Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Στα 'Ακρα - «Θεοφάνης Τάσης, Λέκτωρ Φιλοσοφίας» - Ανθρώπινη Αναβάθμιση & Υπερανθρωπισμός

...........
«ΣΤΑ ΑΚΡΑ», με τη Βίκυ Φλέσσα, από την ΕΡΤ2. «Θεοφάνης Τάσης, Λέκτωρ Φιλοσοφίας» Τι είναι η πληθωριστική ελευθερία του ανθρώπου; Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι σήμερα στην εικονιστική κοινωνία μας ότι στο μέλλον δεν θα υποδουλωθούμε στα ρομπότ; Τι είναι ο υπερανθρωπισμός της Σίλικον Βάλλευ; Μπορεί ο ψηφιακός ανθρωπισμός να μας εξασφαλίσει την αυτονομία μας έναντι των αλγορίθμων αλλά και της ψηφιακής μας εικόνα εαυτού;


 


Ο Θεοφάνης Τάσης είναι Έλληνας φιλόσοφος. Διδάσκει Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universität στην Αυστρία και είναι επισκέπτης καθηγητής στο Universität St. Gallen στην Ελβετία. Διετέλεσε Stanley J. Seeger Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Marie Curie Fellow στο Université Saint-Louis στις Βρυξέλλες και Erasmus Fellow στο Freie Universität Berlin. Το μεταφραστικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία των Martin Heidegger, John Stewart Mill, Αλέξανδρου Νεχαμά και Roberto Mangabeira Unger. Η έρευνά του αφορά την σχέση πολιτικής, ηθικής και ψηφιακής τεχνολογίας με επίκεντρο τις έννοιες εικόνα, τέχνη του βίου, ανθρώπινη αναβάθμιση και θνητότητα. . . .
Βιογραφικό
Ο Θεοφάνης Τάσης γεννήθηκε το 1976 στο Μόναχο από εργάτες γονείς όπου και μεγάλωσε. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Φιλοσοφία του ίδιου πανεπιστήμιου. Ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή (Cornelius Castoriadis. Disposition einer Philosophie) το 2007 στο Freie Universität Berlin υπό την επίβλεψη των Gunther Gebauer και Frieder Otto Wolf με άριστα μετ’ επαίνου (summa cum laude).

Ανθρώπινη Αναβάθμιση & Υπερανθρωπισμός | Θεοφάνης Τάσης & Βίκυ Φλέσσα - Μέρος Α'

 

Η σταδιακή κυριαρχία των ψηφιακών τεχνολογιών στον σύγχρονο κόσμο έχουν οδηγήσει στην ανάδυση ενός εικονιστικού υποκειμένου, δηλαδή ενός ανθρώπου που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του μέσα από την ψηφιακή εικόνα του. Αυτός ο σύγχρονος εικονιστικός άνθρωπος φέρει μια αβεβαιότητα και μια βαθιά ανασφάλεια λόγω της επιτάχυνσης των ρυθμών του βίου, ενώ παράλληλα κατέχει μια αυξημένη ελευθερία επιλογής, η οποία όμως δεν του εγγυάται μεγαλύτερη ελευθερία, αφού παραχωρεί την αυτονομία του σε αλγορίθμους, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ανεξέλεγκτη πληθωρικότητα πληροφοριών. Μέσα στο εικονιστικό αυτό περιβάλλον, το υποκείμενο ποθεί να γίνει σκηνοθέτης του βίου του και να διεκδικήσει την προσοχή των υπολοίπων μέσω του συναισθήματος, ενώ λόγω της απουσίας σωματικότητας τείνει να χάσει εντελώς την έννοια του χώρου και του χρόνου. Όλες αυτές οι νέες απαιτήσεις δημιουργούν το ρεύμα του υπερανθρωπισμού, δηλαδή ένα ρεύμα σκέψης που πιστεύει ότι ο άνθρωπος χρήζει αναβάθμισης, για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις νέες απαιτήσεις. Από τη ριζική αναβάθμιση και τον βιοφιλελευθερισμό μέχρι τη φρόνιμη αναβάθμιση και τους βιοσυντηρητικούς, ο Θεοφάνης Τάσης μας εξηγεί γιατί ο ίδιος τάσσεται ενάντια στην αναβάθμιση του ανθρώπου, εφόσον αυτό φέρει τον κίνδυνο της απώλειας της «ανθρωπινότητας». Η Βίκυ Φλέσσα συνομιλεί με τον Θεοφάνη Τάση

