Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Αϊνστάιν: Πώς καταρρίπτει τη βιβλική θεωρία της Δημιουργίας σε σπάνια επιστολή του που βγαίνει τώρα προς πώληση


Μια σπάνια επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν που γράφτηκε το 1950, στην οποία ο πατέρας της σύγχρονης Φυσικής απομυθοποιεί την ιστορία της βιβλικής δημιουργίας, βγαίνει για πρώτη φορά προς πώληση και μπορεί να φτάσει τα 125.000 δολάρια.



Μια εξαιρετικά σπάνια επιστολή που έγραψε ο θρυλικός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν και αφορά στη δημιουργία του σύμπαντος, βγαίνει για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας. Το πολύτιμο γράμμα πωλείται από την αμερικανική εταιρεία εμπορίας αυτόγραφων The Raab Collection στην τιμή των 125.000 δολάριων.

Διαβάστε ακόμα: Christie's - Σε δημοπρασία για 584.000 ευρώ χειρόγραφη επιστολή του Μότσαρτ που αποκαλύπτει την ερωτική του ζωή

Η επιστολή γράφτηκε στα γερμανικά στις 11 Απριλίου 1950, και απευθύνεται στη σύζυγο ενός γνωστού ραβίνου, την κυρία Μάρθα Μουνκ, καθηγήτρια θρησκευτικών. Στο περιεχόμενό της, ο Αινστάιν απομυθοποιεί τη βιβλική ιστορία της δημιουργίας του σύμπαντος και υπονοεί ότι ο Θεός δεν θα μπορούσε να το είχε δημιουργήσει. 

Ο Αϊνστάιν μοιράζεται την άποψή του ότι ένας επιστήμονας δεν θα μπορούσε να πιστέψει στην ιστορία της δημιουργίας όπως αυτή αποδίδεται στην Τορά της Γένεσης, υποστηρίζοντας ότι η επιστήμη «αντικαθιστά και υπερβαίνει» τέτοιες θρησκευτικές αντιλήψεις.

Η επιστολή γράφτηκε από τον πατέρα της σύγχρονης φυσικής ως απάντηση σε μια άλλη επιστολή που είχε στείλει η κυρία Μουνκ στον Αϊνστάιν, απευθύνοντάς του ένα ερώτημα εκ μέρους μιας ομάδας Εβραίων φοιτητών στην Αμερική. 

Η επιστολή της κυρίας Μουνκ στάλθηκε στα τέλη Μαρτίου του 1950, και ανέφερε:

«Εκ μέρους των φοιτητών μιας σειράς διαλέξεων για τη θρησκεία, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι είναι δυνατό για έναν σύγχρονο επιστήμονα να συμβιβάσει την ιδέα της δημιουργίας του κόσμου από τον Θεό, μια ανώτερη δύναμη, με την επιστημονική του γνώση».

«Το άτομο που είναι περισσότερο ή λιγότερο εκπαιδευμένο στην επιστημονική σκέψη είναι ξένο προς τη θρησκευτική δημιουργία (με την αρχική έννοια) του σύμπαντος, επειδή εφαρμόζει το πρότυπο της αιτιώδους συνθήκης σε όλα», απάντησε ο Αϊνστάιν στην επιστολή. 

«Αν, ωστόσο, θέλετε να ερμηνεύσετε τη Βίβλο συμβολικά (μεταφορικά), δεν είναι πλέον σαφές εάν ο Θεός στην πραγματικότητα πρέπει να θεωρηθεί ως πρόσωπο». 

Η επιστολή γράφτηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μια δεκαετία αφότου ο Αϊνστάιν είχε γίνει πολίτης των ΗΠΑ, έχοντας εγκαταλείψει τη Γερμανία το 1933, λίγο αφότου το ναζιστικό κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ άρχισε να διώκει τους Εβραίους.

Σύμφωνα με δήλωση της Raab Collection, η επιστολή αποκτήθηκε από απογόνους της κυρίας Μουνκ και δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ δημόσια. 

«Η αίσθηση που νιώθω όταν βλέπω κάτι τέτοιο, που είναι τόσο προσωπικά και τόσο επιστημονικά υποβλητικό της μεγάλης συζήτησης του 20ου αιώνα, από την πένα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, είναι απλά ενθουσιασμός», δήλωσε ο Νέιθαν Ράαμπ, πρόεδρος της Raab Collection. 


Ο Θεός δεν δημιούργησε το σύμπαν. Η επιστήμη, λέει, αντικαθιστά και αντικαθιστά θρησκευτικές έννοιες όπως η Δημιουργία της Γένεσης Ερωτήσεις για αυτό το κομμάτι; 

Ρωτήστε μας

Δεν έχουμε ξαναδεί άλλη επιστολή του Αϊνστάιν για κανένα από αυτά τα θέματα. πράγματι είναι ένα από τα πιο διαφωτιστικά γράμματα που γράφτηκαν ποτέ για το θέμα που τον καθορίζει: τη δημιουργία του σύμπαντος

 Το γράμμα απευθύνεται σε μια γυναίκα που, όπως και αυτός, είχε δραπετεύσει από τη Ναζιστική Γερμανία. αυτήν...

https://www.raabcollection.com/literary-autographs/einstein-god-torah-bible

Δεν έχουμε ξαναδεί άλλη επιστολή του Αϊνστάιν για κανένα από αυτά τα θέματα. πράγματι είναι ένα από τα πιο διαφωτιστικά γράμματα που γράφτηκαν ποτέ για το θέμα που τον καθορίζει: τη δημιουργία του σύμπαντος

 

Το γράμμα απευθύνεται σε μια γυναίκα που, όπως και αυτός, είχε δραπετεύσει από τη Ναζιστική Γερμανία. Ο σύζυγός της, Ραβίνος, ήταν ο πρώτος Ραβίνος του Βερολίνου μετά το Ολοκαύτωμα, με καθήκον του να καθοδηγήσει την επανίδρυση της εβραϊκής θρησκευτικής ζωής εκεί

 

«Το άτομο που είναι περισσότερο ή λιγότερο εκπαιδευμένο στην επιστημονική σκέψη είναι ξένο προς τη θρησκευτική δημιουργία (με την αρχική έννοια) του σύμπαντος, επειδή εφαρμόζει το πρότυπο της αιτιώδους συνθήκης σε όλα. Αυτό δεν αναιρεί τη θρησκευτική στάση, αλλά, κατά μία έννοια, την αντικαθιστά και την αντικαθιστά».

 

«Εάν, ωστόσο, θέλετε να ερμηνεύσετε τη Βίβλο συμβολικά (μεταφορικά), δεν είναι πλέον ξεκάθαρο εάν ο Θεός στην πραγματικότητα πρέπει να θεωρηθεί ως πρόσωπο».

 

Αυτή η επιστολή αποκτήθηκε από τους κληρονόμους του παραλήπτη και δεν έχει προσφερθεί ποτέ προς πώληση στο παρελθόν. Οι επιστολές του Αϊνστάιν που δεν ασχολούνται μόνο με τη θρησκεία αλλά συζητούν τον Θεό και τα στοιχεία της Τορά είναι πολύ ασυνήθιστες


Διαβάστε περισσότερα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.