Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Στο «κόκκινο» παραμένει η κρίση με το Κατάρ




Το Αμπού Ντάμπι και το Ριάντ επιθυμούν το Κατάρ «να αλλάξει τις πολιτικές του» και όχι «μια αλλαγή καθεστώτος» στη χώρα, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Άνουαρ Γκάργας.

«Οι διαστάσεις της τρέχουσας κρίσης είναι αρκετά μεγάλο», επεσήμανε ο Γκάργας.

Η κρίση αυτή όμως δεν έχει στόχο «την αλλαγή καθεστώτος» στο Κατάρ, αλλά αφορά την ανάγκη να υπάρξει «αλλαγή πολιτικής» στη Ντόχα, η οποία πρέπει να πάψει να συμπεριφέρεται ως «υπέρμαχος του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Γκάργας κατήγγειλε «τη συσσώρευση εδώ και πολλά χρόνια της ανατρεπτικής πολιτικής του Κατάρ που υποστηρίζει τον εξτρεμισμό και τις τρομοκρατικές οργανώσεις».
«Πλέον έχουμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο στις προσπάθειές μας να πείσουμε το Κατάρ να αλλάξει κατεύθυνση», πρόσθεσε.

«Αυτό που λέμε στο Κατάρ είναι ότι είστε ένας γείτονας και πρέπει να σέβεστε τους κανόνες της κοινής ασφάλειας. Αν δεν τους σέβεστε, θα είστε μόνοι σας», κατέληξε ο Γκάργας.

Η Άγκυρα θα επισπεύσει την αποστολή στρατιωτών σε τουρκική βάση στο Κατάρ:


Το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να επιτρέψει στους τούρκους στρατιώτες να αναπτυχθούν σε τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, δήλωσαν αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος AKP και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης.

Η ενέργεια αυτή φαίνεται να υποστηρίζει την αραβική χώρα του Κόλπου η οποία αντιμετωπίζει διπλωματική και εμπορική απομόνωση από ορισμένες από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.

Oι ραγδαίες εξελιξεις στον αποκλεισμό του Κατάρ από τις γειτονικές αραβικές χώρες έχουν θορυβήσει την Άγκυρα που διατηρεί ιδιαίτερες σχεσεις με τη χώρα αυτή η οποία είναι ένας από τους βασικούς επενδυτές στην Τουρκία. Χθες το βράδυ ο Ταγιπ Ερντογάν, στη διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαντάν, στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των ξένων χωρών μίλησε για “παιχνίδια που παίζονται”:

“Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξεκριβώσει ποιός βρίσκεται πίσω από αυτό”, δήλωσε.

Από την άλλη, η Τουρκία συνεργάζεται σε πολλούς τομείς και με τη Σαουδική Αραβία. Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν διαφωνίες που να μπορεί να θεωρηθούν πολύ σοβαρές μεταξύ του Ριάντ και της Άγκυρας. Είναι μάλιστα γνωστό ότι στην τελευταία επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην χώρα αυτή ετέθη το θέμα μιας στρατιωτικής συμμαχίας.

Αλλά η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι πριν από τη λήψη και την ανακοίνωση της απόφασης αποκλεισμού του Κατάρ, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν ενημέρωσε την Άγκυρα ούτε υπήρξε κάποια συζήτηση που να υπονοεί τις εξελίξεις.

Ρωσία: Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για κυβερνοπειρατεία από ρώσους χάκερ

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες των Ηνωμένων Πολιτειών για πειρατεία από ρώσους χάκερ του πρακτορείου ειδήσεων του Κατάρ, με τη ρωσική προεδρία να λέει ότι «είναι αστείο» να αντιδρά σε επιθέσεις που δεν στηρίζονται σε «καμία απόδειξη».

«Είναι γελοίο να αντιδράσουμε σε κουτσομπολιά που δεν στηρίζονται σε καμία απόδειξη. Αυτού του τύπου οι κατηγορίες υποτιμούν εκείνους που τις εκτοξεύουν», δήλωσε ο Αντρέι Κρούτσκικ, ο σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Δυστυχώς, (οι Αμερικανοί) δεν επινοούν κάτι καινούριο και αυτός είναι ο λόγος που, ό,τι κι αν συμβεί, μιλάνε για χάκερ. Είναι πάντοτε το ίδιο σλόγκαν, δεν υπάρχει, όπως κάθε φορά, καμία απόδειξη και τα συμπεράσματα προκύπτουν πριν ακόμα διεξαχθεί η έρευνα», πρόσθεσε ο Κρούτσκικ.

Σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται ως πηγή αμερικανούς ερευνητές, ρώσοι κυβερνοπειρατές πραγματοποίησαν την κυβερνοεπίθεση στα τέλη Μαΐου στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ.
Σκοπός της Ρωσίας με την κυβερνοπειρατεία ήταν να προκαλέσει διαιρέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ερευνητές του αμερικανικού FBI βοηθούν το Κατάρ να προσδιορίσει την πηγή αυτής της «πειρατείας» στο πρακτορείο ειδήσεων QNA.

Οι αρχές του Κατάρ είχαν δηλώσει ότι υπήρξαν θύματα «χάκερ» που δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα του πρακτορείου ανακριβείς δηλώσεις που αποδίδονταν στον εμίρη σεΐχ Ταμίμ μπεν Χάμαντ Αλ-Θάνι.

Οι αμφιλεγόμενες αυτές δηλώσεις έρχονταν σε αντίθεση με την περιφερειακή συναίνεση για πολλά ευαίσθητα θέματα, κυρίως το Ιράν, που θεωρείται στρατηγικός εταίρος. Περιελάμβαναν επίσης αρνητικά σχόλια για τις σχέσεις της κυβέρνησης Τραμπ και του Κατάρ, που είναι ωστόσο στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Σαουδική Αραβία και πέντε από τους συμμάχους της, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, διέκοψαν












=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.