Ανθρώπινη Αναβάθμιση & Υπερανθρωπισμός | Θεοφάνης Τάσης & Βίκυ Φλέσσα - Μέρος Β'

 

 Θεοφάνης Τάσης | Ομιλία στη Λωζάννη: κριτική παρουσίαση του Υπερανθρωπισμού - transhumanism

 

 Η ομιλία του κ. Θεoφάνη Τάση, συγχρονισμένη με τα μεγάλα ερωτήματα της σημερινής εποχής, φέρει τον τίτλο: "Διορθώνοντας τη φύση, θεραπεύοντας τον άνθρωπο: Η ανθρώπινη αναβάθμιση ως ίαση και ηθικό καθήκον" και πρόκειται, όπως τονίζει ο ίδιος στην ομιλία του, για μια κριτική παρουσίαση του Υπερναθρωπισμού (transhumanism). Η ομιλία αυτή είναι ουσιαστικά μια εισαγωγή στο θέμα που πραγματεύεται αναλυτικά ο κ. Θ. Τάσης στο νέο βιβλίο του «Φιλοσοφία της ανθρώπινης αναβάθμισης» που κυκλοφορεί (Δεκ. 2021) από τις εκδόσεις Αρμός.

00:01 Έναρξη ομιλίας 1:05:50 Συζήτηση με το κοινό ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Για ποιο λόγο είναι επιθυμητή η ανθρώπινη αναβάθμιση ως υπέρβαση της φύσης του ανθρώπου και υπό ποια έννοια συνιστά ένα δέον;
Μήπως σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι υπερανθρωπιστές η ριζική αναβάθμιση εκτός από ανεπιθύμητη και επιβλαβής, είναι επίσης ανήθικη;
Στην διάλεξη παρουσιάζουμε αρχικά τα είδη ανθρώπινης αναβάθμισης και ακολούθως συζητούμε δυο διαφορετικές γραμμές επιχειρηματολογίας υπέρ αυτής ασκώντας κριτική σε αμφότερες.
Σύμφωνα με την πρώτη, την οποία αναπτύσσουν σε διαφορετικές εκδοχές ο John Harris και ο Αllen Buchanan, η ανθρώπινη συνθήκη καθαυτή συνιστά νόσο και η αναβάθμιση αποτελεί την ίασή της.
Σύμφωνα με την δεύτερη γραμμή επιχειρηματολογίας, την οποία αναπτύσσουν οι Nick Bostrom και Julian Savulescu, η αναβάθμιση συνιστά ηθικό καθήκον λόγω της βιολογικής ανισοκατανομής των ικανοτήτων και ιδιοτήτων του ανθρώπου η οποία πρέπει να γίνει δίκαιη. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Θεοφάνης Τάσης γεννήθηκε το 1976 στο Μόναχο όπου και μεγάλωσε.
Διδάσκει Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universität στην Αυστρία και είναι επισκέπτης καθηγητής στο Universität St. Gallen στην Ελβετία.

Διετέλεσε Stanley J. Seeger Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Marie Curie Fellow στο Université Saint-Louis στις Βρυξέλλες και Erasmus Fellow στο Freie Universität Berlin.

