Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον συγγραφέα Χρόνη Μίσσιο (video) - Ένα σύντομο μάθημα ζωής



«Πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε κοινότητες μικρές, στην αμεσοδημοκρατία»
Ένα σύντομο μάθημα ζωής από τον Χρόνη Μίσσιο
Ο συγγραφέας, αντιστασιακός και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, Χρόνης Μίσσιος, γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930. 
Η οικογένειά του, Μικρασιάτες πρόσφυγες και καπνεργάτες, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά το 1936 και ο Μίσσιος, παιδί ακόμα, εργάζεται ως μικροπωλητής στο λιμάνι, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής μεταφέρεται με άλλα παιδιά στα Γιαννιτσά υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού και για να γλυτώσουν από την πείνα. 

Εκεί συνδέεται με αντάρτες του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και δρα ως σύνδεσμός τους. Μετά την απελευθέρωση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, εντάσσεται στο Δημοκρατικό Στρατό Πόλεων και το 1947, κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο.  

Θα του δοθεί χάρη αλλά θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι το 1953. Αμέσως μετά καλείται να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία, στη Μακρόνησο και αργότερα στο στρατόπεδο του Αη-Στράτη. 

Το 1962 απολύεται και εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου εντάσσεται στη νεολαία της ΕΔΑ και στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη. Στις 30 Απριλίου 1967 συμμετέχει στην ίδρυση του Πατριωτικού Μετώπου. 

Τον Νοέμβριο του 1967 συλλαμβάνεται και καταδικάζεται για τη δράση του σε 18 χρόνια φυλάκιση, την οποία εκτίει στις φυλακές Αβέρωφ, Κέρκυρας και Κορυδαλλού μέχρι την αποφυλάκισή του, με αμνηστία από το καθεστώς των συνταγματαρχών, τον Αύγουστο του 1973.

Το 1985 δημοσιεύεται το πρώτο του αφήγημα με τίτλο «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία και απέσπασε ιδιαίτερα θετικές κριτικές. . . .
Εκεί καταγράφει τις περιπέτειες, τις συλλήψεις, τις φυλακίσεις και τις εξορίες, καταγγέλλει τα βασανιστήρια που υπέστη λόγω της δράσης του και της αριστερής ιδεολογίας του, αλλά και την κομματική γραφειοκρατία και το δογματισμό της Αριστεράς. 

Το 1988 εκδίδεται το βιβλίο του  «Χαμογέλα, ρε… τι σου ζητάνε», το 1991 «Τα κεραμίδια στάζουν», το 1996 «Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι» και το 2001 «Ντομάτα με γεύση μπανάνας»  (2001). Το τελευταίο του βιβλίο κυκλοφόρησε το Μάιο του 2019 με τίτλο «8-3=11». 

Ο Μίσσιος έμαθε γράμματα στη φυλακή και στην εξορία μιας και η ανάγκη να εργαστεί για να επιβιώσει εκείνος και οι δικοί του τον ανάγκασαν να αφήσει το σχολείο στη Δευτέρα τάξη του δημοτικού.

Ο λόγος του Μίσσιου στο πρώτο βιβλίου του χαρακτηρίζεται από μία αμεσότητα, μια γνησιότητα στην αφήγηση της πλοκής που ξεπερνάει το στερεότυπο του απομνημονεύματος ενός αριστερού και παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό μια έντονα πολιτική και ταυτόχρονα συγκλονιστική αυτοβιογραφία. 

Η λαϊκή αφήγηση και ο άμεσος και πλούσιος σε θέρμη λόγος του Μίσσιου είναι παρών σε όλα του τα βιβλία, ξεπερνώντας τα όποια ιδεολογικά όρια, τα βιβλία του προβάλλουν ένα βαθύτατα ανθρωπιστικό και αισιόδοξο λόγο, ακόμα και όταν αυτός πρέπει να γίνει ιδιαίτερα σκληρός, προβάλλουν ένα αίτημα για έναν κόσμο πιο δίκαιο, για όλους, μία βαθιά πίστη στον άνθρωπο που θέλει να δημιουργεί μέσα σε μία πραγματικά ελεύθερη δημοκρατία και να αγωνίζεται για μια ευτυχισμένη κοινωνία.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο δέκα ετών από το θάνατο του Χρόνη Μίσσιου, παρουσιάζει την εκπομπή:

  

Είναι ολόκληρη η συνέντευξη του Χρόνη Μίσσιου στην εκπομπή της Έλενας Κατρίτση "Προσωπικά" που έγινε στις 16-5-2010. 
Όσοι δεν την έχετε δει ολόκληρη, πραγματικά αξίζει να την δείτε γιατί παρουσιάζει αρκετά ολοκληρωμένα τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος του σήμερα εάν θέλει να ξαναθυμηθεί τις πραγματικές αξίες και τα πρότυπα που τον κάνουν να ζεί και να εκδηλώνεται ως Άνθρωπος. 

