Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή: Αιφνιδιασμός στο Ισραήλ, γενικεύεται η σύρραξη


Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες • Το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, ο Νετανιάχου προειδοποιεί για μακρύ και δύσκολο πόλεμο • Συγκρούσεις και στη Δυτική Όχθη • Ένταση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου • Διπλωματικός πυρετός και μηνύματα για «αυτοσυγκράτηση» • 

Συνεχής ενημέρωση.

Μάχες σε οκτώ περιοχές εντός του Ισραήλ
«Θολή» η εικόνα για τους ομήρους
Η εμπλοκή της Χεζμπολά αλλάζει το παιχνίδι
Πληροφορίες και για νέα έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ
Η πορεία της κλιμάκωσης και ο αιφνιδιασμός της Χαμάς [βίντεο]
Οι πρώτες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα
Πλήγματα Χεζμπολάχ και από το Λίβανο - Με πυροβολικό απαντά το Τελ Αβίβ
Οι μέχρι στιγμής απώλειες
Το χρονικό: Η Χαμάς έπιασε στον ύπνο το Ισραήλ

Μαρτυρίες από τη Γάζα:

 https://www.efsyn.gr/kosmos/mesi-anatoli/407156_fotia-sti-mesi-anatoli-aifnidiasmos-sto-israil-genikeyetai-i-syrraxi

Τουλάχιστον είκοσι παιδιά έχουν σκοτωθεί και άλλα 120 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα υποστηρίζει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, την ώρα που οι στρατιωτικές δυνάμεις του Τελ Αβίβ επιβεβαιώνουν ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασίες εκκένωσης για να ξεκινήσουν χερσαίες επιχειρήσεις.

Η νύχτα ήταν δραματική με τους κατοίκους να μιλούν στο Al Jazeera κάνοντας λόγο για την πιο δύσκολη κατάσταση των τελευταίων δύο ετών.

Η Μάχα Χουσαϊνί από το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάτοικος της Γάζας, δήλωσε στο αραβικό δίκτυο «οι βόμβες έπεσαν σε αρκετές γειτονιές, μπορούσαμε να νιώσουμε τις εκρήξεις. Τα πυρά σοκάρουν ολόκληρη την Γάζα και δεν υπάρχει ασφαλές σημείο πουθενά».

Σημειώνει, όμως, με νόημα ότι «η πιο μεγάλη κρίση είναι πως στη Γάζα δεν υπάρχουν καταφύγια ούτε τούνελ για προστασία. Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά».

Μάχες σε οκτώ περιοχές εντός του Ισραήλ

Η νεότερη ενημέρωση από τα μέτωπα αναφέρει ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν ακόμη κατά Παλαιστίνιων μαχητών σε οκτώ περιοχές, τις οποίες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι ανακαταλάβει 22 τοποθεσίες στα νότια, μετά τη χθεσινή εισβολή μαχητών της Χαμάς.


Προσθέτει ότι εξακολουθούν να σημειώνονται μάχες σε οκτώ περιοχές, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες απομάκρυνσης κατοίκων σε πόλεις στα σύνορα με τη Γάζα.

«Το Ισραήλ είναι ακόμη σε πόλεμο και επιχειρεί να πάρει τον έλεγχο ισραηλινών περιοχών και κοινοτήτων από την Χαμάς».

«Θολή» η εικόνα για τους ομήρους

Ένα από τα ξεχωριστά σημεία της νέας πολεμικής σύρραξης είναι οι όμηροι που έχει πάρει η Χαμάς στο πλαίσιο των χθεσινών αιφνιδιαστικών επιχειρήσεων.

Η παλαιστινιακή οργάνωση έκανε λόγο για περισσότερους από 160 ομήρους, με το Ισραήλ να μην δίνει στη δημοσιότητα εκτίμηση αριθμού, ωστόσο η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη.

Από την πλευρά της η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ κάνει λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εκατό πολίτες και στρατιωτικούς που κρατούνται όμηροι. Παράλληλα μιλά για περισσότερους από 300 νεκρούς Ισραηλινούς και περίπου 1.800 τραυματίες.
 

(AP Photo/Fatima Shbair)

Τη νύχτα έγινε γνωστό πως ορισμένοι όμηροι απελευθερώθηκαν από σπίτι στην Οφακίμ, με το Τελ Αβίβ να κάνει λόγο για δεκάδες στρατιωτικούς, αλλά και πολίτες που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς.

Χθες, εξάλλου, έγινε γνωστό πως η οργάνωση Ισλαμιστική Τζιχάντ ζητά την έναρξη διαπραγματεύσεων για ανταλλαγή κρατουμένων.

Μπορέλ: Προτεραιότητα να σταματήσει αμέσως η βία

Για «μια από τις πιο τραγικές ημέρες της ιστορίας του Ισραήλ» έκανε λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

Σημείωσε ότι συνομίλησε με τον τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν και εξέφρασε «την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την καταδίκη μας της βίας και της τρομοκρατίας».

« Όπως δηλώσαμε στη δήλωση των 27 που εκδόθηκε νωρίτερα, η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με το Ισραήλ, το οποίο έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, απέναντι σε τέτοιες βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις» προσέθεσε.

Επίσης, ο κ. Μπορέλ συνομίλησε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Στάγεχ και ζήτησε «από την Παλαιστινιακή Αρχή να συμβάλει στην άμεση παύση των εχθροπραξιών και να προωθήσει το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού και τη φιλοδοξία ολόκληρης της περιοχής για ασφάλεια και σταθερότητα».