Η έρευνά του αφορά την σχέση πολιτικής, ηθικής και ανθρώπινης αναβάθμισης με επίκεντρο τις έννοιες εικόνα, θνητότητα και τέχνη του βίου. Τα έργα του "Πολιτικές του Βίου:
Η Ειρωνεία" (Εκδόσεις Ευρασία, 2012) και "Καστοριάδης:
Μια Φιλοσοφία της Αυτονομίας" (Εκδόσεις Ευρασία, 2007) έχουν βραβευθεί με το Καυταντζόγλειο βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το "Ψηφιακός Ανθρωπισμός:
Εικονιστικό Υποκείμενο και Τεχνητή Νοημοσύνη" (Εκδόσεις Αρμός, 2019) ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2020.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμη τα έργα του: "Πολιτικές του Βίου ΙΙ:
Η Επιμέλεια Εαυτού στην Εικονιστική Κοινωνία" (Εκδόσεις Αρμός, 2007), "Φάρμακον" (Εκδόσεις Ευρασία, 2011) και οι ποιητικές συλλογές "Φυσιολογικά Ευρήματα" (Εκδόσεις Κέδρος, 2001) και "Απογεύματα στον Καπιταλισμό" (Εκδόσεις Τυπωθήτω, 2009).
Το μεταφραστικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία των Martin Heidegger, John Stewart Mill, Αλέξανδρου Νεχαμά και Roberto Mangabeira Unger. ________________________ Διοργάνωση: Μέλισσα του Ελληνισμού | melissa.org Υποστήριξη: Σύλλογος Ελλήνων Λωζάννης "Εστία" και Ελληνική Κοινότητα ΖυρίχηςΤο παρόν ηχητικό απόσπασμα δεν περιλαμβάνει την παρουσίαση του ομιλητή από τον πρόεδρο του φορέα μας, κ. Γ. Σγούρδο, καθώς και τον ευγενικό χαιρετισμό του κ. Αλεξάνδρου Γεννηματά, Γεν. Προξένου της Ελλάδος στην Ελβετία, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Έργα:
  • Καστοριάδης: Μια φιλοσοφία της αυτονομίας (Εκδόσεις Ευρασία, 2007)
  • Φάρμακον (Εκδόσεις Ευρασία, 2009)
  • Πολιτικές του Βίου: Η Ειρωνεία (Εκδόσεις Ευρασία, 2012)
  • Πολιτικές του Βίου ΙΙ: Η επιμέλεια εαυτού στην εικονιστική κοινωνία (Εκδόσεις Αρμός, 2017)
  • Ψηφιακός ανθρωπισμός: Εικονιστικό υποκείμενο και τεχνητή νοημοσύνη (Εκδόσεις Αρμός, 2019)
  • Φιλοσοφία της ανθρώπινης αναβάθμισης (Εκδόσεις Αρμός, 2021)

Ποιητικές συλλογές:
  • Φυσιολογικά ευρήματα (Εκδόσεις Κέδρος, 2001)
  • Απογεύματα στον καπιταλισμό (Εκδόσεις Τυπωθήτω, 2010)

Τα έργα του Θεοφάνη Τάση «Πολιτικές του Βίου: Η Ειρωνεία» (Εκδόσεις Ευρασία, 2012) και «Καστοριάδης: Μια φιλοσοφία της αυτονομίας» (Εκδόσεις Ευρασία, 2007) έχουν βραβευθεί με το Καυταντζόγλειο βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών[1] και το έργο Ψηφιακός ανθρωπισμός: Εικονιστικό υποκείμενο και τεχνητή νοημοσύνη (Εκδόσεις Αρμός, 2019) ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2020[2].


Παραπομπές:
  1.  «ΕΚΠΑ: Κοσμητεία Φιλοσοφικής Σχολής - Ανακοινώσεις Καυταντζογλείου»www.deanphil.uoa.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2021.
  2.  «Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2020: Οι βραχείες λίστες»bookpress.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2021

 

Υποσχέσεις αθανασίας: Εισαγωγή στον Υπερανθρωπισμό και στον Τεχνικό Μετανθρωπισμό  

Στην διάλεξη παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά και οι κεντρικές έννοιες του υπερανθρωπισμού και του τεχνικού μετανθρωπισμού, όπως επίσης οι μεταξύ τους ομοιότητες και διαφορές. 
Με επίκεντρο την σημασία της αθανασίας σκιαγραφείται μια κριτική σε αμφότερους στο πλαίσιο ενός ψηφιακού ανθρωπισμού.

 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.