έγγραφα και εικόνες που δείχνουν γιατί ο στρατός έχει καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα.

«Πιστεύουμε ότι εξαρτήματα βιολογικών όπλων κατασκευάζονταν στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο Kirillov. 

Σημείωσε ότι τα έγγραφα που παρουσίαζε «έχουν υπογραφές πραγματικών αξιωματούχων και είναι πιστοποιημένα από σφραγίδες οργανώσεων», για όσους δημοσιογράφους και ειδικούς στη Δύση αμφιβάλλουν για την αληθότητά τους. 

Ένα έγγραφο, με ημερομηνία 6 Μαρτίου 2015 επιβεβαιώνει την «άμεση συμμετοχή του Πενταγώνου στη χρηματοδότηση στρατιωτικών βιολογικών έργων στην Ουκρανία», είπε ο Kirillov. Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν επίσημα τα έργα μέσω του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία για τις Κοινές Βιολογικές Δραστηριότητες. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πραγματικοί αποδέκτες κεφαλαίων περίπου 32 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν τα εργαστήρια του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στο Κίεβο, την Οδησσό, το Λβοφ και το Χάρκοβο.

Αυτές οι εγκαταστάσεις επιλέχθηκαν από τη Διοίκηση Μείωσης Απειλών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DTRA) και τον ανάδοχο Black and Veatch, για να πραγματοποιήσουν το έργο UP-8, που στοχεύει στη μελέτη των παθογόνων. . .

παραγόντων του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό, της λεπτοσπείρωσης και των χανταϊών. είπε ο Κιρίλοφ, δείχνοντας μια διαφάνεια με το αίτημα του Πενταγώνου. 

«Από την άποψή μας, το ενδιαφέρον των στρατιωτικών βιολόγων των ΗΠΑ οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα παθογόνα έχουν φυσικές εστίες τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία και η χρήση τους μπορεί να συγκαλυφθεί ως φυσικές εστίες ασθενειών», είπε ο στρατηγός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα εργαστήρια απομόνωσαν τρία βακτηριακά παθογόνα (προκαλώντας πανώλη, βρουκέλλωση και λεπτοσπείρωση) και έξι οικογένειες ιών, συμπεριλαμβανομένων των κοροναϊών, οι οποίοι ήταν όλοι ανθεκτικοί στα φάρμακα και εξαπλώθηκαν γρήγορα από τα ζώα στους ανθρώπους. Ορισμένα έγγραφα επιβεβαίωσαν τα δείγματα που ελήφθησαν στην Ουκρανία σε άλλες χώρες – Γεωργία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κιρίλοφ έδειξε επίσημα έγγραφα που επιβεβαίωναν τη μεταφορά 5.000 δειγμάτων ορού αίματος που ελήφθησαν από Ουκρανούς πολίτες στο κέντρο Richard Lugar που υποστηρίζεται από το Πεντάγωνο στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Άλλες 773 βιολογικές αναλύσεις μεταφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπογράφηκε συμφωνία για τη μεταφορά «απεριόριστων ποσοτήτων» μολυσματικών υλικών στο Ινστιτούτο Friedrich Loeffler, το κορυφαίο κέντρο της Γερμανίας για τις ασθένειες των ζώων.

Ωστόσο, η ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων που ελήφθησαν υποδηλώνει ότι οι Ουκρανοί ειδικοί δεν γνώριζαν τους πιθανούς κινδύνους από τη μεταφορά αυτών των υλικών και μπορεί να κρατήθηκαν στο σκοτάδι σχετικά με τον πραγματικό στόχο της εν εξελίξει έρευνας, σημείωσε ο Kirillov.

Έγγραφα από το Project P-781, μια μελέτη τρόπων μετάδοσης ασθενειών στον άνθρωπο μέσω νυχτερίδων, έδειξαν ότι πραγματοποιήθηκε από το εργαστήριο Kharkov και το Lugar Center στη Γεωργία, αλλά η Ουκρανία έλαβε το μεγαλύτερο μέρος της επιχορήγησης 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων για το έργο. Ο Kirillov είπε ότι «συστηματική» έρευνα σε αυτόν τον τομέα διεξάγεται από το 2009, υπό την επίβλεψη ειδικών των ΗΠΑ – αναφερόμενος στα έργα P-382, P-444 και P-568.

Ως ένα από τα βασικά πρόσωπα που εμπλέκονται, ο Kirillov ονόμασε την επικεφαλής του γραφείου DTRA στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, Joanna Wintrol.

«Ίσως αξίζει να μιλήσουμε μαζί της, δημοσιογράφοι;» αυτός είπε.

