Μέρες που είναι, ας θυμηθούμε και την άποψη του Richard Dawkins για το αδίκημα της βλασφημίας -ισχύει ακόμα στη χώρα μας-, αλλά και για το τι θα έπρεπε να μας προσβάλλει πραγματικά, αν θέλαμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας.
Το νόημα της ζωής είναι μια στατιστική απιθανότητα κολοσσιαίας κλίμακας.
Η βαρύτητα δεν είναι μια εκδοχή της αλήθειας. Είναι η αλήθεια. Όποιος το αμφισβητεί αυτό, καλείται να πηδήξει από ένα παράθυρο στον δέκατο όροφο.
Αν υπάρχει οίκτος στη φύση, αυτό είναι τυχαίο. Η Φύση δεν είναι ούτε καλοσυνάτη ούτε βάναυση, είναι απλά αδιάφορη. . .
Πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό, αλλά όχι τόσο ανοιχτό ώστε ο εγκέφαλος μας να πέφτει έξω.
Είμαι εναντίον της θρησκείας επειδή μας διδάσκει να είμαστε ικανοποιημένοι με τη μη κατανόηση του κόσμου.
Είμαστε όλοι άθεοι για τους περισσότερους θεούς που οι κοινωνίες έχουν πιστέψει κατά καιρούς. Μερικοί από μας απλά πηγαίνουν και ένα θεό πιο πέρα.
Η αστρολογία είναι προσβολή στην αισθητική. Ξεφτιλίζει την αστρονομία, σαν να χρησιμοποιείς Μπετόβεν σε διαφημιστικά τραγουδάκια.
Ο κόσμος και το σύμπαν είναι ένα εξαιρετικά όμορφο μέρος και όσο περισσότερα κατανοούμε γι’ αυτό, τόσο πιο όμορφο γίνεται.
---------------------------------------
Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς (Richard Dawkins) είναι Βρετανός ηθολόγος, εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας εκλαϊκευμένων επιστημομικών έργων. Διετέλεσε καθηγητής για τη Δημόσια Κατανόηση της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ψηφίστηκε ως κύριος δημόσιος διανοούμενος της Βρετανίας από τους αναγνώστες του περιοδικού Prospect και ονομάστηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους" για το 2007 από το περιοδικό Time 100.
Ο Dawkins ήρθε στο προσκήνιο με 1976 το βιβλίο του «Το εγωιστικό γονίδιο», η οποία διέδωσε τη γονίδιο-κεντρική άποψη της εξέλιξης και εισήγαγε τον όρο «μιμίδιο». Είναι ένας εξέχων κριτικός του δημιουργισμού και του ευφυούς σχεδιασμού.
Το 1986 στο βιβλίο του "Ο Τυφλός Ωρολογοποιός", υποστήριξε κατά την αναλογία του ωρολογοποιού, ένα επιχείρημα για την ύπαρξη ενός υπερφυσικού δημιουργού με βάση την πολυπλοκότητα των ζωντανών οργανισμών.
Αντ 'αυτού, περιέγραψε εξελικτικές διαδικασίες ως ανάλογο με ένα τυφλό ωρολογοποιό. Έχει γράψει πολλά δημοφιλή βιβλία επιστήμης, και κάνει τακτικές εμφανίσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, κυρίως συζητώντας αυτά τα θέματα.
Ο Richard Dawkins είναι άθεος, κοσμικός ουμανιστής, σκεπτικιστής, επιστημονικός ορθολογιστής και υποστηρικτής της κίνησης Brights. Το 2006 στο βιβλίο του
"Η Περί του Θεού Αυταπάτη", υποστηρίζει ότι ένας υπερφυσικός δημιουργός είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει και ότι η πίστη μπορεί να θεωρηθεί ως μια αυταπάτη - ως μια σταθερή ψεύτικη πεποίθηση..
Η θρησκεία είναι η μοναδική από τις ιδεολογίες που σε ορισμένες δημοκρατίες (κυρίως ισλαμικές, αλλά και μερικές χριστιανικές) εξακολουθεί να προστατεύεται από την αρνητική κριτική, αλλά και να επιβάλλεται ο σεβασμός της με νόμους.
Κανένας σεβασμός δεν οφείλεται "εξ' αρχής" πουθενά: Σε καμία ιδέα, σε κανένα δημόσιο πρόσωπο, σε κανένα βιβλίο και σε καμία ιδεολογία. (Αντιθέτως, αυτό είναι κάτι που κερδίζεται).
Αυτό που οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε, είναι το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα η κάθε ιδεολογία.
Ας μην τα συγχέουμε αυτά τα δύο.
Η κριτική, η σάτιρα, η διακωμώδηση και εν τέλει η αποδόμηση ιδεών, ιδεολογιών και δημοσίων προσώπων είναι τα καλύτερα όπλα που διαθέτει μια δημοκρατία απέναντι στο σκοταδισμό και στον ολοκληρωτισμό.
=====================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.