Τι είναι το Κράτος Δικαίου; Το ακούμε από την κυβέρνηση με την επισήμανση ότι «δεν εκβιάζεται από τρομοκράτες». Το επικαλείται και η αντιπολίτευση στην ίδια υπόθεση: του Δημήτρη Κουφοντίνα. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την άλλη όψη του νομίσματος. «Δεν μπορεί ένα Κράτος Δικαίου να ‘ναι εκδικητικό», λένε. Εμείς ζητήσαμε την άποψη της διακεκριμένης ποινικολόγου, Βάσως Πανταζή. Συζητήσαμε μαζί της στην τηλεοπτική Vicky Pedia όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Από τον διχασμό του πολιτικού και δικαστικού κόσμου για τον «Λουκά» της 17 Νοέμβρη, έως την προφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, τις απειλές του Αλέξη Κούγια κατά πάντων. Συζητήσαμε για τη συνεπιμέλεια, αλλά και για τα λάθη της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.
«Πιστεύω ότι παλεύουμε να υπάρχει Κράτος Δικαίου. Αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε σα να είναι μία αφηρημένη έννοια. Με ενοχλεί να μιλάμε για Κράτος Δικαίου, όταν κάποιος άνθρωπος αμετάκλητα έχει καταδικαστεί από την ελληνική δικαιοσύνη, για πολύ ειδεχθή εγκλήματα, δηλαδή, η πολιτεία έχει μιλήσει, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη έχει μιλήσει, να κινδυνεύει η ζωή του αυτή τη στιγμή ως απεργός πείνας και το κράτος να τον αντιμετωπίζει με έναν εκδικητικό τρόπο, που δεν αρμόζει σε ένα Κράτος Δικαίου. Αυτός ο άνθρωπος δικάστηκε, καταδικάστηκε εκτίει ένα μεγάλο μέρος της ποινής και δεν είχε ανάγκη η πολιτεία να δημιουργήσει μία φωτογραφική διάταξη, που αφορούσε κατ’ αποκλειστικότητα εκείνον, καθώς δεν γνωρίζω άλλον καταδικασμένο για τρομοκρατία να βρίσκεται σε αγροτικές φυλακές. Ψηφίστηκε το 2020 μία διάταξη, επί ενός άλλου νομοθετήματος, με το οποίο οδηγήθηκε στις αγροτικές φυλακές του Βόλου, ξαφνικά δημιουργείται αυτό το μεγάλο ζήτημα. Έχουμε δυστυχώς το φαινόμενο ότι ανάλογα με την πολιτική ατζέντα του κάθε κόμματος, δυστυχώς βλέπουμε την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης. Δεν είναι αυτό Κράτος Δικαίου. Δημιουργεί ανασφάλεια στην κοινωνία. Δεν μπορούν ούτε οι νόμοι, ούτε το Ποινικό Δίκαιο, το σωφρονιστικό δίκαιο, που έχει κυρίαρχο στοιχείο τον άνθρωπο, να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις ανάλογα με την πολιτική ατζέντα και ανάλογα εάν με αυτόν που έχουμε απέναντί μας και αν θέλουμε να τον εξοντώσουμε ιδεολογικά ή πολιτικά. Εδώ έχει υπάρξει μία υπερβολή. Η δημοκρατία δεν έχει ανάγκη τον θάνατο του Δημήτρη Κουφοντίνα. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει τέτοια ανάγκη. Αυτός ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος στη συνείδηση κάθε Έλληνα πολίτη. Εμένα, δεν μου προσφέρει τίποτα, και σαν νομικό και σαν μέλος της κοινωνίας, να τον δω να πεθαίνει και να λιώνει σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου», σχολίασε η Βάσω Πανταζή για την ένταση που προκαλεί στην καθημερινότητα της χώρας ο Δημήτρης Κουφοντίνας.
