Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Γ. Βαρουφάκης από τη Ρόδο: Υπάρχουν εναλλακτικές για όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας και στο ΜέΡΑ25 το έχουμε αποδείξει

 

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης στη Ρόδο.

Κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε:

«Καλώς σας βρίσκουμε στην πανέμορφη Ρόδο που το φως της και οι μυρωδιές της με το που βγαίνεις από το αεροπλάνο σε κάνουν και αγκαλιάζεις. 
Και δεν το λέω αυτό επειδή είναι προεκλογική περίοδος, το ξέρετε ότι ισχύει. 

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία δύο παρατηρήσεις πριν πάμε στις δικές σας ερωτήσεις:
Πρώτον, σήμερα έχουμε μία μαύρη επέτειο. 
Είναι 56 χρόνια από την 21η Απριλίου. 
Σε μία περίοδο προεκλογική έχει πολύ μεγάλη σημασία να τιμήσουμε την αντίσταση των γενναίων Ελληνίδων, των γενναίων Ελλήνων που σε μία μαύρη περίοδο, σε μία περίοδο που δεν ήταν σίγουρο ότι η Χούντα θα διαρκέσει μόνο επτά χρόνια, θα μπορούσε να διαρκέσει και 7Ο χρόνια και 77 χρόνια, χωρίς να υπολογίσουν το κόστος το προσωπικό, το οικονομικό, το σωματικό, το ψυχολογικό έβαλαν πλάτη για να μην νιώσουν ούτε μία στιγμή οι συνταγματάρχες, οι ταξίαρχοι, οι στρατηγοί ότι είχαν καταφέρει να υπερνικήσουν το δημοκρατικό σθένος των Ελλήνων, των Ελληνίδων, που τελικά είναι το μόνο ανάχωμα εναντίον του φασισμού, η μόνοι που πραγματικά και οι μόνες που πραγματικά μπορούν να προστατεύσουν τη δημοκρατία και το Σύνταγμα, το παλιό 1-1-4, ο πατριωτισμός των Ελλήνων και των Ελληνίδων. 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μαύρα εκείνα χρόνια, γιατί υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να χάσει κάποιος τη δημοκρατία. 
Όχι μόνο με τα τανκς, γίνεται και με τα funds, γίνεται και με τις τράπεζες, γίνεται και μέσα από έναν εξορμπανισμό ή έναν ερντογανισμό σταδιακά χωρίς καν κατάργηση εκλογών. 
Πρέπει να είμαστε όλες και όλοι ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης συστοιχισμένοι στον αγώνα για τη διατήρηση έστω και αυτής της αστικής δημοκρατίας που ξέρουμε σε πόσα υπολείπεται από το να είναι πραγματική δημοκρατία.


Ένα δεύτερο σχόλιο θα μου επιτρέψετε τώρα να κάνω μιας και βρίσκομαι στη Ρόδο. Έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν το βλέπω και στο ξενοδοχείο που μένω και από ό,τι φαίνεται θα είναι μία καλή σεζόν όπως ήταν και η προηγούμενη. 

Όμως αυτά τα ξενοδοχεία, αυτή η εστίαση, αυτός ο τουριστικός τομέας τρέχει με βάση την ανθρώπινη εργασία, τους νέους και τις νέες ιδίως, τόσο ντόπιους και ντόπιες, όσο και παιδιά που έρχονται από τη Μακεδονία, από τη Θράκη, από τη Στερεά Ελλάδα, από άλλα νησιά, για να βγάλουν τα προς το ζην. 

Αυτή τη στιγμή ο δικός μας υπολογισμός είναι ότι έχουμε τουλάχιστον 400 με 500 χιλιάδες νέους ανθρώπους, και αν όχι σήμερα τον επόμενο μήνα σίγουρα, που θα δουλεύουν ως εποχικοί στον τουρισμό, ξενοδοχοϋπάλληλοι στην εστίαση.

Το ΜέΡΑ25 κάνουμε μία καμπάνια εδώ και έξι μήνες να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς τους νέους και τις νέες να ψηφίζουν στους τόπους εργασίας όπως ψηφίζουν οι αστυνομικοί, οι φαντάροι, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. 

Έχουμε καταθέσει τροπολογία επ’ αυτού 17 φορές στη Βουλή. 17 φορές δεν υπήρξε υποστήριξη για αυτή την τοπολογία από κανένα κόμμα. Μόνο τώρα πρόσφατα τις προηγούμενες μέρες εντελώς προσχηματικά από το ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ υπήρξε κάποια νύξη του θέματος. 

Εμείς θέλουμε ακόμα και την τελευταία στιγμή να ζητήσουμε από το πολιτικό σύστημα, τεχνικά είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, έχουμε τόσες πλατφόρμες, έχουμε τόσες εφαρμογές, είναι πάρα πάρα πολύ απλό να γίνει μία διασταύρωση ποιος δουλεύει πού, να μπορεί να ψηφίζει ο νέος ή η νέα. 

