Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Η τοξική αρρενωπότητα και το μεταβαλλόμενο τοπίο του τι σημαίνει να είσαι άντρας - Τι είναι η τοξική αρρενωπότητα;


Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την τοξική αρρενωπότητα
Ακούς παντού για την τοξική αρρενωπότητα αλλά δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει; Θα σου εξηγήσουμε εμείς, με απλά λόγια.
Πριν μιλήσουμε για την τοξική αρρενωπότητα, θα πρέπει να κάνουμε μία αναφορά στο συγγενές concept της ηγεμονικής αρσενικότητας το οποίο περιέχει εντός του μια πολιτισμικά εξιδανικευμένη μορφή αντρίλας-ματσίλας, που παράγει κοινωνικούς και πολιτισμικούς αποκλεισμούς. Το να είναι κάποιος "άντρας με Α κεφαλαίο", βέβαια, παρότι σου επιτρέπει πολλά προνόμια, δεν είναι κάτι το εύκολο. 
Όσα αναφέραμε μέχρι αυτή τη στιγμή δεν συνεπάγονται πως όλοι οι άντρες είναι κακοποιητές ή δολοφόνοι. Οι κοινωνίες που ζούμε, όμως, συνεχίζουν να νομιμοποιούν τη χρήση της βίας για την απόδειξη της αρρενωπότητας και η ματσίλα είναι υπαίτια για μορφές βίας όπως η ενδοοικογενειακή.
 
 Γεγονός ελεγμένο από 

Στη διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνική συνείδηση, η συζήτηση για την τοξική αρρενωπότητα συνεχίζει να είναι διάχυτη, ουσιαστική και εξελισσόμενη. 
Τα τελευταία αρκετά χρόνια, τα χαρακτηριστικά των αρνητικών αντρικών προσδοκιών έχουν καταπολεμηθεί στο όνομα της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής αρμονίας και της ψυχικής υγείας.

Για πολλούς άνδρες, οι προσδοκίες του ανδρισμού ενσταλάζονται σε νεαρή ηλικία. Κατευθύνσεις όπως « άνδρας επάνω », «μεγάλωσε ένα ζευγάρι» και «μην κλαις» είναι ριζωμένες στην ψυχή των αγοριών, ενσταλάσσοντας τον φόβο να φαίνονται αδύναμοι ή δειλοί. Οι προσδοκίες για ανδρισμό μπορεί να προέρχονται από γονείς, δασκάλους και συνομηλίκους. η πρόθεση είναι συνήθως χωρίς κακία, αυτά τα συναισθήματα φυτεύουν έναν σπόρο κοινωνικής κακής ευθυγράμμισης. . . .

Οι άντρες που εσωτερικεύουν πραγματικά την ιδέα μιας παραδοσιακά αντρικής προσδοκίας μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια ανησυχητικά ζητήματα. « Τα αγόρια δεν είναι εντάξει », ένα διάσημο άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στους New York Times το 2018 συζητά την απομόνωση, την απογοήτευση και τα συναισθηματικά διόδια που μπορούν να έχουν οι άνδρες όταν δεν χωρούν σε ένα παραδοσιακό κουτί. Αυτό το κομμάτι προσθέτει επίσης ότι οι συνομιλίες, η θεραπεία και η ευπάθεια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων είναι έξω από τη σφαίρα του παραδοσιακού ανδρισμού, κλείνοντας τις πόρτες σε μια πιθανή λύση.

Ωστόσο, ορισμένοι άνδρες απορρίπτουν την παραδοσιακή άποψη της αρρενωπότητας και επιλέγουν έναν πιο εξελιγμένο, δίκαιο ορισμό του τι σημαίνει να είσαι άντρας το 2021. Αναγνωρίζουν τις τοξικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι τοξικές προσδοκίες και εργάζονται σκληρά για να τις αλλάξουν. Οργανώσεις, επαγγελματίες υγείας και νεαροί άνδρες προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την ιδέα της αρρενωπότητας, με τους άντρες να ενθαρρύνουν τους άλλους να εκτιμούν τις σχέσεις , την προσωπικότητα και την ψυχική τους υγεία πάνω από αυτό που παραδοσιακά αναμένεται.

