Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Προϋπολογισμός διπλής κρίσης


Ποτέ άλλοτε ένας προϋπολογισμός δεν συζητήθηκε σε τέτοια ατμόσφαιρα ζόφου και ματαιωμένων προσδοκιών. Η πόλωση ήταν το χαρακτηριστικό της συζήτησης στη Βουλή την Κυριακή το βράδυ. Τελικά με 151 «ναι» και 146 «όχι» υπερψηφίστηκε τη νύχτα ο προϋπολογισμός. Η πολιτική και η οικονομική κρίση βρίσκεται στο απόγειο της καταδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση ζει τις πιο αδύναμες στιγμές της, με το ηθικό και την επιρροή της να καταρρέουν. ΗΜΕΡΗΣΙΑ online

Όταν ένας υπουργός Οικονομίας ομολογεί ότι τίποτε δεν είναι σίγουρο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως παραδέχεται εμμέσως ο Γ. Αλογοσκούφης επικαλούμενος τη διεθνή κρίση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σημασία δεν έχει η σταθερότητα των προβλέψεων, αλλά η σταθερότητα των πολιτικών», τότε τι μπορεί να είναι σίγουρο;

Όταν την προπερασμένη Τρίτη δημοσιεύματα έγραφαν ότι ένας υπουργός του Καραμανλή πέρασε όλη την προηγούμενη νύχτα κλαίγοντας μπροστά στις εικόνες των ταραγμένων πόλεων, τότε ένα είναι σίγουρο: Η πολιτική και η οικονομική κρίση βρίσκεται στο απόγειο της καταδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση ζει τις πιο αδύναμες στιγμές της, με το ηθικό και την επιρροή της να καταρρέουν.

Ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια ένας κρατικός προϋπολογισμός που αποτελεί θεωρητικά την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, δεν συζητήθηκε σε τέτοια ατμόσφαιρα ζόφου και ματαιωμένων προσδοκιών. Η πόλωση ήταν το χαρακτηριστικό της συζήτησης στη Βουλή την Κυριακή το βράδυ. Τελικά με 151 «ναι» και 146 «όχι» υπερψηφίστηκε αργά τη νύχτα ο προϋπολογισμός (δείτε το σχετικό video).


Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση εδώ και πολύ καιρό, πολύ πριν τη δολοφονία του 15χρονου, βυθισμένη στα σκάνδαλα του Βατοπεδίου, κρεμασμένη από την πλειοψηφία ενός βουλευτή και με την οικονομία να οδηγείται μαθηματικά στο καναβάτσο.

"Θωρακισμένοι" στρουθοκαμηλισμοί

Μέχρι πρόσφατα, η κυβέρνηση Καραμανλή δήλωνε ότι η οικονομική κρίση δεν αφορά ούτε τις ελληνικές τράπεζες, ούτε την ελληνική οικονομία συνολικότερα που είναι «θωρακισμένες με τις μεταρρυθμίσεις». Αλλά δυο εβδομάδες πριν αυτοί οι στρουθοκαμηλισμοί πήραν τέλος, όταν ο ίδιος ο Αλογοσκούφης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό City 99.5, παραδέχτηκε ότι υπάρχει κίνδυνος το ελληνικό δημόσιο να μην μπορεί να βρει δανειστές: «Μα, αντέχει η Ελλάδα να πληρώνει δυο μονάδες πάνω στα επιτόκια σε σχέση με τη Γερμανία;», ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε.
Αυτές οι μαύρες προβλέψεις ήρθαν μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας
Financial Times που έκφρασε φόβους ότι χώρες της Ευρωζώνης, ανάμεσά τους κι η Ελλάδα θα έχουν δυσκολίες να εξυπηρετήσουν το χρέος τους καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει, ο δανεισμός γίνεται όλο και ακριβότερος κι οι «επενδυτές» εγκαταλείπουν τα σχετικά ομόλογα αναζητώντας «σιγουριά».

Οταν, λίγες ημέρες μετά ο Κ. Σημίτης σημείωσε τον κίνδυνο να τεθεί η Ελλάδα υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ λέγοντας πως στην πρώτη δυσκολία της χώρας να δανειστεί, θα της υποδειχθεί η προσφυγή στο ΔΝΤ.

Το 2008 η πρόβλεψη για το δανεισμό του ελληνικού δημόσιου ήταν 37 δισ. ευρώ. Τελικά, το ποσό έφτασε τα 42 δισεκατομμύρια.

Για να αναθεωρηθεί στα 53 δισ. ευρώ, δηλαδή, πολλές φορές περισσότερα από όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2009 για Παιδεία, Υγεία, κοινωνική ασφάλιση και προσλήψεις μαζί.

Μια τέτοια εκτόξευση του δανεισμού στην ουσία τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό του 2009 πριν ακόμα αυτός ψηφιστεί στη βουλή. Έτσι κι αλλιώς αυτός ο προϋπολογισμός βασιζόταν σε προβλέψεις που μόνο προϊόν της φαντασίας των συντακτών του μπορούν να αποδοθούν, όπως αυτοί για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και κατ΄ επέκταση για τα έσοδα από τη φορολογία.

Κρίση κερδοφοριών
Όμως, τα χτυπήματα της κρίσης δεν περιορίζονται μόνο στα δημόσια οικονομικά. Η προοπτική ότι υπάρχει μια νέα γενιά «προβληματικών» επιχειρήσεων, φορτωμένων με τεράστια χρέη γίνεται πραγματικότητα. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία για την κερδοφορία του 9μήνου των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων.

Η πτώση είναι της τάξης του 19,5%: Δυο στις τρεις εισηγμένες εμφάνισαν ζημιές ή μείωση κερδών στο 9μηνο ενώ οι εταιρείες αυτές έχουν χρηματοδοτηθεί από τραπεζικά δάνεια τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν.

Η μείωση των κερδών στις τράπεζες ανέρχεται σε 21,1%, στις μεταφορές 60,9%, στις κατασκευές 107,2%, στο χονδρικό εμπόριο 30,2%, στο λιανικό εμπόριο 34,4% στα τρόφιμα 79,8% και στην κλωστοϋφαντουργία 96,2%.
Η οικοδομή (κατασκευές) είναι από τους πρώτους πυλώνες που πλήττονται. Ο τουρισμός είναι ο δεύτερος, την επόμενη χρονιά αναμένεται μεγάλη πτώση της τουριστικής κίνησης και ακούγονται προβλέψεις για το κλείσιμο 900 τουριστικών μονάδων.

Η ναυτιλία είναι ο τρίτος πυλώνας: Στις αρχές του 2008 οι εισηγμένες στα αμερικανικά χρηματιστήρια ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες διέθεταν συνολική κεφαλαιοποίηση περί τα 19 δισ. δολάρια, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου η κεφαλαιοποίησή τους έφθασε στα 6,3 δισ. δολάρια σημειώνοντας απώλειες 13 δισ. δολαρίων.

Όλα αυτά κάνουν πολύ εύθραυστες τις ισορροπίες για το μέλλον...

Κ. Σαρρής, ksarris@pegasus.gr

==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.