Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Πού είναι τώρα οι αδερφοί Μενέντεζ; - Where Are the Menendez Brothers

 

  Η νέα εκπομπή του Netflix Monsters επισκέπτεται ξανά την ιστορία του Lyle και του Erik Menendez ως παιδιά και νέοι. Να πώς είναι η ζωή πίσω από τα κάγκελα για τα αδέρφια τώρα. 


Σε ένα συγκλονιστικό έγκλημα που κατέλαβε αργότερα το έθνος, ο Lyle και ο Erik Menendez σκότωσαν τους γονείς τους, José και Mary Louise "Kitty" Menendez , στο σπίτι τους στο Beverly Hills στις 20 Αυγούστου 1989. Οι αδελφοί Menendez συνελήφθησαν για τις δολοφονίες των γονιών τους στο Μάρτιος 1990. Έκτοτε είναι πίσω από τα κάγκελα.

Στην πρώτη τους δίκη, ο Λάιλ και ο Έρικ κατέθεσαν ότι ο πατέρας τους τους είχε κακοποιήσει σεξουαλικά καθώς άκουγαν δύο ένορκους, ένα για κάθε αδελφό. Είπαν ότι αυτή η κακοποίηση, που γνώριζε η μητέρα τους, τους έκανε να φοβούνται για τη ζωή τους και γι' αυτό σκότωσαν τους γονείς τους. Αυτή η πρώτη δίκη οδήγησε σε μια αδιέξοδη κριτική επιτροπή για κάθε αδελφό.

Η δεύτερη δίκη του Lyle και του Erik ξεκίνησε το 1995, αυτή τη φορά με μόνο μια κριτική επιτροπή και για τους δύο. Σε αυτή την κοινή δίκη, ο δικαστής περιόρισε την ικανότητα της υπεράσπισης να εισαγάγει ισχυρισμούς σεξουαλικής κακοποίησης. Τελικά, τα αδέρφια καταδικάστηκαν ο καθένας για φόνο πρώτου βαθμού το 1996. Αν και η θανατική ποινή ήταν πιθανή, ο καθένας τους έλαβε δύο διαδοχικές ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή.

Ο Λάιλ και ο Έρικ, που ήταν 21 και 18 ετών όταν διέπραξαν τους φόνους, είναι τώρα 56 και 53, μεγαλύτεροι από ποτέ τους γονείς τους. Μετά από τόσα χρόνια στη φυλακή, οι δυο τους έχουν προσαρμοστεί στους ρυθμούς και τους κανόνες του εγκλεισμού. Δεν έχουν εγκαταλείψει εντελώς την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα ζήσουν έξω από τους τοίχους της φυλακής, αλλά επί του παρόντος παραμένουν κλεισμένοι. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πού βρίσκονται τώρα τα αδέρφια Menendez και πώς είναι η ζωή τους σήμερα.

Πού είναι έγκλειστοι οι αδελφοί Μενέντεζ;

Ο Λάιλ Μενέντεζ χαμογελά σε μια κούπα, φοράει ένα μπλε πουκάμισο φυλακής και μια αλυσίδα στο λαιμό του
AP
Lyle Menendez στις 22 Φεβρουαρίου 2018
Ο erik Menendez χαμογελά ελαφρά στην κάμερα σε αυτό το στιγμιότυπο, το μπλε πουκάμισό του φαίνεται απλώς
AP
Erik Menendez στις 31 Οκτωβρίου

Ο Λάιλ και ο Έρικ ζήτησαν να στεγαστούν στην ίδια φυλακή όταν άρχισαν οι ποινές τους το 1996. Ωστόσο, εκείνη την εποχή, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι προτιμούσαν να χωρίσουν άτομα που είχαν διαπράξει εγκλήματα μαζί. Επιπλέον, ένας ντετέκτιβ στην υπόθεσή τους προειδοποίησε ότι τα αδέρφια μπορεί να σχεδιάσουν μια απόδραση.

Με τα χρόνια, ο Lyle συνέχισε να ζητά μια τοποθέτηση πιο κοντά στον αδελφό του. Στις 22 Φεβρουαρίου 2018, μεταφέρθηκε από τις κρατικές φυλακές Mule Creek της βόρειας Καλιφόρνια στο σωφρονιστικό ίδρυμα Richard J. Donovan του Σαν Ντιέγκο, όπου ο Έρικ ήταν έγκλειστος από το 2013.

