Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Η συγκλονιστική απάντηση ενος καρκινοπαθή που δίνει μαχη τα τελευταία εφτά χρόνια, στον Σπύρο Πνευματικό


Έκρηξη οργής στην κοινωνία αλλά και μια απάντηση γροθιά στο στομάχι στα λεγόμενα του Σπύρου Πνευματικού που πρότεινε την πρακτική του «triage», δηλαδή της διαλογής καρκινοπαθών, στη βάση της αναλογίας «κόστος-όφελος».

Δεν κοπάζει η οργή των πολιτών για τις εκτός ορίων δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. και γιατρού στο επάγγελμα Σπύρου Πνευματικού περί διαλογής ασθενών και συγκεκριμένα καρκινοπαθών.

Διαλογή καρκινοπαθών, για να μειωθεί το νοσοκομειακό κόστος, προτείνει υποψήφιος της Ν.Δ.

 Η αλαζονεία και ο κυνισμός των αρίστων της Νέας Δημοκρατίας, που θεωρώντας ότι έχουν στο τσεπάκι τους τη νίκη στις 25 Ιουνίου, δεν έχουν όριο. Τουλάχιστον αυτό μπορεί κανείς να συμπεράνει από τις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού, καθηγητή Ιατρικής και υποψήφιος στην Εύβοια.

Από τη ραδιοφωνική συχνότητα του ΣΚΑΪ και την εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε έκανε μια «ρηξικέλευθη» πρόταση για να μειωθεί το κόστος στα νοσοκομεία και στο σύστημα υγείας το «triage», δηλαδή τη διαλογή ασθενών και συγκεκριμένα καρκινοπαθών, στη λογική της αναλογίας «κόστους-οφέλους» (cost benefit ratio). Και φυσικά, όπως είπε, αυτό είναι... ανθρώπινο.

Όλα αυτά ενώ έχουμε τόσα περιστατικά ανθρώπων που πέθαναν περιμένοντας ένα ασθενοφόρο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται χαρακτηρίζει «προσωπικό του στοίχημα την αναμόρφωση του ΕΣΥ»... 

Είπε, λοιπόν, ο κ. Πνευματικός, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο:

«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό... Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;».

Και φέρνοντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, πρόσθεσε: 

«Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα. Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει με τη γυναίκα μου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει είναι πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν. Ακούγεται λίγο κυνικό, αλλά δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο».
Ο Μίλτος Μιχαηλίδης, που δίνει μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία εφτά χρόνια, απαντά πως οι άνθρωποι που εκείνος θεωρεί ξεγραμμένους, έχουν δίπλα τους γιατρούς που δεν έχουν καμία σχέση με τον βουλευτή.

Ο 57χρονος καρκινοπαθής, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του και τους θεράποντες γιατρούς του που «δεν έχουν καμία σχέση με τον βουλευτή» μιλώντας στα gegonota.news και απευθυνόμενος στον Σπ. Πνευματικό είναι καταπέλτης:

«Ναι, είναι αλήθεια πως κοστίζουμε πολλά στο…σύστημα σας, αλλά μάλλον θα ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι από εμάς “φεύγουν” νωρίς με ότι αυτό συνεπάγεται για τα…έξοδα.

Γνωρίζεις, ακόμη, ότι πολλοί από εμάς έχουμε δώσει ένα σκασμό χρήματα, ξέρεις πως, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο, και σίγουρα δεν σε ενδιαφέρει αν αυτά τα χρήματα τα είχαμε ή τα δανειστήκαμε ή μαζεύτηκαν μέσω ανθρώπων που απλά ευαισθητοποιήθηκαν…

Ψιλά γράμματα για σένα…

Ξέρεις όμως, “φεύγουμε” με το κεφάλι ψηλά, έχοντας σηκώσει έναν “βαρύ σταυρό” που εσένα μάλλον δε σου λέει τίποτα, καθώς μας βλέπεις μόνο σαν “κόστος” σε ένα σύστημα που υπηρετείς και πίστεψέ με κοστίζεις πολύ πιο ακριβά δίχως να προσφέρεις απολύτως τίποτα!

Σε λυπάμαι ξέρεις…

Σε λυπάμαι γιατί δεν μπορώ να σε χαρακτηρίσω “άνθρωπο” ή “επιστήμονα”, μου θυμίζεις περισσότερο εκείνον τον…Giosef Mengele, τον περιβόητο “γιατρό” του στρατοπέδου Ausbitz…

Σε λυπάμαι γιατί δεν γνωρίζεις πως η Πίστη και η Ελπίδα κάνουν Θαύματα, γιατί δεν υπολογίζεις Θεό κι Αγίους…

Σε λυπάμαι γιατί δεν έχεις ήθος και αξιοπρέπεια κι εύχομαι ποτέ στην ζωή σου να μη χρειαστεί να τραβήξεις μια…γραμμή για κάποιον δικό σου άνθρωπο…

Θα ήθελα όμως να μπορούσα να σε δω μια τέτοια στιγμή κατάματα».

Σφυρίζει αδιάφορα η Νέα Δημοκρατία
Χθες, ο «γαλάζιος» υποψήφιος προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, όμως μάλλον τα έκανε χειρότερα, καθώς ισχυρίστηκε ότι ορισμένα από τα λεγόμενά του «δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου» που είχε για να αναλύσει ένα «τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν».  «Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας» πρόσθεσε.

Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να μην σχολιάζει τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της, προτιμώντας να αφήσει τα φιλικά της μέσα να κάνουν τη δουλειά, θάβοντας, ως επί το πλείστον, το θέμα και τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

► «Η ανατριχιαστική του δήλωση δεν απασχόλησε καθόλου τη Νέα Δημοκρατία, γιατί απλά επιβεβαίωσε την αντίληψη που έχει για το ΕΣΥ: Συρρίκνωση και μείωση δαπανών σε βάρος της δημόσιας περίθαλψης και των φορολογουμένων» σχολιάζει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.ς της δημόσιας περίθαλψης και των φορολογουμένων» σχολιάζει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 

 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.