Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

"Ο κήπος του προφήτη" του Kahlil Gibran / Γκιμπραν Χαλιλ - Χάρης Ηλιάδης: «Στεγαστικά Δάνεια με ρήτρα Ελβετικού»


Απόσπασμα από το βιβλίο του Χαλίλ Γκιμπράν : «Στον κήπο του Προφήτη»
«…Ο Αλ Μουσταφά έμεινε σιωπηλός, κοίταξε μακριά προς τους λόφους και τον απέραντο αιθέρα, γινόταν μάχη μες στη σιωπή του.
Και μετά είπε: “Φίλοι και συνοδοιπόροι μου, να λυπάστε το έθνος που είναι γεμάτο πιστεύω αλλά κενό από θρησκεία.
Να λυπάστε το έθνος που φοράει ρούχα που δεν ύφανε, τρώει ψωμί που δεν θέρισε, και πίνει κρασί που δεν ρέει από δικά του πατητήρια.
Να λυπάστε το έθνος που ζητωκραυγάζει τον βίαιο άνθρωπο σαν ήρωα και θεωρεί γενναιόδωρο τον μεγαλοπρεπή κατακτητή.
Να λυπάστε το έθνος που περιφρονεί το πάθος στα όνειρά του, κι όμως υποτάσσεται σ’ αυτό μόλις ξυπνά.
Να λυπάστε το έθνος που δεν υψώνει τη φωνή του παρά μόνο σε νεκρώσιμη πομπή, δεν υπερηφανεύεται παρά μόνο μέσα στα συντρίμμια του, δεν εξεγείρετε παρά μόνο όταν βρεθεί με το λαιμό του ανάμεσα στο σπαθί και στο ξύλο.
Να λυπάστε το έθνος που ο κυβερνήτης του είναι αλεπού, ο φιλόσοφός του ταχυδακτυλουργός και η τέχνη του τέχνη του μπαλώματος και της μίμησης.
Να λυπάστε το έθνος που καλωσορίζει τον καινούριο του άρχοντα με σάλπιγγες και τον αποχαιρετά με κραυγές αποδοκιμασίας, μέχρι να υποδεχτεί τον καινούριο με τη συνοδεία σάλπιγγας και πάλι.
Να λυπάστε το έθνος που οι σοφοί του σώπασαν με τα χρόνια και οι δυνατοί του άντρες είναι ακόμα βρέφη.
Γιατί αυτό το απόσπασμα ;
Γιατί τώρα ;
Γιατί ατυχώς φτάσαμε σαν Έθνος στο σημείο ΜΗΔΕΝ , να περιμένουμε την έξωθεν λύτρωση για την διαχρονική ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΠΑΤΗ , που ακούει στο όνομα :
«Στεγαστικά Δάνεια με ρήτρα Ελβετικού» :
Πατάμε ήδη γερά στον 21ο αιώνα .
Η ευμάρεια και η πρόοδος (υλική και πνευματική ) που θα έπρεπε να ήταν ο πυρήνας της κοινωνικής μας καθημερινότητας , έχει δώσει την θέση της στην ένδεια (υλική και πνευματική επίσης… )
Ποιο αληθινό Έθνος , με θεσμούς και δομές που άπτονται της ύπαρξης και ευημερίας των υπηκόων του θα ήταν υποταγμένο σε ένα διεθνές τραπεζικό λόμπι , που θα άγονταν και θα φέρονταν κατόπιν έξωθεν εντολών ;
Μετά τις 15/6/ θα μας «ενημερώσουν» για το κατά πόσο θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να ζούμε ή το να ζούμε για να δουλεύουμε .
Για το αν θα δικαιούμαστε να ελπίζουμε ΜΕΡΙΚΩΣ ή γιατί όχι ; και ΚΑΘΟΛΟΥ.
Από μία άλλη οπτική βέβαια , αυτό δεν θα ήταν καθόλου κακό .
Η Ελπίδα γεννάει το Όνειρο.
Και όπως έλεγε και ο Σοφός Αριστοτέλης : «Η Ελπίδα είναι ένα όνειρο που το βλέπουμε Ξύπνιοι»
Για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες , συνεχίστε τουλάχιστον να ονειρεύεστε ...


=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.