Πότε η αρρενωπότητα γίνεται τοξική;

Ο ανδρισμός, όπως κάθε κοινωνική έννοια, δεν ορίζεται εύκολα. Ο ανδρισμός ως πρακτική είναι διαφορετικός με την πάροδο του χρόνου, των πολιτισμών και των ατόμων. Αν και, σχεδόν από κάθε άποψη, τα χαρακτηριστικά που αναμένονται από τους άνδρες είναι κοινωνικά κατασκευασμένα. 1

Στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι άντρες παρουσιάζονται εδώ και καιρό ως ισχυροί, επιθετικοί και συναισθηματικά ανίκανοι, παρέχοντας έναν χαρακτηρισμό του τι αναμένεται να είναι ο παραδοσιακός ανδρισμός. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μόνο χαρακτήρες στην οθόνη, η έρευνα έχει δείξει ότι αυτά τα χαρακτηριστικά αναμένονται από τον γενικό ανδρικό πληθυσμό.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία αναφέρεται σε αυτό ως «ιδεολογία αρρενωπότητας». Συγκεκριμένα, τα πρότυπα που αναμένονται από τους άνδρες περιλαμβάνουν κατά της αδυναμίας, κατά της θηλυκότητας , της βίας και των επιτευγμάτων. 1 Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πιο γνωστά ως τοξική αρρενωπότητα. 

Η τοξική αρρενωπότητα δεν έχει να κάνει απλώς με το να είσαι άντρας στο κενό, αλλά με τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν αυτές οι πεποιθήσεις για τον ανδρισμό στα άτομα και την κοινωνία. Ενώ αυτές οι προσδοκίες μπορεί αρχικά να εισαχθούν από κάποιον άλλο, η πίεση να ενεργήσει κανείς με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο έντονα αισθητή εσωτερικά.

διαζύγιο και ψυχική υγεία
Πολύγουελ / Άλισον Τσινκότα

Σε κοινωνικό επίπεδο, τα αγόρια είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, επιθετικότητα και αργότερα, πιο πιθανό να διαπράξουν βίαια εγκλήματα. 2 Η προσδοκία να είναι σκληροί, κυρίαρχοι και βίαιοι μπορεί να κάνει τους άνδρες και τα αγόρια πιο πιθανό να διαπράξουν αυτές τις αντικοινωνικές πράξεις.   

Ωστόσο, το πιο σημαντικό σε ατομικό επίπεδο είναι η μειωμένη πιθανότητα οι άνδρες να αναζητήσουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τα προβλήματά τους. Η πίεση που νιώθουν οι άνδρες για να εκπληρώσουν αυτόν τον ιδιαίτερο ρόλο της παραδοσιακής αρρενωπότητας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ψυχολογική δυσφορία . 3 Ωστόσο, οι άντρες εξακολουθούν να αισθάνονται πίεση να αποφύγουν τη θεραπεία για να παραμείνουν εντός της ανδρικής ιδεολογίας. 4

Άνδρες και Ψυχική Υγεία

Παραδοσιακά, η επιδίωξη θεραπείας ψυχικής υγείας από άνδρες έχει λάβει ελάχιστη υποστήριξη. Οι προσδοκίες για δύναμη ή στωική έκφραση μπορεί να εμποδίσουν τους άνδρες να απευθυνθούν σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας όταν το χρειάζονται. Όμως, δεν χρειάζεται να είναι έτσι.

Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Central Michigan λέει: «Υπάρχει μια τεράστια αίσθηση ειρωνείας στο να συμπεριφέρεσαι σαν [άντρες] να μην είναι αδύναμοι, αλλά το πιο αδύναμο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να προσποιηθείς ότι δεν έχεις προβλήματα και να μην επιλέξεις για να τους απευθυνθώ».

Το να δώσουμε στους άνδρες τα εργαλεία για να μιλήσουν για την κατάσταση και τα συναισθήματά τους μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την εξάλειψη της τοξικής αρρενωπότητας. Γενικά, η συναισθηματική ευαλωτότητα θεωρείται αδυναμία και αποφεύγεται με κάθε κόστος. Ειδικά στο γραφείο ενός επαγγελματία ιατρού, το να είσαι ανοιχτός στην έκφραση συναισθημάτων είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία.

