Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Αιγαίο: Το «γεωπολιτικό φιλέτο» της Ελλάδας στα χέρια της Τουρκίας

Διαβάστε το νέο άρθρο του «Ιδεοχώρου» (⏯ https://bit.ly/44jihg7) σχετικά με το πιο πρόσφατο επεισόδιο του «Ιδεοχώρου» με τον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο.



Για «διευθέτηση» των ελληνο-τουρκικών, προετοιμάζουν με τις δηλώσεις που έχουν κάνει τους τελευταίους μήνες πάμπολλα στελέχη της απελθούσας κυβέρνησης Μητσοτάκη την ελληνική κοινή γνώμη. 

Ο καλεσμένος του Δημήτρη Λιάτσου στον «Ιδεοχώρο», δημοσιογράφος, διεθνολόγος και συγγραφέας, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, σημειώνει ότι στόχος είναι να μοιράσουν το Αιγαίο, το «γεωπολιτικό φιλέτο» της Ελλάδας, με την Τουρκία. Κατά τον ίδιο, «η Ελλάδα οδηγείται σε γεωπολιτική συντριβή, με αυτές τις πολιτικές αυτοκτονίας της πρώην κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Θυμίζει, επίσης, τις αναφορές Μητσοτάκη σε «ΝΑΤΟϊκά νησιά του Αιγαίου». Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Τελικά, είναι ελληνικά ή μεθοδεύεται η παραχώρησή τους στην Ατλαντική Συμμαχία, στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων «διευθετήσεων» στα ελληνο-τουρκικά;

Την ίδια στιγμή, νησιά του Α.Αιγαίου αφοπλίζονται από βαρέα όπλα, με πρόσχημα, και προκειμένου να δοθούν αυτά στην Ουκρανία. 

«Είναι η πρώτη φορά από το 1974 που ελληνική κυβέρνηση αφαιρεί όπλα από τα νησιά του Α.Αιγαίου», σημειώνει ο Δ.Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι αυτά αφαιρούνται «από την πρώτη γραμμή της ελληνικής άμυνας έναντι της Τουρκίας, που ξεκινάει από το Διδυμότειχο και καταλήγει στην Αμμόχωστο».

Κατ' αυτό τον τόπο, συνεχίζει ο ίδιος, η ελληνική κυβέρνηση:

«Καταστρέφει ολοκληρωτικά τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις και σπρώχνει τη Ρωσία στην αγκαλιά της Τουρκίας. Καμία ελληνική κυβέρνηση της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου ή και μετά δεν κράτησε τέτοια αρνητική στάση όπως σήμερα έναντι της Ρωσίας. Και δεν το έκαναν, διότι οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας. 

Αδυνατίζει την άμυνα του Αιγαίου, ικανοποιώντας παράλληλα την απαίτηση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση, έστω και μερική, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ικανοποιεί τις ΗΠΑ που δεν θέλουν να έχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ρωσικά οπλικά συστήματα, γιατί δεν επιθυμούν να έχουν ανεξαρτησία οι ελληνικές ΕΔ από τους Αμερικανούς. Να σημειωθεί ότι τα μόνα όπλα που προσθέτουν ένα στοιχείο μεγαλύτερης ανεξαρτησίας στις ελληνικές ΕΔ είναι τα γαλλικά και ρωσικά συστήματα. Οχι τα αμερικανικά».

Σε αυτές τις πολιτικές υπάρχουν βέβαια διαφοροποιήσεις ακόμα και εντός της Νέας Δημοκρατίας. «Ο Αντώνης Σαμαράς -αναφέρει ο Δ.Κωνσταντακόπουλος- έχει διαφοροποιηθεί ελαφρώς ως προς τη μεταφορά οπλισμού από τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην Ουκρανία. 

»Ο Κώστας Καραμανλής ανοικτά κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από την προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Ουκρανικό, ζητώντας επιτακτικά την προώθηση ειρηνικής λύσης στον πόλεμο. Είναι μια όαση. 

»Ολα αυτά, πάντως, δείχνουν πόσο πολύ έχει αλλάξει το σημερινό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.