Η Wintrol έφυγε από το Κίεβο τον Αύγουστο του 2020. Στη συνέντευξη αποχωρισμού της, επέμεινε ότι κανένας Αμερικανός επιστήμονας δεν εργάστηκε σε ουκρανικά βιοεργαστήρια και κατηγόρησε τη Ρωσία για διάδοση «ψευδών πληροφοριών» σχετικά με το πρόγραμμα. 

Ο Kirillov επεσήμανε τα μαζικά κρούσματα γρίπης των πτηνών στη Ρωσία και την ΕΕ το 2021, προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων, ενώ το Kharkov Institute of Veterinary Medicine μελετούσε τα άγρια ​​πτηνά ως φορείς μετάδοσης και αξιολογούσε τις συνθήκες υπό τις οποίες η εξάπλωση θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική ζημιά και επισιτιστική ανασφάλεια. Τα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι το ινστιτούτο συνέλεξε στελέχη γρίπης των πτηνών ικανά να πηδήξουν είδη, είπε ο Κιρίλοφ, ζητώντας διεθνή έρευνα για το θέμα.

Μερικά από τα έγγραφα στο εργαστήριο Kherson φαίνεται να λείπουν και μπορεί να έχουν καταστραφεί, είπε ο Kirillov, υποδηλώνοντας ότι σχετίζονται με το ξέσπασμα μιας παρασιτικής ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια το 2018 στην περιοχή και μια πιθανή συγκάλυψη.

Τέσσερα κρούσματα διροφιλαρίασης εντοπίστηκαν τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, κάτι που δεν είναι χαρακτηριστικό για τους κύκλους ζωής των κουνουπιών, είπε ο στρατηγός. Εκπρόσωποι του Πενταγώνου επισκέφθηκαν τα τοπικά νοσοκομεία τον Απρίλιο, συλλέγοντας ιατρικά αρχεία και ενημερώθηκαν για την επιδημιολογική έρευνα. Ωστόσο, «δεν βρέθηκε κανένα τεκμηριωμένο στοιχείο σχετικά με αυτό το ξέσπασμα στο εργαστήριο της Χερσώνας», οδηγώντας τον ρωσικό στρατό να πιστεύει ότι «η επείγουσα ανάγκη καταστροφής τέτοιων αποδεικτικών στοιχείων εξηγείται από την επιθυμία να αποτραπεί η πρόσβαση σε αυτά από Ρώσους ειδικούς».

Υπήρξε επίσης ένα ξέσπασμα ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης το 2018, μεταξύ των πολιτών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, με 70 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν γύρω από το χωριό Pesky –στην πρώτη γραμμή με τα ουκρανικά στρατεύματα– μόνο.

«Αυτό μπορεί να υποδεικνύει μια σκόπιμη μόλυνση ή μια τυχαία διαρροή του παθογόνου από ένα από τα βιολογικά εργαστήρια που βρίσκονται στην επικράτεια της Ουκρανίας», είπε ο Kirillov.

Ο Ρώσος στρατηγός αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία της διεξαγωγής απαγορευμένης βιολογικής έρευνας από τις ΗΠΑ σε άλλες χώρες, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι το 2010 η Ουάσιγκτον ζήτησε συγγνώμη για πειράματα σύφιλης στη Γουατεμάλα.

«Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τα στοιχεία και να ενημερώνουμε την παγκόσμια κοινότητα για τις παράνομες δραστηριότητες του Πενταγώνου και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στην Ουκρανία», είπε ο Κιρίλοφ.


By Olga Robinson, Shayan Sardarizadeh and Jake Horton
BBC Reality Check and BBC Monitoring

Published
Russian state TV has been showing sites which officials say are being used to develop bioweapons

Russia has claimed without any evidence that biological weapons are being developed in laboratories in Ukraine with support from the United States.

It says material is being destroyed to conceal the country's weapons programme, but the US says this is "total nonsense" and that Russia is inventing false narratives to justify its actions in Ukraine.

No evidence: US funds biological weapons research in Ukraine

Russia has accused the US and Ukraine of working with "pathogens of dangerous infections" in 30 laboratories across the country. Pathogens are microorganisms that can cause disease.

Ukraine has dozens of public health laboratories that work to research and mitigate the threats of dangerous diseases.

Some of these labs receive financial and other support from the US, the European Union and the World Health Organization (WHO) - as is the case in many other countries.

Despite Russian claims that these are "secret" labs, details of US involvement can be found on the US embassy's website.

Lab in UkraineIMAGE SOURCE,GETTY IMAGES
Image caption,
The US says it funds work in Ukrainian labs to tackle dangerous diseases

Additionally, the US set up its "Biological Threat Reduction Program" in the 1990s following the fall of the Soviet Union to reduce the risk from biological weapons that had been left behind in countries including Ukraine.

