Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Κουτί της Πανδώρας και Blog-άρισμα στην λογοκρισία (1)


Είναι ένα Μεγάλο Θέμα και πρέπει με διαύγεια πνεύματος να μελετηθεί σε βάθος χρόνου.


Δύο τοποθετήσεις ως αρχή και στη συνέχεια θα αναδημοσιεύσουμε τι έχει γραφεί μέχρι τώρα και στο τέλος θα εκφράσουμε ολοκληρωμένα τις τελικές μας απόψεις μας.

1η. Είχαμε γράψει :


>>> "Πρώτα θα δούμε και μετά θα τοποθετηθούμε". <<<



Σαν ένα πρώτο συμπέρασμα, "εν θερμώ", μπορεί να δώσουμε ένα πρόχειρο τίτλο : "άνθρακες ο θησαυρός" και σαν δεύτερο λίγο πιο πιο προσεκτικό αλλά αυστηρά κριτικό :


"Η προσπάθεια της εκπομπής να απαξιώσει τους bloggers."

Μπορεί να ΜΗΝ τα κατάφερε απόλυτα σε αυτό τον "αντικειμενικό σκοπό" (έστω επιδιωκόμενο), αλλά σίγουρα όμως, παρ' όλες τις φαινομενικά ίσες αποστάσεις, σε στρογγυλέψεις και ωραιοποιήσεις, έριξε ένα μικρό ανάθεμα, με συνταγή απόλυτου φόβου, ιδιοτέλειας και αναξιοπιστίας, με μια συλλήβδην ανεξήγητη ισοπέδωση σχεδόν όλων των bloggers σε εγκυρότητα και αξιόπιστη έκφραση.

Το καλό είναι ότι άνοιξε ένας διάλογος, που προσωπικά θα τον εξαντλήσω μέχρι τη δικαίωση των απόψεων μας, διότι το blog είναι ένα φτηνό εργαλείο έκφρασης, των ΜΗ προνομιούχων πολιτών με ευχέρεια πρόσβασης στα ΜΜΕ και σ

υνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση όλων μας (ανεξαρτήτως επιδιώξεων) και εντάσσεται στη λεγόμενη "Δημοσιογραφία των Πολιτών"


Πρώτα να μιλήσουν οι ΜΗ συμμετέχοντες bloggers . . . αλλά έχουν άποψη για το θέμα

και είδαν την εκπομπή :


piazza del popolo
Σήμερα, μόλις 18 χρόνια μετά την ανακάλυψη του παγκόσμιου ιστού, του ίντερνετ δηλαδή, και ελάχιστα πριν την πρακτική καθιέρωσή του, υπάρχουν πάνω από 150 εκατομμύρια ιστοσελίδες. Στο ίντερνετ έχει ο καθένας πρόσβαση σε προφίλ εταιρειών, προϊόντα, προσωπικά ημερολόγια, ερωτικές εξομολογήσεις, αποκαλύψεις, αλλά και μεγάλα ψέματα. Μπορεί να έχουν γραφτεί σε έναν ουρανοξύστη στην 5η Λεωφόρο ή ακόμη και σε μία στάνη. Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι ένας ανώνυμος ποιητής, συγγραφέας, ειδικός ή να πιστεύει ότι είναι.
Αυτό που μετέτρεψε το ίντερνετ από επιστημονικό ενδεχομένως εργαλείο σε βάση ενός άλλου κόσμου ήταν η δυνατότητα του καθενός, όχι απλώς να έχει πρόσβαση, αλλά να δημοσιεύει ο ίδιος όσα πιστεύει, ανώνυμα και χωρίς λογοκρισία;
Είναι τελικά τα blogs το πεδίο ελεύθερης έκφρασης για τον καθένα, ή ένα ασφαλές μέσο για να διασυρθεί ο οποιοσδήποτε; Χρωστούν την «μ αγεία» τους, στην αλογόκριτη ανωνυμία του blogger; Που σταματά η παρρησία έκφρασης του blogger και που αρχίζει η υποχρέωση του να αυτολογοκρίνεται;
Μέσω των blogs ο οποιοσδήποτε έχει τη δυνατότητα να ικανοποιεί μια ανάγκη, μια φιλοδοξία, ή να οικοδομήσει μια καριέρα. Το ίδιο εύκολα όμως, μπορεί να συκοφαντήσει και να εκβιάσει.
Οι bloggers φαίνονται να είναι αυτοί που έχουν το «καρπούζι, έχουν και το μαχαίρι». Είναι εκδότες και δημοσιογράφοι και τα blogs δείχνουν να εξελίσσονται στους ισχυρούς της ενημέρωσης.
Δείτε την εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας» του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη που προβάλλεται στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, με θέμα τα blogs…

Info Press

Στην εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη Το Κουτί της Πανδώρας, οι μίζεροι έκαναν και πάλι το θαύμα τους εναντίον των Bloggers.
Τα ανούσια "καρφάκια" δεν έλλειψαν.

