Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη
«Ένιωσα άσχημα» δήλωσε ο εις από τη διυπουργεία της Οικονομίας Υπουργός, κ. Παπακωνσταντίνου, μετά το άκουσμα από τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ, κ. Αλμούνια, της φράσης «τέλος το παιχνίδι». Πια, χάσαμε και το δικαίωμα να είμαστε τα υστερότοκα παιδιά της Ένωσης. Από τους ετέρους της λύπης, της συμπόνιας και της θαλπωρής, μετατραπήκαμε διαχρονικά στη χώρα των αλχημιστών, των κακομαθημένων, των τεμπέληδων. Όσο και αν θέλουμε να εθελοτυφλούμε, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους για «ιδιαίτερη αυστηρότητα», όσο και αν εξαντλήσουμε το επιχείρημα της διαφορετικής κουλτούρας, ταμπεραμέντου και κοσμοθεωρίας μας, πρέπει να παραδεχτούμε την αλήθεια της «πτώχευσής» μας και να την αντιμετωπίσουμε δραστικά. Εν ανάγκη, αλλάζοντας ακόμα και ευκόλως αποκτημένα χαρακτηριστικά του «Τεμπέλ ΑΓΑ».
Σήμερα, έλαβα την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) και θα σας παραθέσω τη σύνοψη των συμπερασμάτων, έτσι όπως καταγράφονται στο μηνιαία έκδοση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου και υπεύθυνος έκδοσης της «Ενημέρωσης» είναι ο καθηγητής μου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Σάββας Ρομπόλης, ένας εξαιρέτου ήθους εκπαιδευτικός, που γυρνώντας πίσω στα πρώτα φοιτητικά μου χρόνια, το 2001, θυμάμαι να μας μιλά με πάθος και έντονη ανησυχία για την επικείμενη κόκκινη γραμμή του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος.
Στο πλαίσιο λοιπόν, μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακά και κοινωνικοοικονομικά προσέγγισης, με την έννοια της ένταξης στο νέο πρότυπο ανάπτυξης των μέτρων άμεσης και μεσο-μακροπρόθεσμης απόδοσης, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της Έκθεσης αναφέρονται στα εξής:
I. Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει πλήξει την ελληνική οικονομία στην παραγωγική, δημοσιονομική και κοινωνικής της πτυχή, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο δημοσιονομικού και αναπτυξιακού αδιεξόδου για τη χώρα μας.
II. Η εναλλακτική οικονομική πολιτική απαιτείται να συνοδεύεται από διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες όμως δεν θα αποσκοπούν στην απελευθέρωση και την απορρύθμιση των αγορών, αλλά αντίθετα στην εκ νέου ρύθμισή τους.
III. Η πιο βασική συνιστώσα της εφαρμοζόμενης πολιτικής στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που αφορούν τους νεκρούς χρόνους εργασίας (ο χρόνος που παρεμβάλλεται μεταξύ του συμβατικού χρόνου απασχόλησης και του πραγματικού χρόνου εργασίας). Η πολιτική αυτή παίρνει πολλές μορφές: διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τετραήμερη εργασία, άδεια άνευ αποδοχών υπό την απειλή της απόλυσης και άλλες μορφές απασχόλησης με τις οποίες η επιχείρηση προσπαθεί να πληρώσει όχι για την εργασία που αγόρασε, αλλά για εκείνο το τμήμα που τελικά κατανάλωσε.
IV. Το αναγκαίο μείγμα της οικονομικής πολιτικής σήμερα στην Ελλάδα απαιτείται για την βελτίωση των συνθηκών του κόσμου της εργασίας και για την αντιμετώπιση των δύο κεντρικών διαρθρωτικών προβλημάτων (τεχνολογική καθυστέρηση της παραγωγής και ανισοκατανομή του εισοδήματος), να προσανατολίζεται προς την ενίσχυση της ζήτησης, της παραγωγικής και τεχνολογικής βάσης της χώρας.
V. Ο ρυθμός μεταβολής των τιμών σε μέση ετήσια βάση ανήλθε το 2008 σε 4,2% έναντι 3% κατά το 2007. Εντούτοις, μέχρι το Δεκέμβριο είχε ήδη υποχωρήσει στο 2% και μειώθηκε περαιτέρω κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009. Η Τράπεζα της Ελλάδας για το 2009 προβλέπει μέσο επίπεδο πληθωρισμού 1,5% ή και χαμηλότερα (1,1 – 1,2%). Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat, Ιούλιος 2009), οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα το 2008, αντιστοιχούσαν στο 94% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντίθεση με το μέσο επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα, το οποίο το 2008 αντιστοιχούσε στο 82% του μέσου όρου της ΕΕ -15.
VI. Η συντελούμενη οικονομική μεγέθυνση στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί ο βαθμός πραγματικής σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας (με την έννοια ότι το ΑΕΠ ανά κάτοικο στην Ελλάδα, σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης, πλησίασε τον αντίστοιχο μέσο όρο στις 15 «παλαιές» χώρες της ΕΕ). Για το 2010, εντούτοις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ελαφρά πραγματική απόκλιση αντί της σύγκλισης και την παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα να αυξάνεται το 2009-2010 κατά 0,25%, μετά από την μέτρια αύξηση κατά 1,7% το 2008.
VII. Οι ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν, για πρώτη φορά από το 1990, ακόμη και σε τρέχουσες τιμές (κατά 10%). Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί την αναβολή της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων του ιδιωτικού τομέα ενόψει της μείωσης της ζήτησης που χαρακτηρίζει την οικονομική κρίση. Ειδικότερα, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό πιθανότατα θα σημειώσουν κάμψη, εξαιτίας των δυσμενών επιχειρηματικών προσδοκιών που διαμορφώνονται ενόψει της περαιτέρω εξασθένησης της ζήτησης (εσωτερικής και εξωτερικής) και τις δυσκολίες πρόσβασης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στον δανεισμό.
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.