Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

12 Αυγούστου - Ο Ισαάκ Σίνγκερ κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη ποδοκίνητη ραπτομηχανή - Η ιστορία της ραπτομηχανής


Η ραπτομηχανή συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σπουδαιότερες μηχανές του 19ου αιώνα. Πρώτοι οι Άγγλοι συνέλαβαν την ιδέα για την κατασκευή της ραπτομηχανής, Αμερικάνοι όμως, ήταν εκείνοι που κατασκεύασαν την πρώτη πρακτική και λειτουργική ραπτομηχανή.

Ήδη τον 18ο αιώνα έγιναν οι πρώτεςπροσπάθειες κατασκευής ραπομηχανής από τον Charles F. Weinsenthal (Γουάινσταλ 1775), καθώς και από τον Τhomas Saint (1790),οι οποίοι πέτυχαν ένα γρήγορο και μηχανικό ράψιμο αντι του προαιώνιου αργού και κουραστικού ραψίματος με το χέρι. Αν και οι προσπάθειες τους δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, η εφεύρεση του Άγγλου T. Saint,το 1790,που ήταν μια μηχανή για τη ραφή δερμάτων , αποτέλεσε τη βάση της ιδέας του σημερινού ραψίματος .

525352_Untitled-1_19

Το 1825 ο Γάλλος Bartheleus Thimonier (Τιμονιέ) κατασκεύασε την πρώτη λειτουργικά αξιόπιστη ραπτομηχανή . Επίσης ο ίδιος κατόρθωσε το 1829 να κατασκευάσει μια  χονδροκομμένη ραπτομηχανή από ξύλο η οποία μιμούνταν το ράψιμο που γίνεται με το χέρι. Η συγκεκριμένη κατασκευή αποτέλεσε ορόσημο στην εξέλιξη των μηχανών ραφής . . .

Elias_Howe_sewing_machine

Η εφεύρεση του Τhimonier προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών ενός εργοστασίου κατασκευής στολών του γαλλικού στρατού στο Παρίσι,με αποτέλεσμα να τον προσλάβουν ως συνέταιρο. Έτσι ο Τhimonier κατασκεύασε το 1831 ογδόντα ξύλινες ραπτομηχανές , οι οποίες λειτουργούσαν ομαλά. Η απροσδόκητη αυτή επιτυχία υποκίνησε το φθόνο των Παριζιάνων ραπτών οι  οποίοι ξεκίνησαν μια προπαγάνδα που απευθυνόταν στον αμαθή και θρησκόληπτο όχλο και που διαλαλούσε ότι η ραπτομηχανή του Τhimonier ήταν «έργο σατανικό» . Σαν αποτέλεσμα , η κοινή γνώμη εναντιώθηκε στην εφεύρεση αυτή και πλήθος κόσμου εισέβαλε στο εργοστάσιο και το  λεηλάτησε.

Οι ξύλινες ραπτομηχανές του Thimonier μετατράπηκαν σε συντρίμμια, από το λαό που θα σκότωνε και τον ίδιο , αν δεν πρόφταινε να ξεφύγει και να δραπετεύσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του .

Lockani1

Το 1845 , και πάλι ο Τhimonier κατασκεύασε μια νέα ραπτομηχανή εξολοκλήρου από μέταλλο , η οποία είχε ως βάση το ίδιο πρότυπο μοντέλο , μόνο που τώρα ήταν τελειοποιημένο . Η ραπτομηχανή αυτή είχε ένα μειονέκτημα ίδιο με την προηγούμενη , έκανε δηλαδή , αλυσιδωτή βελονιά με μια μόνο κλωστή που ξηλώνεται πολύ εύκολα.

Άλλος ένας εφευρέτης, ο Αμερικανός Walter Hunt (Χάντ) , αντι να ακολουθήσει , όπως οι προκάτοχοί του , την αρχή της απομίμησης του χειροποίητου ραψίματος που απαιτούσε μια μόνο κλωστή ,έθεσε, πρώτος απ’όλους , την ιδέα της βελονιάς με δυο κλωστές (κομποβελονιάς , που γίνεται με βελόνα με τρύπα κοντά στη μύτη της) .

