ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σε όσους δίνουν στον ΑΣΕΠ αύριο!
Περίπου 70000 συνάδελφοί μας αύριο διαγωνίζονται για μια αξιοπρεπή δουλειά. Τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη και ας περάσει ο καλύτερος ή ο καλύτερα προετοιμασμένος!
Εμείς θα προσπαθήσουμε να αναρτήσουμε τις λύσεις των θεμάτων κάποιων γνωστικών αντικειμένων την Κυριακή ώστε να τα δουν όσοι ενδιαφέρονται.
Με την ευκαιρία διαβάστε και ένα ενδιαφέον κείμενο που μας έστειλε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Επιτυχόντων του ΑΣΕΠ (ΣΕΚΕΑ) τον οποίο και υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις!
"Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον πρώτο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το διορισμό εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το κλίμα τότε ήταν έντονο, καθώς ο διαγωνισμός διεξήχθη εν μέσω προπηλακισμού των υποψηφίων και την ΟΛΜΕ να οχυρώνεται πίσω από τη θέση της «όχι στην κατάργηση της επετηρίδας»....
Πράγματι κάποιοι άνθρωποι κινδύνευσαν ν' αδικηθούν από αυτήν την αλλαγή. Ήταν όσοι βρίσκονταν μια ανάσα από το διορισμό, είχαν ρυθμίσει τη ζωή τους με βάση αυτήν την προοπτική, και ξαφνικά ένιωσαν το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους.Έπειτα από πολλά έγιναν οι απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να γίνει ομαλή η μετάβαση από το σύστημα της επετηρίδας στο σύστημα του διαγωνισμού.
Η ιστορία
Το σύστημα διορισμού με την επετηρίδα είχε αποδειχθεί αναποτελεσματικό, διότι δημιουργούσε αποκλεισμούς. Ενώ ξεκίνησε ως ένα σύστημα προτεραιότητας, που λειτουργούσε άψογα για πολλά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων όλοι όσοι επιθυμούσαν διορίζονταν, όταν οι καθηγητές αυξήθηκαν πολύ, τότε άρχισε να δημιουργεί αποκλεισμούς, καθώς υπήρχαν πολλοί καθηγητές που αποκλείονταν από το διορισμό, απλά γιατί είχαν γεννηθεί αργά και δε θα έφτανε ποτέ η σειρά τους. Ήταν αναγκαία λοιπόν, προ δεκαετίας, η αλλαγή του συστήματος προσλήψεων. Έτσι με σταδιακά αυξανόμενα ποσοστά προσλήψεων καθιερώθηκε από τον κ. Αρσένη ο διορισμός μέσω του ΑΣΕΠ και τώρα, δέκα χρόνια μετά, έπρεπε να γίνονται όλοι οι διορισμοί μόνο μέσω του ΑΣΕΠ. Όμως, η κ. Γιαννάκου είχε άλλη γνώμη. Το σύστημα διορισμών που καθιέρωσε είναι πολύπλοκο, αφήνει παράθυρα για το διορισμό ημετέρων και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάθε χρόνο τον ακριβή αριθμό των διοριζομένων.
Το σημερινό αλαλούμ
Οι διορισμοί γίνονται τώρα ως εξής:
- Το 60% των θέσεων καλύπτεται από όσους κρίθηκαν επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (πέρασαν δηλαδή τη βάση).
- Το 40% των θέσεων καλύπτεται από εκπαιδευτικούς που είναι γραμμένοι στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών και κατατάσσονται σύμφωνα με την πραγματική τους υπηρεσία οι εκπαιδευτικοί.
- Πέρα από αυτά τα ποσοστά διορίζονται και όσοι έχουν συμπληρώσει μέχρι 30-6-2008 πραγματική υπηρεσία 30 μηνών.
Δεύτερη κατηγορία πέρα από τα ποσοστά είναι αυτοί οι εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει πραγματική υπηρεσία 24 μηνών και έχουν πιάσει σε ένα τουλάχιστον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τη βάση.
- Υπάρχει και τρίτη κατηγορία, πέρα από τα ποσοστά: είναι οι πολύτεκνοι. Αυτοί, επειδή έχουν πολλά παιδιά, χωρίς κανένα κριτήριο διορίζονται ως εκπαιδευτικοί όπου θέλουν.
Οι τρεις τελευταίες κατηγορίες είναι πέρα από τo 60-40, με αποτέλεσμα να αντιστρέφονται στην πράξη τα ποσοστά και οι διοριζόμενοι μέσω ΑΣΕΠ να αποτελούν τη μειοψηφία, αλλά και το υπουργείο Παιδείας να μην μπορεί να προγραμματίσει τον ακριβή αριθμό των εκπαιδευτικών που διορίζει, αφού υπάρχουν τρεις κατηγορίες διορισμών με απρόβλεπτο αριθμό διοριζομένων.
