Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Κουτί της Πανδώρας και Blog-άρισμα στην λογοκρισία (3)


Συνεχίζεται η καταγραφή των απόψεων :

To blog " Panic" , έγραψε :

" Περί κουτιού της Πανδώρας και blogs" :

Προς κύριο Βαξεβάνη

Μέχρι πρότινος η εκπομπή σας "Το κουτί της Πανδώρας" είχε δώσει πολύ θετικά δείγματα δημοσιογραφικής δουλειάς. Αν και αρκετοί σας έδωσαν συγχαρητήρια για τον τρόπο που προσεγγίσατε το θέμα των blogs, δυστυχώς από αυτό εδώ το post δεν θα εισπράξετε και νέα.
Ενδεχομένως η κριτική να είναι αυστηρή. Όμως ένας blogger δεν γίνεται να κρίνει το ίδιο με κάποιον που δεν παρακολουθεί blogs και απλά ακούει για τον ντόρο που γίνεται γύρω από αυτά.

Ως έμπειρος και καλός δημοσιογράφος θα έπρεπε να είχατε διαχωρίσει εξ αρχής το ζητούμενο του αφιερώματος σας.
Με τι ακριβώς θέλατε να ασχοληθείτε;
Με το τι είναι blogs;
Ποιά είναι η ιστορία των blogs, πως ξεκίνησαν και πως εξελίχθηκαν;
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με τα blogs;
Τι κατηγορίες blogs υπάρχουν;
Ποιά είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της έξαρσης των blogs;
Τι ιδιαιτερότητες έχουν τα blogs;
Απειλούν την παραδοσιακή δημοσιογραφία τα blog;
Πως γίνεται ένα blog να έχει μεγαλύτερη επισκεψημότητα από ένα portal

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα αποτελούν ταυτόχρονα και διαφορετικά θέματα που χρίζουν μεγάλη συζήτησης και όχι στριμόγματος σε τρία τέταρτα ίσα ίσα για να έχουμε ένα θέμα που πουλάει.

Δυστυχώς η εκπομπή που στήσατε ήταν εντελώς επιφανειακή και καθόλου ενδεικτική της σημερινής κατάστασης στην blogoσφαιρα.

Είναι δυνατόν από ένα τέτοιο αφιέρωμα να απουσιάζει η επίσημη έρευνα σχετικά με τις ηλικίες των bloggers, τι επίπεδο μόρφωση έχουν, σε ποιό κλάδο εργάζονται κλπ;


Θα ήταν πολύ πιο σωστό να ξεκινούσατε μία σειρά εκπομπών ώστε να ερευνήσετε σωστά το φαινόμενο και να ενημερώσετε τον κόσμο όπως οφείλει ένας ρεπόρτερ που σέβεται το λειτούργημα του: ολοκληρωμένα.

Επίσης με θέμα : "Ξε-blog-άρετε ρε...." έγραψε :


" Ο κύριος της φωτογραφίας (την τσιμπήσαμε από το info press) δήλωσε στην εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη ότι τα blogs γράφουν ανακρίβειες και μη διασταυρωμένες πληροφορίες.

Ναι κύριε Νικητέα. Έτσι είναι. Για την ακρίβεια περιέχουν τόσες ανακρίβειες όσες και τα δελτία ειδήσεων και οι εφημερίδες που βασίζονται στα blogs για να έχουν θέμα.

Ξέρετε μόνο ποια είναι η διαφορά;
Το blogs δεν μοιράζουν
DVD.
Ίσως γίνει κι αυτό κάποια στιγμή.

Άλλωστε μέσα από αυτό το blog έπεσε το πρώτο κάστρο που ήθελε τις εφημερίδες να έχουν ένθετα περιοδικά. Το panic-gr.blogspot.com όχι μόνο έχει ένθετο περιοδικό αλλά το δίνει και σε όποιο άλλο συνblogger θέλει για να το αναρτήσει στην δική του σελίδα.

Πριν λοιπόν κρίνει κάποιος τις ανακρίβειες ή όχι των blogs καλό θα είναι να σκεφθεί πρώτα αν το μέσο το οποίο εκπροσωπεί δεν στηρίζει την διαφημιστική του καμπάνια (και τις πωλήσεις) στις ταινιούλες (και ταινιάρες) που μοιράζει αλλά στις αποκαλύψεις ή το δημοσιογραφικό του έργο.

Τα blogs από την άλλη στηρίζουν την αναγνωσιμότητα τους μόνο στα όσα γράφουν. Πράγμα που σημαίνει πως ένας blogger που δεν εργάζεται στα media μπορεί να είναι πιο πετυχημένος για το δημοσιογραφικό του έργο από έναν που πληρώνεται για να γράφει σε μία εφημερίδα.

Αν όνειρο των δημοσιογράφων είναι να γίνουν ιδιοκτήτες dvd club, τότε οκ, πάσο.

Να θυμάστε όμως και κάτι ακόμα. Θέματα που η μόνη τους ουσία είναι ένα πήδημα ή ένα γυμνό τσιφτετέλι (σας παραπέμπουμε σχετικά στο θέμα από το IPanic Φεβρουαρίου) ακόμα κι αν υπάρχει ο φερετζές της Κυριακάτικης εφημερίδας δεν σημαίνει ότι δεν είναι επιπέδου VerySorry και Paparazzi (τα οποία μιας και το έφερε η κουβέντα τα βάζει ο Μάκης στο Zougla.gr ακολουθώντας το δικό μας concept online περιοδικού - Soryy Μάκη αλλά όπως και να το κάνουμε ήρθες δεύτερος).

Κλείνοντας να πούμε ότι τα blogs είναι απλά η ηλεκτρονική εξέλιξη των ήδη υπαρχόντων καταστάσεων, media, ηθών κλπ.

Τώρα αν κάποιοι τρέμουν για την νέα τάξη καλό θα είναι να κοιτάξουν να εξελιχθούν οι ίδιοι και όχι να πολεμήσουν τους άλλους.
Γιατί κάποιοι πόλεμοι χάνονται μόνο και μόνο γιατί κηρύσσονται

Και πριν ειπωθεί καμία μπαρούφα περί ανωνυμίας για τα όσα αναγράφονται σε αυτό το ποστ, να θυμίσουμε (ή να ενημερώσουμε όσους δεν γνωρίζουν), ότι το Panic Project μόνο ανώνυμο δεν είναι. "


==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.