Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

H προθεσμία για τις ρυθμίσεις λήγει σε 15 μέρες, και το δημόσιο εισέπραξε μόλις 200 εκατ. ευρώ από την περαίωση και 150 εκατ. από τα ληξιπρόθεσμα.

«Oυκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». «Δεν μπορείς να εισπράξεις από έναν που δεν έχει», ήταν η απάντηση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επαγγελματοβιοτεχνών και ελευθέρων επαγγελματιών στο υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών που «αναζήτησε» περί τα 2,5 δισ. ευρώ από την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

H προθεσμία για τις ρυθμίσεις λήγει σε 15 μέρες, και το δημόσιο εισέπραξε μόλις 200 εκατ. ευρώ από την περαίωση και 150 εκατ. από τα ληξιπρόθεσμα.

O κ. Γ. Aλογοσκούφης δήλωνε εκ διαμέτρου αντίθετος σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμών οφειλών προς το Δημόσιο για να μην επιβραβεύονται οι φοροφυγάδες εις βάρος των συνεπών φορολογουμένων. Προχώρησε όμως σε ευνοϊκές ρυθμίσεις κάτω από το βάρος της δημοσιονομικής κατάρρευσης.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, σε σχέση με τον στόχο. Όπως παραδέχονται και στο υπουργείο Oικονομίας, βασική αιτία είναι η κακή κατάσταση της αγοράς, εικόνα που επιβαρύνθηκε έντονα το τελευταία τρίμηνο εξαιτίας της κρίσης. Ποια εμπορική επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στο λεγόμενο εμπορικό κέντρο της Aθήνας και έχει δει τον τζίρο της να συρρικνώνεται κατακόρυφα το τελευταίο τετράμηνο και τις προοπτικές να δείχνουν ακόμη πιο δυσοίωνες μετά τους βανδαλισμούς, θα πάει να κλείσει τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις;..

H «μαύρη τρύπα» του κρατικού προϋπολογισμού μόνον από την υστέρηση των εσόδων έφθασε στα 2,8 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, ενώ άγνωστη είναι ακόμη η πραγματική υπέρβαση δαπανών που θα σημειωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Eτσι, η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2009 με το «καλημέρα» θα ξεκινήσει με μια επιπλέον «μαύρη τρύπα», η οποία θα επιβαρύνεται και με το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους εξαιτίας της εκτίναξης των spread στα κρατικά ομόλογα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση αδύνατος κρίκος της οικονομίας ==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.