Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Τα προηγούμενα του κ. Μητσοτάκη με τη Δικαιοσύνη: Ο Κυριάκος των… αρίστων με το βιογραφικό-θαύμα


Φάμελλος κατά Μητσοτάκη
«Εμείς δεν διοριστήκαμε στην Εθνική Τράπεζα λόγω επιθέτου»

Απάντηση σε υψηλούς τόνους από τον Σωκράτη Φάμελλο 

Απάντηση σε υψηλούς τόνους είχαμε από τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του πρωθυπουργού, καθώς νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ειρωνέυτηκε τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο.

Μιλώντας για ....πολιτικές καριέρες είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν διοριστήκαμε στην Εθνική Τράπεζα λόγω επιθέτου». «Μας κατηγορείτε ότι κάναμε καριέρα από τις κινητοποιήσεις. Εγώ κάνω διαδηλώσεις από το 1981, μας χτύπησαν τα ΜΑΤ της κυβέρνησής σας, ναι κάνουμε τέτοια καριέρα», πρόσθεσε.

 «Για να κερδοσκοπήσουν κάποιοι κολλητοί σας ποδοπατάτε τα όνειρα των νέων αλλά και το Σύνταγμα», είπε για το νομοθέτημα. «Εσείς πήγατε σε δημόσια πανεπιστήμια για να μιλάτε για αυτά;», ρώτησε τον πρωθυπουργό.

Χαρακτήρισε δε το νομοθέτημα της κυβέρνησης «νομοσχέδιο της αρπαχτής».

Δημήτρης Ψαρράς

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να επεμβαίνουν πολιτικά πρόσωπα στον χώρο της Δικαιοσύνης. Αλλωστε η κακοδαιμονία του ελληνικού πολιτικού συστήματος σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τη θεσπισμένη ποδηγέτηση της τρίτης αυτής εξουσίας από την εκτελεστική μέσω του διορισμού της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων.

Αλλά αυτό που αποκαλύπτεται τις τελευταίες μέρες με τις συνεχείς παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Με την αφέλεια (διάβαζε ωμότητα) που τον διακρίνει μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να επικαλεστεί την προσωπική του ιστορία ως εχέγγυο για την ταχεία και αποτελεσματική απόδοση δικαιοσύνης.

Αλλά από πού κι ώς πού;
Το προσωπικό παρελθόν του κ. Μητσοτάκη με τη Δικαιοσύνη περιλαμβάνει μια υπόθεση από την περίοδο που δεν είχε ακόμα εκλεγεί βουλευτής και εργαζόταν ως στέλεχος επιχειρήσεων. Είχε διοριστεί επί κυβέρνησης Σημίτη πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Iven, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας (2001-2003). Υστερα από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι υπέδειξε τότε την ένταξη εταιρειών σε πρόγραμμα ενίσχυσης «θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων», από τις οποίες καμία δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές. . . .

Η εταιρεία που διοικούσε τελικά τέθηκε σε εκκαθάριση και η Εθνική Τράπεζα υποχρεώθηκε να επιστρέψει τα ποσά των επιδοτήσεων. Το ενδιαφέρον σε αυτή την υπόθεση είναι ότι οι έλεγχοι έγιναν μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Καραμανλή και ήταν νεοδημοκράτες εκείνοι που παρέπεμψαν την υπόθεση στον εισαγγελέα (βλ. ενδεικτικά: «Ανοιχτοί λογαριασμοί του Κ. Μητσοτάκη με τη Δικαιοσύνη», εφ. «Τα Νέα», 13.10.2008 και «Στη Βουλή οδεύει ο “φάκελος” Κυρ. Μητσοτάκη», εφ. «Καθημερινή», 14.10.2008). Ακολούθησε εισαγγελική πρόταση άρσης της ασυλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά στις 14.1.2009 η Βουλή -όπως συνηθιζόταν εκείνη την περίοδο- την απέρριψε.

Περισσότερο γνωστή είναι η υπόθεση Siemens με την οποία υπήρξε οικογενειακή εμπλοκή, εφόσον πατέρας, γιος και κόρες Μητσοτάκη διατηρούσαν στενούς δεσμούς με τον ισχυρό άνδρα της Siemens στην Ελλάδα, Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος για το σκάνδαλο και διέφυγε στο εξωτερικό για να αποφύγει την ελληνική Δικαιοσύνη.