Η βελόνα της ραπτομηχανής του Hunt , κινούμενη με παλλόμενο βραχίονα και διαπερνώντας το ύφασμα, σχημάτιζε με την κλωστή θηλιά . Έπειτα , μέσα από τη θηλιά περνούσε άλλη κλωστή , τυλιγμένη σε παλινδρομική σαΐτα , με τρόπο τέτοιο ώστε , κατά το ανέβασμα της βελόνας , οι δυο κλωστές να δένονται σφιχτά σχηματίζοντας κόμπο . Αυτή είναι η βάση της κομποβελονιάς , που υιοθετήθηκε και από όλες τις επόμενες ραπτομηχανές που λειτουργούσαν με δυο κλωστές να δένονται σφιχτά σχηματίζοντας κόμπο. Η μηχανή του Hunt , που ήταν η πιο τελειοποιημένη ραπτομηχανή της εποχής της , είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με τις σημερινές ραπτομηχανές και μπορεί να θεωρηθεί ως πρόδρομος αυτών. Παρόλα αυτά δεν είχε πρακτική χρησιμότητα λόγω της αδυναμίας της να εκτελεί κανονικά τη στροφή στη γωνία των υφασμάτων και να κάνει  συνεχές ράψιμο σε αρκετό μήκος . Ο ράφτης ήταν υποχρεωμένος να μετακινεί και να τοποθετεί το ύφασμα συνεχώς .

Gbani

Άλλος παγκόσμιος εφευρέτης ραπτομηχανών είναι ο Αμερικανός Elias Howe, η ραπτομηχανή του οποίου είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με τη μηχανή του Hunt, αν και ο Howe αγνοούσε  την ύπαρξή της. Το  έτος κατασκευής ήταν το 1845 και ο Howe απέκτησε για αυτήν το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1846 , ένα δίπλωμα που για πρώτη φορά δινόταν σε εφευρέτη ραπτομηχανής. Η ραπτομηχανή αυτή λειτουργούσε με δύο κλωστές και μια βελόνα που είχε την τρύπα κοντά στη μύτη .

Στην Αμερική , όμως , η ραπτομηχανή του Howe δεν είχε την αναμενόμενη αποδοχή . Ο Howe τότε κατέφυγε στην Αγγλία, αλλά και εκεί βρέθηκε σε ανάγκη και αναγκάστηκε να πουλήσει τα δικαιώματά της εφεύρεσής του μόλις στο ποσό των 250 λιρών . Αγοραστής ήταν ένας Λονδρέζος εργοστασιάρχης κορσέδων , ομπρελών , βαλιτσών και υποδημάτων , ονομαζόμενος William F. Thomas (Τόμας) , ο οποίος και θησαύρισε εκμεταλλευόμενος την εφεύρεση του Howe .

Όσο ο Howe απουσίαζε στην Αγγλία , η σταδιακή διάδοση της ραπτομηχανής στην Αμερική άρχισε να προσελκύει την περιέργεια και το ενδιαφέρον του κοινού . Έτσι, πολλοί μηχανικοί αποφάσισαν να ασχοληθούν με την  κατασκευή νέων ή με την τελειοποίηση των ραπτoμηχανών που ήδη κυκλοφορούσαν στην αγορά . Ανάμεσα τους ήταν και ο Isaac Merritt Singer (Σίνγκερ) ο οποίος κατασκεύασε μια ραπτομηχανή τελειότερη από εκείνη του Howe .

Two_threads_threaded_sewing_machine

Η ραπτομηχανή του Howe χρησίμευε ως υπόδειγμα για όλες τις άλλες ραπτομηχανές που λειτουργούσαν με δύο κλωστές και μία βελόνα με μία τρύπα κοντά στη μύτη της . Ωστόσο , παρέμεναν  τα βασικά μειονεκτήματα των προηγούμενων ραπτομηχανών , με κυριότερο από αυτά τη μετακίνηση του υφάσματος προς τη βελόνα , η οποία γινόταν με μεγάλο κόπο . Το μειονέκτημα αυτό ξεπεράστηκε το 1850 με την τελειοποίηση της ραπτομηχανής του Howe σε διάφορα καίρια μέρη της από τον Singer , που ήταν ο εφευρέτης της παγκοσμίως γνωστής ομώνυμης ραπτομηχανής . Ο Singer ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τον κάθετο κινούμενο βελονοφόρο , την οριζόντια κινούμενη σαΐτα, την οριζόντια πλάκα για την τοποθέτηση του υφάσματος , το ποδαράκι στερέωσης του υφάσματος , το σύστημα αυτόματης προώθησης της (μεταφοράς) του υφάσματος και τους ρυθμιστές τάσης των κλωστών , εργαλεία με τα οποία επιτυγχάνεται η ομαλή και γρήγορη λειτουργία της ραπτομηχανής .