Ενώ τα Ελληνικά ΜΜΕ ακόμα ψάχνονται για τη "ζημιά", στο εξωτερικό έχουν βρει το δρόμο τους.


Ευτυχώς μας καλύπτουν οι νόμοι της California και το Ελληνικό κράτος για μία ακόμη φορά θέλει να ψηφίσει νόμο που δεν μπορεί να εφαρμόσει.

Η φρέσκια κοπέλα η Κωνσταντίνα Δελημήτρου ή κοινώς "Πσιλικατζού", έκανε καριέρα από το Blogging, προσλήφθηκε από εταιρεία και όπως μαθαίνουμε πάει μιά χαρά.
Να είσαι πάντα καλά Ντίνα.


Ο πολύ γνωστός Νίκος Δήμου που έχει εξαφανιστεί από τα ΜΜΕ, είπε πως ο κάθε άνθρωπος

γίνεται εκδότης με ένα Blog. Όπως είπε το Blog είναι δημοκρατία και ελπίζουμε να τον άκουσε ο υπουργός δικαιοσύνης.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο Νικόλας του Neolaia.gr, ο οποίος είναι φοιτητής.

Μπράβο Νικόλα με την παρέα σου.

Ο Κώστας Βαξεβάνης μίλησε μέσο Internet με ένα από τους παράγοντες του ΠΡΕΖΑ TV, ο οποίος δεν αποκάλυψε τον εαυτό του και πολύ καλά έκανε.
Μπράβο ΠΡΕΖΑ TV, τους έδωσες και καταλάβανε!!!

Κι ερχόμαστε στους αντιφρονούντες που σύμφωνα με τον Νίκο του Πρώτου Θέματος τα Blogs περιέχουν ανακρίβειες και μη διασταυρωμένες πληροφορίες.

Ο δε Μιχαηλίδης μίλησε για ανεξέλεγκτη δημοσιογραφική ερασιτεχνικότητα.

Είπε πως "υπάρχουν ωραία Blogs με ποιήματα", άντε γράψτε τα ποιηματάκια σας.

Ο Μιχαηλίδης είναι από αυτούς που υποτιμάει το μυαλό του μέσου Έλληνα, όπως είπε δεν είναι ικανοί να καταλάβουν ότι τα "μακριά αγγούρια" δεν κάνουν καλό.
Όμως δεν κατάλαβε πως επειδή εμείς οι πολίτες αντιληφθήκαμε τα "μακριά αγγούρια" της λεγόμενης ελεγχόμενης δημοσιογραφίας των ΜΜΕ που θεωρούν ότι είμαστε ηλίθια πρόβατα, δημιουργήσαμε τα Blogs τα οποία γίνονται η εναλλακτική ενημέρωση η οποία προσφέρεται δωρεάν (δίχως διαφημίσεις και δίχως αφεντικά) και οι πολίτες δεν είναι χαζοί... αντιλαμβάνονται τ

η διαφορά.
Και πόσοι δημοσιογραφίσκοι είναι διεφθαρμένοι διαπλεκόμενοι και μπαρουφιάζουν τον κόσμο κ. Μιχαηλίδη;
Αυτούς θα τους ξεμπροστιάσει κάποιος επαγγελματίας δημοσιογράφος;
Προτιμάμε να διαβάσουμε και μιά λανθασμένη είδηση σε Blog, παρά να πιστέψουμε έναν διεφθαρμένο επαγγελματία δημοσιογράφο.

Αντίθετα ο Μανώλης Σφακιανάκης, ο διευθυντής του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι δημοκρατικός και προοδευτικός άνθρωπος, είπε ότι τα Blogs είναι δημοκρατία και είναι ότι καλύτερο γίνεται στο Internet.


Κύριε Βαξεβάνη, ξεμπρόστιασε κάνα διεφθαρμένο διαπλεκόμενο δημοσιογραφίσκο σαν κι αυτούς που έγιναν πάμπλουτοι και άσε τους Bloggers, είναι Out Of Your League!!!

I-Reporter

Πριν λίγο είδα την εκπομπή του Κ.Βαξεβάνη "το κουτί της Πανδώρ

ας"(στον Alpha) για τα Blogs και το Internet στη χώρα μας. Σοβαρή προσέγγιση, για τον "μέσο τηλεθεατή" και όπως κατέληξε "είμαστε χειριστές του...ποντικιού μας στο γραφείο και όχι αρουραίοι". Ανέδειξε την νέα ανερχόμενη δύναμη της επαγγελματικής ενημέρωσης και ο Χ.Μιχαηλίδης, όσο και οι Β.Χωραφάς, Ν.Δήμου κ.α. έδωσαν σωστά το πλαίσιο και τη "φωτογραφία" του νέου μέσου. Οπως μου άρεσε και ο λόγος της "Ψιλικατ

ζούς" που περιέγραψε αυτό που πραγματικά πρέπει (και είναι) το Blogging για τους μη δημοσιογράφους (με την ουσία της οποίας συμφωνησε και ο κ.Σφακιανάκης της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος).


