Το όνομά του ήταν Σρινιβάσα Ραμανουτζάν και έμελλε να γίνει ο αυτοδίδακτος «πρίγκιπας της μαθηματικής διαίσθησης», ο άνθρωπος που θα αναστάτωνε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο."
Ο Srinivasa Ramanujan (1887-1920), ο άνθρωπος που αναμόρφωσε τα μαθηματικά του εικοστού αιώνα με τις διάφορες συνεισφορές του σε διάφορους μαθηματικούς τομείς, όπως η μαθηματική ανάλυση, οι άπειρες σειρές, τα συνεχόμενα κλάσματα, η θεωρία αριθμών και η θεωρία παιγνίων , αναγνωρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς της ιστορίας. Φεύγοντας από αυτόν τον κόσμο σε νεανική ηλικία 32 ετών, ο Ramanujan συνεισέφερε σημαντικά στα μαθηματικά που μόνο λίγοι άλλοι μπορούσαν να ταιριάξουν στη ζωή τους. . . .
Παραδόξως, δεν έλαβε ποτέ επίσημη εκπαίδευση στα μαθηματικά. Οι περισσότερες από τις μαθηματικές ανακαλύψεις του βασίστηκαν μόνο στη διαίσθηση και τελικά αποδείχθηκαν σωστές. Με το ταπεινό και μερικές φορές δύσκολο ξεκίνημά του, η ιστορία της ζωής του είναι εξίσου συναρπαστική με το απίστευτο έργο του. Κάθε χρόνο, η επέτειος γέννησης του Ramanujan στις 22 Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Εθνική Ημέρα Μαθηματικών.Γεννημένος στο Έροντε του Ταμίλ Ναντού της Ινδίας, ο Ramanujan έδειξε μια εξαιρετική διαισθητική κατανόηση των μαθηματικών σε νεαρή ηλικία. Παρά το γεγονός ότι ήταν ένα μαθηματικό θαύμα, η καριέρα του Ramanujan δεν ξεκίνησε καλά. Έλαβε μια υποτροφία κολεγίου το 1904, αλλά γρήγορα την έχασε
αποτυγχάνοντας σε μη μαθηματικά θέματα. Μια άλλη απόπειρα στο κολέγιο στο Madras (τώρα Chennai) κατέληξε σε αποτυχία όταν απέτυχε στην πρώτη του εξέταση Τεχνών. Εκείνη την εποχή ξεκίνησε τα διάσημα σημειωματάριά του. Παρασύρθηκε μέσα από τη φτώχεια μέχρι το 1910, όταν πήρε συνέντευξη από τον R. Ramachandra Rao, γραμματέα της Ινδικής Μαθηματικής Εταιρείας. Ο Ράο αρχικά ήταν δύσπιστος για τον Ραμανουτζάν, αλλά τελικά αναγνώρισε τις ικανότητές του και τον στήριξε οικονομικά.Ο Srinivasa Ramanujan άρχισε να αναπτύσσει τις θεωρίες του στα μαθηματικά και δημοσίευσε την πρώτη του εργασία το 1911. Ήταν καθοδηγούμενος στο Cambridge από τον GH Hardy, έναν διάσημο Βρετανό μαθηματικό που τον ενθάρρυνε να δημοσιεύσει τα ευρήματά του σε μια σειρά από εργασίες. Το 1918, ο Ramanujan έγινε ο δεύτερος Ινδός που συμπεριλήφθηκε ως μέλος της Βασιλικής Εταιρείας.
Η σημαντική συνεισφορά του Ramanujan στα μαθηματικά:
Η συμβολή του Ramanujan εκτείνεται σε μαθηματικά πεδία όπως η μιγαδική ανάλυση, η θεωρία αριθμών, οι άπειρες σειρές και τα συνεχή κλάσματα.
Άπειρες σειρές για pi: Το 1914, ο Ramanujan βρήκε μια φόρμουλα για άπειρες σειρές για pi, η οποία αποτελεί τη βάση πολλών αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται σήμερα. Η εύρεση μιας ακριβούς προσέγγισης του π (pi) ήταν μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις στην ιστορία των μαθηματικών.
Θεωρία παιγνίων: Ο Ramanujan ανακάλυψε έναν μακρύ κατάλογο νέων ιδεών για την επίλυση πολλών προκλητικών μαθηματικών προβλημάτων που έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της θεωρίας παιγνίων. Η συνεισφορά του στη θεωρία παιγνίων βασίζεται καθαρά στη διαίσθηση και το φυσικό ταλέντο και είναι απαράμιλλη μέχρι σήμερα.
