Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Διάνα Βουτυράκου στην Αναστασία Γιάμαλη: «Φτάσαμε να θεωρούμε κανονικότητα αυτή τη δυστοπία – Αν ο κόσμος δεν ελπίζει δεν μπορεί να διεκδικήσει – Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί η Αριστερά είναι η λύση»



Διάνα Βουτυράκου: «Φτάσαμε να θεωρούμε κανονικότητα αυτή τη δυστοπία – Αν ο κόσμος δεν ελπίζει δεν μπορεί να διεκδικήσει – Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί η Αριστερά είναι η λύση»

   

Η συντονίστρια των Think Tank του ΣΥΡΙΖΑ Διάνα Βουτυράκου στο Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη 

Συνέντευξη στον Αλφόνσο Βιτάλη

Η υπέρβαση της εσωστρέφειας δεν είναι απλώς εφικτή αλλά και αναγκαία, σεβόμενοι τους 1.000.000 πολίτες που μας όρισαν αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και την πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει ανάγκη από πολιτικές που αντιμετωπίζουν δίκαια την ακρίβεια, που καταπολεμούν την εργασιακή επισφάλεια ή το έλλειμμα δημοκρατίας των ημερών μας, όπως βλέπουμε να συμβαίνει με το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στις ανεξάρτητες αρχές, επισημαίνει η Συντονίστρια των Think Thank του ΣΥΡΙΖΑ, Διάνα Βουτυράκου.

Τονίζει πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ακρίβεια είναι συγκεκριμένη και πάντοτε προς όφελος της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. «Απαιτείται έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών

των εταιρειών ενέργειας και ρυθμιστικά πλαίσια για την αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στις κυβερνητικές προτάσεις για φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, αναφέρει ότι «στον αντίποδα της οριζόντιας, άνισης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών που επηρεάζει ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε δεσμευθεί ήδη στο προεκλογικό του πρόγραμμα για θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους και όλες».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της κ. Βουτυράκου έχει ως εξής:

Τι σας ανησυχεί περισσότερο για τη χώρα και τι πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξει άμεσα;
Με ανησυχεί ο κίνδυνος αποδοχής της υφιστάμενης κατάστασης και ο εσφαλμένος χαρακτηρισμός της ως «Κανονικότητα». 
Μία «Κανονικότητα» που η Ελλάδα κατέχει ένα σύνολο αρνητικών ρεκόρ, όπως το χαμηλότερο μέσο μισθό στην ΕΕ (Statista), το υψηλότερο κόστος στέγασης αναλογικά με το εισόδημα των πολιτών, αφού περισσότερο από το 30% του εισοδήματος δαπανάται για τις ανάγκες της στέγασης (Τράπεζα της Ελλάδoς), ενώ βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ στην ανεργία νέων (Eurostat). Επιπλέον, την ίδια ώρα που σημειώνεται ρεκόρ ετήσιων θανάτων από εργατικά ατυχήματα, ο μέσος χρόνος εργασίας για τα άτομα 20-64ετών ανά εβδομάδα είναι 4 ώρες μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της ΕΕ (Eurostat). 
Η κυβέρνηση απαντά σε αυτό θεσμοθετώντας τη 13ωρη εργασία, υποβαθμίζοντας το ΣΕΠΕ και καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ταυτόχρονα δε αντιμετωπίζοντας την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία ως παροχές αντί για αναφαίρετα δικαιώματα. 
Είναι επιτακτική η ανάγκη αφύπνισης των πολιτών για τη δυστοπική αυτή πραγματικότητα, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως φυσιολογική. Για να γίνει αυτό απαιτείται όχι μόνο η διαρκής παρουσίαση των προβλημάτων, αλλά και η κατάθεση και ανάλυση συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.

Πέραν της κριτικής που διατυπώνεται από το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για τις κυβερνητικές προτάσεις στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, υπάρχουν συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις για όλο το θέμα;

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αφορά τόσο στο ίδιο το μέτρο όσο και στην απουσία του από τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ. Θυμίζω πως προεκλογικά έλεγαν «Καμία αύξηση φόρων». Λίγους μήνες μετά τις εκλογές, έρχεται ένα μέτρο που πλήττει σημαντικά τους ελεύθερους επαγγελματίες και οι πιθανές ερμηνείες εδώ είναι δύο. Ή το μέτρο είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση πριν τις εκλογές, επομένως η ΝΔ ψευδόταν όλο αυτό το διάστημα, ή σχεδιάστηκε βιαστικά, δεδομένου του μικρού χρονικού διαστήματος μεταξύ των εκλογών και της εξαγγελίας του, επομένως στερείται της απαιτούμενης ανάλυσης.