Με άλλα λόγια το επαγγελματικό δημοσιογραφικό Blogging δεν έχει την παραμικρή σχέση με όσους θέλουν να φορέσουν...το κοστούμι του δημοσιογράφου, του γιατρού,του συγγραφέα, του μανάβη και πάει λέγοντας. Ο καθείς στο είδος του και ο...λουμίδης στους καφέδες του, που έλεγε και εκείνη η διαφήμιση.

Η διαδικτυακή, σε παγκόσμιο επίπεδο ενημέρωση, απαιτεί τους καλλύτερους επαγγελματίες και δεν είναι ένας παιδότοπος ημιμαθών ερασιτεχνών που αίφνης ανακάλυψαν ...χαρά στα χέρια τους!

Ασφαλώς "η αγορά"(με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης) θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση σύντομα (κάτι που αρχίζει να συμβαίνει σταδιακά). Και θα επαναλάβουμε κάτι που δεν είπε ο Κ.Βαξεβάνης (που θα έπρεπε να ζητήσει τη γνώμη και της ΕΣΗΕΑ): Δημοσιογραφία δεν υπάρχει Ανώνυμα (όπως ο ίδιος δεν κάνει την εκπομπή του με...κουκούλα και με...ψευδώνυμο). Απο την δουλειά του κρίνεται και θα πάει στο ταμείο να εισπράξει το μισθό του. Οσοι λοιπόν ομνύουν στην ανώνυμη δημοσιογρα φία, είναι κοινοί λωποδύτες και απατεώνες(όπως σωστά περίεγραψε ο Ν.Δήμου οτι γινόταν όταν εφευρέθηκε η τυπογραφία)για να μην πούμε τίποτε χειρότερο.

Θα το ξαναπούμε επίσης εμείς απο εδώ: Οσοι καταφέρονται γενικά και συλλήβδην κατα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος είναι εχθροί της δημοκρατίας και δικοί μας και έτσι θα τους αντιμετωπίζουμε. Εαν έχω πρόβλημα με τον μανάβη μου δεν κατηγορώ συλλήβδην τους μανάβηδες ούτε πάω να κάνω τον μανάβη. Εαν έχω πρόβλημα με το γιατρό μου, δεν κατηγορώ όλους τους γιατρούς κ άθε είδους ούτε πάω να χειρουργήσω. Γενικοί αφορισμοί κατά του δημοσιογραφικού κόσμου και επαγγέλματος, φορώντας κουκούλα, απο εδώ τουλάχιστον θα αντιμετωπίζονται ως εχθροί μας και εχθροί της δημοκρατίας. Ξεκάθαρες κουβέντες και απλές.

Κι όταν ένας "κουκουλοφόρος" του διαδικτύου ασκεί κριτική σε έναν επαγγελματία δημοσιογράφο για κάτι που γράφει η λέει με την υπογραφή του(και αναλαμβάνει την ευθύνη), θα πρέπει να βγάζει την κουκούλα για να δούμε ΠΟΙΟΣ μιλάει. Και να έχει "τα άντερα" να πει την γνωμη του ή την άποψη του στο φως της ημερας. Οχι μέσα στους υπονόμους....

Το "αντάρτικο" της ενημέρωσης (όπως και κάθε...αντάρτικο) ΑΠΑΙΤΕΙ σοβαρότητα, υπευθυνότητα, επαγγελματισμό υψηλότατου επιπέδου, ευαισθησία και χιούμορ, τέχνη και καλαισθησία....και πολλά άλλα ακόμη. Εμείς προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, όπως είναι γνωστό.....

σίβυλλα


Με θέμα : " Κι όμως, στη χθεσινή εκπομπή του Βαξεβάνη, ο έγκυρος δημοσιογράφος του «Πρώτου Θέματος», κάποιος κύριος Νικητέας…"

…δεν έκανε παραπληροφόρηση με ραδίκια… όταν δήλωνε ότι οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων αποκάλυψαν το σκάνδαλο της στοάς Βατοπεδίου!

Μην το πάρει προσωπικά ο κύριος δημοσιογράφος, δεν έχουμε τίποτα μαζί του, αλλά ούτε καμία ιδιαίτερη συμπάθεια για κάποιο blog, όμως η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι οι εφημερί δες δεν έγραφαν λέξη, όσο για τα κανάλια...

Για να μην ξεχνιόμαστε...

To Press-gr αποκάλυψε...το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και "έστειλε" τον Βουλγαράκη στο σπίτι του! Για να μην λέει ο καθένας ό,τι του κατέβει...

Έπεται και συνέχεια . . .
==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.