Mock theta function: Επεξεργάστηκε τη συνάρτηση mock theta, μια έννοια στον τομέα των σπονδυλωτών μορφών των μαθηματικών.
Αριθμός Ramanujan: Το 1729 είναι γνωστό ως ο αριθμός Ramanujan που είναι το άθροισμα των κύβων δύο αριθμών 10 και 9.
Μέθοδος Κύκλου: Ο Ramanujan, μαζί με τον GH Hardy, εφηύρε τη μέθοδο κύκλου που έδωσε τις πρώτες προσεγγίσεις της κατανομής των αριθμών πέραν του 200. Αυτή η μέθοδος συνέβαλε σημαντικά στην επίλυση των περιβόητων περίπλοκων προβλημάτων του 20ου αιώνα, όπως η εικασία του Waring και άλλες πρόσθετες ερωτήσεις .
Συνάρτηση Θήτα: Η συνάρτηση Θήτα είναι μια ειδική συνάρτηση πολλών μιγαδικών μεταβλητών. Ο Γερμανός μαθηματικός Carl Gustav Jacob Jacobi εφηύρε πολλές στενά συνδεδεμένες συναρτήσεις θήτα γνωστές ως συναρτήσεις θήτα Jacobi. Η συνάρτηση θήτα μελετήθηκε εκτενώς από τον Ramanujan, ο οποίος κατέληξε στη συνάρτηση θήτα Ramanujan, που γενικεύει τη μορφή των συναρτήσεων θήτα Jacobi και επίσης συλλαμβάνει γενικές ιδιότητες. Η συνάρτηση θήτα Ramanujan χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των κρίσιμων διαστάσεων στη θεωρία χορδών Bosonic, τη θεωρία υπερχορδών και τη M-θεωρία.
Άλλες αξιοσημείωτες συνεισφορές του Ramanujan περιλαμβάνουν τις υπεργεωμετρικές σειρές, τη σειρά Riemann, τα ελλειπτικά ολοκληρώματα, τη θεωρία των αποκλίνων σειρών και τις συναρτησιακές εξισώσεις της συνάρτησης ζήτα.
Τα επιτεύγματα του Ramanujan αφορούσαν την κομψότητα, το βάθος και την έκπληξη που συνδυάζονται όμορφα. Δυστυχώς, ο Ramanujan προσβλήθηκε από μια θανατηφόρα ασθένεια στην Αγγλία το 1918. Ανάρρωνε εκεί για περισσότερο από ένα χρόνο και επέστρεψε στην Ινδία το 1919. Η κατάστασή του τότε επιδεινώθηκε και πέθανε στις 26 Απριλίου 1920. Θα περίμενε κανείς ότι ένας ετοιμοθάνατος θα σταματούσε να εργάζεται και περιμένει τη μοίρα του. Ωστόσο, ο Ramanujan πέρασε την τελευταία του χρονιά παράγοντας μερικά από τα πιο βαθιά μαθηματικά του.
Έχει περάσει περισσότερο από ένας αιώνας, ωστόσο, οι μαθηματικές ανακαλύψεις του είναι ακόμα ζωντανές και ακμάζουν. «Ο Ραμανούτζαν είναι σημαντικός όχι μόνο ως μαθηματικός, αλλά και για όσα μας λέει ότι μπορεί να κάνει το ανθρώπινο μυαλό». «Κάποιος με τις ικανότητές του είναι τόσο σπάνιος και τόσο πολύτιμος που δεν έχουμε την πολυτέλεια να τον χάσουμε. Μια ιδιοφυΐα μπορεί να προκύψει οπουδήποτε στον κόσμο. Είναι καλή μας τύχη που ήταν ένας από εμάς. Είναι λυπηρό που πολύ λίγο από τη ζωή και το έργο του Ramanujan, αν και εσωτερικά είναι το δεύτερο, φαίνεται να είναι γνωστά στους περισσότερους από εμάς».
Περισσότεροι πόροι:
1 . Οι βραβευθέντες των υποτροφιών Ramanujan
2. Βραβευθέντες της υποτροφίας Ramanujan για το 2019-20 & 2020-21
3 . Αποδέκτες του Βραβείου Ramanujan
6 . Η Ινδία γιορτάζει την Εθνική Ημέρα Μαθηματικών
9 . Κέντρο Αριστείας στη Φυσική και Μαθηματική Εκπαίδευση
10. Η κληρονομιά του Ramanujan: Λύθηκε άλλη μια κρυπτική ένδειξη Ramanujan
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.