Το σκάνδαλο της Siemens δεν αφορούσε μόνο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό του ΟΤΕ, αλλά και ηλεκτρονικό εξοπλισμό του ΟΣΕ. Σύμφωνα με το τελικό Πόρισμα της Βουλής («Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής Για τη διερεύνηση της υπόθεσης “Siemens” στο σύνολό της», Αθήνα 2011), «από την προκαταρκτική εξέταση του Εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, προέκυψαν ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων» (σ. 419) και ο κ. Αθανασίου «προβληματίστηκε και επικοινώνησε με δική του πρωτοβουλία με τους προϊσταμένους του κ. Παναγ. Πούλιο, προϊστάμενο εισαγγελίας Πρωτοδικών και κ. Γεώργιο Σανιδά, αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου».

«Ο κ. Σανιδάς ρωτήθηκε από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης και του απήντησε ότι δεν συντρέχει πρίπτωση εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Συμπλήρωσε δε ότι η αποδοχή δώρων από τους πρώην υπουργούς κ. Ακη Τσοχατζόπουλο, κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον βουλευτή κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, μπορεί να είναι ηθικά επίμεμπτη, όχι όμως και ποινικά κολάσιμη, καθώς δεν συνδυάζεται με αντιπαροχή» (σ. 420). Σύμφωνα πάντα με το Πόρισμα της Βουλής, «η άποψη αυτή έγινε αποδεκτή από τον υφιστάμενό του εισαγγελέα», ο οποίος ισχυρίζεται ότι «…χρόνια ολόκληρα απ’ ό,τι έμαθα εκ των υστέρων, ας πούμε, η οικογένεια Μητσοτάκη και ο κ. Τσοχατζόπουλος από τη Γερμανία είχαν σχέσεις [με τη Siemens]» (κατάθεση Π. Αθανασίου στην εξεταστική επιτροπή, 4.3.2010).
https://www.efsyn.gr/stiles/ta-kainoyria-royha-toy-prothypoyrgoy/381796_ta-proigoymena-toy-k-mitsotaki-me-ti-dikaiosyni
Οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με το κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου Siemens («Το Βήμα», 5.6.2010)


Η υπόθεση δεν προχώρησε, διότι όπως εξηγεί το Πόρισμα, «οι προτάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής για περαιτέρω διερεύνηση με βάση το Σύνταγμα και τον Νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν είναι δυνατόν παρά να αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις πράξεις υπουργών και όχι απλών βουλευτών [σ.σ. όπως ήταν τότε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης]. Η επιτροπή της Βουλής δεν νομιμοποιείται να προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση από τα δικά της όργανα σχετικά με τις περιπτώσεις αυτές» (σ. 421).

Ωστόσο ήδη είχε καταγγείλει στη Βουλή ο Αδωνης Γεωργιάδης, βουλευτής του ΛΑΟΣ τότε, ότι επιχειρείται από τη Ν.Δ. συμψηφισμός ανάμεσα στις σχέσεις της Siemens με τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ και τις «διευκολύνσεις» της εταιρείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χάρη στα πολύτιμα WikiLeaks γνωρίζουμε και το πώς αντιμετώπιζαν στο εσωτερικό του κόμματός του την εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σκάνδαλο. Σε τηλεγράφημά του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ αναφέρει ότι είχε μια συνάντηση με στελέχη της Ν.Δ. τον Ιούλιο του 2009 και είπε ότι «το κόμμα του θα υποστεί λιγότερες πολιτικές συνέπειες από το ΠΑΣΟΚ από το σκάνδαλο δωροδοκίας της Siemens. Υποστήριξε ότι μέλη της Ν.Δ. που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαπομπεύτηκαν ως άτομα χωρίς να ενοχοποιηθεί το κόμμα συνολικά» [όπως συνέβη με τον Τσουκάτο του ΠΑΣΟΚ] («Confidential Athens 001255, subject: A View From the Chamber: New Democracy MPs Discuss Early Elections, the Far Right, and Reform», 17.7.2009).

Βέβαια αυτό που έμεινε αναπάντητο μέχρι τέλους είναι το τι ακριβώς συζητούσε η οικογένεια Μητσοτάκη με τον Χριστοφοράκο. Σύμφωνα με το «Βήμα», ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε μαζί του 30 συναντήσεις και 60 επαφές, ενώ η Μαρέβα Γκραμπόφσκι (που από την εφημερίδα αναφέρεται ως «πρώην σύζυγος Κυριάκου») 2 συναντήσεις και 30 επαφές.

