Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Στο ΥΠΕΘΑ είναι αφελείς ή απλά τους παριστάνουν; Οι συνεντεύξεις ΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ που προβληματίζουν



Σε συνεντεύξεις που έδωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος τις τελευταίες ώρες εμφανίζεται περίπου ενθουσιασμένος από το «εξαιρετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»! Είναι απλά αφελής ή κάτι χειρότερο; 

Το ίδιο ισχύει και με τον ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιά, ο οποίος σε άλλη συνέντευξη εκπέμπει περίπου αγωνία για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Ενδιαφέροντα όσα λέει και για το προσωπικό των ΕΔ:

«…στους σχεδόν είκοσι αυτούς μήνες που βρίσκομαι στο Υπουργείο, έχω επισκεφτεί 261 Μονάδες και Σχηματισμούς και έχω διανύσει περισσότερα από 40.000 χιλιόμετρα, από άκρη σε άκρη της ελληνικής επικράτειας. 

Άκουσα με προσοχή τα στελέχη, τους κληρωτούς οπλίτες και τους Εθνοφύλακές μας, έμαθα πολλά και προσπάθησα να επιλύσω όσο περισσότερα θέματα μπορούσα, ορισμένα εκ των οποίων χρόνιζαν»..

Δυστυχώς η παρουσία του ΥΦΕΘΑ δεν πληρώνει τους απλήρωτους λογαριασμούς των στελεχών που συνάντησε. Όσο για την προσπάθεια του να επιλύσει όσα περισσότερα θέματα μπορούσε, η πραγματική ζωή τον διαψεύδει: ένα πήγαν να λύσουν όλο κι όλο με τα πλεύσιμα του Στόλου και ο Α/ΓΕΕΘΑ που έχουν επιλέξει τα έκανε μαντάρα και σ ΄ αυτό το θέμα. 

Πρώτα οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου όπως καταγράφονται από το κρατικό-κυβερνητικό ΑΠΕ:
Ευκαιρία για την εμπέδωση των κανόνων καλής γειτονίας, τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή -όπως πάγια επιθυμεί η Ελλάδα- αλλά πάντα με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς την οποιαδήποτε υπόνοια έκπτωσης από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος το εξαιρετικά θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ της Καβάλας.

Αυτές οι επισημάνσεις του κ. Παναγιωτόπουλου έγιναν στον απόηχο της επίσκεψης που πραγματοποίησε την Τρίτη στην Τουρκία, όπου με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ μετέβησαν στις σεισμόπληκτες περιοχές στο Χατάι. 

Στο πλαίσιο αυτής της επαφής, μάλιστα, ο κ. Ακάρ επανέλαβε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της τουρκικής πλευράς για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Επί τέσσερις ημέρες, τόσο ο ελληνικός όσο και ο τουρκικός Τύπος φιλοξενούν ρεπορτάζ για αυτή τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας που είχε να πραγματοποιηθεί επί τουρκικού εδάφους από το 2002. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», επισήμανε ότι εξετάσθηκαν η πιθανότητα περιορισμού των στρατιωτικών γυμνασίων από τις δύο χώρες και επέκτασης του μορατόριουμ Παπούλια – Γιλμάζ προκειμένου να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι. 

Ταυτοχρόνως ο Τούρκος υπουργός έδωσε συνέντευξη στο πρακτορείο «Αναντολού» επιβεβαιώνοντας ότι συζητήθηκε η διεύρυνση του χρόνου αποχής από στρατιωτικές ασκήσεις κατά ένα μήνα, στο διάστημα από 15 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου, επαναλαμβάνοντας τη διατήρηση των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και τη διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

    Τα βήματα της επαναπροσέγγισης

Μετά την επιδείνωση που είχε παρατηρηθεί στις σχέσεις Αθηνών-Άγκυρας το προηγούμενο διάστημα, ο ισχυρός σεισμός που έπληξε την Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου αποτέλεσε το γεγονός που αποκατέστησε την επικοινωνία των δύο πλευρών και επιβεβαίωσε τα αισθήματα αλληλεγγύης ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό.

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που ζήτησε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και κλιμακίου της ΕΜΑΚ στην περιοχή του Χατάι με μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Επίσης στάλθηκαν φορτία με είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Εκκλησία και άλλες οργανώσεις.

Εκφράστηκαν συλλυπητήρια προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκαναν κοινή δήλωση στην οποία τόνιζαν ότι δεν χρειάζεται να περιμένουν οι δύο πλευρές έναν σεισμό ή μία καταστροφή για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

Το τρίτο βήμα της επαναπροσέγγισης έγινε μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Εκτός από τα συλλυπητήρια που αντηλλάγησαν, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας ενέκρινε τη μεταφορά συγγενούς θύματος, ο οποίος εκρατείτο στις φυλακές Τακιρντάγκ, για να παραστεί στην νεκρώσιμο ακολουθία του παιδιού του. 

