Τρίτη 11 Απριλίου 2023

«Μαύρα» μαντάτα από το ΔΝΤ για πληθωρισμό και ανάπτυξη


Σοβαρές προειδοποιήσεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μέσα στο 2023 από το Ταμείο • Ποιο είναι το βασικό και ποιο το ακραίο σενάριο • Επιμένουν πληθωρισμός και ακρίβεια στη χώρα μας, παρά τα θετικά σημάδια.

Η παρατεταμένη κρίση πληθωρισμού θολώνει τις προοπτικές της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του “World Economic Outlook”.

Το ΔΝΤ, εκτός από τον πληθωρισμό, υπογραμμίζει τα προβλήματα των αυξημένων επιτοκίων και την αβεβαιότητα που προκύπτει από την κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών που έφερε ηλεκτροσόκ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στην έκθεση αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη, με το Ταμείο να προβλέπει ανάπτυξη 2,8% από την προηγούμενη πρόβλεψη για 2,9, ενώ το 2022 ήταν στο 3,4%. 

https://issuu.com/efsyn/docs/imf-worldeconomicoutlook

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Πιερ Ολιβιέ Γκουρίντσας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι . . .«ο πληθωρισμός επιμένει πολύ περισσότερο από ό,τι περιμέναμε, ακόμη και πριν από μερικούς μήνες», ενώ προειδοποιεί ότι τα υψηλά επιτόκια «αρχίζουν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα».

Το ΔΝΤ προβλέπει σε ένα ποσοστό 25% ότι υπάρχει η πιθανότητα η παγκόσμια ανάπτυξη να μειωθεί κάτω από το 2% το 2023, κάτι που έχει συμβεί μόλις πέντε φορές από το 1970 και μετά, ενώ πιο πρόσφατα σημειώθηκε το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. 

Το σενάριο της σοβαρής πτώσης της ανάπτυξης αγγίζει το 15% των πιθανοτήτων, με το ΔΝΤ να επιμένει ότι «η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε μια επικίνδυνη φάση κατά την οποία η οικονομική ανάπτυξη παραμένει χαμηλή και οι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, όμως ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη αρχίσει να πέφτει αποφασιστικά».

Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες προβλέπει ανάπτυξη 1,3% για το 2023 και 1,4% για το 2024, ενώ το 2022 ήταν στο 2,7%, ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπει ανάπτυξη 0,8% το 2023 και 1,4% το 2024.  Σημειώνεται ότι για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες προβλέπει ανάπτυξη 3,9% το 2023 και 4,2% το 2024.

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα: Επιμένουν πληθωρισμός και ακρίβεια
Αναφορικά με τη χώρα μας οι προβλέψεις του Ταμείο κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,6% το 2023 και 1,5% το 2024, ενώ το 2022 ήταν στο 5,9%. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μεν υψηλότερος από τις προηγούμενες προβλέψεις (1,8% για το 2023 και 1,4% για το 2024) 

Παράλληλα, παρότι προβλέπεται σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αυτός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από το όριο που έχει θέσει η Ευρωζώνη, κάτι που σημαίνει ότι και η ακρίβεια θα παραμείνει πιέζοντας τα νοικοκυριά και τους πολίτες. Αυτό, άλλωστε, έχει προαναγγείλει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα επιτρέψει να συνεχισθεί η μείωση της ανεργίας στο 11,2% φέτος και στο 10,4% το 2024 από 12,2% το 2022.

Σταδιακή μείωση αναμένει το ΔΝΤ και για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών - από 9,7% του ΑΕΠ πέρυσι στο 8% φέτος και στο 6% το 2024. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.