Με άλλα λόγια, αυτή η εικόνα που παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες με τον κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως παράρτημα του «επιτελικού» του κράτους δεν θα ’πρεπε να μας ξαφνιάζει.

 Ο Κυριάκος των… αρίστων με το βιογραφικό-θαύμα


Σόι πάει το βασίλειο. Απόλυτη σιωπή επικρατεί εδώ και μία εβδομάδα από την κυβέρνηση αναφορικά με την αποκάλυψη του Documento της περασμένης Κυριακής ότι ο γιος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσλήφθηκε από τον Ισπανό ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς σε θέση διαπιστευμένου κοινοβουλευτικού βοηθού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κι ενώ το Μαξίμου προτίμησε ακόμη μία φορά να επιλέξει τον δρόμο της σιωπής, αφού δεν βρήκε πειστικό αφήγημα στο πώς και με ποια προσόντα ο γιος του πρωθυπουργού διέβη την πόρτα του Ευρωκοινοβουλίου, είναι ενδιαφέρουσα μια επισκόπηση στο βιογραφικό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί, όπως φαίνεται, η ιστορία κάνει κύκλους, ειδικά σε ό,τι αφορά την οικογένεια Μητσοτάκη.
  
Οικονομολόγος με πτυχίο Κοινωνικών Επιστημών

Οπως αναγράφεται στο βιογραφικό που έχει αναρτήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στην προσωπική του σελίδα στο LinkedIn, σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ από το 1986 έως το 1990. Στη συνέχεια, από το 1992 έως το 1993 έκανε μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ενώ από το 1993 έως το 1995 έκανε το μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από το 1990, τη χρονιά δηλαδή που πήρε το πρώτο πτυχίο του από το Χάρβαρντ. Το πτυχίο αφορούσε τις κοινωνικές επιστήμες. Η δουλειά που βρήκε όμως ο 22άχρονος τότε Κυρ. Μητσοτάκης δεν είχε καμία συνάφεια με τις σπουδές του. Συγκεκριμένα, βάσει του επίσημου βιογραφικού που έχει αναρτήσει ο πρωθυπουργός, από το 1990 έως το 1991 δούλεψε αρχικά ως μαθητευόμενος και στη συνέχεια ως οικονομικός αναλυτής στον τομέα εταιρικής χρηματοδότησης της επενδυτικής τράπεζας Chase στο Λονδίνο.  


Αυτονόητα προκύπτει ένα ερώτημα που φαντάζει δύσκολο να μπορεί να απαντηθεί από τον πρωθυπουργό: «Με ποια κριτήρια προσλήφθηκε σε γνωστή τράπεζα του Λονδίνου ενώ ήταν μόλις 22 χρόνων, χωρίς άλλη εργασιακή εμπειρία, και –το κυριότερο– ενώ οι σπουδές του έως τότε αφορούσαν τις κοινωνικές επιστήμες;». Δεν έπαιξε κανένα ρόλο το όνομά του στην πρόσληψη; Αυτό που φαντάζει ως βεβαιότητα είναι και το μόνο που αναγραφόταν στο βιογραφικό του και θα μπορούσε να έχει οδηγήσει την τράπεζα Chase στο να τον προσλάβει: το βιογραφικό του έγραφε το επώνυμο Μητσοτάκης. Αλλωστε συναφείς σπουδές που θα δικαιολογούσαν την πρόσληψή του στην τράπεζα ολοκλήρωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης αργότερα, το 1995, όταν και απέκτησε το μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ. Την ίδια χρονιά, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, αρχίζει να δουλεύει στην εταιρεία συμβούλων McKinsey στο Λονδίνο, όπου και «συμβούλευε πελάτες κυρίως στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».

Το Documento απευθύνθηκε στην τράπεζα Chase ζητώντας απάντηση σχετικά με το ποια ήταν τα κριτήρια ένταξης του Κυρ. Μητσοτάκη στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και εν συνεχεία της πρόσληψής του, καθώς και αν είναι πιθανό ο πατέρας του –τότε εν ενεργεία πρωθυπουργός– να ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στην πρόσληψη του γιου του. Δεν λάβαμε καμία απάντηση.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η συνέχεια του βιογραφικού του Κυρ. Μητσοτάκη. Τo 1995 ιδρύθηκε η ανώνυμη χρηματοοικονομική – ερευνητική εισπρακτορική – εμποροτεχνική εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο Fintrust SA. Η επίμαχη εισπρακτική εταιρεία είχε μετοχικό κεφάλαιο που ανερχόταν σε 10 εκατ. δραχμές.
  