Ο Λάιλ αρχικά ζούσε σε διαφορετική κατοικία από τον Έρικ στο Ντόνοβαν. Αλλά στις 4 Απριλίου 2018, οι υπάλληλοι της φυλακής μετέφεραν τον Έρικ στην ίδια μονάδα με τον Λάιλ. Σύμφωνα με τον Robert Rand, έναν δημοσιογράφο που διατηρεί επαφή με τους αδερφούς Menendez και τα μέλη της οικογένειάς τους, οι δυο τους «ξέσπασαν αμέσως σε κλάματα» όταν είδαν ο ένας τον άλλον για πρώτη φορά από το 1996. Κάποτε μπορούσαν να επικοινωνούν μόνο μέσω επιστολών, τώρα οι αδελφοί μπορούν να συναντιούνται κατά τη διάρκεια περιόδων άσκησης, αναψυχής και γευμάτων.

Πώς είναι η ζωή στη φυλακή για τους αδελφούς Μενέντεζ;

Η φήμη των αδελφών έχει τραβήξει την προσοχή άλλων κρατουμένων. Το 2005, ο Έρικ είπε στο People , «Έχω τσακωθεί… πολλούς καβγάδες. Αλλά ποτέ δεν τσακώνομαι πρώτος. Πρέπει να μάθεις να είσαι έξυπνος. Υπάρχει μια διαρκής κατάσταση φόβου που υπάρχει ως θόρυβος περιβάλλοντος. Πρέπει πάντα να γνωρίζεις ποιος είναι γύρω σου. Πρέπει να ακονίζετε συνεχώς τα ένστικτα επιβίωσής σας».

Τούτου λεχθέντος, ο Λάιλ και ο Έρικ δεν ήταν τακτικοί ταραχοποιοί πίσω από τα κάγκελα. Το Τμήμα Διορθώσεων & Αποκατάστασης της Καλιφόρνια λέει στο Biography.com μέσω email: «Κατά τη φυλάκισή του, ο Erik Menendez υπέστη δύο σοβαρές παραβιάσεις κανόνων. Ο Joseph [Lyle] Menendez δεν έχει υποστεί καμία παραβίαση κανόνων.» 

Χάρη στην καλή συμπεριφορά και τις προσπάθειές τους στις δουλειές και τα μαθήματα στη φυλακή, ο Έρικ και ο Λάιλ ζουν τώρα σε μια «μη καθορισμένη εγκατάσταση προγραμματισμού» στο Ντόνοβαν. Αυτή η μονάδα, γνωστή ως Echo Yard, προσφέρει στους κρατούμενους περισσότερη ελευθερία και πρόγραμμα αποκατάστασης και εκπαίδευσης. Οι κρατούμενοι του Echo Yard παρακολουθούν μαθήματα γιόγκα και τέχνης, μελετούν διαφορετικά ακαδημαϊκά θέματα και συμμετέχουν σε ομάδες για να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η διαχείριση του θυμού ή ο αλκοολισμός.

Αν και το Echo Yard είναι λιγότερο περιοριστικό, εξακολουθεί να είναι μέρος μιας φυλακής. Οι κρατούμενοι πρέπει να υποστηρίξουν τακτικές επίσημες μετρήσεις. Ο Λάιλ και ο Έρικ ζουν σε διαφορετικούς κοιτώνες με άλλους κρατούμενους και αυτά τα κελιά είναι κλειδωμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ξεκινώντας στις 9 μ.μ.

Ποια ενδιαφέροντα έχουν αναπτύξει οι αδελφοί Μενέντεζ στη φυλακή;

Ο Έρικ έχει δουλέψει με κρατούμενους που πάσχουν από ανίατη νόσο. Επίσης, έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται για τον διαλογισμό και έχει οδηγήσει μαθήματα για τη θρησκεία. Το 2018, η θεία του είπε στο ABC News , «[Erik] φρόντιζε πραγματικά ότι οι κρατούμενοι γνώριζαν ότι υπάρχει ένας Θεός που μας αγαπά. Αυτό ήταν υπέροχο για μένα γιατί δεν το πήρε ποτέ στο σπίτι.»

Ο Erik πέρασε επίσης χρόνο ζωγραφίζοντας στη φυλακή. Μαζί, ο Erik και ο Lyle κατέληξαν σε ένα σχέδιο για να ζωγραφίσουν μια τοιχογραφία στους τοίχους από μπετόν που περιβάλλουν το Echo Yard.

Ο Λάιλ υπηρέτησε στην κυβέρνηση των κρατουμένων για 15 χρόνια στις κρατικές φυλακές Mule Creek. Σύμφωνα με τον Robert Rand, ο Lyle έχει εργαστεί στη μεταρρύθμιση των φυλακών, ένα ενδιαφέρον που μοιράζεται και ο Erik. Και τα δύο αδέρφια έχουν προσφέρει υποστήριξη και καθοδήγηση σε άτομα που βίωσαν σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία.