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατ’ εφαρμογή διμερούς συμφωνίας περί της μεταφοράς καταδίκων από την Τουρκία στην Ελλάδα κι αντιστρόφως, αναλόγως με την υπόθεση.

Ακολούθησε η απόφαση να υποστηριχθούν αμοιβαίως, αφενός από την Τουρκία η υποψηφιότητα της χώρας μας για τη θέση του Προσωρινού Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025-2026 και αφετέρου από την ελληνική πλευρά η υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη θέση του γενικού γραμματέα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό IMO.

Παράλληλα οι επαφές που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης με τον ομόλογό του πρέσβη Μπουράκ Ακτσαπάρ στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της «Θετικής Ατζέντας» δημιούργησαν ένα πεδίο προόδου της ελληνοτουρκικής προσέγγισης σε 25 τομείς «χαμηλής πολιτικής» (επιχειρηματικότητας, ενέργειας, ναυτιλίας, τουρισμού, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και επικοινωνιών, εκπαίδευσης και πολιτισμού, κοινωνικής ασφάλισης, υγείας, περιβάλλοντος και αρχαιολογίας).

Κατόπιν αυτών των βημάτων προετοιμάσθηκε και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των υπουργών Άμυνας κ.κ. Παναγιωτόπουλου και Ακάρ, οι οποίοι διατήρησαν ανοικτό τον μεταξύ τους δίαυλο επικοινωνίας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της τελευταίας τετραετίας.

Κυβερνητική πηγή σημείωνε σχετικά ότι «η επικοινωνία είναι το πρώτο αλλά καθοριστικό βήμα μιας φιλίας, η οποία επιβεβαιώνεται στη διάρκειά της με τον αμοιβαίο σεβασμό σε κανόνες, δηλαδή στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και σε αντικειμενικές αξίες, όπως είναι οι κανόνες καλής γειτονίας. Χωρίς να ξεχνάμε τις θέσεις μας και το καθήκον μας». 

Δεν είναι τυχαίο ότι άλλωστε και ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στα «Νέα» έκανε λόγο για άψογη φιλοξενία, οικείο κλίμα και μία αίσθηση ειλικρινούς θετικής διάθεσης και ευχήθηκε ότι, παρά τις επιφυλάξεις, δεν πρέπει να μένουν ανεκμετάλλευτες οι ευκαιρίες διαλόγου και διατήρησης του καλού κλίματος.

Η συνέντευξη Χαρδαλιά

«Τα σύνορά μας είναι απροσπέλαστα και η Πατρίδα μας ασφαλής»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τον Σεπτέμβριο του 2021 όποτε και αναλάβατε καθήκοντα Υφυπουργού Άμυνας μέχρι και σήμερα, ποια ήταν η δυσκολότερη «αποστολή» που κληθήκατε να φέρετε εις πέρας;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καταρχάς, δεσμεύτηκα από την πρώτη ημέρα να ενισχύσω το σύνδεσμο μεταξύ ΥΠΕΘΑ και προσωπικού, ιδίως όσων «φυλάττουν Θερμοπύλες» στις εσχατιές της Πατρίδας μας. Λόγω ιδιοσυγκρασίας, αλλά και λόγω των εμπειριών μου ως δημόσιος λειτουργός, δεν πιστεύω στη απομακρυσμένη και απρόσωπη διοίκηση πίσω από ένα γραφείο.

Για το λόγο αυτό, στους σχεδόν είκοσι αυτούς μήνες που βρίσκομαι στο Υπουργείο, έχω επισκεφτεί 261 Μονάδες και Σχηματισμούς και έχω διανύσει περισσότερα από 40.000 χιλιόμετρα, από άκρη σε άκρη της ελληνικής επικράτειας. Άκουσα με προσοχή τα στελέχη, τους κληρωτούς οπλίτες και τους Εθνοφύλακές μας, έμαθα πολλά και προσπάθησα να επιλύσω όσο περισσότερα θέματα μπορούσα, ορισμένα εκ των οποίων χρόνιζαν.