Στον αντίποδα της οριζόντιας, άνισης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών που επηρεάζει ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είχε δεσμευθεί ήδη στο προεκλογικό του πρόγραμμα για θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους και όλες. 
Ταυτόχρονα δεν απαντάμε στη φοροδιαφυγή με φόρους αναντίστοιχους της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, υπαινισσόμενοι πως φοροκλέβουν, αλλά με αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ψηφιακών μέσων για καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου και αντιμετώπιση του προβλήματος. 
Εξάλλου στο προεκλογικό μας πρόγραμμα είχαμε τονίσει πως οραματιζόμαστε μία ψηφιακή μετάβαση με κεντρικό άξονα τη διαφάνεια στη σχέση πολιτών-κράτους, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της φορολόγησης.

Συνεχής ακρίβεια, ανατιμήσεις, αισχροκέρδεια. Έχετε εναλλακτικές προτάσεις τουλάχιστον να περιοριστεί σε πρώτη φάση η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις;

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το επιχείρημα πως η ακρίβεια είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ένα εισαγόμενο πρόβλημα. 
Σε κάποιο βαθμό το επιχείρημα είναι αληθές. 
Αμελεί ωστόσο να αναφέρει πόσο μη αποτελεσματικοί είναι οι δικοί της χειρισμοί σε σχέση με τηνπλειοψηφία άλλων χωρών. 
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι πως το Νοέμβριο στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας τα 200 γραμμάρια φέτα κόστιζαν 3.30 ευρώ και τα 3 λίτρα ελαιόλαδο 38 ευρώ, ενώ στη Γερμανία του υπερδιπλάσιου μέσου μισθού κόστιζαν 1.70 και 28 ευρώ αντίστοιχα. 
Το 54% των καταναλωτών στη χώρα μας περιορίζει τις αγορές του σε τρόφιμα και ήδη παντοπωλείου (ΙΕΛΚΑ), την ίδια στιγμή που η Ελλάδα κατακτά πανευρωπαϊκή πρωτιά στον πληθωρισμό τροφίμων. 
Ταυτόχρονα πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, δηλαδή οι εταιρείες ρεύματος στη χώρα μας χρεώνουν την ακριβότερη τιμή κιλοβατώρας (Eurostat). 
Τα fuel ή market pass είναι προφανές ότι δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στην ακρίβεια, ενώ από τα εταιρικά υπερκέρδη φάνηκε πως ούτε η αισχροκέρδεια αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. 
Χαρακτηριστική επιβεβαίωση αποτελεί η αύξηση του συνόλου των καταθέσεων των μεγαλοκαταθετών και η μείωση των καταθέσεων των μικροκαταθετών. Συγκεκριμένα, το 42% των συνολικών καταθέσεων ανήκει στους μεγάλους καταθέτες (0.7% του συνόλου των καταθετών) έναντι 36.5% προ τριετίας, ενώ το 72.5% των καταθετών διαθέτουν καταθέσεις ποσού έως 1000 ευρώ (ΤΕΚΕ).

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την ακρίβεια είναι συγκεκριμένη και πάντοτε προς όφελος της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. 
Απαιτείται έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και ρυθμιστικά πλαίσια για την αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας, όπως είναι το πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, ή ο ορισμός ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% στην ενέργεια. 
Ακόμα, η πρόταση μας περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ στο 0% για είδη πρώτης ανάγκης και στον κατώτατο συντελεστή για τα τρόφιμα, καθώς και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα Καύσιμα στο κατώτερο επιτρεπτό όριο της ΕΕ. 
Οι τιμές αυξάνονται και ο ΦΠΑ παραμένει σταθερός ή και αυξάνεται για ορισμένα είδη όπως φαίνεται στον φετινό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία υπερκερδών από έμμεσους φόρους, φόροι οι οποίοι είναι οριζόντιοι και επιβαρύνουν τους πολίτες αναντίστοιχα ως προς το εισόδημά τους.