Όλοι όσοι διορίζονται εκτός ΑΣΕΠ έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και μάλιστα η προϋπηρεσία τους μοριοδοτείται, έχουν δηλαδή μπόνους και στο διαγωνισμό.
Η πίσω πόρτα
Μετράει ως προϋπηρεσία για την εγγραφή στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ), τα απογευματινά μαθήματα των λυκείων στα οποία οι προσλήψεις γίνονται χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο.
Αν έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη», που έλεγαν πριν από 50 χρόνια, ξεκινάς από την ΠΔΣ, αποκτάς σιγά σιγά προϋπηρεσία, εγγράφεσαι στον πίνακα των αναπληρωτών και κάποια στιγμή σε καλούν αναπληρωτή, οπότε μπαίνεις σε τροχιά διορισμού είτε στην κατηγορία του 40% είτε, αν περάσει καιρός, στον πίνακα αυτών που έχουν προϋπηρεσία 30 μηνών. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να παρακάμψει κάθε αντικειμενικό κριτήριο και να προσληφθεί μόνο και μόνο γιατί είχε τους κατάλληλους ανθρώπους να τον στηρίξουν.
Σίγουρα το ΑΣΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τρόπος διορισμού, γιατί είναι δύσκολο να κατατάξεις με ακρίβεια εκπαιδευτικούς μέσα από τρία γραπτά. Ειδικά τώρα που οι θέσεις οι οποίες διατίθενται για διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ λιγοστεύουν, ενώ οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν αυξάνονται.
Η αναλογία, όπως μπορείτε να δείτε στον πίνακα, αν εξαιρέσουμε δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές οικιακής οικονομίας, κυμαίνεται από 1/18 μέχρι το 1/151.
Πώς να ξεδιαλέξεις από τους 152 καθηγητές τον έναν που θα διοριστεί; Δεν είναι δυνατό να μπορεί να ξεχωρίσει ο ένας. Είναι αυξημένη η πιθανότητα του λάθους ή της τύχης, που μετράει περισσότερο από όσο θα έπρεπε σε τέτοιες αναλογίες. Και φυσικά αυτοί που δε διορίζονται δεν είναι ανεπαρκείς, ούτε αυτοί που διορίζονται είναι καλύτεροι. Αυτά θα μπορούσαν να ισχύουν σε λογικές αναλογίες.
Από την άλλη, κανείς δεν έχει προτείνει κάτι καλύτερο. Η ΟΛΜΕ (το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών) βρίσκεται ακόμη στην εποχή της επετηρίδας και δε βλέπει ή κάνει ότι δε βλέπει την πίσω πόρτα των διορισμών.
Ο τζίρος της απελπισίας :
Ειδικά φροντιστήρια έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν τους υποψηφίους στο διαγωνισμό να ξεπεράσουν τους υπολοίπους, δεκάδες βιβλία εκδίδονται με θέματα παιδαγωγικών και διδακτικής για τον ΑΣΕΠ. Ο τζίρος που αναπτύσσεται γύρω από το διαγωνισμό είναι πολύ μεγάλος. Αποδεικνύεται, ακόμη μια φορά, ότι τα φροντιστήρια τα δημιουργούν και τα συντηρούν οι διαγωνισμοί συμπλήρωσης θέσεων, που δεν έχουν καμία σχέση με τις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων. Το ίδιο ισχύει και για τις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στις ανώτατες σχολές.
Τι μπορεί να γίνει
Το λογικό είναι λοιπόν να γίνονται όλες οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και να μοριοδοτείται η προϋπηρεσία, όπως γίνεται και τώρα. Tο απίστευτο να διορίζονται όσοι είναι καρπεροί και κάνουν πολλά παιδιά και να «στραβώνουν» τα παιδιά των άλλων, αφού το μόνο προσόν διορισμού τους είναι ότι είναι πολύτεκνοι, πρέπει να καταργηθεί.
Ο ενιαίος πίνακας αναπληρωτών πρέπει να καταργηθεί, καθώς και κάθε άλλος τρόπος διορισμού, αφού δέκα χρόνια μετά την καθιέρωση του διαγωνισμού δεν έχουν έννοια μεταβατικές διατάξεις. Θα κλείσει ταυτόχρονα και η πίσω πόρτα, γιατί δεν έχει νόημα να κατηγορούμε όσους τη χρησιμοποιούν, αλλά όσους τους το επιτρέπουν.
Έτσι οι πιθανότητες διορισμού θα γίνουν πιο λογικές με αποτέλεσμα να είναι δυνατή στοιχειωδώς η επιλογή, που τώρα επηρεάζεται πολύ από την τύχη, δημιουργώντας επιπλέον αδικίες."
==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.