Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Το Πριν και το Μετά, στα 35 χρόνια

Είναι πολλά που έχουν καταγραφεί και αναλυθεί για το εν λόγω θέμα, θα σταθώ σε τρία από αυτά, χωρίς ιδιαίτερη αξιολόγηση, αλλά για στοχασμό πάνω στη πολιτική ηθική και αντίληψη που τελευταία ξεχάσαμε ότι υπάρχει :


1ο. 35 χρόνια Πολυτεχνείο : Ο σκληρός καπιταλισμός χειρότερος από τη χούντα.


Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Νεα Πολιτεία 08.06.1969

Ο Αλέξανδρος Σχινάς για τα 35 χρόνια από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

35 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη χούντα. Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Αλέξανδρος Σχινάς - η φωνή και τα καυστικά σχόλια του οποίου, εναντίον των συνταγματαρχών, σημάδεψαν και τον ρόλο της Deutsche Welle τότε - εξιστορεί πως θυμάται εκείνη την ημέρα. Μιλάει για τις αντιτιθέμενες απόψεις μέσα στη σύνταξη, τις αντιδράσεις του γερμανικού τύπου και για την απουσία ενός συλλογικού οράματος σήμερα.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη, στη Μαρία Ρηγούτσου

Για όσους νοσταλγούν και για όσους έχουν διαβάσει για το ραδιοφωνικό σταθμό που ήταν εργαλείο στην εποχή του Πριν, ακούστε την ίδια φωνή σήμερα.

Πηγή : http://www.dw-world.de/

2ο . Το μήνυμα του Πολυτεχνείου - το σύνθημα :

«Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», είναι, όσο ποτέ άλλοτε στη μεταδικτατορική περίοδο, επίκαιρο.!!!

Και ενδεικτικά μερικοί από τους τότε πρωταγωνιστές, που εξαργύρωσαν τους αγώνες τους με πολιτικές ανταμοιβές, κυβερνητικές θέσεις και κοινωνικές διακρίσεις.

«Εταιρεία Ηρώων Πολυτεχνείου Α. Ε.».

. . . Ίσως όμως τους πραγματικούς ήρωες, και τους ανώνυμους εκφραστές αυτού του αγώνα, ενάντια στο καθεστώς της Χούντας των συνταγματαρχών, έχουν τεθεί επάξια στη συνείδηση μας στη ανεξάντλητη λίστα, (ζώντες και ΜΗ) του τιμώμενου Άγνωστου μαχητή, και αν ακόμη ΔΕΝ θα τους μάθουμε Ποτέ, οφείλουμε να τους τιμούμε με τον δέοντα σεβαστό που πρέπει, μαζί με τον Άγνωστο Στρατιώτη του Συντάγματος . . .


3ο. Το Μεγάλο Φαγοπότι, του Μάρκο Φερέρι με πρωταγωνιστές , τέσσερις μεσήλικες άνδρες

( Πρωταγωνιστούν: Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Μισέλ Πικολί, Ούγκο Τονιάτσι, Φιλίπ Νουαρέ ) μαζεύονται στη βίλα του ενός, για ένα οργιαστικό φαγοπότι ... Θα φάνε μέχρι σκασμού... Ο Μαρτσέλο επιμένει ότι θα πρέπει να καλέσουν και γυναίκες για να τους κάνουν παρέα. Τρεις πόρνες λοιπόν θα τους κρατήσουν συντροφιά για τρεις μέρες, όπου η παρέα θα αξιοποίηση τον χρόνο της ρέποντας στην ακολασία και την πλήρη εξαθλίωση... Ταινία που προκάλεσε σκάνδαλο στην εποχή της.


Free Image Hosting

Σήμερα, μετά από 35 χρόνια φαντάζει προφητικό αυτό το έργο, που εξελίσσεται στη βίλλα «Πωλείται Ελλάς», με ένα Θρασύδειλο σκηνοθέτη να αναλάβει τις όποιες ή ενδεχόμενες, πολιτικές του ευθύνες που αντιστοιχούν, όπως συμβαίνει σε κάθε καλόπιστη ή ΜΗ κριτική σε κάθε σκηνοθέτη του cinema, και στο στρατηγείο του πνευματικού κτηματομεσίτη νερουλά.


- Τότε το θέμα ήταν η απληστία και το sex -

- Το σήμερα μπορεί να ΜΗΝ έχει ακόμη εμφανιστεί και sex, αλλά από απληστία ; !!!


Πέρασαν 35 χρόνια για να ζήσουμε τα χειρότερα της χουντικής αναλγησίας.

===========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.