«Προτεραιότητα τώρα είναι να σταματήσει αμέσως η βία και να αποκλιμακωθεί, καθώς και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι «πηγή ανησυχίας υπήρξε επίσης η ασφάλεια του διπλωματικού μας προσωπικού της ΕΕ». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, όπως ανέφερε, ήταν σε επαφή όλη την ημέρα εχθές Σάββατο με την Αντιπροσωπεία και όλο το προσωπικό είναι αυτή τη στιγμή ασφαλές, όπως και το πολιτικό προσωπικό των αποστολών της κοινής πολιτικής και ασφάλειας (CSDP) στο πεδίο. «Συντονίζουμε επίσης προξενικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλείας για τους πολίτες της ΕΕ, σε επαφή με τα κράτη μέλη» τόνισε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι «το μέγεθος της επίθεσης έχει αιφνιδιάσει τη διεθνή κοινότητα, αλλά γνωρίζαμε ότι η πρόοδος χωρίς ειρήνη δεν ήταν βιώσιμη».

«Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της εργασίας για μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη μέσω ανανεωμένων προσπαθειών στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Γι' αυτό ακριβώς, μαζί με τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ξεκινήσαμε μια κοινή πρωτοβουλία για να βοηθήσουμε στην αναζωογόνηση της λύσης των δύο κρατών στις 18 Σεπτεμβρίου με την «Προσπάθεια για την Ημέρα της Ειρήνης». Η θέση της ΕΕ παραμένει ότι ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται στη λύση των δύο κρατών» κατέληξε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η πρώτη τοποθέτηση από την Κίνα

Η Κίνα δήλωσε σήμερα «βαθιά ανήσυχη» για τις συγκρούσεις, που έχουν ήδη προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και έκανε έκκληση σε όλες τις πλευρές για «αυτοσυγκράτηση».

«Η Κίνα ανησυχεί βαθιά για την τωρινή κλιμάκωση των εντάσεων και της βίας μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμείνουν ψύχραιμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να προχωρήσουν σε κατάπαυση πυρός άμεσα, να προστατεύσουν τους αμάχους και να εμποδίσουν μια νέα επιδείνωση της κατάστασης», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Η εμπλοκή της Χεζμπολά αλλάζει το παιχνίδι

Σε μια ημέρα κατά την οποία εγείρονται σοβαροί φόβοι για κλιμάκωση του αιματοκυλίσματος, οι ενδείξεις κινητικότητας της λιβανέζικης στρατιωτικής οργάνωσης δημιουργεί νέα δεδομένα.

Η στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ και η κυβέρνηση Νετανιάχου, την ώρα που ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, ενδέχεται να βρεθεί να μάχεται σε δύο μέτωπα, ενδεχομένως και τρία εάν μπει στη μεγάλη εικόνα και η Δυτική Όχθη.

Αυτή θα είναι και μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, την οποία δεν έχει αντιμετωπίσει το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες.

Η Χαμάς ήδη έχει αποστείλει κάλεσμα σε όλες τις ένοπλες δυνάμεις της περιοχής να συνταχθούν μαζί της, ενώ η πρώτη επίθεση από τη Χεζμπολά φέρεται να στόχευσε εγκαταστάσεις ραντάρ κάτι που αποτελεί ένδειξη χτυπήματος με συγκεκριμένο σκοπό.

Πληροφορίες και για νέα έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ

Όπως μεταδίδει ο Guardian μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης φέρονται να έχουν ξεκινήσει νέο γύρο διεισδύσεων μαχητών της Χαμάς στα νότια του Ισραήλ, στην Έσκολ.


Η πορεία της κλιμάκωσης και ο αιφνιδιασμός της Χαμάς [βίντεο]

 

Οι πρώτες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη» στην περιοχή, λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τηλεφωνικά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι «ακλόνητη και δεδομένη».

Η ΕΕ και πολλές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών «καταδίκασαν σθεναρά» τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, χαιρέτισε τις επιθέσεις της Χαμάς. Σε Λίβανο, Ιράκ, Συρία και Υεμένη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, με σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ να πυρπολούνται από διαδηλωτές.

Οι μέχρι στιγμής απώλειες

Κατά την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν έφτασε τους 232, ενώ 1.790 έχουν τραυματιστεί. Κατά την ίδια πηγή, δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία λόγω των διακοπών ρεύματος στη Γάζα και η κατάσταση ετοιμότητας παραμένει περιορισμένη λόγω της ισραηλινής πολιορκίας και των μεγάλων ελλείψεων σε φάρμακα και άλλες προμήθειες.

Στο στρατόπεδο των Ισραηλινών, τουλάχιστον 250 είναι οι νεκροί, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του αργά το βράδυ του Σαββάτου έκανε λόγο για πάνω από 200 νεκρούς από επιθέσεις «τρομοκρατών που σφάγιασαν αμάχους». Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 1.590 άνθρωποι στο Ισραήλ νοσηλεύονται, εκτός των οποίων 19 σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ αναμένεται να αυξηθεί.

Το χρονικό: Η Χαμάς έπιασε στον ύπνο το Ισραήλ

Σειρήνες πολέμου ήχησαν ξανά στη Μέση Ανατολή μετά την οργανωμένη επίθεση της Χαμάς που έπιασε στον ύπνο τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις και μυστικές υπηρεσίες.

⇒ Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Εκατοντάδες οι νεκροί, ετοιμάζεται χερσαία επίθεση

⇒ O πόλεμος ξαναφέρνει κοντά Μπάιντεν και Νετανιάχου;

⇒ Μερικές σκέψεις για τον πόλεμο στη Γάζα

⇒ Η Χαμάς «έπιασε στον ύπνο» τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ

Γάζα - Ισραήλ και Δυτική Όχθη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.