Under this programme certain labs receive funding from the US for modernisation and equipment, but are managed locally, not by the US.

The US Department of Defense has been working in partnership with Ukraine's Ministry of Health since 2005 to improve the country's public health laboratories.

The US provides technical support and, according to the US Embassy in Ukraine, "works with partner countries to counter the threat of outbreaks (intentional, accidental or natural) of the world's most dangerous infectious diseases".

There is no evidence that they work to produce biological weapons. In January, the US said its programme does the opposite and in fact aims to "reduce the threat of biological weapons proliferation".

There have been similar unsubstantiated claims by Russia in the past about US-backed biolabs operating in its neighbouring countries.

Media caption,
The BBC's Steve Rosenberg investigates Russian disinformation and the Georgian 'lab of death'

In 2018, there were reports in Russian state media that untested drugs were given to citizens at a lab funded by the US in neighbouring Georgia.

The BBC visited the site and spoke to individuals involved in the research and found no evidence to support the claims.

No evidence: Ukraine destroyed pathogens to hide illegal research

Russian officials have also claimed Ukraine has tried to conceal evidence of prohibited activities.

Gen Igor Kirillov said documents uncovered by the Russian military in Ukraine on 24 February - the day the Russian invasion started - "show that the Ministry of Health of Ukraine has set the task of completely destroying bio-agents in laboratories".

"The Pentagon knows that if these documents fall into the hands of Russian experts, then it's highly likely that Ukraine and the United States will be found to have violated the Convention on the Prohibition of Biological and Toxin Weapons," he said.

Document released by RussiaIMAGE SOURCE,ROSSIYA 1 TV
Image caption,
One of the documents Russian officials say they recovered from Ukraine

BBC News has been unable to independently verify the documents cited by General Kirillov.

The WHO has told BBC News that it had advised Ukraine to destroy high-threat pathogens stored at the country's public health labs to prevent "any potential spills" that would spread disease among the population.

The agency said it had collaborated with Ukrainian public health labs for several years to enhance biosafety and biosecurity and help prevent "accidental or deliberate release of pathogens".

The WHO did not say when the recommendation had been made nor whether it was followed. It also did not provide details of the kind of pathogens stored at Ukrainian labs. However, the US said Ukraine's health ministry had ordered the "safe and secure disposal of samples" after Russia's invasion to limit the risk in the event of a Russian military attack.

"There are no indications that Ukrainian labs have been involved in any nefarious activity, or any research or development in contravention of the Biological Weapons Convention," says Filippa Lentzos, a biosecurity expert at King's College London.

She adds that pathogens stored at biological labs are simply bacteria and viruses, and "not blueprints or components of biological weapons".

"The reason they are kept in secure facilities is for bio-safety, so people don't make themselves sick by getting access to them."

The documents listing destroyed pathogens which Russian officials have presented as evidence of nefarious activity at several Ukrainian labs contain no highly dangerous pathogens, microbiologist Yevgeny Levitin told Sibir Realii, a regional outlet of Radio Liberty.

"Everything listed in the published documents are only notional pathogens, with the exception of Clostridium diphtheriae, but even that is not considered highly hazardous".

False: A high number of pathogens indicates weapons research

Gen Kirillov also claimed that the highly militarised nature of the work at Ukrainian bio-labs is confirmed by "excess number of bio-pathogens" stored there.

But Dr Lentzos says this argument does not follow any logical science. "The numbers don't really matter, you can easily grow pathogens in a lab" starting from a small sample.

"These labs publish in openly available literature. They collaborate on many public health projects with global partners," says Brett Edwards, a senior lecturer in security and public policy at the University of Bath.

"Devoting considerable sums of money and significant resources to conducting bioweapons research makes no strategic sense for Ukraine given the difficulty in using them in a conflict," argues Dan Kaszeta, a former US serviceman and expert on defence against biological weapons.

"Conventional warfare weapons are much easier and more effective to use for countries like Ukraine," he said.

Where else have these claims been repeated?

Moscow's claims about the Ukrainian labs were echoed by China this week, with foreign ministry spokesperson Zhao Lijian accusing the US of using the facilities to "conduct bio-military plans".

Similar accusations have also been made by Iranian and Syrian officials.

Although the allegations have been echoed elsewhere, "most of the Russian messaging is meant to target their own population", according to Milton Leitenberg, a senior research associate at the Center for International and Security Studies at the University of Maryland (CISSM).

He said the claims were meant to "muddy up the minds of Russian citizens" who did not know they were false and had no access to alternative information.

Reality Check branding

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.