Λίγο καιρό μετά, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας απέκτησε ιδιοκτησιακή – μετοχική σύνδεση με την εισπρακτική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» στις 28 Απριλίου 2000, «η NBG Greek Fund της εταιρείας-μέλους του ομίλου της Εθνικής Τραπέζης, Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών, έχει επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δραχμές στη Minoan Flying Dolphins, στη Ν. Ζυγουράκης ΑΕ (πρώτες ύλες βιομηχανίας χρώματος) και στη Fintrust (εκχώρηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων)». Αλλωστε σε ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2000 δημοσιεύτηκε το καταστατικό της Fintrust βάσει του οποίου προέκυπτε ότι το NBG Greek Fund ήταν μέτοχος της συγκεκριμένης εισπρακτικής.


Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Κυρ. Μητσοτάκη στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας ξεκίνησε το 1999, αφού όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο βιογραφικό του διετέλεσε «για τρία χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην ελληνική και βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital». Η Εθνική Συμβουλευτικών Επιχειρηματικών Συμμετοχών ΑΕ, που είχε υπό τη διαχείρισή της το NBG Greek Fund, ιδρύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1999.

Μεταξύ των μελών του πρώτου ΔΣ της συγκεκριμένης εταιρείας του ομίλου της Εθνικής ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης, φέροντας μάλιστα την ιδιότητα του «τραπεζικού υπαλλήλου». Δημοσιεύματα της εποχής είχαν συνδέσει την τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη με πιθανή διαμεσολάβηση του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.  
  

 Εκείνη την περίοδο η Εθνική Τράπεζα διοικείτο από τον Θεόδωρο Καρατζά, που κατείχε σημαντικές θέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με αποκορύφωμα τη θητεία του ως διοικητή της Εθνικής Τράπεζας από το 1996 έως τον θάνατό του το 2004. Ηταν στενός φίλος του Κ. Σημίτη, ενώ διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας από το 1985 έως το 1987 επί υπουργίας Σημίτη.

Ο μεγαλύτερος μισθός στην Εθνική Τράπεζα

Μάλιστα η τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη φέρεται να έγινε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Kontranews», με «εντολή του τότε πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον τότε διοικητή της Εθνικής Θ. Καρατζά, που ήταν επιστήθιος φίλος και στενός συνεργάτης του κ. Σημίτη». Κατά το ίδιο δημοσίευμα ο μισθός του Κυρ. Μητσοτάκη ανερχόταν σε 10.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι… κακές γλώσσες λένε ότι ήταν ο μεγαλύτερος μισθός στην Εθνική Τράπεζα.

Αλλωστε, για την τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη στην Εθνική Τράπεζα είχε εκφραστεί –με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο– και ο επικεφαλής της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega είχε υποστηρίξει: «…τον γιο του, τον Κυριάκο, τον έβαλε ο Σημίτης στην τράπεζα. Θυμάστε πώς ήρθε ο Κυριάκος στην Ελλάδα; Παρακάλεσε ο γέρος Μητσοτάκης τον Σημίτη και τον έβαλαν σε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας με μισθό 6 εκατομμύρια δραχμές τον μήνα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης διατηρεί μέχρι και σήμερα φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Καρατζά, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα φιλοξενήθηκε το καλοκαίρι του 2017 στη βίλα του γιου του Θ. Καρατζά, Βασίλη Καρατζά. Κατά τα ίδια δημοσιεύματα, ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να συναντήθηκε το ίδιο καλοκαίρι και με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Αναφορικά με την πορεία του στον τραπεζικό κλάδο, ο πρωθυπουργός παρέμεινε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών έως το 2003. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως επικεφαλής της συγκεκριμένης εταιρείας της Εθνικής ο Κυρ. Μητσοτάκης ασκούσε εμμέσως εξουσία και στη Fintrust, μια και η NBG Greek Fund ήταν μέτοχος της Fintrust.

Συμμετοχή σε ΔΣ  ιδιωτικής εταιρείας

Αυτή δεν ήταν η μοναδική επαγγελματική δραστηριότητα του Κυρ. Μητσοτάκη, αφού την ίδια περίοδο και σχεδόν παράλληλα με τη σταδιοδρομία του στην Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών συμμετείχε και στην εταιρεία Inform Π. Λύκος ΑΕ Βιομηχανία, Παραγωγής, Επεξεργασίας και Ανάπτυξης Συστημάτων Εντυπης Πληροφορικής. Σύμφωνα με ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2000, ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν μεταξύ των μελών του ΔΣ της συγκεκριμένης εταιρείας. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να συμμετέχει στο ΔΣ και σε άλλο ΦΕΚ που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2002.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέλευσης ο τότε διευθύνων σύμβουλος Νικόλαος Λύκος είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά: «… Το νέο ΔΣ στην πλειοψηφία του αποτελείται από μέλη που δεν μετέχουν στη διοίκηση της εταιρείας αλλά είναι διακεκριμένες προσωπικότητες της επιχειρηματικής σκηνής…».