Υπάρχει μια τεράστια αίσθηση ειρωνείας στο να συμπεριφέρεσαι σαν να είναι [άντρες] όχι αδύναμοι, αλλά το πιο αδύναμο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να προσποιηθείς ότι δεν έχεις προβλήματα και να επιλέξεις να μην τα αντιμετωπίσεις.

— ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ CENTRAL MICHIGAN

Ο Akeem Marsh, MD , ψυχίατρος παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, συζήτησε μερικούς από τους τρόπους που χρειάζονται οι άνδρες για να αλλάξουν την οπτική τους σχετικά με τη συζήτηση των συναισθημάτων τους. «Προσπαθώ να εξηγήσω στους άνδρες ασθενείς μου ότι το κλάμα είναι πολύ φυσιολογικό, πρέπει να κλαις έτσι, αυτό είναι κάτι λυπηρό». Συζητά πώς αυτό το βασικό επίπεδο επικοινωνίας είναι απαραίτητο για να ανακουφίσουμε το άγχος και να εκφράσουμε τη θλίψη μας.

Χωρίς να μπορείς να εκφράσεις συναισθήματα, «το περισσότερο που μπορείς να κάνεις είναι να καταπιέσεις τα συναισθήματά σου και μετά όταν το κάνεις αυτό, σε τρώει πραγματικά και σε πληγώνει από μέσα», λέει.

Προσπαθώ να εξηγήσω στους άνδρες ασθενείς μου ότι το κλάμα είναι πολύ φυσιολογικό.

— AKEEM MARSH, MD

Η πίεση από την τοξική αρρενωπότητα να αποφύγουμε να είμαστε ανοιχτοί να βοηθήσουμε έχει πραγματικές επιπτώσεις πέρα ​​από το κοινωνικό στίγμα. Οι άνδρες έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν , συμβάλλοντας σε σημαντικό αριθμό θανάτων στους άνδρες πριν από την ηλικία των 50 ετών. 5

Ωστόσο, αυτό δεν χρειάζεται να συμβαίνει. Οι άνδρες δεν χρειάζεται να προορίζονται για αισθήματα ανασφάλειας για να αναζητήσουν βοήθεια ή να εκφράσουν συναισθήματα. Ο στόχος της αλλαγής αυτής της ιδέας δεν θα γίνει γρήγορα, αλλά υπάρχει δουλειά που γίνεται.

Τι Αλλάζει;

Στις αυξανόμενες αλλαγές του περασμένου έτους, μία από αυτές είναι η αυξημένη ορατότητα της ευπάθειας. Πολλοί διάσημοι άνθρωποι έχουν βγει με τις δικές τους προσωπικές ιστορίες για το πώς έχουν αγωνιστεί με προβλήματα ψυχικής υγείας και ενθάρρυναν άλλους να κάνουν το ίδιο.

Πιο πρόσφατα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες άνοιξαν τις πύλες για συζητήσεις για την ψυχική υγεία στα υψηλότερα αθλητικά επίπεδα. Αν και δεν είναι ανταγωνιστικός, ο Μάικλ Φελπς άδραξε την ευκαιρία για να είναι πιο ανοιχτός σχετικά με τον αγώνα του με την κατάθλιψη.

Άλλες διασημότητες όπως ο Ryan Reynolds, ο Jim Carrey και ο Dwayne "The Rock" Johnson αφιέρωσαν επίσης χρόνο για να συζητήσουν πώς η ψυχική υγεία επηρεάζει τη ζωή τους. Ενώ αυτοί οι σούπερ σταρ μπορεί να έχουν περισσότερους πόρους στη διάθεσή τους, η προβολή της συζήτησής τους δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

«Η συζήτηση για την ψυχική υγεία είναι πιο ανοιχτή, [υπάρχει] μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πόρων και φωνών με λιγότερη κρίση», λέει ένας άλλος μαθητής.

Μια περιστασιακή συζήτηση για τους αγώνες ψυχικής υγείας μπορεί να είναι το κλειδί για την αλλαγή των ιδεών σχετικά με το πώς σκέφτονται οι άνδρες για τη συναισθηματική αδυναμία. Το Διαδίκτυο προσφέρει ένα εξαιρετικό μέρος για να μιλήσουμε ανοιχτά για τα συναισθήματα των ανδρών, αλλά ορισμένοι οργανισμοί φέρνουν τη συζήτηση σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο.