Η Έλενα Κατρίτση συνομιλεί με τον συγγραφέα Χρόνη Μίσσιο, στην οικία του στο Καπανδρίτι. Συζητούν για τη ζωή στη σύγχρονη Ελλάδα και ο Χρόνης Μίσσιος εξηγεί τους λόγους που τον έκαναν να απομακρυνθεί από την πόλη, από την κοινωνία της Αθήνας, της οποίας δεν επιθυμεί να αποτελεί μέρος. 

Αντίστοιχα επέλεξε να μη γίνει πολιτικός και εξηγεί τη γνώμη του για τους επαναστάτες που έγιναν πολιτικοί, για τους πολιτικούς στην Ελλάδα σήμερα, τα κόμματα εξουσίας ειδικότερα, αλλά και όσους πολιτικούς κατηγορούν τους πολίτες για έλλειψη πατριωτισμού σε εποχές κρίσης, ενώ διαπιστώνει ότι παράλληλα λείπει από την κοινωνία και ο ενεργός πολίτης. 

Εκφράζει την απαισιοδοξία του μπροστά στην πορεία της χώρας, αλλά και της ανθρωπότητας, την υποταγή της σε ένα “χρηματιστηριακό ιμπεριαλισμό” όπως λέει.

Για την επανάσταση, είναι αυστηρός, λέει ξεκάθαρα πως οι μόνοι επαναστάτες που έμειναν αγνοί, είναι όσοι δεν πήραν την εξουσία, σαν τον Ιησού Χριστό  και τον Τσε γκεβάρα, ενώ σήμερα πιστεύει ότι ο απλός άνθρωπος δεν ονειρεύεται καν την αντίσταση. 

Ο Χρόνης Μίσσιος εξηγεί τι σημαίνει για εκείνον επανάσταση, έρωτας, συντροφικότητα, μιλάει για τη σχέση του με τη σύζυγό του, υπογραμμίζει τη διαφορά της γενιάς του με τη νέα γενιά, το αδιέξοδο που βλέπει και την αδυναμία του να προβλέψει την έκβαση ενός μάλλον δυσοίωνου μέλλοντος.

Ο Χρόνης Μίσσιος επανέρχεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης στα αγαπημένα του θέματα, την αγάπη, τον έρωτα, τον πολιτισμό, την ανάγκη να κερδίσει ο άνθρωπος ξανά τη ζωή του, μέρα με την ημέρα, να συνειδητοποιήσει τις αξίες αυτής της ζωής και να γνωρίσει τους ανθρώπους γύρω του, τον ορισμό δηλαδή της επανάστασης. 

Υποστηρίζει σθεναρά ότι το σύστημα θα διαλυθεί σε κομμάτια, αφού δεν μπορεί να ανατραπεί με βία, μόνο αν οι άνθρωποι επανέλθουν σε κοινότητες, εφαρμόσουν την άμεση δημοκρατία και ζήσουν με τα λίγα που χρειάζονται κυρίως από τη γη και από τον διπλανό τους. 

Η εκπομπή περιλαμβάνει αποσπάσματα από βιβλία του συγγραφέα, τα οποία διαβάζει ο ίδιος.

Αρχισυνταξία: ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΡΙΤΣΗ

Επιμέλεια εκπομπής: ΜΑΡΙΑ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Διεύθυνση παραγωγής: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΕΡΕΤΟΣ

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 16 Μαΐου 2010

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
===============
 Ο Χρόνης Μίσσιος είναι ο συγγραφέας που θα λέμε πάντα πως " έφυγες νωρίς" αλλά και πως άφησε " το κλειδί κάτω από το γεράνι" για να το βρίσκουμε και να τον " ξεκλειδώνουμε". στις ατάκες του επιστρέφουμε πάντα και θυμόμαστε πως ... " Η ζωή μας μια φορά μας δίνεται, άπαξ, που λένε, σα μια μοναδική ευκαιρία..." Γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1930 Αθάνατος !! ❣️ 
 ===============

Ο ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ διαβάζει... ΧΡΟΝΗ ΜΙΣΣΙΟ

 

Εκδότης: BOND US MUSIC Σειρά: ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΙΝ Χρονολογία Έκδοσης: Ιανουάριος 2009 1. ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ 2. ΗΜΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΜΕΛΟΘΑΝΑΤΟΙ 3. ΣΑΝ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ ΧΑΛΙΚΙ 4. ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 5. ΟΙΣΤΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ 6. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ 7. Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΞΙΑ 8. ΚΑΘΕ ΠΡΩΙΝΟ ΜΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ ΚΑΘΕ ΝΥΧΤΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ 9. Η ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ 10. ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ 11. ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ 12. ΠΩΣ ΦΤΩΧΥΝΑΝ ΟΛΑ 13. Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ 14. Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ 15. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ 16. ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ 17. ΤΟ ΑΛΑΘΗΤΟ ΜΙΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ

==============================

Xρόνης Μίσσιος (Συνέντευξη)  

Συνέντευξη του Χρόνη Μίσσιου στον Άρη Σκιαδόπουλο.
Εκπομπή Νυχτερινός Επισκέπτης (1997).

