Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Από την άλλη πλευρά της μηχανής: Ένα ταξίδι στη χώρα των αλγορίθμων - Ποιοι είναι αυτοί οι «αλγόριθμοι» που αλλάζουν την καθημερινή μας ζωή; Τι κρύβεται στην άλλη πλευρά του μαθηματικού παγόβουνου; avec Aurélie Jean


Ποιοι είναι αυτοί οι «αλγόριθμοι» που αλλάζουν την καθημερινή μας ζωή; 

Τι κρύβεται στην άλλη πλευρά του μαθηματικού παγόβουνου; 

Για τη διακεκριμένη επιστήμονα Ορελί Ζαν, δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό ή πιο ευανάγνωστο από μια γραμμή κώδικα: πρόκειται για την υπόσχεση της κατανόησης, μέσω της εικονοποίησης των φαινομένων, της ίδιας της ζωής –όλων των φυσικών, οικονομικών ή κοινωνικών φαινομένων–  οποιουδήποτε συστήματος, ζωντανού ή αδρανούς.

Ποιοι είναι αυτοί οι «αλγόριθμοι» που αλλάζουν την καθημερινή μας ζωή; 
Τι κρύβεται στην άλλη πλευρά του μαθηματικού παγόβουνου;

Οι «αλγόριθμοι» είναι μια πολυσυζητημένη λέξη που πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι καταλαβαίνουν, αλλά λίγοι γνωρίζουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται. 

Χρειαζόμαστε έναν ειδικό στον κώδικα και στις εξισώσεις για να μας καθοδηγήσει σε ένα ασφαλές ταξίδι στον άγνωστο κόσμο της ψηφιακής μοντελοποίησης.

Για τη διακεκριμένη επιστήμονα Ορελί Ζαν, δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό ή πιο ευανάγνωστο από μια γραμμή κώδικα: πρόκειται για την υπόσχεση της κατανόησης, μέσω της εικονοποίησης των φαινομένων, της ίδιας της ζωής –όλων των φυσικών, οικονομικών ή κοινωνικών φαινομένων–  οποιουδήποτε συστήματος, ζωντανού ή αδρανούς. 


Η ανάπτυξη ενός αλγορίθμου σημαίνει τη χάραξη μιας διαδρομής επίλυσης για ένα δεδομένο πρόβλημα. Μιας διαδρομής συγκεκριμένης και αξιόπιστης.

Κατάδυση στο εικονικό, προκειμένου να κατανοήσουμε το πραγματικό: αν η προσέγγιση αυτή φαίνεται παράδοξη, για την ερευνήτρια είναι η μοναδική μέθοδος για να συλλάβει τον κόσμο μας, ο οποίος συνεχώς θέτει δυσπρόσιτα και δυσερμήνευτα ερωτήματα. 

Και ακριβώς αυτό το μέσο, η Αλγοριθμική Επιστήμη, διαχωρίζει αλλά και συνδέει το πραγματικό και το εικονικό σύμπαν. Η κατανόηση της λειτουργίας της οδηγεί στην κατανόηση μιας διαδικασίας που συμφιλιώνει αυτούς τους δύο κόσμους.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

  • Πρωτότυπος τίτλος : De l'autre côté de la machine. Voyage d'une scientifique au pays des algorithmes.
  • Γλώσσα Πρωτότυπου : 
  • Μετάφραση : 
  • ISBN : 978-618-5617-30-1

Aurélie Jean (Auteure) : Résistance 2050, les risques de l'intelligence artificielle

   

 Aurélie Jean (Συγγραφέας): Αντίσταση 2050, οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης - 05/06 
Αυτή τη Δευτέρα, 5 Ιουνίου, η Aurélie Jean, ειδική στην αλγοριθμική επιστήμη, συγγραφέας του "Resistance 2050", εξέτασε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και έκανε την εισαγωγή στο βιβλίο της "Resistance 2050" που μιλά για την τεχνολογική εξέλιξη. στην εκπομπή 90 Minutes Business που παρουσιάζει η Sandra Gandoin. 
Μπορείτε να δείτε ή να ακούσετε το 90 Minutes Business από Δευτέρα έως Πέμπτη στο BFM Business.

   

 Algorithmes et science-fiction avec Aurélie Jean\

Η Aurélie Jean είναι η νονά της τέταρτης σεζόν του It’s more than SF!

Η Γαλλίδα βασίλισσα των αλγορίθμων, Aurélie Jean, έρχεται να μας μιλήσει για την αγάπη της για την επιστημονική φαντασία!

Πώς κάνουν οι αλγόριθμοι SF; Μπορούν να προβλέψουν το μέλλον; Είναι επικίνδυνα; Μας περιμένει ένας κόσμος σαν το Minority Report ;

Με πολλή παιδαγωγική, η πρώην φοιτήτρια του MIT μας εξηγεί πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι, αλλά μιλάει και για την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Συγγραφέας πολλών δοκιμίων, η Aurélie Jean έγραψε στο Les Algorithmes fait la loi? (Editions de l'Observatoire):

"Είναι γεγονός: οι αλγόριθμοι δίνουν ρυθμό στη ζωή μας. Μας βοηθούν να κινούμαστε, να εργαζόμαστε, να φροντίζουμε τον εαυτό μας, ακόμη και να νομοθετούμε. Κάποιοι συναγερμοί θα έλεγαν ότι είναι παντού... Ωστόσο, λίγους από αυτούς τους καταλαβαίνουμε Οι ηγέτες, οι βουλευτές και οι δικηγόροι μας δεν αποτελούν εξαίρεση, και μερικοί από αυτούς συμβάλλουν στην αύξηση της σύγχυσης σχετικά με τη χρήση τους και τον υποτιθέμενο κίνδυνο τους...

Ωστόσο, σήμερα είναι απαραίτητο, ακόμη και ουσιαστικό, να κατανοήσουμε τη λειτουργία των αλγορίθμων που αναπτύχθηκαν, αλλά και να προβλέψουμε την ανάπτυξή τους, να την εποπτεύσουμε και να την υποστηρίξουμε όσο πιο συνετά και με ακρίβεια. Ωστόσο, ένα πράγμα παραμένει σίγουρο: οι αλγόριθμοι δεν έχουν νομική προσωπικότητα ενώπιον δικαστηρίου.

Από την άλλη, αν δεν μπορούν πραγματικά να βάλουν το νόμο, τον επηρεάζουν και τώρα καθοδηγούν την πρακτική του. Με κακή χρήση, γίνονται απειλή για τις αρχές της διαφάνειας και της δικαιοσύνης. Καλά κατακτημένοι, μπορούν, αντιθέτως, να καθοδηγούν αυτούς που το κάνουν και να το ασκούν για να εγγυηθούν την ίση μεταχείριση όλων απέναντι στη δικαιοσύνη.

On reçoit Aurélie Jean, experte dans l'utilisation des IA, pour parler des potentielles danger et des dérives de ces dernières. Popcorn x RhinoShield, nouvelle collection de coques pour téléphone et AirPods disponibles ici : https://url.rhinoshield.fr/popcorn_yt Avec : @pa.domingo, @CyrusNorth, @Niemesia, @JirayaTV Aurélie Jean


=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.