Για τον διχασμό του πολιτικού κόσμου, η γνωστή ποινικολόγος υπήρξε ξεκάθαρη: «Ο πολιτικός κόσμος έχει διχαστεί επειδή στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα συγκρούονται δύο πολιτικοί κόσμοι. Ήταν ατυχής και η τοποθέτηση του κυρίου Δρίτσα. Δεν είναι μία πάλη αριστεράς και δεξιάς. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας επέλεξε την ένοπλη δράση και αυτό στο δικό μας δικαϊκό μας σύστημα, αλλά και το κοινωνικό και πολιτικό μας σύστημα αυτό δεν επιτρέπεται. Ότι εγώ δεν συμφωνώ με τη δική ιδεολογία και τον δικό σας τρόπο αντίληψης της κοινωνικής πραγματικότητας, δεν μου δίνει το δικαίωμα να παίρνω μια ρουκέτα και να σας αφαιρώ τη ζωή. Αντιμετωπίζεται, δυστυχώς, στην πολιτική αρένα ως μία σύγκρουση της δεξιάς συντηρητικής παράταξης με την αριστερά. Είναι λάθος. Διχάζεται ο κόσμος, χωρίς να υπάρχει λόγος. Δεν θέλω, στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα, να ηρωποιηθούν πράγματα χωρίς λόγο με τον θάνατό του. Σαν νομικοί στεκόμαστε με μεγάλη προσοχή απέναντι σε νομοθετήματα που δημιουργούνται για at hoc καταστάσεις. Με προβληματίζει και δεν αποτελεί εχέγγυο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και της δημοκρατίας η στοχοποίηση ανθρώπων χρησιμοποιώντας νομικούς όρους ή νομικά μέσα για να εξοντώσεις τις ιδέες του ή την ιδεολογία του».
Για την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Βάσω Πανταζή υπήρξε ξεκάθαρη: «Δεν είχε λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να πάρει θέση. Εσφαλμένα πήρε θέση και αυτό φαίνεται ότι ενόχλησε πάρα πολλούς δικαστικούς κύκλους. Είχαμε πολλούς δικαστές, οι οποίοι υπέγραψαν ψηφίσματα τις επόμενες ημέρες, αντιτιθέμενοι σε αυτή την ανακοίνωση. Η Δικαιοσύνη δεν έπρεπε να πάρει θέση. Υπάρχει σαφής δυνατότητα στον νόμο, που επιτρέπει στην υπεράσπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα να προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ακυρώσει αυτή την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών. Η Δικαιοσύνη εξαντλεί τον ρόλο της στο να παρέχει στον Δημήτρη Κουφοντίνα, τα κατάλληλα μέσα για να προσφύγει κατά της αποφάσεως αυτής. Δεν χρειαζόταν η ανακοίνωση. Η Δικαιοσύνη θρηνεί θύματα της τρομοκρατικής δράσης του συγκεκριμένου κατηγορουμένου. Ήταν μία υπερβολική αντιμετώπιση του κυρίου Σεβαστίδη, ο οποίος ήθελε προφανώς να μη νιώσει ότι η Δικαιοσύνη μένει αμέτοχη σε αυτό τον δημόσιο διάλογο. Για μένα ως συνλειτουργό της Δικαιοσύνης, νιώθω ότι ήταν μία λανθασμένη κίνηση».
Η γνωστή νομικός αναφέρθηκε και στον κίνδυνο να υπάρξει ηρωποίηση του Κουφοντίνα εάν καταλήξει από την απεργία πείνας. «Η τρομοκρατία στην Ελλάδα έχει μία ξεκάθαρη αρνητική σημειολογία. Τα νέα παιδιά έχουν μία ευαισθησία ανθρώπινη, που ίσως δεν έχουμε εμείς, οι παλαιότερες γενιές. Οι πορείες έχουν ένα ιδεολογικό πρόσημο, μη γελιόμαστε, νιώθω όμως ότι το κυρίαρχο ζήτημα είναι η ζωή και ο θάνατος. Μπροστά στο μεγαλείο της ζωής, πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεχτικοί για το πώς αντιμετωπίζουν έναν άνθρωπο που οδεύει προς τον θάνατο. Όταν μιλάω για ηρωποίηση, θεωρώ ότι ένα κομμάτι πολιτικό, που κινείται στα όρια του εξτρεμισμού, θα εκμεταλλευθεί τον θάνατο αυτό, για τη δική του ατζέντα. Έχει ένα παιδί, μία οικογένεια, ό,τι και να είναι, τον έχει καταδικάσει η ελληνική δικαιοσύνη δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο η φυσική του εξόντωση», απάντησε.