Μιας και μιλάω για το τουρισμό θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποια στατιστικά στοιχεία που μελέτησα χθες, χθες το βράδυ μετά την εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη ερχόμενος στη Ρόδο, γιατί έχει μεγάλη σημασία εμείς οι πολιτικοί να μην απλά περιδιαβαίνουμε την επικράτεια, αλλά να μελετάμε κιόλας.

Το 1975 η Ρόδος, συγκεκριμένα η Ρόδος, όχι γενικά τα Δωδεκάνησα, η Ρόδος είχε ένα εμπορικό πλεόνασμα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα της τάξης του 8,5% του συνολικού εισοδήματος της Ρόδου. 

Με άλλα λόγια εσείς εδώ οι Ροδίτες κάνατε εξαγωγές εμπορευμάτων κατά 8,5% του συνολικού σας εισοδήματος περισσότερες από τις εισαγωγές εμπορευμάτων, αγροτικά προϊόντα, μεταπρατικά προϊόντα, και δεν μιλάω για υπηρεσίες, μιλάω για προϊόντα. 

Πουλάγατε πιο πολλά πράγματα στην υπόλοιπη Ελλάδα από ό,τι αγοράζατε από τον Πειραιά, από τη Θεσσαλονίκη, από την υπόλοιπη Ελλάδα. 

Σήμερα αυτό δεν υπάρχει. Σήμερα η Ρόδος εισάγει τα πάντα σχεδόν το 99% των εμπορευμάτων από έξω. Έχουμε την μονοκαλλιέργεια. 

Είδατε τι σημαίνει αυτό την περίοδο της πανδημίας. Το ΜέΡΑ25 είμαστε αποφασισμένοι ότι θα καταθέτουμε συνεχώς προτάσεις παραγωγικού μετασχηματισμού αναδιάρθρωσης όχι μόνο της Ρόδου αλλά όλων των περιοχών της Ελλάδας, γιατί ολόκληρη η χώρα μας πλέον δεν παράγει προϊόντα τα οποία να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα αυτής της χώρας.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η κυβέρνηση του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη ζητωκραυγάζει και ζητάει από τους πολίτες να τους δοξάσουν για τις μακροοικονομικές τους επιδόσεις. 

Οι μακροοικονομικές τους επιδόσεις τούς βάζουνε 0 εις το πηλίκο, αν κοιτάξουμε την πραγματικότητα. 

Και ποια είναι η πραγματικότητα. 

Η πραγματικότητα είναι 8,5% έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. 

Με άλλα λόγια, η χώρα μας, τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας, από κοινού, ουσιαστικά δανειζόμαστε από ξένους το 8,5% του Εθνικού εισοδήματος κάθε χρόνο, για να μπορούμε να εισάγουμε ό,τι εισάγουμε, υπηρεσίες και προϊόντα παρά τον τουρισμό. 

Αυτό έχει ξανασυμβεί μία φορά στην ελληνική ιστορία, την περίοδο 2005-2008. Θυμάστε τι ακολούθησε μετά; 

Το σκάσιμο της φούσκας, τα μνημόνια, η δυστυχία του λαού μας. 

Μπροστά σε αυτό βρισκόμαστε ξανά. 

Ζητωκραυγάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκης Α.Ε., γιατί δεν είναι καν  κυβέρνηση, μία θλιβερή ανώνυμη εταιρεία είναι, ζητωκραυγάζουν για τα πλεονάσματα. 

Ο μόνος λόγος για να ζητωκραυγάζεις για πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό είναι είτε να είσαι ανόητος είτε να είσαι ψεύτης. 

Γιατί αν είχαμε ένα ξενοδοχείο, αν είχαμε ένα εστιατόριο, ένα εργοστάσιο, μία εταιρεία, ένα περίπτερο και είχαμε πλεόνασμα θα ήταν καλό πράγμα. 

Το πλεόνασμα για τον ιδιώτη παραγωγό, για την επιχείρηση είναι καλό πράγμα, σημαίνει κέρδος. 

Για το κράτος το πλεόνασμα του κράτους, ξέρετε εσείς σε τι ισοδυναμεί; Έλλειμμα της κοινωνίας. 

Κάθε ευρώ που έχει πλεόνασμα το κράτος σημαίνει ένα λιγότερο ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα, για την υγεία, για την παιδεία στο κράτος.

Μας ζητούν να τους δοξάσουμε για τις επενδύσεις. 

Ναι, είναι αλήθεια ότι έχουν αυξηθεί από το μηδέν που ήταν σε κάποιο βαθμό οι ροές ξένων χρημάτων που έρχονται για επενδύσεις στην Ελλάδα. 