Ένας οργανισμός έχει θέσει ως αποστολή του να φέρει συνομιλίες για την ψυχική υγεία σε περιοχές όπου οι άνδρες μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά για τους αγώνες τους: το κουρείο. Το Confess Project είναι ένας τέτοιος οργανισμός που έχει θέσει τις συζητήσεις ψυχικής υγείας για τους άνδρες προτεραιότητα ευεξίας. Το έργο στοχεύει να εκπαιδεύσει τους κουρείς ως υποστηρικτές ψυχικής υγείας, ενθαρρύνοντας τους άνδρες να μοιραστούν τους αγώνες τους και στη συνέχεια συνδέοντάς τους με πόρους ψυχικής υγείας.

Μαζί με μικρότερους οργανισμούς, μεγάλα ονόματα όπως η Gillette, το The Movember Foundation και δημιουργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν καμπάνιες για να ευαισθητοποιήσουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας των ανδρών.

Η ικανότητα συζήτησης για την τοξική αρρενωπότητα με τρόπο που είναι κρίσιμος για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της πρέπει να προσεγγιστεί με την ιδέα να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν από αυτήν.

Οι άνδρες που έχουν εσωτερικεύσει την αρσενική ιδεολογία μπορεί να αισθάνονται άγχος, κατάθλιψη και αναστάτωση όταν αυτές οι ιδέες αμφισβητούνται. Γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η συζήτηση και να προσφερθεί υποστήριξη σε όσους επηρεάζει η ανδρική ιδεολογία.

Και επιτέλους ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσετε ότι το πιο ανδρικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να είστε συναισθηματικοί, να νοιάζεστε, να αγαπάτε τον εαυτό σας και να αποδέχεστε τη βοήθεια. Λοιπόν, άνθρωπε.

Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο αντιμετωπίζετε προβλήματα ψυχικής υγείας, επικοινωνήστε με την Εθνική Γραμμή Βοήθειας της Διοίκησης Υπηρεσιών Κατάχρησης Ουσιών και Ψυχικής Υγείας (SAMHSA) στο 1-800-662-4357 για πληροφορίες σχετικά με τις εγκαταστάσεις υποστήριξης και θεραπείας στην περιοχή σας.

Για περισσότερους πόρους ψυχικής υγείας, ανατρέξτε στην Εθνική μας βάση δεδομένων γραμμής βοήθειας .

5 Πηγές
Η Verywell Mind χρησιμοποιεί μόνο πηγές υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων μελετών με κριτές από ομοτίμους, για να υποστηρίξει τα γεγονότα στα άρθρα μας. Διαβάστε τη διαδικασία σύνταξης για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επαληθεύουμε και διατηρούμε το περιεχόμενό μας ακριβές, αξιόπιστο και αξιόπιστο.
  1. Αμερικάνικη Ομοσπονδία Ψυχολογίας. Οδηγίες APA για ψυχολογική πρακτική με αγόρια και άνδρες .

  2. Kalvin CB, Bierman KL. Παράγοντες κινδύνου για παιδιά και έφηβους που προβλέπουν διαφορετικά το βίαιο σε σχέση με το μη βίαιο έγκλημα . Aggr Behav . 2017;43(6):568-577. doi:10.1002/ab.21715

  3. Wahto R, Swift JK. Ετικέτες, σύγκρουση ρόλων φύλου, στίγμα και στάσεις για την αναζήτηση ψυχολογικής βοήθειας στους άνδρες . Am J Mens Health . 2016; 10 (3): 181-191. doi: 10.1177/1557988314561491

  4. Wong YJ, Ho M-HR, Wang SY, Miller ISK. Μετα-αναλύσεις της σχέσης μεταξύ της συμμόρφωσης με τους ανδρικούς κανόνες και των αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία . J Couns Psychol . 2017; 64 (1): 80-93. doi:10.1037/cou0000176

  5. Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Κορυφαίες αιτίες θανάτου - άνδρες - όλες οι φυλές και καταγωγή - Ηνωμένες Πολιτείες, 2017 . 

  6.       =====================

  7.  "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.