Για τη σύλληψη και την προφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, η Βάσω Πανταζή επιχειρηματολόγησε ότι δεν συνέτρεχε λόγος για έκδοση εντάλματος. «Είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίστηκε με μία υπερβολή. Το ένταλμα σύλληψης του Δημήτρη Λιγνάδη δεν χρειαζόταν. Η αιτιολογία του είναι εσφαλμένη. Με βάση το δικαϊκό μας σύστημα, έχουμε δύο εγκληματικές πράξεις, το 2010 και το 2015, έχουμε 2021. Έχουμε μία εξαετία ανενεργής εγκληματικής δράσης. Πάμε στο ενδεχόμενο, που υιοθετεί το βούλευμα. Ότι αυτός ο άνθρωπος έχει μία τέτοια δομημένη προσωπικότητα, να τελέσει κι άλλη εγκληματική πράξη. Μην ξεχνάμε ότι έχει ήδη παραιτηθεί από τη θέση του. Άρα γνωρίζει ότι φωτογραφήθηκε από τα ΜΜΕ ότι πρόκειται γι’ αυτόν η έρευνα, η οποία διεξάγεται. Πιστεύετε ότι υπό το κράτος αυτής της δημοσιότητας, θα ήταν τόσο επικίνδυνος ο Λιγνάδης να τελέσει ένα νέο αδίκημα όταν γίνεται έρευνα εις βάρος του; Το ένταλμα είναι εσφαλμένο και υπερβολικό, που ήρθε να καλύψει την πολιτική κουβέντα που είχε ανοίξει εκείνες τις ημέρες. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Για την προφυλάκιση δεν πήρα θέση. Είναι ανέλεγκτη η θέση του εισαγγελέα και της ανακρίτριας. Αξιολόγησαν τη δικογραφία, είδαν τις καταθέσεις και έκριναν ότι αυτός ο άνθρωπος πρέπει να κρατηθεί προσωρινά. Πρέπει να προσέχει η ελληνική δικαιοσύνη ορισμένες φορές, πώς μεταχειρίζεται η ίδια τον εαυτό της επικοινωνιακά, διότι όταν χρειάζεται η πολιτική ζωή της χώρας, να δημιουργηθεί μία ένταση και χρησιμοποιείται γι’ αυτόν τον λόγο δικονομικός δρόμος, όπως γίνεται και τώρα με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν πρέπει να πέφτει η πολιτική ομπρέλα πάνω από τη δικαιοσύνη και την πιέζει να ενεργεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο, για να κρατάμε την κοινή γνώμη σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο», τόνισε.
«Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα κινείται με τους ρυθμούς που της επιτρέπει ο τρόπος λειτουργίας της. Οι εισαγγελείς μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Χαίρει ο κατηγορούμενος του τεκμηρίου αθωότητας. Πρέπει να είναι πολύ σίγουρος ο εισαγγελέας, για να κινήσει τη διαδικασία και να ασκήσει ποινική δίωξη, ότι οι καταγγελίες πρέπει να έχουν μία βασιμότητα. Να αντιληφθούμε σαν κοινωνία ότι όταν κατηγορώ κάποιον, έχω εγώ το βάρος να αποδείξω την κατηγορία. Δεν καθυστέρησε. Απλά προσπάθησε να δέσει τις καταγγελίες με πολλά αποδειχτικά μέσα ούτως ώστε να μη θεωρηθεί ότι ο άνθρωπος αυτός οδηγήθηκε ενώπιών της χωρίς υπαρκτά στοιχεία. Υπήρξε και 3η κατάθεση, που κατά τα λεγόμενα έδενε τις άλλες δύο καταγγελίες. Φανταστείτε μία δικογραφία για τέτοιο άνθρωπο, με την έννοια ότι είχε ένα δημόσιο αξίωμα, να γινόταν μία φούσκα και ξεφούσκωνε. Αυτομάτως θα έχανε την εμπιστοσύνη του σε αυτό που λέμε ελληνική δικαιοδοτική κρίση», υποστήριξε η Βάσω Πανταζή.
