Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Γιάννης Μάζης καταπέλτης για Κυπριακό, Eλληνοτουρκικά, Μεσανατολικό και ΡωσοΟυκρανικό μέτωπο


Καταπέλτης ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Μάζης, για τον ηγεμονικό ρόλο της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, κρούοντας τον κώδωνα του Κινδύνου για Ελλάδα και Κύπρο, ιδιαίτερα τώρα που ξεκινούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, επί της πρότασης για Διζωνική Κοινοτική Ομοσπονδία. 

Μέσα από το star Κεντρικής Ελλάδας και την εκπομπή «Γνώση Διαλόγου», με την Όλγα Λαθύρη, ‪@OlgaLath‬ ο κ. Μάζης εξήγησε ότι η λύση αυτή, μετατρέπει την Κύπρο σε διχοτομημένο κράτος της Ανατολικής Μεσογείου οδηγεί σε καθεστώς απαρντχάϊντ και βοηθά την Τουρκία να υλοποιήσει την Γαλάζια Πατρίδα, ενώ αναπόφευκτα φέρνει και την αυτονόμηση της Θράκης. 

Επιπροσθέτως, χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτο και επικίνδυνο αυτό που συνέβη στην Κάσο, όπου που «φύγαμε» επειδή το ζήτησε η Τουρκία. 

Αν κάθε φορά που διαφωνεί η Τουρκία, υποχωρούμε, τότε μη κράτος, προτεκτοράτο της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Για τα Ελληνοτουρκικά και την πάγια αναθεωρητική τακτική Τουρκίας, ο κ. Μάζης αναφέρει, ότι επιτέλους και οι πιο δύσπιστοι κατάλαβαν ότι ήταν άχρηστο το σύμφωνο φιλία και συνεργασίας με την Τουρκία,  η Ελλάδα οφείλει συμπληρώνει, να διατηρήσει τον έλεγχο του Θαλασσίου διαύλου Δαρδανελλίων-Αιγαίου όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και σε καμία περίπτωση να μην εγκαταλείψει την Κύπρο. 

Η Κύπρος οφείλει να υποβάλλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ κατά τον κύριο Μάζη. Επιπροσθέτως, χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτο και επικίνδυνο αυτό που συνέβη στην Κάσο, όπου «φύγαμε» επειδή το ζήτησε η Τουρκία. Αν κάθε φορά που διαφωνεί η Τουρκία, υποχωρούμε, τότε είμαστε μη κράτος, προτεκτοράτο της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Ο κ.Μάζης ανέλυσε σε βάθος το Μεσανατολικό σχολιάζοντας ως πολύ επικίνδυνες για γενικότερη ανάφλεξη τις εξελίξεις του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ, αλλά και τον ΡωσοΟυκρανικό πόλεμο και τις ανατροπές στο διεθνές σκηνικό σε συνάρτηση και με τις Αμερικανικές εκλογές.

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.