Η εξαγορά και το ζήτημα ηθικής τάξης

Η ιστορία δεν σταματάει εκεί. Τον Απρίλιο του 2002 η Inform Π. Λύκος προχώρησε στην εξαγορά του 51% της Fintrust AE, της εταιρείας δηλαδή στην οποία μέτοχος ήταν το fund της Εθνικής, το οποίο διαχειριζόταν η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών στην οποία προΐστατο ο Κυρ. Μητσοτάκης. Δύο μήνες μετά η Inform Π. Λύκος απέκτησε ακόμη 16.429 μετοχές της Fintrust ΑΕ, ανεβάζοντας το ποσοστό που κατείχε στο 61%.

Με άλλα λόγια, ο Κυρ. Μητσοτάκης συμμετείχε ταυτόχρονα στη διοίκηση εταιρείας τραπεζικού ομίλου του δημοσίου και στο ΔΣ ιδιωτικής εταιρείας, η οποία μάλιστα στη συνέχεια αγόρασε εταιρεία από τον επίμαχο τραπεζικό όμιλο. Και μάλιστα όχι μια τυχαία εταιρεία του ομίλου αλλά αυτή στην οποία μέτοχος είναι fund το οποίο διαχειριζόταν εκ της θέσεώς του στον όμιλο ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης. Φυσικά για τον ίδιο δεν φαντάζει πιθανό να υπήρχε ζήτημα ηθικής τάξης…
Λίγο καιρό μετά πάντως, το 2003, ο Κυρ. Μητσοτάκης παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Υστερα από μερικούς μήνες άρχισε η πολιτική του σταδιοδρομία, αφού εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής.

Διευθυντής… εν κρυπτώ σε τρεις ακόμη εταιρείες

Υπάρχει ακόμη μια πτυχή όμως που προκύπτει από το βιογραφικό τού πρωθυπουργού. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ορίστηκε στις 9 Αυγούστου 2002 διευθυντής της λονδρέζικης εταιρείας Forth Photonics Limited, που πλέον έχει μετονομαστεί σε Dysis Medical Limited. Σκοπός της εταιρείας ήταν μεταξύ άλλων η διαχείριση ακινήτων, εμπορικών σημάτων και δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Ως μέτοχος της εταιρείας φαινόταν τότε μια άλλη εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας, η NBG Technology LP, που με τη σειρά της διοικούνταν τότε από την Εθνική Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Fund και τη Γενική Τράπεζα Ελλάδος. Πώς ορίστηκε διευθυντής της λονδρέζικης εταιρείας ο Κυρ. Μητσοτάκης και αν αυτό προβλεπόταν επειδή αυτή ελεγχόταν από την Εθνική Τράπεζα δεν το γνωρίζουμε, αφού αυτό τον επαγγελματικό σταθμό του ο πρωθυπουργός δεν τον έχει γνωστοποιήσει ποτέ.

Αντίστοιχα, δεν έχει γνωστοποιήσει ότι το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν διευθυντής σε ακόμη δύο εταιρείες. Οπως αναγράφεται στο έγγραφο διορισμού του στη θέση διευθυντή στη Forth Photonics Limited, ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν τότε επίσης διευθυντής στις εταιρείες Agris και iVen. Το NBG Greek Fund είχε μετοχές στην Agris ΑΕ, τις οποίες πούλησε το 2006 αντί 2,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, η εταιρεία iVen ΑΕ (Καινοτόμες Επιχειρήσεις ΑΕ) ανήκε στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Τώρα, το αν ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε διευθυντική θέση σε αυτές τις εταιρείες επειδή αποτελούσαν θυγατρικές της Εθνικής και, κυριότερα, γιατί πρόκειται για προϋπηρεσία την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα κρυφή παραμένουν άγνωστα. Φανταζόμαστε ότι ο πρωθυπουργός κατά την προσφιλή του τακτική δεν θα θελήσει να δώσει κάποια απάντηση. 


=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.