«Θεωρώ υπερβολικό να πούμε ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη. Όταν δεν υπάρχουν σαφείς καταγγελίες, όταν εμείς οι ίδιοι αφήνουμε αυτές τις κουλτούρες να συντηρούνται, είναι δύσκολο μετά να γινόμαστε εκ των υστέρων προφήτες. Νιώθω ότι η πολιτική ευθύνη αποδίδεται στον τρόπο επιλογής, διότι καταστρατηγήθηκε ο τρόπος επιλογής, της προηγούμενης κυβέρνησης, που γινόταν με διαγωνισμό. Ενόχλησε ότι έγινε με απευθείας ανάθεση. Κι εμένα με ενοχλούν οι απευθείας αναθέσεις. Αλλά πέρα από αυτό, νομίζω ότι είναι υπερβολή να λέμε ότι η κυρία», είπε η γνωστή ποινικολόγος.
«Η κυρία Μενδώνη έκανε ένα άλλο μεγάλο λάθος. Το “μας κορόιδεψε” είναι εσφαλμένη χρήση του όρου. Εφόσον λες ότι “ότι δεν έχω πολιτική ευθύνη γιατί δεν γνώριζα” δεν μπορεί να σε έχει κοροϊδέψει. Αν σε έχει κοροϊδέψει, πάει να πει ότι κάτι τον ρώτησες, κάτι του ζήτησες να σου πει και σού είπε τα αντίθετα. Για πολλοστή φορά στην Ελλάδα, έχουμε κρατικό αξιωματούχο, ενώ εκκρεμεί δικαστική διαδικασία, να εκφέρει άποψη επί της υποθέσεως και της προσωπικότητας του κατηγορούμενου. Η χώρα μας έχει καταδικαστεί πολλές φορές από το ΕΔΑ, δηλαδή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιωμάτων του Ανθρώπου διότι οι πολιτικοί κάνουν δηλώσεις για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις. Εδώ είχαμε μία ολόκληρη συνέντευξη Τύπου, στην οποία χρησιμοποιήθηκε η φράση “επικίνδυνος, είναι μία επικίνδυνη προσωπικότητα”. Αυτό έπρεπε η κυρία Μενδώνη να το είχε αξιολογήσει στον χρόνο επιλογής του προσώπου αυτού και όχι εκ των υστέρων. Σε αυτό το κομμάτι είναι πιο μεγάλη η ευθύνη της. Την έβγαλαν μπροστά να παίξει το ξύλο επικοινωνιακά, ξεχνώντας δυστυχώς αυτό για το οποίο παλεύουμε όλοι όσοι να ασχολούμαστε με την ποινική δικαιοσύνη, να είμαστε ανεπηρέαστοι από άλλου τύπου κρίσεις, όταν αντιμετωπίζουμε έναν άνθρωπο ως κατηγορούμενο», συμπλήρωσε η Βάσω Πανταζή.
«Τα αδικήματα των άλλων ηθοποιών είναι πλημμεληματικής μορφής πράξεις. Διότι έχουμε μία αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα, το 2019. Ξεκαθάρισε τι είναι γενετήσια πράξη και τι είναι η πράξη γενετήσιου χαρακτήρα. Η γενετήσια πράξη είναι ακραία σεξουαλική πράξη που οδηγεί σε κακουργηματικής μορφής τέλεση αδικημάτων. Η πράξη γενετήσιου χαρακτήρα, όπως ο αυνανισμός, που καταγγέλθηκε για άλλον ηθοποιό, είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και δεν οδηγεί στην προφυλάκιση», πρόσθεσε.