Μετά τις δύο εκλογικές ήττες και όσα συμβαίνουν σήμεραμε τις αποχωρήσεις, τις σκληρές αιχμές μεταξύ των στελεχών του κόμματος, την περαιτέρω κάμψη στις δημοσκοπήσεις, κ.α., είναι εφικτή η υπέρβαση της εσωστρέφειας και των εσωτερικών αντιπαραθέσεων; 
Γίνεται λόγος πλέον όχι για ένα κύμα εσωστρέφειας αλλά για αποσύνθεση. Έχει βάση αυτή η εκτίμηση; Γιατί λοιπόν νέοι άνθρωποι να «πλησιάσουν» πλέον και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.;

Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι ο μόνος πολιτικός φορέας με ένα ολοκληρωμένο αριστερό κυβερνητικό πρόγραμμα. 
Σίγουρα ο κύκλος εσωστρέφειας στον οποίο το κόμμα είχε εισέλθει μετά τις εκλογές, οδήγησε αρκετούς πολίτες που μας χρειάζονται άμεσα δίπλα τους, σε μία αβεβαιότητα. 
Γιατί τα πολυάριθμα κοινωνικά προβλήματα, το σύνολο αντιλαϊκών πολιτικών που ανακοινώνει καθημερινά η κυβέρνηση, πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας και οι ραγδαίες εξελίξεις των ημερών μας δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις ή περαιτέρω εσωστρέφεια. 
Ο χώρος μας αναλώθηκε αρκετά σε εσωκομματικές διαφωνίες, που θα έπρεπε να παραμένουν εσωκομματικές και να επιδιώκεται εποικοδομητικός διάλογος για την επίλυση τους εντός των οργάνων του κόμματος και μόνο.

Από εκεί και πέρα η υπέρβαση της εσωστρέφειας δεν είναι απλώς εφικτή και αναγκαία, σεβόμενοι τους 1.000.000 πολίτες που μας όρισαν αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και την πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει ανάγκη από πολιτικές που αντιμετωπίζουν δίκαια την ακρίβεια, που καταπολεμούν την εργασιακή επισφάλεια ή το έλλειμμα δημοκρατίας των ημερών μας, όπως βλέπουμε να συμβαίνει με το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στις ανεξάρτητες αρχές.

Οφείλουμε λοιπόν να θυμίζουμε όχι μόνο στους νέους ανθρώπους αλλά σε κάθε πολίτη, πως ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ήταν και είναι ο ίδιος, δηλαδή να εφαρμόσει το πολιτικό του σχέδιο για άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και για την δωρεάν παροχή και αναβάθμιση των δημόσιων αγαθών της παιδείας και της υγείας.

Αυτό που έχει αλλάξει και δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να «πλησιάσουν» το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. περισσότερο από ποτέ, είναι ο τρόπος άσκησης και επικοινωνίας της πολιτικής του κόμματος, που θα γίνεται με μεγαλύτερη εξωστρέφεια και με την αναγκαία κοινωνική γείωση. 
Επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αφήγημα της Αριστεράς με τη βοήθεια θεματικών Think Tanks τεχνοκρατών, που θα απαντά με ριζοσπαστικές προτάσεις σε μείζονα ζητήματα όπως είναι η 4η βιομηχανική επανάσταση, οι νέες μορφές εργασίας, και η άνοδος της Ακροδεξιάς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και να διατηρηθεί σε τροχιά κόμματος εξουσίας; Στις ευρωεκλογές εκτιμάτε ότι είναι ρεαλιστικό να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. τουλάχιστον κοντά στο ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του Ιουνίου;

Ως αναγκαίες προϋποθέσεις για να ανακάμψουμε θεωρώ τις παρα-
κάτω:

Α. Ένα σύγχρονο αριστερό πρόγραμμα,κοστολογημένο και με ιεράρχηση προτεραιοτήτων, ικανό όχι μόνο να πείσει αλλά και να δώσει ελπίδα και όραμα.

Β. Ένα σύνολο στελεχών με την απαραίτητη τεχνοκρατική επάρκεια, που θα αναλάβουν την εφαρμογή του προγράμματος αυτού.

Γ. Την απαραίτητη εξωστρέφεια και αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό εργαζόμαστε εντατικά, θέτοντας τα θεμέλια για να βρεθεί ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. σε κυβερνητική τροχιά, στοχεύοντας αρχικά σε ένα υψηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές και εν συνεχεία στην ανατροπή της δεξιάς ηγεμονίας της ΝΔ. 

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.