Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Η μεταναστευτική πολιτική Μητσοτάκη στέλνει στο εδώλιο την Ελλάδα για την τραγωδία της Πύλου



Έγκυρα ξένα μέσα ενημέρωσης και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν διαρκώς την Ελλάδα επί Μητσοτάκη, για παραβιάσεις του διεθνούς δίκαιου και εγκληματικές συμπεριφορές. 

Πρώτα το σοκ για τις - αγνώστου αριθμού ακόμη - ζωές που χάθηκαν στο ναυάγιο του λαθρεμπορικού σαπιοκάραβου. Μετά την ντροπή, για την πρώτη αντίδραση του αρχηγού της ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργού που μίλησε για «τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου». Σαν να είναι αυτό το κρίσιμο στοιχείο της τραγωδίας. 

Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτό τον γεωγραφικό προσδιορισμό - που είναι τυπικά ακριβής - είναι να κρατήσει μακριά από την Ελλάδα τα φώτα της δημοσιότητας. Θα ήταν ανεκτό, ίσως και εύλογο, αν αυτό που θέλει να προστατεύσει δεν είναι η χώρα, αλλά η μεταναστευτική πολιτική του. 

Είναι ήδη ερευνώμενος από τις ευρωπαϊκές αρχές για τη συμπεριφορά των Λιμενικών και του τραγικού Μηταράκη που μαζί με τη Frontex απωθούν στη θάλασσα ανθρώπους που επιδιώκουν να ζητήσουν άσυλο - ακριβώς για να μην το κάνουν.  . . .

Έγκυρα ξένα μέσα ενημέρωσης και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν διαρκώς την Ελλάδα επί Μητσοτάκη, για παραβιάσεις του διεθνούς δίκαιου και εγκληματικές συμπεριφορές.    . . .
Για την προπαγάνδα του πρώην Πρωθυπουργού όμως, αυτό είναι «φύλαξη των συνόρων». Αλλά ο τρόπος που ως τώρα έδειξε ότι αντιλαμβάνεται αυτή τη φύλαξη, φέρνουν τη χώρα υπόλογη ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης, μετά το τραγικό ναυάγιο ανοικτά της Πύλου.    

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης - εξ αντικειμένου αυτός που έχει εμφυσήσει στον Γ. Κουμουτσάκο τη νοοτροπία που αποπνέει η δήλωση «αυτοί οι άνθρωποι δεν ήθελαν να σωθούν - κρύβεται πίσσα από την υποκρισία του περί «αλληλεγγύης και ανθρωπιάς» - μεταφέρει την ευθύνη, στην ευρωπαϊκή πολιτική - για τη διαμόρφωσή της οποίας είναι συνυπεύθυνος» - και στα «άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους».  

Ωστόσο, με αρχή τα ιταλικά ΜΜΕ - που έχουν στηλιτεύει και αντίστοιχες συμπεριφορές ιταλικών κυβερνήσεων - η διεθνής επικαιρότητα εστιάζει στις ελληνικές ευθύνες. Όπως τις αναδεικνύει η πολιτική Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια, αλλά και τα αργά αντανακλαστικά που έχει επιβάλει στις ελληνικές αρχές διάσωσης.  

Η ανακοίνωση Ελληνικού Λιμενικού Σώματος ότι «ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, απάντησε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει, δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία», προστίθεται στο παζλ της ντροπής που εγγράφεται και η δήλωση Μητσοτάκη, περί διεθνών υδάτων.  

Μια επιχειρησιακή δύναμη που δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει την κατάσταση και τη εξέλιξη της, είτε είναι κατώτερη της αποστολή της, είτε δέχεται υπαγόρευση δηλώσεων. Το ελληνικό Λιμενικό όσο και η FRONTEX συνεχίζουν την αδιαφορία για τις ζωές των ανθρώπων που θεωρούν «παράνομους».  

Η έγκυρη La Repubblica δίνει στην υπόθεση μια διάσταση που δεν είναι απλώς πραγματική αλλά και επαναλαμβανομένη τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο: το «μπαλάκι» ευθυνών - αυτή τη φορά σε FRONTEX, Αθήνα και Ρώμη - που πάει από τον έναν στον άλλον, για να μετακινηθεί αντιστοίχως και η ευθύνη.  

Σαν να έχει σημεία ποιος είναι «αρμόδιος» για τη σωτηρία ανθρώπων που κινούνται στοιβαγμένοι σε ένα πλωτό φέρετρο με προδιαγραμμένη κατάληξη.   

