Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Ποιος Σκότωσε Τη Δημοκρατία; - Η έρευνα του freedomhouse


Κίνα, Ρωσία, Τουρκία κλπ - όλο και περισσότερες χώρες - γυρίζουν την πλάτη στη δημοκρατία, ενώ παράλληλα οι δημοκρατικές χώρες διαμαρτύρονται για τις δικές τους! Τι έγινε ρε παιδιά; Χάλασε η δημοκρατία; . Μια παγκόσμια τάση προς τον αυταρχισμό φαίνεται να καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Και δε λέω μόνο για τους ηγέτες χωρών όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία κλπ αλλά για μια τάση που βλέπουμε και μέσα στις κανονικές δημοκρατικές χώρες όπως η Αγγλία, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα. Αν πήγατε να γελάσετε με κάποια από τις παραπάνω χώρες τότε - ναι - για εσάς λέω! Δε νιώθετε καμιά φορά πως παρόλο που έχουμε δημοκρατία (στα χαρτιά), παρόλο που κάνουμε εκλογές κλπ… κάτι δεν πάει καλά… κάτι έχει στραβώσει; Τι συμβαίνει; Ποιος σκοτώνει τη δημοκρατία; Ε, λοιπόν, εγώ ξέρω ποιος τη σκοτώνει και… δεν είναι αυτός που νομίζετε. Ελάτε μαζί μου σε αυτό το βίντεο και ο πραγματικός δολοφόνος θα αποκαλυφθει! —
Rick Shenkman, founder of George Washington University’s History News Network, is the author of Political Animals: How Our Stone-Age Brain Gets in the Way of Smart Politics (Basic Books).
🗳 “Το τέλος της δημοκρατίας” - Shawn Rosberg:
https://www.politico.com/magazine/sto... Το άρθρο που ενέπνευσε αυτό το βίντεο. Βρισκόμαστε στη Λισαβώνα, στην ετήσια συνάντηση των πολιτικών ψυχολόγων και ο αρθρογράφος περιγράφει την εμφάνιση του Shawn Rosberg. Ο καθηγητής ανέβηκε στο βήμα και ανακοίνωσε στο ακροατήριο ότι η δημοκρατία πεθαίνει και, συγκεκριμένα, ότι τρώει τον εαυτό της!

Περίληψη Έρευνας
Ο καθηγητής Rosenberg ενδιαφέρεται για την πολιτική γνώση, την επικοινωνία, τη διαβουλευτική δημοκρατία, τον λαϊκισμό και την παρακμή της δημοκρατίας. 
Η προσέγγισή του σε αυτά τα ερωτήματα αντανακλά το υπόβαθρό του στην ψυχολογία και την πολιτική κοινωνιολογία και την εκπαίδευσή του στην εμπειρική έρευνα και τη θεωρητική έρευνα.

Στην έρευνά του ο καθηγητής Rosenberg επιδιώκει τρία συναφή πεδία. 
Πρώτον, έχει ένα γενικό θεωρητικό ενδιαφέρον για τη σχέση ατόμου και κοινωνίας στην εξήγηση των πολιτικών φαινομένων. Έχει γράψει για τη σύγκρουση μεταξύ κοινωνιολογικών και ψυχολογικών εξηγήσεων της συμπεριφοράς και την ανάγκη για μια θεωρητική βάση για μια κοινωνική ψυχολογία της πολιτικής ζωής. 
Δεύτερον, έχει ασχοληθεί με προβλήματα εννοιολόγησης και εμπειρικής μεθοδολογίας. Σε διάφορα σημεία έχει ασκήσει κριτική στη βιβλιογραφία για την κοινή γνώμη, την πολιτική κοινωνικοποίηση, τη δημόσια επιλογή και τη διαβουλευτική δημοκρατία. 
Τρίτον, έχει ενδιαφερθεί για τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η ψυχολογική έρευνα μπορεί να πληροφορήσει τη μελέτη της πολιτικής συμπεριφοράς. 
Στο πλαίσιο αυτό, έχει κάνει έρευνα εφαρμόζοντας ψυχολογικές μεθόδους στην ανάλυση της πολιτικής γνώσης και ιδεολογίας. 
Αυτό περιλαμβάνει εργασία για τη δομική φύση της πολιτικής σκέψης, την απόδοση ευθύνης σε συνθήκες διεθνούς σύγκρουσης, την επίδραση της εμφάνισης υποψηφίων στις επιλογές των ψηφοφόρων, τον εθνικισμό και τη στάση απέναντι στους μετανάστες και τις μειονότητες.

Ο καθηγητής Rosenberg συμμετέχει τώρα σε δύο ερευνητικά προγράμματα
Το ένα εστιάζει στη σχέση μεταξύ γνώσης, επικοινωνίας και δημοκρατίας. Αυτό περιλαμβάνει πειραματική έρευνα για τη δημοκρατική συζήτηση. 
Το δεύτερο έργο αφορά την ανικανότητα των πολιτών, την αδυναμία της φιλελεύθερης δημοκρατίας και την άνοδο του λαϊκισμού.

Ο καθηγητής Rosenberg έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Ψυχολογίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης της Αμερικής και ως Πρόεδρος Προγράμματος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πολιτικής Ψυχολογίας. Έχει δώσει πολλές προσκεκλημένες διαλέξεις στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

🤖 “Πώς το ίντερνετ κατέστρεψε τη δημοκρατία” - Lawrence Lessig    • How the Net destroyed democracy | Law...   Ο Lawrence Lessig είναι καθηγητής στο Harvard και, παλαιότερα, στο Stanford. Διετέλεσε βοηθός σημαντικών δικαστών - και στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, υπήρξε πολιτικός ακτιβιστής και διεκδίκησε και το χρίσμα των δημοκρατικών, για πρόεδρος των ΗΠΑ, το 2016. Σε αυτήν την καταπληκτική του ομιλία μας περιγράφει τη σχέση της δημοκρατίας με την ενημέρωση, μέσα στους αιώνες, και πώς φτάνει στο σήμερα, στο ίντερνετ και στην καταστροφή! 🌍 Η έρευνα του freedomhouse https://freedomhouse.org/report/freed... Καθώς οι δημοκρατίες χαλάνε, η παγκόσμια ελευθερία φθίνει! Αυτή η αρνητική τάση κλείνει ήδη 15 χρόνια και φαίνεται να αυξάνεται. 🧟‍♀️ “Δημοκρατίες Ζόμπι” - Kenneth Roth https://www.hrw.org/news/2021/07/28/a... Ο Kenneth Roth είναι διευθύνων σύμβουλος στο παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε αυτό το άρθρο μιλάει για χώρες που είναι “και καλά” δημοκρατίες. Ενδιάμεσες καταστάσεις που μοιάζουν σαν μεταβατικό στάδιο, λίγο πριν τον αυταρχισμό.

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.