Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Ψευδείς ειδήσεις: Γιατί διαδίδονται τόσο γρήγορα; Γιατί διαδίδονται τόσο γρήγορα οι ψευδείς ειδήσεις; - Γιατί δημιουργούνται και τι μας ωθεί στο να τις κοινοποιούμε; - The spread of true and false news online


Υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για τις ψευδείς ειδήσεις και την πιθανότητα να επηρεάσουν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ευημερία. 
Για να καταλάβετε πώς διαδίδονται ψευδείς ειδήσεις, οι Vosoughi et al. χρησιμοποίησε ένα σύνολο δεδομένων από καταρράκτες φημών στο Twitter από το 2006 έως το 2017. 

Περίπου 126.000 φήμες διαδόθηκαν από περίπου 3 εκατομμύρια άτομα. 

Οι ψευδείς ειδήσεις έφτασαν περισσότερους ανθρώπους από την αλήθεια. το κορυφαίο 1% των καταρράξεων ψευδών ειδήσεων διαδόθηκε σε μεταξύ 1000 και 100.000 άτομα, ενώ η αλήθεια σπάνια διαδόθηκε σε περισσότερα από 1000 άτομα. Το ψέμα επίσης διαχέεται πιο γρήγορα από την αλήθεια. 

Ο βαθμός καινοτομίας και οι συναισθηματικές αντιδράσεις των αποδεκτών μπορεί να ευθύνονται για τις διαφορές που παρατηρούνται. . . .
Ερευνήσαμε τη διαφορική διάχυση όλων των επαληθευμένων αληθινών και ψευδών ειδήσεων που διανεμήθηκαν στο Twitter από το 2006 έως το 2017. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν ~126.000 ιστορίες που αναρτήθηκαν στο Twitter από ~3 εκατομμύρια άτομα περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια φορές. 

Ταξινομήσαμε τις ειδήσεις ως αληθείς ή ψευδείς χρησιμοποιώντας πληροφορίες από έξι ανεξάρτητους οργανισμούς ελέγχου στοιχείων που εμφάνισαν συμφωνία 95 έως 98% στις ταξινομήσεις. 

Το ψέμα διαδόθηκε σημαντικά μακρύτερα, ταχύτερα, βαθύτερα και ευρύτερα από την αλήθεια σε όλες τις κατηγορίες πληροφοριών και τα αποτελέσματα ήταν πιο έντονα για ψευδείς πολιτικές ειδήσεις παρά για ψευδείς ειδήσεις για τρομοκρατία, φυσικές καταστροφές, επιστήμη, αστικούς θρύλους ή οικονομικές πληροφορίες. 

Διαπιστώσαμε ότι οι ψευδείς ειδήσεις ήταν πιο πρωτότυπες από τις αληθινές ειδήσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να μοιράζονται νέες πληροφορίες. Ενώ οι ψεύτικες ιστορίες ενέπνεαν φόβο, αηδία, και έκπληξη στις απαντήσεις, αληθινές ιστορίες ενέπνεαν προσμονή, λύπη, χαρά και εμπιστοσύνη. 

Σε αντίθεση με τη συμβατική σοφία, τα ρομπότ επιτάχυναν τη διάδοση αληθινών και ψευδών ειδήσεων με τον ίδιο ρυθμό, υπονοώντας ότι οι ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται περισσότερο από την αλήθεια, επειδή οι άνθρωποι και όχι τα ρομπότ είναι πιο πιθανό να τις διαδώσουν.

Επιστήμη , αυτό το τεύχος σελ. 1146

Με βάση τη μέτρηση του περιεχομένου πληροφοριών του Shannon, τα σπάνια μηνύματα (ψέματα) διαδίδονται πιο γρήγορα από τα μη σπάνια μηνύματα (η αλήθεια)
YOSHIYASU TAKEFUJI 
  • Καθηγητής
  •  
  • Πανεπιστήμιο Keio

Οι Soroush Vosoughi et al. ανέφερε ότι τα ψέματα διαδίδονται πιο γρήγορα από την αλήθεια (1). Ο Shannon (2) εξήγαγε ένα μέτρο του περιεχομένου πληροφοριών που ονομάζεται "έκπληξη" ενός μηνύματος m:
Πληροφορίες(m)=-log_2 P(m)=log_2 (1/(P(m)))


Η εξαγωγή Shannon δηλώνει ότι τα σπάνια μηνύματα είναι πιο ενημερωτικά από τα μη σπάνια μηνύματα. 


Με άλλα λόγια, τείνουμε να κάνουμε retweet πιο σπάνια μηνύματα από τα μη σπάνια μηνύματα. 


Εάν οι ψευδείς ειδήσεις είναι πιο σπάνιες, τότε θα τις κάνουμε retweet. Εάν οι αληθινές ειδήσεις είναι πιο σπάνιες, τότε θα τις κάνουμε retweet. 


Είναι προφανές στα μηνύματα στο twitter ότι τείνουμε να κάνουμε retweet «έκπληξη» ενός μηνύματος. 


Με βάση τη μέτρηση του περιεχομένου πληροφοριών του Shannon, τα σπάνια μηνύματα (ψέματα) διαδίδονται πιο γρήγορα από τα μη σπάνια μηνύματα (η αλήθεια). 


Η Shannon έχει ήδη προβλέψει το συμπέρασμά τους.

Αναφορές:
1. Soroush Vosoughi et al.," The spread of true and false news online," Science 09 Mar 2018: Vol. 359, Τεύχος 6380, σελ. 1146-1151


2. https://en.wikipedia.org/wiki/Quantities_of_information


 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.