Αυτό ακούγεται πολύ καλό. Θα ήταν καλό αν αυτά τα χρήματα εισέρρεαν εδώ για να δημιουργήσουν μία βιομηχανική μονάδα παραγωγής σύγχρονων μπαταριών, πού είναι η τεχνολογία του μέλλοντος, ανεμογεννητριών θαλάσσιων, όπως λέμε εμείς, όχι στις βουνοκορφές αλλά στη θάλασσα πλωτές, θα ήταν πολύ ωραίο να μπαίνουν χρήματα στη χώρα για να παράγονται πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη και τα οποία μετά παράγουν άλλα πράγματα, είτε είναι ηλεκτρική ενέργεια είτε είναι τουρισμός είτε είναι προϊόντα. 

Δεν έρχονται όμως για αυτό τα ξένα χρήματα. 

Κοιτάξτε τα στοιχεία τα επίσημα. 

Έρχονται να αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια του λαού. 

Είναι επένδυση αυτό; Έρχεται ο άλλος σού παίρνει με τρία χιλιάρικα ένα δάνειο που χρωστάς στην Alpha, στην Εθνική, στην Eurobank, στην δεν ξέρω εγώ ποια τράπεζα, των εκατό χιλιάδων, έχει δώσει τρία να το πάρει, στο βγάζει το σπίτι στο σφυρί για 40, 50, κρατάει τα 47 χιλιάρικα στην τσέπη το αρπακτικό ταμείο, όχι στην τσέπη, τα βγάζει από την Ελλάδα και τα πάει στα Cayman Islands και η κυβέρνηση αυτά τα τρία χιλιάρικα που ήρθαν στη χώρα τα θεωρεί επενδύσεις. 

Ξέρετε τι είναι; 

Αποεπένδυση, είναι επένδυση στην υπανάπτυξη, όχι στην ανάπτυξη αυτής της χώρας. Για αυτό η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αξίζει να πέσει. 

Το ΜέΡΑ25 είμαστε ταμένοι στο να ρίξουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και να καταπολεμήσουμε τα αίτια που μας έφεραν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κυβέρνηση, που δεν είναι άλλα από τα μνημόνια με αριστερό πρόσημο του κυρίου Τσίπρα. 

Για αυτό υπάρχει το ΜέΡΑ25, γιατί υπάρχουν οι εναλλακτικές για όλα τα ζητήματα.

Έχουμε αποδείξει τώρα 3,5 – 4 χρόνια στη Βουλή ότι ξέρουμε πέραν του να τιμούμε το όχι του Ιουλίου του 2015, ξέρουμε πώς να καταθέτουμε τεχνοκρατικά άρτιες λύσεις, προτάσεις, σχέδια νόμου για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. 

Είμαστε το μόνο κόμμα που έχουμε καταθέσει σχέδιο νόμου με το λεγόμενο Οδυσσέα για αντικατάσταση του τρισάθλιου και αισχρού  Ηρακλή της αγοράς στην οποία συμμετέχουν τα funds αγοράζοντας και πουλώντας τα κόκκινα δάνεια του κόσμου, μαγαζιών και τα λοιπά. 

Έχουμε καταθέσει προτάσεις για την ενεργειακή κρίση, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το φορολογικό, για την ανάκτηση της δημόσιας περιουσίας από το αποικιακό υπερταμείο που έχτισε ο κύριος Τσίπρας με τον κύριο Τσακαλώτο και το οποίο το νέμονται αυτή τη στιγμή λογιών λογιών αρπακτικά, την μεταφορά της δημόσιας περιουσίας από το υπερταμείο στη νέα ελληνική δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα, 

Πορευόμαστε με ένα συνδυασμό ανυπακοής σε αυτά που καταστρέφουν τον τόπο και συγκροτημένων τεχνοκρατικά άρτιων καλά επεξεργασμένων προτάσεων για κάθε ένα από τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και ζητάμε από τους τους εκλογείς να κοιτάξουν τις προτάσεις μας και να κρίνουν τις δικές μας προτάσεις σε σχέση με τις προτάσεις, τις πραγματικές όχι τα λόγια του αέρα, πολύ συγκεκριμένα, για το χρηματιστήριο ενέργειας τι θα κάνετε κυρίες και κύριοι, Νέα Δημοκρατία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση που δίνουν είναι τίποτα, θα το αφήσουν έτσι, να γδύνει τον ελληνικό λαό.»

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του προς τα Μέσα της Ρόδου, ο Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη παρουσίασε τα ονόματα των υποψηφίων Βουλευτών – Βουλευτριών στα Δωδεκάνησα: Αλαβέρας Φίλιππος  παραγωγός ΜΜΕ Ρόδος, Κανετάκης Γιώργος οικονομολόγος Κως, Κορακιανίτη Παρασκευή (Βούλα) απόφοιτος Ιταλικής Φιλολογίας – ξενοδοχοϋπάλληλος Ρόδος, Μπαράκας Αθανάσιος ελεύθερος επαγγελματίας – Παραολυμπιονίκης Ρόδος, Παπαγεωργίου Δημήτρης ηλεκτρονικός μηχανικός Ρόδος, Σούλου Αννέτα δικηγόρος Λέρος.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.