ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κηδεύτηκε ο Τ. Παπαδόπουλος
Ο Ελληνισμός, με πρώτο τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ακούμπησε με οδύνη και εθνική περηφάνια στη σορό του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου. Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πέρασαν μπροστά από τη σορό του και απηύθηναν το ύστατο χαίρε στον πολιτικό, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο κυπριακό, ιδιαίτερα με τη στάση του κατά του σχεδίου Ανάν.Η κηδεία του τελέσθηκε στις 11 π.μ. στον ιερό ναό Αγίας Σοφίας στο Στρόβολο, δημοσία δαπάνη.
Τον Τάσσο Παπαδόπουλο αποχαιρέτισαν πολιτεία, κλήρος και λαός. Στην εξόδιο ακολουθία, η οποία εψάλη προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και σύσσωμης της Ιεράς Συνόδου, παρίσταντο ο προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, η πολιτική ηγεσία της χώρας, το Υπουργικό Συμβούλιο, βουλευτές και πλήθος κόσμου.
Παρόντες από πλευράς Ελλάδος ήταν επίσης, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, και ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γιώργος Καρατζαφέρης.
Στην κηδεία παρίστατο επίσης, ως εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωκοινουβουλίου, ο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και η αντιπρόεδρος του Σώματος, Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τίμησε τη μνήμη του τέως Κύπριου προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, στη σορό του οποίου κατέθεσε στεφάνι. Το στεφάνι εναπόθεσε, στο τέλος της εξοδίου ακολουθίας εκ μέρους του προέδρου Παπούλια, ο πρέσβης της Ελλάδος στη Λευκωσία, Δ. Ράλλης.
Επί της σορού κατέθεσαν επίσης στεφάνια ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και του προέδρου της ο Α΄αντπρόεδρος, Γ. Σούρλας, ο γγ. της Νέας Δημοκρατίας, Λ. Ζαγορίτης, εκ μέρους του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Α΄ αντιπρόεδρος, Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.
Από την κυπριακή πλευρά, στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, εκ μέρους του πρώην προέδρου Γλ. Κληρίδη ο πρώην πρόεδρος Γ. Βασιλείου, η σύζυγος του αείμνηστου προέδρου Κυπριανού, Μιμή Κυπριανού, οι ηγέτες των κυπριακών πολιτικών κομμάτων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και πολλοί άλλοι.
Επί της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου κατατέθηκε στεφάνι και από την διεύθυνση του ΑΠΕ-ΜΠΕ και διαβιβάστηκαν θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα παιδιά του.
Τον επικήδειο ανέγνωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν «μια μεγάλη προσωπικότητα, που λάμπρυνε την πολιτική ζωή της πατρίδας μας, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα δρώμενα της Κύπρου, ο πρόεδρος που πιστός στη λαϊκή εντολή απέρριψε εθνοκτόνα σχέδια επαναλαμβάνοντας το διαχρονικό στην ελληνική Ιστορία "Όχι"».
«Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε από τη ζωή και πέρασε το κατώφλι της αιωνιότητας, αλλά θα παραμείνει ζωντανός στη μνήμη ενός ολόκληρου λαού, ο οποίος θυμάται έντονα την τελευταία παρακαταθήκη του στην κρίσιμη ώρα των αποφάσεων», είπε ο κ. Λυσσαρίδης και επισήμανε: «Η ιστορία θα καθιερώσει το ρόλο του, ως του προέδρου που απέκρουσε τα απαράδεκτα σχέδια, αλλά και διαφοροποίησε αποτελεσματικά το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε το πλήρως δικαιολογημένο "Οχι" του λαού, πράγμα που επετεύχθη με θρησκευτική προσήλωση στην προάσπιση της ετυμηγορίας του λαού».
Πρόσθεσε δε, ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί και ότι μόνιμη κοινή γραμμή παραμένει μια λύση εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που θα διασφαλίζει την ενότητα, θα απαλλάσσει από κηδεμονίες και ξένη στρατιωτική παρουσία, θα διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος όλων των προσφύγων για επάνοδο στις πατρογονικές τους εστίες».
Και ο κ. Λυσσαρίδης κατέληξε: «Στη ρήτρα, ότι οι ιδέες δεν δολοφονούνται, προσθέτω: Ούτε οι ιδεοφόροι πεθαίνουν. Πεθαίνουν όσοι δεν αφήνουν κληρονομιά και εσύ αφήνεις αξιόλογη».
Στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε, αλλά άφησε πίσω του τη σφραγίδα της προσφοράς και της δράσης του, όπως αποτυπώθηκε στο αρχείο της συλλογικής συνείδησης του λαού.