Πριν από 12 χρόνια, στις 20 Νοεμβρίου 2012, έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας, αντιστασιακός και ακτιβιστής Χρόνης Μίσσιος. 

Έγινε ευρύτερα γνωστός στα 55 του, με το πρώτο του βιβλίο «...καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», που εκδόθηκε το 1985 και αναφερόταν στην οδύσσεια των χιλιάδων ανθρώπων που αφιέρωσαν τις ζωές τους στην πολιτική στράτευση για μια πιο δίκαιη κοινωνία και που κυνηγήθηκαν ανελέητα για τις ιδέες τους. 

Συνέχισε την αυτοβιογραφική αφήγησή του στο «Χαμογέλα, ρε, τι σου ζητάνε;» (1988) όπου εξηγεί πως αν χάσουμε τη μνήμη μας δεν θα μπορέσουμε να ονειρευτούμε ξανά, και στο τρυφερό «Τα κεραμίδια στάζουν» (1991).
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ συνέντευξη του Χρόνη Μίσσιου στον Άρη Σκιαδόπουλο και στην εκπομπή "Νυχτερινός Επισκέπτης" τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στο σπίτι του στο Καπανδρίτι. 

Έτος παραγωγής: 1997. Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς.

Στο απόσπασμα από την εκπομπή ο Χρόνης Μίσσιος αφηγείται το πώς αντιμετώπιζε τον θάνατο όντας θανατοποινίτης πολιτικός κρατούμενος στο Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης και μιλάει για την αξία της ζωής.
Δείτε όλη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/.../chronis-missios-20-noemvrioy-2012-4/

 Πληροφορίες : 
Ο Χρόνης Μίσσιος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930, από γονείς καπνεργάτες, και έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στα Ποταμούδια, μια γειτονιά γεμάτη πρόσφυγες, καπνεργάτες από τη Θάσο και παράνομους κομμουνιστές κυνηγημένους από τη δικτατορία του Μεταξά. 

Αυτή την περίοδο, η οικογένειά του καταφεύγει στη Θεσσαλονίκη και ο Μίσσιος δουλεύει μικροπωλητής, με κασελάκι, στο λιμάνι. 

Το σχολείο το σταμάτησε στη δεύτερη τάξη του δημοτικού. 

Από τα Γιαννιτσά, όπου τον στέλνει ο Ερυθρός Σταυρός μαζί με άλλα παιδιά για να γλιτώσουν από την πείνα της Κατοχής, περνάει στους αντάρτες. 

Με την απελευθέρωση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και οργανώνεται στον Δημοκρατικό Στρατό Πόλεων. 

Το 1947 συλλαμβάνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. 

Έζησε εννιά μήνες περιμένοντας κάθε πρωί να τον εκτελέσουν και γλίτωσε τον θάνατο χάρη σ'ένα τυχαίο γεγονός. 

Έκτοτε, μέχρι και τον Αύγουστο του 1973 (αμνηστία του Παπαδόπουλου) περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, ως πολιτικός κρατούμενος (Μακρονήσι, Άι- Στράτης, Αβέρωφ, Κέρκυρα, Κορυδαλλός, κ.ά.) 

Εκεί μαθαίνει ανάγνωση και γραφή. 

Ένα "διάλειμμα" ελευθερίας, μεταξύ 1962 και 1967, τον βρίσκει στέλεχος της νεολαίας της ΕΔΑ, μέλος της πενταμελούς γραμματείας της Δ.Ν. Λαμπράκη και, στη συνέχεια, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜ. 

Το πρώτο του βιβλίο "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς... " (Γράμματα, 1985) τον καθιέρωσε από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του ως συγγραφέα στη συνείδηση κριτικής και κοινού. 

Την ίδια ανταπόκριση βρήκε και το δεύτερο βιβλίο του "Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;" (Γράμματα, 1988). "Κοσμοκαλόγερος", σαν τους ήρωες ορισμένων από τα βιβλία του, ο Χρόνης Μίσσιος ζει σήμερα στο Καπανδρίτι. 

 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.