Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

“Σύντροφοι”, ξεπεράσατε ακόμα και την Κίνα. Εύγε!


Γράφει ο Δευκαλίων
  
Έχουμε ασχοληθεί δύο φορές με το πρόβλημα των Κινέζικών Επιτοκίων. Στις 20 Οκτωβρίου και στις 26 Δεκεμβρίου και με αφορμή τις αυξήσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (People΄s Bank of China) κατά 0,25% των επιτοκίων δανεισμού που διαμόρφωσαν αντίστοιχα τα ετήσια επιτόκια σε 5,56% (από 5,31%) και 5,81% (από 5,56%). Και στα δύο προαναφερόμενα άρθρα, συνδέσαμε την αύξηση των επιτοκίων με την επιδίωξη των νομισματικών αρχών της Κίνας να ελέγξουν τον πληθωρισμό.
Φαίνεται όμως ότι ο πληθωρισμός στην μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη δεν ελέγχεται. Γι’ αυτό, σήμερα 7 Φεβρουαρίου, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (People΄s Bank of China) αύξησε και πάλι τα ετήσια επιτόκια κατά ο,25%. Έτσι τώρα τα επιτόκια δανεισμού στην Κίνα διαμορφώνονται στο 6,06% και των καταθέσεων στο 3% (από 2,75%).
Σε απλά λόγια. Η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη συνεχίζει να υποφέρει από το σαράκι του πληθωρισμού. Το πρώτο ανησυχητικό σημάδι για την έλευση της οικονομικής κρίσης στην Κίνα, δυστυχώς, κάνει την εμφάνιση του. Αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την πιθανότητα κατάρρευσης της Κινέζικης Οικονομίας, ή όπως αλλιώς ονομάζεται στην διεθνή βιβλιογραφία, Σύνδρομο της Κίνας (Δευκαλίων 20 Οκτωβρίου και στις 26 Δεκεμβρίου )
Τα ανησυχητικά αυτά σημάδια επηρέασαν όπως ήταν φυσιολογικό τα spread και τα CDS των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων, τα οποία διαμορφώνονταν στις 18.49 της 7ης Φεβρουαρίου στις 794 (+14,70) μβ και 821 (+5,30) μβ. Αλλά δεν επηρέασαν τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Κράτους. Σήμερα έγινε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων (5 μηνών). ...Το επιτόκιο μειώθηκε σε σύγκριση με την δημοπρασία του Ιανουαρίου που ήταν 4,90% και διαμορφώθηκε στο 4,64%. Δηλαδή μπορούμε να πούμε βασιζόμενοι σε κάποιες αυθαίρετες αλλά οπωσδήποτε ήσσονος κλίμακας παραδοχές και βάση των παραπάνω, ότι το Ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που δανείζεται το Κράτος της Κίνας.
Σίγουρα το συμπέρασμα αυτό θα φέρει χαμόγελα αισιοδοξίας σε όσους δεν γνωρίζουν πως κινείται η παγκόσμια χρηματαγορά και θα κάνει ακόμα πιο σκεπτικούς όσους έχουν γνώση των κανόνων λειτουργίας των διεθνών χρηματαγορών.
Κανόνας Πρώτος. Τα επιτόκια δανεισμού είναι πάντα μεγαλύτερα από τον τρέχον πληθωρισμό. Έτσι μόνο το τραπεζικό σύστημα μπορεί να δανείζει με ασφάλεια ότι δεν θα υποστεί ζημιές από τον πληθωρισμό.
Θα αντιτείνει απέναντι σε αυτό τον κανόνα, η κατηγορία των παραπάνω αισιόδοξων, που δεν γνωρίζουν όμως τους όρους των διεθνών χρηματαγορών: «Δηλαδή δεν σας βρίσκει σύμφωνους και ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση γιατί επιτυγχάνει να δανειστεί με επιτόκια μικρότερα του πληθωρισμού;».
Ευτυχώς δεν είμαστε τόσο κοντόφθαλμοί και κακοπροαίρετοι. Ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση γιατί δανείζεται σε προσυμφωνημένες τιμές, οι οποίες υποβοηθούν την επικοινωνιακή διάσταση της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, δηλαδή στο γνωστό «Υπάρχουν δυσκολίες αλλά όπως βλέπετε πχ τα επιτόκια δανεισμού, όλα διορθώνονται», ενώ ταυτόχρονα καλύπτει τις τυχόν απώλειες κερδών του τραπεζικού συστήματος με άλλου είδους κυβερνητικές πράξεις, που όμως αυξάνουν το δημόσιο χρέος.
Η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή, αλλά θα την αποδείξουμε στα επόμενα δύο άρθρα μας.
Προς το παρόν… «σύντροφοι» ξεπεράσατε ακόμα και την Κίνα. Εύγε!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.