Σε μία ψύχραιμη και ιστορικά τεκμηριωμένη ανάλυση, ο κορυφαίος Εβραίος επιστήμονας Gabor Maté καλεί πριν κρίνουμε να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει στην Παλαιστίνη τα τελευταία 75 χρόνια.
Ο Dr. Gabor Maté είναι ένας από τους διασημότερους γιατρούς και συγγραφείς ανά τον κόσμο, διακεκριμένος για το επιστημονικό έργο του πάνω στο τραύμα και τις μακρόχρονες επιπτώσεις αυτού, με εκατομμύρια θαυμαστές και ακολούθους.
Γεννήθηκε στη Βουδαπέστη το 1944 από γονείς Εβραίους. . . .
Οι παππούδες του δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς όταν εκείνος ήταν μόλις 5 μηνών, ενώ ο πατέρας του βασανίστηκε από τους Ναζί.
Ήταν ακόμα μωρό όταν η μητέρα του τον άφησε στη φροντίδα μιας άγνωστης για να μπορέσει να βοηθήσει τον άντρα της να σωθεί.
Ο Maté δεν έχει μνήμες εγκατάλειψης, όμως του είπαν πως όταν τη συνάντησε ξανά, μερικές εβδομάδες αργότερα, αρνούνταν να κοιτάξει το πρόσωπό της. Όπως ο ίδιος λέει «το τραύμα αυτό της εγκατάλειψης, της οργής και της απόγνωσης» τον ακολουθεί ακόμα στην ενήλικη ζωή του, προκαλώντας του αντίστοιχα συναισθήματα όταν ανησυχεί πως κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο θα τον αφήσει.
Με αφορμή τον πόλεμο που ξέσπασε ξανά στις 8 Οκτωβρίου 2023 στη λωρίδα της Γάζας,
ο Maté δημοσίευσε στο κανάλι του στο YouTube την άποψή του αναφορικά με την πολυετή διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, η οποία μοιάζει να συμπίπτει με αυτήν πολλών ακόμα Ισραηλινών επιστημόνων (του ιστορικού Ilan Pappé και του πολιτικού επιστήμονα και ακτιβιστή Norman Finkelstein).
Σε αντίθεση με ό,τι ίσως θα περίμενε κανείς από έναν Εβραίο, στον αντισημητικό λόγο του ο παγκοσμίου φήμης επιστήμονας υποστηρίζει ότι το Ισραηλινό κράτος δημιουργήθηκε μέσω της βάναυσης εθνοκάθαρσης, με τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.
Τι λέει στο βίντεο ο Gabor Maté:
Στην αφήγησή, του ο Gabor Maté περιγράφει τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, κατά τα οποία βυθίστηκε στον Σημιτισμό θέλοντας να διατηρήσει έτσι την ιστορική μνήμη του λαού του που τόσο άγρια διώχθηκε από τους Ναζί.
Στην πορεία, ωστόσο, κατάλαβε πως το όραμα της δημιουργίας ενός Ισραηλινού κράτους θα γινόταν εφιάλτης για τους κατοίκους της περιοχής που οι Εβραίοι απέβλεπαν για πατρίδα τους. «Υπήρχαν άνθρωποι στην περιοχή αυτή που ζούσαν εκεί για εκατοντάδες χρόνια. Ακόμα και ο David Ben-Gurion, ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ, συνυπέγραψε σε αυτό. Είπε: Ποιοι είναι οι Παλαιστίνιοι; Οι Εβραίοι ακόμα και στα Ρωμαϊκά χρόνια δεν εγκατέλειψαν ποτέ εντελώς την γη τους. Έμειναν και κάποιοι από αυτούς προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ. Αν το σκεφτεί, λοιπόν, κανείς πολλοί σημερινοί Παλαιστίνιοι είναι απόγονοι των αρχαίων Εβραίων, είναι τρόπον τινά ξαδέλφια.
»Δεν υπάρχει, δηλαδή, τρόπος να δημιουργηθεί ένα εβραϊκό κράτος χωρίς να καταπιεστεί ή να εκδιωχθεί ο γηγενής πληθυσμός, κάτι που ξεκίνησε να γίνεται το 1947, αρχικά υπό την προστασία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Το 1948 Εβραίοι Ισραηλινοί ιστορικοί απέδειξαν, χωρίς αμφιβολία, ότι οι επιθέσεις στους Παλαιστινίους ήταν σκόπιμες και φονικές. Αυτό είναι το λεγόμενο Nakba».
Όταν ο ίδιος ο Maté βρέθηκε στην περιοχή και είδε με τα μάτια του τη σκληρότητα της κατοχής, την κακοποίηση που βίωναν οι Παλαιστίνιοι, την απόλυτη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, την καταστροφή των περιουσιών τους, τον εξευτελισμό τους, δεν μπορούσε παρά να θρηνεί. Λέει, μάλιστα, ότι τα πράγματα σήμερα, ακόμα και πριν τον πρόσφατο πόλεμο, είναι πολύ χειρότερα από τότε.
