Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Κρίσιμο 48ωρο για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – Οι λόγοι που καθυστερεί η Τεχεράνη

Σε έναν πόλεμο νεύρων και απειλών επιδίδονται προς ώρας Τελ Αβίβ, Τεχεράνη και Βηρυτός, εν αναμονή των αντιποίνων στο Ισραήλ για τις δολοφονίες του ηγέτης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην ιρανική πρωτεύουσα, αλλά και του στρατιωτικού ηγέτης της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ.

 Όπως δήλωσαν στο αραβικό δίκτυο Al Arabiya πηγές από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η ιρανική επίθεση ίσως εκδηλωθεί εντός 48ωρου, δηλαδή την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Παραδέχονται ωστόσο πως έχουν πέσει έξω στις αρχικές εκτιμήσεις τους, καθώς υπολόγιζαν πως το χτύπημα θα γινόταν πολύ νωρίτερα.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το χτύπημα θα γίνει, αν και υπάρχουν και αναφορές πως η Τεχεράνη, που έχει δεσμευτεί να «τιμωρήσει» το Ισραήλ, σταθμίζει τις επιλογές της. Οι διπλωματικές πιέσεις από την Ουάσιγκτον και κυρίως η συγκέντρωση ισχυρού αμερικανικού στόλου στην περιοχή, σύμφωνα με την Washington Post, ενδεχομένως να έχουν προκαλέσει κάποιες δεύτερες σκέψεις στην Τεχεράνη και για αυτό δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην επίθεση κατά του Ισραήλ.

«Το Ιράν κατανοεί σαφώς ότι οι ΗΠΑ είναι ακλόνητες όσον αφορά στην προστασία των συμφερόντων μας, των εταίρων μας και των ανθρώπων μας στην περιοχή. Έχουμε μετακινήσει σημαντικές στρατιωτικές μονάδες για να τονίσουμε τη θέση μας αυτή» δήλωσε στην Washington Post ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε ότι παραμένει αστάθμητος παράγοντας η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, την οποία περιέγραψαν ως απρόβλεπτο παίκτη.

Πώς θα μπορούσαν να χτυπήσουν Ιράν και Χεζμπολάχ :


Παρότι ο ακριβής τρόπος της επίθεσης του Ιράν και της Χεζμπολάχ παραμένει άγνωστος, Βηρυτός και Τεχεράνη έχουν τονίσει πως η απάντηση θα είναι ισχυρή και το χτύπημα θα είναι «βαθύτερα» στο Ισραήλ. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως η επίθεση θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν πολύπλευρο καταιγισμό από ρουκέτες, πυραύλους και drones, ώστε να «σπάσει» ο αμυντικός θόλος του Ισραήλ, το περίφημο iron dome.

Ένα επίσης ερώτημα είναι εάν στην επίθεση θα συμμετέχουν και οι πληρεξούσιοι του Ιράν στην περιοχή, όπως οι Χούτι της Υεμένης ή άλλες παραστρατιωτικές ομάδες στο Ιράκ.

Ενδεχομένως το Ιράν να ήθελε να ολοκληρωθεί πρώτα η Σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), η οποία πραγματοποιείται στην Τζέντα, την Τετάρτη (7/8) και την οποία είχε ζητήσει η ίδια η Τεχεράνη μετά τη δολοφονία του Χανίγια.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στο διάγγελμά του την Τρίτη δήλωσε πως η Χεζμπολάχ στοχεύει να χτυπήσει νέες ισραηλινές θέσεις, «βαθύτερα στη χώρα». Υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης εκτιμούν πως η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα σημαντικό οπλοστάσιο πυραύλων ακριβείας, τους οποίους δεν έχει ακόμη παρουσιάσει και θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει μαζί με πυραύλους εδάφους-αέρος αλλά και drones.

Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε επίθεση

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απηύθυνε έκκληση προς τους Ισραηλινούς να παραμείνουν «ήρεμοι», ενώ παράλληλα τους διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να αμυνθεί σε οποιαδήποτε επίθεση.

Ειδικότερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε τη βάση στρατολόγησης του στρατού Tel Hashomer, είπε ότι «συνεχίζουμε προς τη νίκη. Γνωρίζω ότι οι Ισραηλινοί πολίτες είναι σε επιφυλακή, και σας ζητώ ένα πράγμα: Μείνετε ήρεμοι και ψύχραιμοι. Είμαστε προετοιμασμένοι τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση, χτυπάμε τους εχθρούς μας και είμαστε επίσης αποφασισμένοι να αμυνθούμε».

Οργή στις ΗΠΑ για τις ενέργειες του Ισραήλ

Σύμφωνα με την Washington Post το Ισραήλ παραδέχτηκε στις ΗΠΑ πως ήταν αυτό που οργάνωσε και εκτέλεσε τη δολοφονία Χανίγια προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από τον Λευκό Οίκο. Η εκτέλεση Χανίγια, του πιο μετριοπαθούς ηγέτη της Χαμάς, εκτός του ότι οδήγησε σε μια κλιμάκωση της έντασης, σηματοδότησε και το τέλος των συζητήσεων για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο Χανίγια ήταν ο διαπραγματευτής της Χαμάς.

«Πώς μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις όταν η μια πλευρά σκοτώνει τον διαπραγματευτή της άλλης», σχολίαζαν εξοργισμένοι και απογοητευμένοι εκπρόσωποι από το Κατάρ και την Αίγυπτο, των δύο χωρών που μαζί με τις ΗΠΑ έχουν λάβει ρόλο μεσολαβητή στις συζητήσεις.

Ιράν και Χεζμπολάχ έχουν δεσμευτεί να τιμωρήσουν το Ισραήλ, αλλά υπάρχουν και κάποιες «δεύτερες σκέψεις» λόγω ΗΠΑ

Μετά τη νέα κλιμάκωση, ο αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν ζητάει από το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση» που θα οδηγούσε σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή. 

"Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη. Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας», για να αποφευχθεί αυτό και «διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τους ομολόγους τους της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ και Ρίτσαρντ Μαρλς αντιστοίχως."

Η δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη, θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το Ισραήλ έναντι επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας», συνέχισε ο Μπλίνκεν.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη στην περιοχή κι άλλων πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν αόρατων για τα ραντάρ F-22, για να υπερασπίσουν το Ισραήλ και τους αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στην περιφέρεια.

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.