Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Αλέξης Τσίπρας / Αρκετή ζημιά έχει γίνει 4 χρόνια με τη δημοκρατική λειτουργία – Σοβαρευτείτε έστω και τώρα

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για την πρόχειρη νομοθέτηση εξαπέλυσε Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «θεσμικό ερασιτεχνισμό και κοινοβουλευτική απαξία» σχετικά με την τρίτη τροπολογία σχετικά με το θεσμικό «στοπ» στο κόμμα Κασιδιάρη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με παρέμβαση στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια του πολυνομοσχέδιου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο περιλαμβάνει την τροπολογία που παρεμβαίνει στη λειτουργία του Αρείου Πάγου με φόντο το εκλογικό «φρένο» στο μόρφωμα Κασιδιάρη τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε άλλη θέση σχετικά με τον τρόπο να αποτραπεί η δυνατότητα στον καταδικασμένο για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή να κατέβει στις εκλογές. 

Υπογράμμισε δε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι «η διατυπωμένη δημόσια κοινή συνισταμένη» άποψη έγκριτων. . .

συνταγματολόγων και νομικών της χώρας.

Ψηφίζεται στη Βουλή η νέα τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη (live)

«Προσχωρήσαμε σε αυτή την άποψη και καταθέσαμε την τροπολογία στη Βουλή και την αρνηθήκατε», σημείωσε χαρακτηριστικά, ο Αλ. Τσίπρας και εξαπέλυσε τα βέλη του προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά και με την αήθη επίθεση του Κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά.

«Όλη η αριστερά κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή και μόνο εσείς κ. Βορίδη δεν το κλείνετε;» σχολίασε χαρακτηριστικά, ο Αλ. Τσίπρας αφήνοντας σαφείς αιχμές για το πολιτικό παρελθόν του ΥΠΕΣ.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το θέμα με το μόρφωμα Κασιδιάρη θα μπορούσε να λυθεί με μία μικρή προσθήκη στον υπάρχοντα νόμο. Με μία διάταξη που θα ορίζει ότι δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα εάν έχει στις λίστες του καταδικασθέντες για ρατσιστικά εγκλήματα ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία.

«Λέμε “όχι” να αποφασίζουν οι δικαστές για το ποια κόμματα έχουν δυνατότητα να κατέλθουν στην εκλογική αναμέτρηση. Όχι να επαφίεται την κρίση των δικαστών η πολιτική εκτίμηση για το αν ένας συνδυασμός έχει πολιτική σχέση ή ιδεολογική συνάφεια με τους καταδικασθέντες, γιατί αυτό είναι επικίνδυνο. Ανοίγει κερκόπορτα».

Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη μυστική συνάντηση του Γ. Γεραπετρίτη με τον παραιτηθέντα Α΄ αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Χρήστο Τζανερρίκο πιάνοντας το νήμα από την απόπειρα της ΝΔ να νομοθετήσει σχετικά για τρίτη φορά καθώς «δεν κατάφερε να πείσει του δικαστές» που θα έκριναν την συνταγματικότητα ή μη του νόμου για το «στοπ» στο μόρφωμα Κασιδιάρη.

«Φτιάξατε μια τροπολογία και έναν νόμο που παραβιάζει το Σύνταγμα» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ότι αφού «δεν καταφέρατε να πείσετε τους αρμόδιους δικαστές» ήρθε η τρίτη τροπολογία.

Προκειμένου να καταφέρετε να τους πείσετε , ο κ. Γεραπετρίτης «ξεμονάχιαζε» ανώτατους δικαστικούς σε καφενεία πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου για να τους πείσετε, «και αφού τον ξεμονάχιαζε στα καφενεία - Αυτή είναι η θεσμική επαφή σας με τη Δικαιοσύνη;- και διαπιστώσατε, προφανώς ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία, τότε αποφασίσατε να έρθετε με νέα τροπολογία».

«Κατανοώ ότι πιθανώς έτσι έχετε συνηθίσει τα τελευταία 4 χρόνια να κάνετε επαφές με δικαστές έτσι πιθανώς διαρκώς επιχειρείται να χειραγωγείτε τη δικαιοσύνη» αλλά, εν τέλει «καταφέρνετε να γίνεται οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Καταλήγοντας, ο Αλ. Τσίρπας υπογράμμισε ότι η μάχη ενάντια στον φασισμό «είναι καθημερινή και γίνετε έξω. Στις γειτονιές στα πανεπιστήμια στους χώρους δουλειάς. Τη μάχη δεν θα τη δώσουν οι τροπολογίες Βορίδη» και επεσήμανε ότι «η θεσμική απάντηση στον φασισμό πρέπει να είναι δίνεται με την προσήκουσα σοβαρότητα. Διακινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε ευτράπελα που προσβάλουν τη Δημοκρατία».