Εύστοχα ο ευρωβουλευτής Στέλιου Κούλογλου, σημείωσε ότι η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη «φέρει δυσάρεστα αποτελέσματα». Ενδεχομένως κατά την πρακτική τους, οι απολογητές της ΝΔ θα ξεστρατίσουν τη συζήτηση εστιάζοντας στο «ανθελληνικό» - σχόλιό του: «πολλοί μετανάστες απορρίπτονται βάναυσα από τις ελληνικές αρχές, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν καταλήξει στη φυλακή, με την κατηγορία των λαθροδιακινητών».  

Αλλά η εικόνα δεν αλλάζει. Δεν περιποιούν τιμή στη χώρα οι αναφορές ξένων αρθρογράφων στο «σκληρό πρόσωπο» του απερχόμενου συντηρητικού πρωθυπουργού» και τίτλοι όπως «η σκληρή γροθιά του Μητσοτάκη που καθυστερεί τη διάσωση των μεταναστών στη θάλασσα».  

Συνιστά μέρος της ιδίας ντροπής να ισχυρίζονται από τη ΝΔ σε διεθνή ΜΜΕ ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μεταβατικό εκτελεστικό όργανο» - δηλαδή η υπηρεσιακή κυβέρνηση - και συνεπώς ο Μητσοτάκης «δεν μπορεί να επέμβει». Σε άλλα μπορεί…  

Άλλωστε εκτός από τα μέλη της κυβέρνησης ολόκληρος ο υπηρεσιακός μηχανισμός - των νευραλγικών αρμοδιοτήτων γενικών γραμματέων και διοικήσεων συμπεριλαμβανομένων - έχουν τοποθετηθεί από τον ίδιο και αναφέρονται σ αυτόν, αν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.  

Ο αξιοθρήνητος Μπογδάνος που δηλώνει πως «δεν δέχεται το εθνικό πένθος» δική του ανακάλυψη υπήρξε και από τα ψηφοδέλτιά του βρέθηκε στην πολιτική.  

Η εικόνα που ήδη διαμορφώνεται διεθνώς είναι ότι η Ελλάδα σφύριζε αδιάφορα μπροστά στο χρονικό των προαναγγελθέντων θανάτων της Πύλου. Πρόκειται για συνέπεια της σκληρής πολιτικής Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό.  

Εν προκειμένω είχε ζωτικούς κομματικούς λόγους: να μην του πουν οι ακροδεξιοί εντός της ΝΔ, ή όσοι αποτελούν στόχο της ψηφοθηρίας του, ότι διάσωση θα «άνοιγε πόρτες στους λαθρομετανάστες.  

Υπάρχουν αναφορές εγκύρων ΜΚΟ και εγκρίτων ακτιβιστών ότι οι ελληνικές αρχές είχαν προειδοποιηθεί εγκαίρως για την επικίνδυνη κατάσταση του πλοίου και ενδεχομένη έγκαιρη παρέμβαση τους θα έσωζε το ανθρώπινο φορτίο του. Αλλά η επέμβαση προσέκρουε στις «γνωστές πρακτικές επαναπροώθηση που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές».   

Οι οποίες ομολογούν την ευθύνη τους όταν δηλώνουν ότι άρχισαν την επιχείρηση διάσωσης αφού βυθίσθηκε το πλοίο, οπότε ήταν πλέον αργά για, εκατοντάδες ίσως, ψυχές. Το ερώτημα είναι όχι απλώς ποιος τους έχει «εθίσει», αν όχι και εκπαιδεύσει – σ’ αυτή τη συμπεριφορά, αλλά και αν τους επιβλήθηκε και από ποιους η τήρηση απόστασης μπροστά σε ένα εμφανές έγκλημα, που ήταν θέμα ωρών να ολοκληρωθεί.  

Άλλωστε ακόμη και οι, ενίοτε συνένοχοι, παράγοντες της FRONTEX αυτή τη φορά διαχωρίζουν τη θέση τους και ρίχνουν την ευθύνη στις ελληνικές αρχές.  

Η επίσημη «έκφραση λύπης» από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής με τη διατύπωση για «τα τραγικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ανοιχτά των ελληνικών αρχών» και ότι «οι ερωτήσεις θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τις ελληνικές διασωστικές αρχές» δείχνει ότι κάτι δεν έγινε καλά από την ελληνική πλευρά και την καθιστά διεθνώς υπόλογη.  

Θα ήταν ολοκλήρωση του κυνισμού αν και σ’ αυτή την περίπτωση ο Μητσοτάκης βάλει τον Σκέρτσο να δηλώσει ότι «θα το προλαβαίναμε», αλλά φταίει η υπηρεσιακή κυβέρνηση και ο… ΣΥΡΙΖΑ που επέβαλε με την απλή αναλογικά την ύπαρξη της.

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.