Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Η αυτοκρατορία της σκόνης. Νέο επεισόδιο του INFOWAR στο Attica TV


Μπορεί μερικοί κόκκοι σκόνης να έχουν καταγράψει την ιστορία της ανθρωπότητας – από το θάνατο θεών και ανθρώπων στην Τροία μέχρι την άνοδο και την πτώση των μεγαλύτερων αυτοκρατοριών;

Στο τέταρτο επεισόδιο του Infowar, που θα μεταδοθεί στο Attica TV τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19 Απριλίου, συναντάμε τρεις ανθρώπους που υπόσχονται να αποκρυπτογραφήσουν την πολιτική και οικονομική ιστορία της σκόνης.

Με αφετηρία ένα περίεργο σημάδι στην οροφή του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού σταθμού του Μανχάταν ταξιδεύουμε από το Westminster Hall στο Λονδίνο μέχρι τη Γροιλανδία  και πίσω στην Αμερική για να διηγηθούμε συναρπαστικές και σκονισμένες ιστορίες από ορισμένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα των τελευταίων αιώνων.  . . .

Το INFOWAR του Αρη Χατζηστεφάνου, ένα από τα παλιότερα ελληνικά podcast, επέστρεψε στην τηλεόραση. Σε κάθε επεισόδιο μια φαινομενικά απλή παρατήρηση από τη ζωή στη Νέα Υόρκη μετατρέπεται σε έναυσμα για την ανάλυση κρίσιμων κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών φαινομένων που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. . .
Το μοντάζ και τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει ο Άρης Τριανταφύλλου. Έρευνα Χρήστος Αβραμίδης. Διεύθυνση φωτογραφίας: Θάνος Τσάντας. Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Κωνσταντοπούλου. Πρωτότυπη μουσική: Ερμής Γεωργιάδης.

Αποκλειστικά από το Attica TV, σε πρώτη προβολή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και σε επανάληψη το Σάββατο στις 20:00.

Δείτε το προηγούμενο επεισόδιο εδώ:

Ένα άγαλμα (του Λένιν) με θυμήθηκε | INFOWAR | ATTICA TV


Στο νοτιανατολικό Μανχάταν, εκεί όπου κάποτε ανθούσε η πανκ και χιπ χοπ σκηνή της πόλης, υπάρχει στην ταράτσα μιας τετραόροφης πολυκατοικίας ένα τεράστιο άγαλμα του Λένιν. 

Ο ιδιοκτήτης του, το έφερε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και ύστερα από ορισμένες «μετακομίσεις» από αφιλόξενες πολυκατοικίες του βρήκε ένα μόνιμο χώρο στο Μανχάταν.

Η εικόνα, που θυμίζει το «Βλέμμα του Οδυσσέα» του Αγγελόπουλου δεν ενοχλεί τους Νεοϋορκέζους (εξαίρεση αποτέλεσαν οι ημέρες της έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όταν οι κάτοικοι της απέναντι πολυκατοικίας προέβαλαν πάνω στο άγαλμα τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας με ένα προτζέκτορα).

Η ανοχή στο άγαλμα του Λένιν έρχεται ενώ παραμένει ζωντανό το κίνημα αποκαθήλωσης αγαλμάτων που σχετίζονται  με την εποχή της δουλείας. Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα η Νέα Υόρκη «τίμησε» αυτή την πρακτική με μια ειδική έκθεση αποκαθηλωμένων αγαλμάτων στο μουσείο της ιστορίας της Νέας Υόρκης.

Η Έριν Τόμσον καθηγήτρια ιστορίας και συγγραφέας του βιβλίου Smashing Statues μας ξεναγεί σε αυτές τις φαινομενικά συγκρουόμενες τάσεις που ισορροπούν ανάμεσα στο δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης (όπως κατοχυρώνεται από την πρώτη τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος), αλλά και στην προσπάθεια από-αποικιοποίησης της αμερικανικής ιστορίας.

Πως θα αντιδρούσε η ελληνική πολιτεία αν κάποιος τοποθετούσε ένα άγαλμα του Λένιν (ή του Ατατούρκ;) στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας στο Κουκάκι ή στα Εξάρχεια; Θα μπορούσε ένα ελληνικό μουσείο να οργανώσει μια έκθεση για τις παλαιότερες προσπάθειες ανατροπής του αγάλματος του Τρούμαν στην Αθήνα;

Δείτε περισσότερα εδώ:   


 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.