«Αφησε πίσω του το μεγάλο έργο που επιτέλεσε, πολλούς εκτιμητές, φίλους και συνεργάτες, την καθολική αναγνώριση και το σεβασμό φίλων και πολιτικών αντιπάλων. Τώρα, μπορεί να κάμει το μεγάλο ταξίδι με ήσυχη τη συνείδηση ότι επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον και το χρέος προς την πατρίδα και το λαό μας, με συνοδό το σεβασμό, την εκτίμηση, την αναγνώριση όλων μας. Από τον καιρό του αντιαποικιακού αγώνα που ο Εθνάρχης Μακάριος ξεχώρισε τις ικανότητες, τις γνώσεις και την προσφορά του και τον επέλεξε για το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του σκληρού και αδυσώπητου πολιτικού στίβου, τον οποίο και δεν εγκατέλειψε παρά μόνο με το θάνατό του», είπε ο κ. Χριστόφιας.
«Ο καθένας γράφει τη δική του ιστορία. Και ο Τάσσος Παπαδόπουλος έγραψε με τη δράση του μια πολύ πλούσια και αγωνιστική ιστορία που συνδέεται στενά με τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας και την πολυτάραχη ζωή της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στον αποχαιρετισμό του, χαρακτήρισε τον Τάσσο Παπαδόπουλο «πολιτικό επιπέδου και αυθεντικό άνθρωπο, ο οποίος επιθυμούσε να υπηρετήσει την πατρίδα του, και δεν ζητούσε θώκους προσωπικής ικανοποίησης».
«Εχοντας μια πολύχρονη θετική συμβολή και συνεχή προσφορά στην πατρίδα, αναδείχθηκε ο μαγνητικός πόλος και το πνευματικό αρχέτυπο πολλών και κατέστη το τέλειο παράδειγμα προς μίμηση σε μία εποχή, όπου τα μικρά αναστήματα υπερτιμούν τον εαυτό τους και την αξία τους», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
Ανέφερε επίσης ότι σε δύσκολες ώρες, ώρες αποστασίας και προδοσίας, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, δεν έμεινε απλός θεατής, ενώ δεν διέπρεψε, ούτε και προσπάθησε ποτέ, να γίνει λαοπλάνος, όποιο και αν ήταν το κόστος.
Ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε κορυφαία στιγμή στη ζωή του εκλιπόντος το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, «τότε που έσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία από τη διάλυση και εμάς από την αναζήτηση εκτός Κύπρου νέας πατρίδας».
«Σήμερα ανανεώνουμε όλοι την απόφαση μας για αγώνα μέχρι την δικαίωση, την εξασφάλιση εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν την διαβίωση μας σε συνθήκες ελευθερίας. Αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τον αξέχαστο ηγέτη μας», κατέληξε ο αρχιεπίσκοπος.
Ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάριος Καρογιάν, στον αποχαιρετιστήριο λόγο του τόνισε ότι «το κόμμα του οποίου είχε ηγηθεί ο Τάσσος Παπαδόποουλος, αλλά και ο ολόκληρος ο κυπριακός ελληνισμός, χάνουν ένα φλογερό πατριώτη, έναν ασυμβίβαστο, σθεναρό αγωνιστή και προασπιστή των δικαίων και δικαιωμάτων της Κύπρου και του λαού της, ένα συνετό, δίκαιο και διορατικό ηγέτη και καθοδηγητή.
Εμείς που είχαμε την τιμή και το προνόμιο να συστρατευθούμε και να αγωνιστούμε με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, από τις επάλξεις του Δημοκρατικού Κόμματος, έχουμε το ιδιαίτερο καθήκον και βαρύτατο χρέος να συνεχίσουμε τους αγώνες του και να παραμείνουμε πιστοί στα οράματά του».
«Συνεχίζουμε τον αγώνα σου με την Κύπρο στην καρδιά, ενώ το νου και το λογισμό μας καθοδηγεί το ρωμαλέο "Οχι" σου που διέσωσε και διαφύλαξε την Κυπριακή Δημοκρατία και την αξιοπρέπεια του κυπριακού αλλά και ολόκληρου του ελληνισμού. Αισθανόμαστε χρεωμένοι από την ιστορία να συνεχίσουμε τους αγώνες σου γιατί, ούτε δικαιούμαστε, ούτε θα μπορούμε να δικαιολογηθούμε στον ιστορικό του μέλλοντος και στις μελλούμενες γενιές αν λόγω ολιγωρίας ή παραλήψεων καταστούμε η τελευταία γενιά του ελληνισμού σε αυτό τον τόπο», κατέληξε ο κ. Καρογιάν.
Εκ μέρους των φίλων του Τάσσου Παπαδόπουλου, τον αποχαιρέτισε ο πρώην υπουργός Χριστόδουλος Πασιαρδής.
Στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, συνέρρευσαν από το πρωί εκατοντάδες άτομα για να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους προς την οικογένεια του εκλιπόντος, ενώ έξω από την εκκλησία αναρτήθηκαν πανό με τις φράσεις: «Προασπιστής της Δημοκρατίας», «Ηγέτης», «Παρέλαβα κράτος, Παρέδωσα κράτος», «Σε ευγνωμονούμε», «Αγωνιστής της Ελευθερίας».
Σε πανό της νεολαίας του ΔΗΚΟ αναγράφονταν οι φράσεις: «Τάσσος Παπαδόπουλος άξιος του γένους», «Αυτός ο λαός δεν λυγίζει και δεν πτοείται μέχρι την τελική δικαίωση», «Καλό ταξίδι Ελληνα» και «Ο αδούλωτος Ελληνισμός σε αποχαιρετά».
Βιβλίο συλλυπητηρίων
«O Τάσσος Παπαδόπουλος υπήρξε μία εξέχουσα μορφή του κυπριακού ελληνισμού, τον οποίο υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση. Η μεταξύ μας σχέση υπήρξε άριστη με μοναδικό γνώμονα την εξεύρεση δίκαιης, συνολικής, συμφωνημένης λύσης του κυπριακού», έγραψε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο βιβλίο συλλυπητηρίων, που άνοιξε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Χριστόφιας έγραψε: «Mε βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, και τιμούμε την προσφορά του προς την πατρίδα του Κύπρο από τις επάλξεις του βουλευτή, προέδρου της Βουλής, υπουργού, συνομιλητή και προέδρου της Δημοκρατίας».
Το βιβλίο υπέγραψαν επίσης, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννης, τα μέλη του κυρπιακούτ Υπουργικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης, και τα μέλη της διακοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων.
Μετά την ταφή θα υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων σύσσωμη η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ το κοινό θα μπορεί να υπογράψει το απόγευμα καθώς και αύριο.
Στο βιβλίο συλλυπητηρίων αναγράφεται ότι: «Με βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τιμούμε την προσφορά του προς την πατρίδα του Κύπρο από τις επάλξεις του βουλευτή, προέδρου της Βουλής, υπουργού, διαπραγματευτή και προέδρου της Δημοκρατίας».
Τ.Παπαδόπουλος
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στα κοινά από νεανική ηλικία και ταυτίστηκε με τις σημαντικότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και κυρίως με την απόρριψη από το 76% των Ελληνοκυπρίων του σχεδίου Ανάν για τη λύση του Κυπριακού.
Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο από διάφορες θέσεις και αξιώματα, με τελευταίο το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, 74 ετών, νοσηλευόταν από τις 22 Νοεμβρίου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου εξέπνευσε το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Δεκεμβρίου.
Το Υπουργικό Συμβούλιο κήρυξε δημόσιο πένθος μέχρι αύριο, ημέρα της κηδείας, στη διάρκεια του οποίου οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και σχολεία κυματίζουν μεσίστιες. Αύριο, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η δημόσια υπηρεσία, οι ημικρατικοί οργανισμοί και ιδρύματα ή υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισκέφθηκε την οικογένεια Παπαδόπουλου προς την οποία εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια.
Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας, ο Τάσσος Παπαδόπουλος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στα κοινά από νεανικής ηλικίας, λαμβάνοντας μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του κυπριακού λαού και διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ως υπουργός σε διάφορα υπουργεία, ως συνομιλητής και ως στενότατος συνεργάτης του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου. ''Με τον Τάσσο Παπαδόπουλο με συνέδεε στενή φιλία, συνεργαστήκαμε, δώσαμε μάχες μαζί, αγωνιστήκαμε από κοινού για την υπόθεση της Κύπρου'', παρατήρησε και εξέφρασε τιμή και βαθιά εκτίμηση στον άνθρωπο που έφυγε. "Ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα μείνει στην Ιστορία ως ένας από τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας'', σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Η πενταετία (Φεβρουάριος 2003- Φεβρουάριος 2008) Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται ως μία από τις πλέον σημαντικές στην πορεία του Κυπριακού προβλήματος, με κορυφαίο σταθμό το δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν, το οποίο ο εκλιπών ηγέτης κάλεσε τον κυπριακό ελληνισμό να απορρίψει με ένα "βροντερό Όχι".
Στη διάρκεια της πενταετίας του, ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο πολλών, εντός και εκτός Κύπρου, για τη στάση του στο Κυπριακό. Δεν ήταν η πρώτη φορά που δέχθηκε τέτοια πυρά. Ακόμα πολύ πριν ανέλθει στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η σκληρή του γραμμή είχε χαρακτηριστεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους ως απορριπτική. Τον Φεβρουάριο του 2003 με τη στήριξη του κόμματός του τού ΔΗΚΟ, του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών εξασφαλίζει το 51,51% από την πρώτη Κυριακή.
Αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της Κύπρου στις 28 Φεβρουαρίου 2003 ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε ενώπιόν του μια σειρά δεδομένων, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπίσει. Ήταν η πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για λύση του προβλήματος, η οποία κατατέθηκε ενώπιον της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς από το Νοέμβριο του 2002.
Από τότε ο κ. Παπαδόπουλος είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην πρόταση των Ηνωμένων Εθνών. Μπαίνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο είχε μπροστά τους δύο σημαντικές προκλήσεις εξωτερικής πολιτικής πέραν των όσων θα έπρεπε να κάνει στο εσωτερικό δίνοντας το δικό του στίγμα διακυβέρνησης.
Οι δύο προκλήσεις ήταν το Κυπριακό και η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις 10 Μαρτίου 2003 ο Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει στη Χάγη για τις συνομιλίες με το Ραούφ Ντενκτάς. Οι συνομιλίες αποτυγχάνουν με ευθύνη του κ. Ντενκτάς. Αν και η ένταξη ήταν "κλειδωμένη", εντούτοις προ της υπογραφής είχαν γίνει κινήσεις από το διεθνή παράγοντα προκειμένου να επιτευχθεί λύση. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και έτσι ο Τάσσος Παπαδόπουλος στις 16 Απριλίου 2003 έβαλε την υπογραφή του στο κείμενο τη Συνθήκης σε μια από τις πλέον ιστορικές στιγμές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από εκείνη τη στιγμή η πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε επιστροφή. Την 1η Μαΐου του επόμενου χρόνου η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με εννέα άλλες χώρες θα εντασσόταν στην ΕΕ.
Ωστόσο, ο διεθνής παράγοντας ήθελε με κάθε τρόπο να προλάβει την 1η Μαΐου 2004 .
Στα τέλη του 2003 τα δεδομένα αλλάζουν και η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα, με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να κερδίζει την εκλογική διαδικασία. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στέλνει λίγες ημέρες μετά επιστολή στον Κόφι Ανάν ζητώντας του επανάληψη των συνομιλιών. Έτσι μπαίνουμε στο 2004 μια χρονιά σταθμός για την πορεία του Κυπριακού. Η αρχή γίνεται με τις συνομιλίες Παπαδόπουλου-Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη. Εκεί συμφωνούν για έναρξη απευθείας συνομιλιών και, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να συμπληρώσει το κείμενο το οποίο θα τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα.
Αργότερα ο Τάσσος Παπαδόπουλος προβαίνοντας σε μια αυτοκριτική παραδέχθηκε πως ίσως να ήταν λάθος του η αποδοχή της επιδιαιτησίας από μέρους των Ηνωμένων Εθνών. Τα δημοψηφίσματα διεξάγονται στις 24 Απριλίου 2004. Λίγες μέρες προηγουμένως ο κ. Παπαδόπουλος με διάγγελμα του καλεί τους Ελληνοκύπριους να απορρίψουν το σχέδιο Ανάν. Στην ιστορία θα παραμείνει η φράση του "παρέλαβα κράτος και δεν θα παραδώσω κοινότητα".
Ο κύβος είχε ριφθεί και το 76% των Ελληνοκυπρίων λέει "όχι" στο σχέδιο Ανάν. Αντίθετα οι Τουρκοκύπριοι λένε "ναι".
Ενώπιόν του ο κ. Παπαδόπουλος έχει μια νέα σημαντική πρόκληση. Όσοι εργάστηκαν παρασκηνιακά για το σχέδιο Ανάν σπεύδουν να φορτώσουν την ευθύνη της μη λύσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά και προωθούν μια σειρά αποφάσεις προς όφελος των Τουρκοκυπρίων.
Μέχρι και το τέλος της θητείας του ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπος με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να προσφέρουν μια μορφής αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας. Ο ίδιος προτάσσοντας επίμονα την ανάγκη δημιουργίας μιας στέρεας βάσης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής κατάληξή τους και να προφυλαχθεί η Κύπρος από την πιθανότητα νέου καταστροφικού ναυαγίου, βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για άρνηση να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών.
Στις 8 Ιουλίου 2007 το ΑΚΕΛ αποφασίζει να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές του 2008 με το γενικό του γραμματέα Δημήτρη Χριστόφια. Οι δρόμοι του Τάσσου Παπαδόπουλου και του ΑΚΕΛ χωρίζουν και από εταίροι γίνονται αντίπαλοι. Μέχρι και το Φεβρουάριο του 2008 ο Τάσσος Παπαδόπουλος παρουσιάζεται να κερδίζει την εκλογική μάχη.
Στις 17 Φεβρουαρίου 2008 καταλαμβάνει την τρίτη θέση και δεν περνά στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.