Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Τι είναι το σχέδιο «Δήμητρα» που προτείνει ο Βαρουφάκης για πληρωμές χωρίς τράπεζες

Σφοδρές αντιδράσεις για τα πλάνα Βαρουφάκη που ξυπνούν εφιαλτικές μνήμες από το 


δραματικό καλοκαίρι του 2015, με ουρές να σχηματίζονται στα ΑΤΜ

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην εγχώρια πολιτική σκηνή η παρουσίαση του σχεδίου «Δήμητρα» του ΜεΡΑ25, που προτείνει εναλλακτικό τρόπο πληρωμών σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες και βγούμε από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα πάντως με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, κ. Γιάνη Βαρουφάκη το σχέδιο προσφέρει λύση σε μια πληθώρα «προβλημάτων και περιορισμών» που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς βασίζεται σε μονάδες πίστωσης που θα διακινούνται μέσα από το TAXIS και τις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν για πληρωμές φόρων αλλά και άλλες πληρωμές χωρίς προμήθειες.

Τι είναι το σχέδιο «Δήμητρα»

Το σύστημα «Δήμητρα» θα χρησιμεύει για μεταβίβαση εισοδηματικών ενισχύσεων και ως εναλλακτικό σύστημα δωρεάν πληρωμών, αλλά σε περίπτωση κρίσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γενικευμένο σύστημα πληρωμών.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 38:15 έως και το 41:10:

00:00-43:32 | Γιάνης Βαρουφάκης: Εναλλακτικές στην εποχή του ψηφιακού χρήματος – Το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών «Δήμητρα», μέρος του προγράμματος του ΜέΡΑ25
43:32-1:24:07 | Συζήτηση με το κοινό

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών - Δημοσίου «ΔΗΜΗΤΡΑ», το οποίο σύμφωνα με τον ιδρυτή του πανευρωπαϊκού κόμματος DiEM25, δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να ασκήσει κοινωνική πολιτική, «ακριβώς επειδή παρέχει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας».

Στο πλαίσιο του σχεδίου προβλέπεται η παροχή μεταβιβάσιμων ψηφιακών δημοσιονομικών μονάδων, οι οποίες αποσβένουν μελλοντικούς φόρους ύψους 10% των ετήσιων εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης, σε ευάλωτους πολίτες για αγορές βασικών αγαθών, όπως τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορικά κόστη, εξοπλισμός κλπ και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

4+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Σχέδιο Δήμητρα


Τι είναι οι μεταβιβάσιμες ψηφιακές δημοσιονομικές μονάδες;

Πρόκειται για ψηφιακούς τίτλους έκδοσης του δημοσίου που αποσβένουν φόρους.

Πρόκειται για παράλληλο ψηφιακό νόμισμα;

Δεν πρόκειται επ’ουδενί για νόμισμα αλλά για τίτλους του δημοσίου που έχουν το χαρακτηριστικό να αποπληρώνουν φόρους, και για αυτό χρήσιμους σε όσους έχουν υποχρεώσεις προς την εφορία, δηλαδή σε όλους.

Ζημιώνεται το κράτος από τη δημιουργία των ψηφιακών δημοσιονομικών μονάδων; Αν ναι, πώς θα καλύψει αυτή τη ζημία;

Το κράτος δεν ζημιώνεται σε τελική ανάλυση με αυτόν τον μηχανισμό, επειδή στην πραγματικότητα του προσδίδει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας για στοχευμένες παρεμβάσεις που συγκρατούν την ύφεση και δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα.

Πώς θα διατίθενται οι ρευστές ψηφιακές μονάδες στους πολίτες;

Ηλεκτρονικά, μέσω του προσωπικού λογαριασμού που διατηρεί ο καθένας μας στο ΤAXIS και αντίστοιχων χρεωστικών καρτών.

Οι επιχειρήσεις πώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα έσοδα από τις ψηφιακές μονάδες;

Αποπληρώνοντας φόρους και ανταλλάσσοντας τες με προμηθευτές τους που επίσης έχουν φορολογικές υποχρεώσεις.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση κρίσης

Οι τράπεζες κλείνουν για ένα τριήμερο και μετατρέπουν τα τραπεζικά τους συστήματα σε μονάδες Δήμητρα. Τα χάρτινα ευρώ γίνονται το ξένο συνάλλαγμα της χώρας. Με ένα νόμο στη Βουλή όλα τα ιδιωτικά και δημόσια χρέη μετατρέπονται σε μονάδες Δήμητρα και τότε αρχίζει η μεγάλη διαπραγμάτευση γιατί, όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, όλοι «θα ξέρουν ουκ αν λάβεις ευρώ από κάποιον που δεν έχει ευρώ. Αυτό είναι το σχέδιο εάν χρειαστεί να βγούμε έξω από το ευρώ. Στόχος μας δεν είναι να βγούμε, αλλά να έχουμε την έξοδο», είχε επισημάνει ο κ. Βαρουφάκης.

Την ίδια στιγμή όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΜέΡΑ25 το σύστημα «ΔΗΜΗΤΡΑ» έρχεται να δώσει λύση σε ένα πλέγμα προβλημάτων και περιορισμών που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Δημόσιο, προσφέροντάς του βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα και σημαντικές φοροαπαλλαγές στους πολίτες, καθώς και δωρεάν συναλλαγές με το Δημόσιο αλλά και μεταξύ των ιδιωτών.