«Πρόκειται για την πιο μακρόχρονη επιχείρηση εθνοκάθαρσης του 20ου και 21ου αιώνα» συμπληρώνει.
«Χρειάζεται να πάει κανείς στη Γάζα, σε αυτή την τόσο μικρή περιοχή των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων, για να καταλάβει ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι:
Οι άμεσοι απόγονοι αυτών που εκδιώχθηκαν από τη χώρα που σήμερα ονομάζεται Ισραήλ.
Το εξωφρενικό είναι ότι εγώ, ως Εβραίος που δεν γεννήθηκε εκεί, έχω δικαίωμα να πάω στο Ισραήλ και να ζητήσω την ιθαγένεια υπό τον νόμο της επιστροφής.
Η Παλαιστίνια φίλη μου από το Βανκούβερ που γεννήθηκε στα Ιεροσόλυμα δεν έχει καν δικαίωμα να πατήσει εκεί το πόδι της».
«Γάζα: Η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου»
Στην περιγραφή του ο Maté συνεχίζει λέγοντας ότι «όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζουν στριμωγμένοι στη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου, σε συνθήκες τρομακτικής φτώχειας, με 50% ανεργία».
Όσο για τη Χαμάς, «πρόκειται για έναν ισλαμικό οργανισμό που αρχικά υποστηρίχθηκε από το Ισραήλ ως αντίβαρο στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, τον οργανισμό με τον οποίον το Ισραήλ δεν ήθελε να τα βάλει.
Δεδομένων αυτών των συνθηκών προφανώς ο κόσμος θα ακολουθήσει τους εξτρεμιστές. Αυτό κάνουν οι άνθρωποι όταν είναι δυστυχισμένοι, όταν ζουν σε συνθήκες ανέχειας, στερημένοι από κάθε ελπίδα».
Και συνεχίζει: «Δεν χρειάζεται, βέβαια, να υποστηρίζεις την πολιτική της Χαμάς, για να σταθείς στο πλευρό των Παλαιστινίων.
Στη Γάζα έχουν γίνει ελεύθερες εκλογές, υπό τον έλεγχο μιας εθνικής κοινότητας. Χαρακτηρίστηκαν δε οι πιο ελεύθερες εκλογές που έχουν γίνει ποτέ στον αραβικό κόσμο.
Και η Χαμάς κέρδισε.
Όταν έγινε αυτό το Ισραήλ και οι ΗΠΑ οργάνωσαν άμεσα στρατιωτική κατοχή εναντίον της Παλαιστίνης, την οποία η Χαμάς απέκρουσε.
Η τιμωρία της χώρας ήταν ο αποκλεισμός που στέρησε στους κατοίκους της Γάζας τα τρόφιμα, τις ιατρικές προμήθειες, ακόμα και το νερό και πολλά ακόμα αγαθά».
Και έτσι η σύγκρουση συνεχίζεται.
Και, όπως περιγράφει ο Maté, όσο συνεχίζεται το Ισραήλ «κουρεύει το γκαζόν». Είναι η έκφραση που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί αναφερόμενοι στις μαζικές δολοφονίες Παλαιστινίων.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί να εκτοξεύουν οι Παλαιστίνιοι πυραύλους κατά του Ισραήλ σκοτώνοντας δεκάδες αθώους πολίτες.
Μιλώντας, όμως, για αθώους πολίτες, «το Ισραήλ σκότωσε 20.000 Λιβανέζους το 1982, χρησιμοποιώντας παράνομα όπλα, όπως βόμβες διασποράς, σε έναν εντελώς αδικαιολόγητο πόλεμο».
«Η δυσαναλογία της ισχύος, της ευθύνης και της καταπίεσης είναι τόσο ξεκάθαρα μονομερής που το χειρότερο που μπορείς να πεις για τη Χαμάς αν το πολλαπλασιάσεις επί χίλια και πάλι δεν θα φτάνει τo κακό που έχει κάνει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους.
Αν, λοιπόν, έπειτα από 2.000 χρόνια μπορούμε να μιλάμε για απελευθέρωση και ελευθερία, γιατί να μην δικαιούνται το ίδιο και οι Παλαιστίνιοι;» αναρωτιέται ο ίδιος.
Ο Gabor Maté καταλήγει πως οποιοσδήποτε καθίσει να ακούσει τους Εβραίους ιστορικούς, οποιοσδήποτε ακούσει Ισραηλινούς απόστρατους και το πόσο μετάνιωσαν για τα εγκλήματά τους, Ισραηλινούς πιλότους που αρνούνται πλέον να πετάξουν πάνω από τη Γάζα γιατί δεν μπορούν να το αντέξουν έπειτα από τις αθλιότητες που κλήθηκαν να διαπράξουν εκεί, οποιοσδήποτε ενημερωθεί, αν έχει λίγη ανθρωπιά μέσα του θα καταλάβει ότι
«σε αυτόν τον πόλεμο δεν υπάρχουν δύο μέρη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.