Θα αναφερθώ όμως και σε ένα ζήτημα εξωτερικό: Την τομή που έχει επιφέρει στο διεθνές γίγνεσθαι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο γεωπολιτικά σταυροδρόμι και ως εκ τούτου, η παραμικρή μεταβολή στο περιφερειακό περιβάλλον ασφαλείας την επηρεάζει. Όταν μάλιστα η μεταβολή αυτή προέρχεται από την επαναφορά του γενικευμένου πολέμου στο ευρωπαϊκό έδαφος, προφανώς δημιουργείται σε όλους τους υπεύθυνους για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας μια σειρά από πολύ δύσκολα ερωτήματα. Ποια θα είναι η μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης με μια επιθετική Ρωσία στα σύνορά της; Τι σημαίνει για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια η κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ; Τι συνεπάγεται η κατάσταση αυτή για την ισορροπία ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια; Πώς θα εξασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, υποστηρίζοντας παράλληλα την Ουκρανία στον δίκαιο αγώνα της;

Αυτά είναι ενδεικτικά ορισμένα από τα σύνθετα ζητήματα που μας απασχόλησαν και συνεχίζουν να μας απασχολούν μετά την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Σε πιο προσωπικό επίπεδο, θυμάμαι πολύ έντονα τη μεταφορά, με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, ανθρωπιστικής βοήθειας με ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για τους Ουκρανούς πολίτες και τους ομογενείς μας, της οποίας ηγήθηκα λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης.

Ήταν μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Ελλάδα ήταν αποφασισμένη να σταθεί, όπως πάντα, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί ακόμα και αν δεν ξεκλειδώσουν ευρωπαϊκοί πόροι;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Κατηγορηματικά ναι. Εφόσον οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές είναι αποδεδειγμένα επιρρεπείς σε εργαλειοποίηση και χειραγώγηση, στο πλαίσιο υβριδικών τακτικών με στόχο την αποσταθεροποίηση και τους εκβιασμούς, το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα έχει αναχθεί σε ζήτημα εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Όχι μόνο ελληνικής, αλλά και ευρωπαϊκής, αφού τα σύνορα στον Έβρο είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε αποτρέψει πάνω από 250.000 παράνομους μετανάστες από το να διέλθουν τα σύνορα και έχουμε μειώσει το ποσοστό όσων διέρχονται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας από το 75% που ήταν το 2015 σε κάτω από 10%. Αναλογιστείτε τις συνέπειες για τη χώρα μας, εσωτερικά και διεθνώς, αν συνέχιζε να αποτελεί «κέντρο διερχομένων» και «αποθήκη ψυχών», όπως ήταν έως τον Ιούλιο του 2019.

Για να είμαι ειλικρινής, εκπλήσσομαι που το συγκεκριμένο ζήτημα έχει καταστεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, αφού στην ουσία, μιλάμε για τα αυτονόητα. Είναι προφανές ότι για ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, που βεβαίως συνιστούν μια εθνική εξαίρεση, οι ιδεοληψίες, η αμετροέπεια και ο πολιτικός αμοραλισμός βρίσκονται πάνω από την ανάγκη προστασίας της Πατρίδας.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράφτηκε ήδη η σχετική σύμβαση κατασκευής-επέκτασης του φράχτη, ο οποίος θα φτάσει τα 140 χιλιόμετρα και θα απλώνεται σε όλη την μεθόριο του Έβρου. Θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο τα συστήματα επιτήρησής του, θα χτιστούν νέα φυλάκια του Στρατού και της Αστυνομίας και θα προσληφθούν εκατοντάδες νέοι συνοριοφύλακες. Κανένας και τίποτα δεν πρόκειται να μας εμποδίσει από το να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο αποτελεσματικά προστατεύονται τα ελληνικά σύνορα σε ξηρά, αέρα και θάλασσα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Τα ελληνικά σύνορα είναι απροσπέλαστα και η Πατρίδα μας ασφαλής. Η άγρυπνη φρουρά τους, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στέκεται επί εικοσιτετράωρου βάσεως στις επάλξεις ώστε να νιώθουμε όλοι ασφαλείς και ενισχύονται συστηματικά, με στόχο τη δημιουργία του ισχυρότερου Στρατεύματος στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. 

Με εμβληματικά εξοπλιστικά προγράμματα που έχει υλοποιήσει ή δρομολογήσει αυτή η κυβέρνηση, όπως η προμήθεια υπερσύγχρονων αεροσκαφών Rafale και νεότευκτων φρεγατών Belharra, η αγορά μιας μοίρας αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 και η αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leopard 2A4.

Όραμά μας είναι μια ισχυρή και γεμάτη αυτοπεποίθηση Ελλάδα, που όχι μόνο θα είναι απρόσβλητη από οποιονδήποτε μπορεί να επιβουλεύεται την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά θα λειτουργεί και ως βασικός πυλώνας της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

 ====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.