Για τις καταγγελίες του Αλέξη Κούγια στα ΜΜΕ και την απόφασή του να καταθέσει αναφορά στον Άρειο Πάγο κατά της ανακρίτριας, η Βάσω Πανταζή σχολίασε: «Ήταν μία ατυχής κίνηση. Δεν μπορώ να την κατανοήσω. Η δικαστική κρίση είναι ανέλεγκτη. Ο δικαστής εκτιμά με την πεποίθησή του και την ηθική του συνείδηση τις αποδείξεις. Αξιολογεί το σύνολο των αποδείξεων και καταλήγει στη δικανική πεποίθηση, δηλαδή, ακουμπάει την ψυχούλα του. Δεν έχουμε στην Ελλάδα το αγγλοσαξωνικό σύστημα ότι “πρέπει να ‘χω DNA, να ‘χω αποτύπωμα”. Ο Έλληνας δικαστής είναι ένας μικρός Θεός. Του φέρνεις όλα τα στοιχεία, τα σταχυολογεί, αλλά στο τέλος ακουμπάει την ψυχή του και σου λέει ότι πρέπει να γίνει αυτό. Να απειλούμε τους δικαστές είναι έξω από το Κράτος Δικαίου. Επιβαρύνει την υπόθεση, χωρίς να υπάρχει πρακτική χρησιμότητα. Ήταν μία ατυχής κίνηση υπό το βάρος της δημοσιότητας που δόθηκε στην υπόθεση. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική έγινε αυτή η κίνηση από την πλευρά της υπεράσπισης. Την έκανε ένας άνθρωπος, που εγώ έμαθα νομικά μαζί του και μου είναι δύσκολο να κρίνω την πρακτική αυτή. Είναι ιερός ο ρόλος των ΜΜΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ΜΜΕ δημιουργούν μία κοινωνική πραγματικότητα. Όπως είναι το κίνημα #Metoo. Δημιουργήθηκε με τη δημοσιοποίηση. Παύει το θύμα να νιώθει μοναξιά. Παύει να φοβάται. Αποκτά μία συλλογικότητα. Η Δικαιοσύνη θα πάρει το υλικό από τα Μέσα, θα το σταχυολογήσει και όποιον κρίνει ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις, θα τον παραπέμψει εκεί που πρέπει να παραπεμφθεί».
Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο των δικηγόρων, η Βάσω Πανταζή υποστήριξε ότι «εμείς οδηγούσαμε σε μία εξαθλίωση ως κλάδος. Τα δικαστήρια είναι κλειστά. Οι Έλληνες δικηγόροι υποφέρουν. Πολλά γραφεία έχουν κλείσει. Δεν βλέπω μία μακροπρόθεσμη στρατηγική. Η κοινωνία έχει κουραστεί. Η κοινωνική αλυσίδα έχει κουραστεί. Πρέπει να βγει η κυβέρνηση και να δώσει μία προοπτική χρόνου για όλα αυτά. Δεν ξέρω πως θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να κάνει start up. Θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο οργανωμένο, για να το στηρίξουμε όλοι».
Για τη συνεπιμέλεια η μητέρα και δικηγόρος Βάσω Παντζή τόνισε: «Με ενοχλεί ο όρος “υποχρεωτικό”. Δεν μού αρέσουν οι γονείς του Σαββατοκύριακου. Οι γονείς πρέπει να έχουν ισότιμη παρουσία στη ζωή του παιδιού. Το υποχρεωτικό είναι εγκλωβιστικό διότι έχουμε περιπτώσεις που πραγματικά που δεν είναι οι γονείς άξιοι να είναι ισότιμοι. Η συνεπιμέλεια να καθορίζεται υπό όρους. Έχουμε περιπτώσεις ακραίας ενδοοικογενειακής βίας. Δεν ξέρω πως θα λειτουργήσει η υποχρεωτική συνεπιμέλεια σε αυτά τα μοτίβα. Σίγουρα πρέπει να έχουμε μία μορφής συνεπιμέλεια. Είναι μία ευρωπαϊκή οδηγία. Τους μπαμπάδες τους αγαπάμε, τους θεωρούμε άξιους να μεγαλώσουν κι αυτοί παιδιά. Θα πρέπει, όμως, να σταχυολογείται η προσωπικότητα. Ανήκουμε σε μία κοινωνία, με πάρα πολλή βία κατά της γυναίκας, πολλές μητροκτονίες, πολλά βίαια περιστατικά μέσα στον γάμο. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.