Πώς διατηρούν οι αδερφοί Μενέντεζ επαφή με φίλους και οικογένεια;

Η tammi Saccoman περπατά έξω και κρατά μια καθαρή τσάντα γεμάτη χρήματα, φοράει ένα ολόλευκο κοστούμι

Η φυλακή δεν εμπόδισε τον Λάιλ και τον Έρικ να βρουν αγάπη. 

Η Tammi Saccoman παρακολούθησε την πρώτη δίκη του Erik και του έγραψε. Οι φίλοι με στυλό συναντήθηκαν προσωπικά το 1997 και παντρεύτηκαν στην κρατική φυλακή Folsom το 1999. Αρκετά χρόνια μετά τον γάμο τους, η Tammi έγραψε ένα βιβλίο για τη σχέση τους με τίτλο They Said We'd Never Make It: My Life With Erik Menendez .   Getty Images 

Η Tammi Menendez, που είδαμε εδώ τον Ιούνιο του 1999, είναι η σύζυγος του Erik Menendez.

Ο Έρικ και ο Λάιλ κατηγοριοποιούνται και οι δύο ως κρατούμενοι της Ομάδας Α, οι οποίοι έχουν τα περισσότερα προνόμια να δέχονται επισκέψεις και να πραγματοποιούν κλήσεις εντός του συστήματος διορθώσεων της Καλιφόρνια. Για το μεγαλύτερο μέρος της φυλάκισής τους, οι κλήσεις από τη φυλακή ήταν ακριβές, αλλά τον Ιανουάριο του 2023 οι τηλεφωνικές κλήσεις έγιναν δωρεάν για τους κρατούμενους και τις οικογένειές τους.



Η πολιτεία της Καλιφόρνια άρχισε να παρέχει tablet σε κρατούμενους τον Αύγουστο του 2021, αλλά οι συσκευές δεν έφτασαν στους κρατούμενους του Donovan μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Τα tablet δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο, αν και οι τρόφιμοι μπορούν να διαβάζουν περιοδικά και να παρακολουθούν νέα. Οι κρατούμενοι μπορούν να μείνουν σε επαφή με εγκεκριμένες επαφές μέσω των tablet. Εκτός από το email και τις δωρεάν κλήσεις, λαμβάνουν περιορισμένο αριθμό λεπτών βιντεοκλήσεων και μηνυμάτων κειμένου με την επιλογή να πληρώσουν για περισσότερα.

Τόσο ο Lyle όσο και ο Erik είναι παντρεμένοι και γνώρισαν τις γυναίκες τους ενώ ήταν πίσω από τα κάγκελα  

Ο Lyle παντρεύτηκε τη Rebecca Sneed στην περιοχή επισκέψεων υψίστης ασφαλείας στην κρατική φυλακή Mule Creek το 2003. Ήταν ο δεύτερος γάμος του στη φυλακή. ο πρώτος του γάμος με το πρώην μοντέλο Anna Eriksson κατέληξε σε διαζύγιο. 

Οι φυλακές της Καλιφόρνια επιτρέπουν στους κρατούμενους να έχουν συζυγικές επισκέψεις, οι οποίες είναι επίσημα γνωστές ως οικογενειακές επισκέψεις. Οι κρατούμενοι που εκτίουν ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή δεν ήταν επιλέξιμοι για αυτές τις επισκέψεις έως ότου ο νόμος άλλαξε το 2016. Ωστόσο, η πολιτεία εξακολουθεί να απαγορεύει τις οικογενειακές επισκέψεις σε κρατούμενους που διέπραξαν βίαιο αδίκημα εναντίον ενός μέλους της οικογένειας, πράγμα που σημαίνει ότι ο Λάιλ και ο Έρικ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για οικογενειακές επισκέψεις . 

Ο Lyle είπε στο ABC News , «Έχω ανακαλύψει ότι μπορώ να κάνω έναν υγιή γάμο που είναι περίπλοκος και βασίζεται στη συζήτηση και στην εύρεση δημιουργικών τρόπων επικοινωνίας, κοινής χρήσης, χωρίς όλα τα στηρίγματα που υπάρχουν συνήθως στον γάμο όσον αφορά το να βγω έξω για δείπνο και να περνάμε τόσο οικείο χρόνο μαζί και ούτω καθεξής». 

Θα μπορούσαν οι αδελφοί Μενέντεζ να αποφυλακιστούν; 

Ο Έρικ και ο Λάιλ υπέβαλαν πολλές προσφυγές κατά τη διάρκεια των ετών στη φυλακή, αλλά καμία δεν πέτυχε και φαινόταν ότι δεν είχαν βιώσιμο δρόμο προς την ελευθερία. Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2023, οι δικηγόροι των Lyle και Erik υπέβαλαν αίτηση που ζητούσε νέα ακρόαση αποδεικτικών στοιχείων ή την άρση των καταδικαστικών αποφάσεων των αδελφών Menendez.