Το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να ασκήσει κοινωνική πολιτική, ακριβώς επειδή παρέχει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας. Συγκεκριμένα, προτείνουμε στην Πρόταση Νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου «ΔΗΜΗΤΡΑ», παροχή μεταβιβάσιμων ψηφιακών δημοσιονομικών μονάδων (που αποσβένουν μελλοντικούς φόρους ύψους 10% των ετήσιων εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης) σε ευάλωτους πολίτες για αγορές βασικών αγαθών (τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορικά κόστη, εξοπλισμός κλπ) και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Αμοιβαία οφέλη από τις συναλλαγές με το Δημόσιο και μεταξύ ιδιωτών: Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Με το προτεινόμενο νέο σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών εξασφαλίζεται η δυνατότητα:

● άμεσης ακύρωσης των αμοιβαίων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, όπως και των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο ή και μεταξύ τους,
● αμοιβαίων ωφελειών Δημοσίου και ιδιωτών, στον βαθμό που το Δημόσιο θα είναι σε θέση να δανείζεται απευθείας από τους πολίτες, με αντάλλαγμα σημαντικές φοροαπαλλαγές),
και
● δωρεάν συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών και, με αυτόν τον τρόπο, άσκηση πίεσης στις τράπεζες, να μειώσουν το κόστος των συναλλαγών.

Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής:

● Ιδρύεται, και εντάσσεται στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικού Λογισμικού του Υπουργείου Οικονομικών το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου (ΣΔΗΣΙΔ-ΔΗΜΗΤΡΑ).
● Για κάθε ΑΦΜ (νομικού ή φυσικού προσώπου), το ΣΔΗΣΙΔ-ΔΗΜΗΤΡΑ δημιουργεί αυτομάτως έναν Λογαριασμό Δημοσιονομικής Πίστωσης (ΛΔΠ) και παρέχει στον κάτοχό του σχετικό κλειδάριθμο ασφάλειας (PIN).
● Οι ιδιώτες δύνανται να αποπληρώνουν φόρους ή εισφορές στο Ελληνικό Δημόσιο, μεταφέροντας σε αυτό ποσά από τον προσωπικό τους ΛΔΠ, κάνοντας χρήση του κλειδάριθμου ασφάλειας (PIN).
● Οι ιδιώτες δύνανται να μεταφέρουν, κατά το δοκούν, ποσά από τον προσωπικό τους ΛΔΠ σε ΛΠΔ άλλων ιδιωτών, κάνοντας χρήση του κλειδάριθμου ασφάλειας (PIN).
● Το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να πιστώσει συγκεκριμένο ποσό σε ΛΔΠ (π.χ. έκτακτη ενίσχυση).
● Στην περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής του Ελληνικού Δημοσίου προς ιδιώτη, ο ιδιώτης μπορεί, αν το επιλέξει, να πληρωθεί άμεσα μέσω πίστωσης του σχετικού ΛΔΠ. Σε αντίθετη περίπτωση, δικαιούται να αναμένει να πληρωθεί με τον συμβατικό τρόπο.
● Αν ιδιώτες μεταφέρουν χρηματικά ποσά στον ΛΔΠ τους, χωρίς να τα χρησιμοποιήσουν για τουλάχιστον δώδεκα μήνες, αυτά τα ποσά μπορούν να αποσβέσουν φόρους μεγαλύτερους σε αξία από τα ποσά αυτά, σε ποσοστό που ορίζει το Υπουργείο Οικονομικών, και το οποίο αντιστοιχεί στο ποσοστό φοροαπαλλαγής λόγω, ουσιαστικά, εθελοντικής προπληρωμής φόρου.

Υπενθυμίζεται ότι, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν, είχε παραδεχτεί ότι ορισμένες από τις πολιτικές του κόμματός του μπορεί να οδηγήσουν σε κλείσιμο τραπεζών.

Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν - ΜέΡΑ25: «Υπάρχει αυτή η πιθανότητα να κλείσουν οι τράπεζες


Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του Μερα25, Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν, μιλώντας στο Mega είπε ότι «ορισμένες αυτονόητες πολιτικές του κόμματός του, που έρχονται αντίθεση με το πρόσταγμα των Βρυξελλών, μπορεί να οδηγήσουν σε νέο κλείσιμο των τραπεζών».

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Έντμαν περιέγραψε ένα σκηνικό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές με συμμετοχή του ΜέΡΑ25 λέγοντας πως δεν είναι αντίθετοι γενικά με τις κυβερνήσεις συνεργασίας, την ώρα μάλιστα που κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλούν ευθέως για ενδεχόμενο «προοδευτικής κυβέρνησης» στην οποία θα συμμετέχει, πλην του ΠΑΣΟΚ, και το ΜέΡΑ25 ακόμα και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει δεύτερο κόμμα.

Κατά τη διάρκεια εκπομπής του Mega με τίτλο «Ο δρόμος προς την κάλπη» με την Νίκη Λυμπεράκη, μετά από διαφωνία που υπήρχε μεταξύ των πολιτικών προσώπων που ήταν καλεσμένα, η παρουσιάστρια επέμεινε απευθυνόμενη στον κ. Έντμαν εάν οι πολιτικές του ΜέΡΑ25 μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο κλείσιμο των τραπεζών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://shorturl.at/kDS12
 ===================== 
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.