Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Για τη δημιουργία δέκα εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη ως το 2020, με όχημα την «πράσινη ανάπτυξη», δεσμεύθηκαν χθες από τη Μαδρίτη....

«Προέχει η αντιμετώπιση της ανεργίας»

Τις θέσεις τους για τις ευρωεκλογές ενέκριναν οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές- Σύμφωνο απασχόλησης για 10 εκατ. θέσεις εργασίας

Την αξιοποίηση της «πράσινης ανάπτυξης» ως ατμομηχανής της ευρωπαϊκής οικονομίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τον απεγκλωβισμό από την κρίση συζήτησαν και ενέκριναν χθες οι ηγέτες των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων στη Μαδρίτη. Για σύναψη συμφώνου απασχόλησης μίλησε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία 10 εκατ. νέων θέσεων εργασίας ως το 2020.

Η προοπτική αυτή αντιμετωπίζεται ως κρίσιμη επιλογή εν όψει των ευρωεκλογών του επόμενου έτους και σε αυτό το πλαίσιο στόχος για τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης είναι η αλλαγή πολιτικών συσχετισμών και η απόρριψη των συντηρητικών επιλογών της προηγούμενης δεκαετίας.

Σχετικές επισημάνσεις έκανε χθες και ο κ. Γ.Παπανδρέου από τη Μαδρίτη, όπου συμμετείχε στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο ενέκρινε το μανιφέστο για την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου 2009. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη, ώστε να αναδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο. Είπε ότι προϋπόθεση είναι η νίκη των Σοσιαλιστών στις τοπικές και εθνικές εκλογές, ενώ υπογράμμισε ότι «η αριστερή ατζέντα είναι και μια πράσινη ατζέντα» και ότι «η πράσινη ανάπτυξη πρέπει να γίνει η ατμομηχανή μας». Την πρόταξη της πράσινης ανάπτυξης υποστήριξαν ο αυστριακός ηγέτης κ. Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ και ο Δανός κ. Πολ Ρασμούσεν. Μιλώντας στο περιθώριο των συναντήσεών του με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες και ειδικότερα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Θαπατέρο , ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη συμφωνία του με τις πρωτοβουλίες της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία σχεδιάζει τη δαπάνη περίπου 11 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας, μέσω της ενίσχυσης των δημόσιων επενδύσεων.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή η κατεύθυνση θα πρέπει να έχει πανευρωπαϊκή διάσταση, ενώ ο κ. Θαπατέρο μιλώντας στη συνεδρίαση του συμβουλίου πρότεινε τολμηρές πρωτοβουλίες, μέχρι του σημείου σύναψης ενός «συμφώνου απασχόλησης», το οποίο σε συνδυασμό με το Σύμφωνο Σταθερότητας θα οδηγήσει στη δημιουργία 10 εκατ. νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη ως το 2020. Βάσει της πρότασης του ισπανού πρωθυπουργού, η δημοσιονομική σταθερότητα που κυριάρχησε ύστερα από τη σύναψη της συνθήκης του Μάαστριχτ δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, ούτε ακόμη μετά την υπό προϋποθέσεις διασταλτική ερμηνεία της που προτείνει η Επιτροπή, ωστόσο θα πρέπει πλέον να προταχθεί η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σ ύμφωνα και με όσα περιλαμβάνονται στο μανιφέστο των ευρωσοσιαλιστών που εγκρίθηκε χθες στη Μαδρίτη, τομέας αιχμής για τη δημιουργία των 10 εκατ. νέων θέσεων εργασίας θα είναι η «πράσινη ανάπτυξη».

Στο μανιφέστο περιλαμβάνονται ακόμη:

* Νέοι κανονισμοί ελέγχου των χρηματοπιστωτικών αγορών.

* Νέα πρότυπα διαφάνειας και ελέγχου στα ευρωπαϊκά όργανα. * Σύνταξη νέου περιβαλλοντικού κανονισμού, ως συνέχειας της Συνθήκης του Κιότο.

* Κεντρικό σημείο είναι η μετανάστευση, για την οποία προτείνεται η χάραξη μιας κοινής πολιτικής, που θα ορίζει τη νόμιμη μετανάστευση εντός της ΕΕ.

==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.