Ο Ρόι Ροσέλο χαμογελά μπροστά σε μια κάμερα με τη στολή μενού του
Getty Images
Το μέλος του συγκροτήματος Menudo, Roy Rosselló, που εθεάθη εδώ γύρω στο 1985, είπε ότι ο διευθυντής του δίσκου José Menendez του επιτέθηκε σεξουαλικά ως έφηβος. 
Η αίτηση υποβλήθηκε όταν ο Roy Rosselló, πρώην μέλος του συγκροτήματος Menudo, δημοσιοποιήθηκε με μια εμπειρία σεξουαλικής επίθεσης που λέει ότι υπέστη στα χέρια του José Menendez τη δεκαετία του 1980. Στη σειρά ντοκιμαντέρ Menendez + Menudo: Boys Betrayed του 2023 , ο Rosselló δήλωσε ότι ο José, τότε στέλεχος της RCA Records, τον είχε ναρκώσει και τον βίασε. 
Επιπλέον, το 2018 βρέθηκε ένα γράμμα που είχε στείλει ο Έρικ σε έναν ξάδερφό του οκτώ μήνες πριν πυροβολήσει τους γονείς του. Ο Έρικ είχε γράψει : «Προσπαθώ να αποφύγω τον μπαμπά. [sic] συμβαίνει ακόμα Andy, αλλά είναι χειρότερο για μένα τώρα... Ποτέ δεν ξέρω πότε θα συμβεί και με τρελαίνει. Κάθε βράδυ ξυπνάω και σκέφτομαι ότι μπορεί να μπει μέσα».

Η πρόσφατη αναφορά, η οποία περιελάμβανε την επιστολή του Erik και μια υπογεγραμμένη δήλωση από τον Rosselló, παρέμεινε στο νομικό σύστημα για περισσότερο από ένα χρόνο. Στη συνέχεια, την Πέμπτη, ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες ανακοίνωσε νέα ακρόαση για την υπόθεση των αδερφών Μενέντεζ που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου.

Η ανατροπή καταδικαστικών αποφάσεων είναι σπάνια στο δικαστικό σύστημα και οι αδερφοί Μενέντεζ αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη για να δικαστούν εκ νέου ή να καταδικαστούν για τις δολοφονίες. Το 2019, ο Λάιλ είπε στον δημοσιογράφο Ρόμπερτ Ραντ ότι τα αδέρφια προσπαθούν να διαχειριστούν τις προσδοκίες τους σχετικά με την ελευθερία: «Έχουμε δει πάρα πολλούς φίλους να στηρίζουν τις ελπίδες τους με τις υποθέσεις έφεσης και τα αιτήματα για μεταβολή. Έχουν σημειώσει τις ρεπό στα ημερολόγια. Στο τέλος, απορρίπτονται και δυστυχώς βυθίζονται σε βαθιά κατάθλιψη». 

Η ιστορία των αδερφών Μενέντεζ είναι πλέον μια μεγάλη εκπομπή στο Netflix

Έχουν περάσει περισσότερες από τρεις δεκαετίες από τότε που σκότωσαν τους γονείς τους, αλλά η φήμη των αδελφών Μενέντεζ παραμένει. Η πρώτη τους δίκη μεταδόθηκε στο CourtTV και μπορεί ακόμα να προβληθεί διαδικτυακά . Η ιστορία των αδελφών έχει επίσης εμπνεύσει πολλές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το δράμα Menendez: Blood Brothers , Law & Order True Crime: the Menendez Murders στο NBC και το ντοκιμαντέρ Truth and Lies: The Menendez Brothers - American Sons, American MΣτα μέσα Σεπτεμβρίου, το Netflix κυκλοφόρησε τη δεύτερη σεζόν της μεγάλης επιτυχίας Monster που στρέφει το φακό στους αδερφούς Menendez. Το Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story πρωταγωνιστούν οι Nicholas Alexander Chavez και Cooper Koch ως Lyle και Erik, αντίστοιχα. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Javier Bardem και η Chloë Sevigny υποδύονται τους γονείς τους, José και Kitty. Η σειρά ανθολογίας επικεντρωνόταν στο παρελθόν στον κατά συρροή δολοφόνο Τζέφρι Ντάμερ στην πρώτη της δόση.

Ο Lyle και ο Erik συμμετέχουν επίσης σε ένα ντοκιμαντέρ για το Netflix , το οποίο θα φτάσει στις 7 Οκτωβρίου.urders .    

https://www.biography.com/crime/a46572449/menendez-brothers-now

 ===================================================

"O σιωπών δοκεί συναινείν"

=============================================






============

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.