«Έστω και στο και 5 σας καλούμε να σοβαρευτείτε και να προσχωρήσετε στην ορθή λογική» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς τη ΝΔ και πρόσθεσε «αρκετή ζημιά έχει γίνει τα 4 τελευταία χρόνια σε θέματα για τη δημοκρατία. Μην κάνετε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά».

Ιδιωτικοποίηση του νερού

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από τη ΝΔ, καθώς επίσης και στην υποκριτική στάση του Κ. Μητσοτάκη ο οποίος το 2018 δήλωνε υπέρμαχος της άποψης για στρατηγικό επενδυτή στην ΕΥΔΑΠ καθώς επίσης και τη δημιουργία ρυθμιστικής εποπτικής αρχής για το νερό.

«Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα περάσουν στον έλεγχο του δημοσίου αμέσως μετά τις εκλογές. Ωραία κωλοτούμπα» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και αναφέροντας τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο από την παρούσα Βουλή και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι μετά την κατακραυγή και μεγαλειώδη συναυλία υπέρ της διάσωση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, στην πλατεία Αριστοτέλους, «ο ελληνικός λαός σας κατάλαβε». Και το κατάλαβε γιατί «σπεύσατε να νομοθετήσετε ενώ είχαμε την εθνική τραγωδία» στα Τέμπη, σημείωσε ο ίδιος και ρώτησε τη ΝΔ «4 χρόνια τι κάνατε, τι σχεδιασμό είχατε» για το νερό;

Ο ίδιος αναφερόμενος στα όσα έκανε η ΝΔ προσπαθώντας να περάσει το νερό σε ιδιώτες σχολίασε ότι «σπεύδετε να νομοθετήσετε μια σειρά από χατίρια» σε ημετέρους.

Απολογισμός τετραετίας της ΝΔ

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των 4 χρόνων κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Θα περίμενε κανείς να έρθει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή να υπερασπιστεί το έργο που έκανε η κυβέρνησή του» σχολίασε με δεδομένο ότι αυτή είναι η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής όχι μόνο πριν τις εκλογές, αλλά και με την παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως είπε. 

«Βέβαια, είναι ο κ. Βορίδης στο πόδι του» σχολίασε. «Αφού αρνείται όπως ο διάολος το λιβάνι το ντιμπέιτ, να στείλει εσάς αφού καλά τα πάτε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδόμησε μία προς μία τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πριν από τέσσερα χρόνια. Για τους λιγότερους φόρους, που πράγματι μείωσε αλλά μόνο για τους πολύ πλούσιους, αφήνοντας στα ύψη την έμμεση φορολογία μέσω της οποίας λεηλατήθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Για τις πολλές επενδύσεις, που όλο παραπέμπονται για το μέλλον και στην πλειονότητά τους αφορούν real estate και deals από funds, που χρηματοδοτούνται μάλιστα με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες. «Αυτό λέγεται κερδοσκοπικός οπορτουνισμός» τόνισε, επικαλούμενος τον όρο που χρησιμοποίησε σε άρθρο του ο Κ. Σημίτης. «Δεν τον λες και ΣΥΡΙΖΑ τον Σημίτη;» σχολίασε με νόημα.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τις πολλές και καλές δουλειές που υποσχέθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας τα χτυπήματα που έδωσε η κυβέρνηση στα εργασικά δικαιώματα τα τελευταία χρόνια. «Μιλήστε με εργαζόμενους να δείτε τι βιώνουν, την αγωνία της απόλυσης και έναν μισθό αναξιοπρέπειας» είπε. Αναφέρθηκε στους συνταξιούχους, από τους οποίους η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέρησε συνολικά 7,5 δισ. Μίλησε ακόμη για την υγεία και την εκκωφαντική αδιαφορία της κυβέρνησης να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και για την παιδεία με το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης, την πανεπιστημιακή αστυνομία και την κατάργηση σε μια νύχτα σχολών κυρίως περιφερειακών πανεπιστημίων.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλειας και των υποκλοπών ότι «τουλάχιστον εμείς είχαμε την ΕΥΠ να παρακολουθεί την Greek Mafia και την αστυνομία να καταπολεμά το έγκλημα, όχι να συνεργάζεται».

«Να μιλήσουμε για τις υποκλοπές και την Επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου που ψάχνει την κυβέρνηση και δεν απαντά» σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία δήθεν ήρθε να καταπολεμήσει το κομματικό κράτος ότι διπλασίασε του μετακλητούς υπαλλήλους ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σκάνδαλα των «γαλάζιων» επισημαίνοντας και μία «αδικία» απέναντι στην κα Νικολάου και στον κ. Πάτση οι οποίοι δεν ήταν τελικά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Τέλος, αναφέρθηκε και στο πρωτοφανές φαινόμενο να εμπεριέχονται πολλά μικρά νομοσχέδια σε μια τροπολογία, πρακτική η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό τρόπο της ΝΔ για να κρύψει τις εξυπηρετήσεις της σε ημέτερους

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.