Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ, ΘΕΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

.
Κυβερνητική κίνηση περί ευθύνης υπουργών



Τα δυσμενή για τη Ν.Δ. αποτελέσματα των ευρωεκλογών οδηγούν την κυβερνητική πλειοψηφία σε ακόμη μία «κατόπιν εορτής» κίνηση καθαρού εντυπωσιασμού, αφού οι τυχόν ευθύνες των εμπλεκομένων σε σκάνδαλα υπουργών έχουν ήδη παραγραφεί μετά το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής.

Τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα, επισκέφθηκαν οι υπουργοί Πρ. Παυλόπουλος και Ν. Δένδιας, για να του ζητήσουν σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Εκ των υστέρων η κυβέρνηση, διά των υπουργών Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου και Δικαιοσύνης Ν. Δένδια, θέτει στο τραπέζι του κοινοβουλευτικού διαλόγου το θέμα της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν χθες με τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα και του παρέδωσαν επιστολή με την οποία ζητούν την εσπευσμένη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου «να συμβάλει τα μέγιστα στη διατύπωση πρότασης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Μάλιστα, θέλοντας προφανώς να κάνουν άνοιγμα στην αντιπολίτευση, σημειώνουν ως «βάση διαλόγου» τις προτάσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί από την πλευρά του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου.

Σε 7-8 χρόνια...

Είναι σαφές πάντως ότι πρόκειται για κίνηση άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος διότι, για να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, εκτελεστικός του άρθρου 86 του Συντάγματος, απαιτείται αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας που δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από το 2013 και κατά συνέπεια να ολοκληρωθεί το 2016 ή το 2017.

Πάντως, ο Δ. Σιούφας ζήτησε από τον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την άμεση σύγκλησή της, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Ο Ευ. Βενιζέλος στη δήλωσή του αφού σχολιάζει ότι «κάλλιο αργά παρά ποτέ», επαναλαμβάνει την πρότασή του:

«Η Βουλή να διατηρήσει την αρμοδιότητα να επιλέγει με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 ένα ολιγομελές δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίζει κατά συνείδηση και κατά νόμο σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και σε ποιες η άσκηση ποινικής δίωξης και η παραπομπή σε αρεοπαγίτη ανακριτή και στο Ειδικό Δικαστήριο». (click στην εικόνα)>

Ο Αλ. Αλαβάνος είχε προτείνει από του βήματος της Βουλής οι δικογραφίες που αφορούν υπουργούς και διαβιβάζονται στη Βουλή να επαναδιαβιβάζονται αμελλητί στη Δικαιοσύνη, ώστε η Βουλή να μην έχει καμιά εμπλοκή. Για την υλοποίηση της πρότασης αυτής δεν απαιτείται αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ πάντως είναι η επί της ουσίας κατάργηση του νόμου, ώστε και οι υπουργοί να δικάζονται ως απλοί πολίτες. *

------------------------------------------------------>

Σχόλιο: Στη ξεκάθαρη πρόταση του Αλαβάνου, έχουμε την εμμονή Βενιζέλου να φτύνει ολόκληρη τη κοινωνία που ζητάει κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και πλήρη εφαρμογή του άρθρου 4 και για το νόμο περί ευθύνης υπουργών:

1. Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
2. ΟΙ Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
7. Τίτλοι ευγένειας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες.

Το να το "αγνοεί" ο Παυλόπουλος και οι άλλοι νεοδημοκράτες και κυβερνητικοί υποστηριχτές, το καταλαβαίνω ... το να επιμένει όμως... με τα 2/3 της βουλής ο συγκεκριμένος εισηγητής... τουλάχιστον πρέπει να φέρει το βάρος της σημερινής ατιμωρησίας των "αθωωμένων" από της δικής του εμπνεύσεως τροποποίησης (και ΟΧΙ κατάργησης) άρθρου.

ΣΣ: (Βλέπε σχετικά)

"Στη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον Παυλίδη: Τάδε έφη Ευάγγελος Βενιζέλος"

Αν τότε (2001), ο συγκεκριμένος εισηγητής είχε εισηγηθεί και είχε καταργηθεί αυτό το άρθρο, σήμερα η πολιτική κατάσταση θα είχε άλλο σκηνικό. Πιθανόν να ΜΗΝ είχε χρειαστεί να συζητάμε για σκάνδαλα και κυβερνητικές μεθοδεύσεις με παράγοντες της δικαιοσύνης.

Ποιος υπουργός θα είχε τη αβλεψία να παραπλανηθεί ή να υπογράφει κατόπιν εισηγήσεων διοικητικών υπαλλήλων ή έστω από σεβασμό σε παπάδες; Ξέροντας επίσης ότι ως απλός πολίτης θα ήταν χωρίς την κάλυψη του άρθρου 86;

Ο Ευαγ. Βενιζέλος, έχει αυτό το κακό, ΔΕΝ αναγνωρίζει τα σφάλματά του. Θα περιμέναμε από αυτόν τη γενναιότητα να ακολουθήσει με επιμονή (εσωτερικής μεταμέλειας - κάθαρσης) τη πρόταση Αλαβάνου... αντ΄αυτού διαβάζουμε το 151 να το πάει στο 200 ; (τα 2/3 του σώματος - σε σχετικό δημοσίευμα).

Εμείς από εδώ ΔΕΝ έχουμε τίποτα προσωπικό με τον άνθρωπο αυτόν, με τις πολιτικές του ΝΑΙ!!! και έχουμε πολύ αρχείο να αποδείξουμε και τη δική μας εμμονή.

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού!!!

Και απαντώ με τη δική του ρήση:

"Όταν ανοίγει η εκκλησία, μπαίνουν πολλοί να ανάψουν κερί!
Αυτό δεν σημαίνει ότι γίνεται έλεγχος αμαρτιών, ή ότι δίδεται άφεση αμαρτιών.
"

Νάσος.

=============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.