Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

ΑΝΑΛΥΣΗ- Εκλογές 2023: Υψηλή ανάπτυξη- Χαμηλοί μισθοί

----------------------------------------------------------------

Σειρά κινητοποιήσεων έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες με βασικό αίτημα την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων 
  

Πότε και πώς θα αυξηθούν οι μισθοί, πότε θα ξεπαγώσουν οι τριετίες, γιατί οι εταιρείες δεν βρίσκουν προσωπικό

Οι μισθοί στην Ελλάδα ήταν πάντοτε χαμηλοί σε σχέση με τα περισσότερα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο στην περίοδο των Μνημονίων η απόσταση μεγάλωσε περισσότερο.

Ακόμα και σε κλάδους δυναμικούς και αναπτυσσόμενους, όπως αυτός της πληροφορικής, οι μισθοί που δίνονται στην Ελλάδα δεν είναι ελκυστικοί.

Ο Χάρης Γεωργίου, μηχανικός πληροφοριακών συστημάτων και γενικός γραμματέας της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας, σημειώνει στο euronews ότι οι μέσοι ελληνικοί μισθοί στον κλάδο του βρίσκονταν στο 60% προ Μνομονίων και πλέον βρίσκονται στο 50%, εξ ου και πολλοί συνάδελφοί του επιλέγουν να φεύγουν στο εξωτερικό.

Υψηλοί ρυμοί ανάπτυξης- χαμηλοί μισθοί. . .

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 20% την τελευταία τετραετία. 

Κατώτατος Μισθός 2023(μεικτά)

780 ευρώ/ μήνα

Μέσος μισθός 2022 (μεικτά)

1.176 ευρώ/ μήνα

Ποσοστό: 66%

Ωστόσο, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα παραμένει χαμηλός, λίγο πάνω από τα 1000 ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος της Εργάνης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην Ελλάδα αμοίβονται με μεικτές αποδοχές κάτω από 1000 ευρώ το μήνα, ενώ μόλις 3 στους 10 ανεβαίνουν μισθολογικά πάνω από τα 1000 και μέχρι τα 2500 ευρώ.

Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2023, οι μέσες μηνιαίες αποδοχές το 2022 διαμορφώθηκανστα 1.176,5 ευρώ, έναντι 1.046,3 ευρώ το 2019.

ΔΥΠΑ – ΕΦΚΑ
ΕΙΔΙΚΟ ΕΤΗΣΙΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΜΙΣΘΩΤΩΝΔΥΠΑ – ΕΦΚΑ

Όπως αποκάλυψαν μάλιστα πρόσφατα στοιχεία του διεθνούς Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν το 2022 κατά 7,4%, εξαιτίας του πληθωρισμού.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στην αγορά εργασίας. Όλο και περισσότεροι εργοδότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρούνε προσωπικό αφού οι εργαζόμενοι κρίνουν ότι οι μισθοί που προσφέρονται δεν είναι αρκετά υψηλοί. Σε κρίσιμους τομείς για την ελληνική οικονομία όπως η εστίαση, ο τουρισμός και οι κατασκευές έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας.

Ουραγός στις αυξήσεις μισθών η Ελλάδα

Όπως αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), «ανταγωνίστριες» χώρες της Ελλάδας, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία, έχουν ήδη δώσει μεγαλύτερες αυξήσεις στους εργαζόμενους. Για αυτό και ο επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας, κρίνει ότι υπάρχει περιθώριο αυξήσεων των μισθών χωρίς να θιγεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

«Αυτό που έχει σημασία από εδώ και πέρα είναι να ανέβει ο μέσος μισθός» τόνισε στο euronews. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συνολική βελτίωση της οικονομίας και εφόσον οι επιχειρήσεις δούνε ότι αυξάνεται η κερδοφορία τους. Επίσης, το επόμενο διάστημα μπορεί να δούμε να συμφωνούνται κάποιες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, αν και θα είναι σε περιορισμένους κλάδους.»

Τι θα γίνει με τις τριετίες

Τα Μνημόνια προβλέπουν ότι οι τριετίες θα «ξεπαγώσουν» στην Ελλάδα όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Αυτό σημαίνει ότι αν κάτι τέτοιο συμβεί τους επόμενους μήνες, οι Έλληνες εργαζόμενοι θα δικαιούνται περίπου 30% αύξηση στις αποδοχές τους. Ωστόσο, για το αν και πότε θα ξεπαγώσουν οι τριετίες υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.

«Όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10% οι τριετίες θα ξεπαγώσουν. Αυτό που δεν διευκρινίζει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι με ποιον τρόπο θα ξεπαγώσουν. Αν θα γίνει το μήνα που θα πέσει η ανεργία, αν θα γίνει αναδρομικά, αν θα γίνει σταδιακά ή όχι. Μένουν πολλά να διευκρινιστούν και θα απαιτηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση» σημειώνει ο Π. Λιαργκόβας.

Επίσης, εργοδοτικοί φορείς και οικονομολόγοι τονίζουν ότι ένα μεγάλο «αγκάθι» για τις πραγματικές αποδοχές των εργαζόμενων είναι το υψηλό μη μισθολογικό κόστος.

Παρότι έγιναν μειώσεις σε φορολογία εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές, αυτές ήταν ελάχιστες μπροστά στις επιβαρύνσεις που δέχθηκαν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις την περίοδο των Μνημονίων. Το μη μισθολογικό κόστος εμποδίζει τις εταιρείες να δώσουν μεγαλύτερες αυξήσεις στους εργαζόμενους τονίζουν παράγοντες του εργοδοτικού κλάδου. 

«Μία εταιρεία μπορεί να πληρώνει τον ίδιο μισθό σε Πορτογαλία και Ελλάδα, αλλά τα χρήματα που τελικά παίρνει ο Έλληνας εργαζόμενος στο χέρι είναι λιγότερα, λόγω των υψηλών κρατήσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Π. Λιαργκόβας.

https://gr.euronews.com/2023/05/01/ellada-ipsili-anaptiksi-xamiloi-misthoi

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.