Jonescs

Το πρότυπο αυτής της ραπτομηχανής του Singer εκτίθεται στο Εθνικό μουσείο των Ηνωμένων Πολιτειών . Αργότερα ο Singer ανακάλυψε και δεύτερο τύπο ραπτομηχανής , τελειότερο απ αυτόν που μόλις περιγράψαμε , μια μηχανή με κερκίδα ή μασούρι και με μασουρίστρα στην οποία ήταν τυλιγμένη η κλωστή .

Σε αυτόν τον τύπο μηχανής ένας παλλόμενος κινητήρας , ο οποίος βρίσκεται μέσα σε μία θήκη που έχει τη μορφή δακτυλίου , κινεί τη σαΐτα με το μασούρι που κάνει μια κυκλική κίνηση με τόξο 150 μοιρών . Η μηχανή αυτή αποτέλεσε την πρώτη πρακτική ραπτομηχανή , που με την κατασκευή της ο Singer πέτυχε την είσοδο της στα νοικοκυριά για οικιακή χρήση .

Lockstitch2

Από την ιστορία της ραπτομηχανής δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και τον φτωχό αλλά μεγαλοφυή Αμερικανό Allen B. Wilson (Ουίλσον) που το 1849 , σε ηλικία μόλις 22 ετών , εφηύρε την περίφημη μηχανή Wilson χωρίς να έχει δει ή να ξέρει τίποτα για την εφεύρεση του Howe . H εφεύρεση του Wilson , για την οποία ο ίδιος έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την ίδια μέρα που και ο Singer έλαβε  το δικό του δίπλωμα (12 Αυγούστου 1851) , διέθετε κερκίδα με δύο άκρες που κινούνταν εντός κυκλικής θήκης παράγοντας .

Το 1849 ένας ράφτης ο William Grover (Γκρόβερ) προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα της συχνής αλλαγής του μασουριού στις γαζωτικές μηχανές. Στην προσπάθειά του αυτή τον βοήθησε ένας άλλος ράφτης, ο William Baker (Μπέϊκερ) , με αποτέλεσμα να καταφέρουν τελικά , να κατασκευάσουν μια μηχανή ραφής , η οποία παρήγε αλυσιδωτή βελονιά με δυο κλωστές . Η ραφή που σχημάτιζε η συγκεκριμένη μηχανή πήρε το όνομα Grover & Baker που εξελίχτηκε στο τελειότερο εργοστάσιο παραγωγής ραπτομηχανών για βιομηχανικές ,  κυρίως ,  ανάγκες .

Στο πέρασμα του χρόνου εφευρέθηκαν περισσότερο εξειδικευμένες ραπτομηχανές . Τέτοιες είναι οι μηχανές δημιουργίας κουμποτρυπών , οι μηχανές ραφής κουμπιών οι μηχανές στερεώματος κ . α .

Το διάστημα μεταξύ 1940-1980  οι κατασκευαστές πέτυχαν να διπλασιάσουν την ταχύτητα σε αρκετές μηχανές ραφής. Στις δεκαετίες του 1940 και του 1950 η προσπάθειά τους επικεντρώθηκε στην αύξηση της ταχύτητας λειτουργίας . Στην δεκαετία του 1970 έκαναν την εμφάνισή τους οι ημιαυτόματες μηχανές και στη δεκαετία και στη δεκαετία του 1980 οι αυτόματες μηχανές ραφής.

Χαρίκλεια-Χάρις Γουρλώνη

κοινωνική λειτουργός/κοινωνικές επιστήμες/σχεδιάστρια μόδας

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.