Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΔΟΛ(ιο)σημιτικά : "“Θα δημοσιεύσω αυτό το γράμμα, αφού το λάβεις”. . .


http://www.makthes.gr/blog/

ΠΑΣΟΚ Στα όρια της ρήξης Σημίτης-Παπανδρέου Εκτυπώσιμη σελίδα

Ένα ακόμη εσωκομματικό πρόβλημα ανέκυψε αίφνης στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι σχέσεις Γιώργου Παπανδρέου - Κώστα Σημίτη κρέμονται πλέον από μια κλωστή, μετά την πρωτοβουλία του τέως πρωθυπουργού να δημοσιοποιήσει τη διαφωνία του στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ να τεθεί σε δημοψήφισμα η κύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας.

Του Άγγελου Μόσχοβα

Άπαντες αναρωτιούνται πού το πάει ο τέως πρωθυπουργός και γιατί επιλέγει την ευθεία αμφισβήτηση και τη σύγκρουση με τον διάδοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πολύ περισσότερο που ο Κ. Σημίτης είχε συμφωνήσει το 2005 με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, συντασσόμενος με την ομόφωνη άποψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Το ύφος και η χρονική συγκυρία που επιλέχθηκε για μια ακόμη δημόσια διαφοροποίηση του κ. Σημίτη προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση του κ. Παπανδρέου. Δεν είναι δυνατόν δύο ώρες πριν πάω να μιλήσω στη Βουλή να βγαίνει να τοποθετείται κατ' αυτόν τον τρόπο”, ήταν η φράση που του αποδίδεται, ενώ οι πλέον θερμοκέφαλοι εισηγούνται ακόμη και τη διαγραφή του τέως πρωθυπουργού! Ένα ακόμη στοιχείο ενόχλησης στη Χ. Τρικούπη είναι γιατί δημοσιοποιήθηκε η επιστολή από την πλευρά Σημίτη πριν καν την διαβάσει ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Σημίτης αναφέρει στην επιστολή του, η οποία αρχίζει με την προσφώνηση

Αγαπητέ Γιώργο”, ότι “με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι μετά από απόφασή σου το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κύρωση της νέας συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαφωνώ. Η πρακτική των κυβερνήσεων τόσο του πατέρα σου όσο και των δικών μου ήταν η κύρωση των συνθηκών από τη Βουλή”.

Ο τέως πρωθυπουργός εξηγεί τη θέση του λέγοντας ότιμακρόσυρτες διαδικασίες κύρωσης, όπως ένα δημοψήφισμα, η έκβαση του οποίου θα εξαρτάται από την πολιτική συγκυρία, αποδυναμώνουν τη θέση της και την επιρροή της χώρας” και συμπληρώνει ότι “υπάρχει ο κίνδυνος να αποτελέσουμε σε έναν ακόμη τομέα πρόβλημα”, ενώ δηλώνει την αδυναμία του να κατανοήσειγιατί πρέπει να αλλάξουμε την πάγια πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ”.

Στο υστερόγραφό του ο κ. Σημίτης προειδοποιεί τον κ. Παπανδρέου:

“Θα δημοσιεύσω αυτό το γράμμα, αφού το λάβεις”.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗ Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ
Μόλις έφτασε η επιστολή στην Χ. Τρικούπη και μετά το αρχικό σοκ, συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του γραμματέα του κινήματος Γιάννη Ραγκούση, του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Αθανασάκη, του εκπροσώπου Τύπου Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του γραμματέα της Κ.Ο. Δημήτρη Ρέππα, της διευθύντριας της Κ.Ο. Ρεγγίνας Βάρτζελη και του υπεύθυνου επικοινωνίας Παύλου Γερουλάνου.

Αμέσως μετά ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε σε αυστηρό ύφος ότι
η επιστολή Σημίτη είναι ακατανόητη και εκτός γραμμής, θυμίζοντας την αντιφατική στάση του μέσα σε τρία χρόνια, ενώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει συνεπές με τη δημοκρατική θέση που εγκρίθηκε ομόφωνα από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2005, την οποία υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή το ίδιο έτος.

Είναι σε όλους ακατανόητη η επιστολή του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ειδικά εφόσον ο ίδιος έχει το 2005 προσυπογράψει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνταγματική συνθήκη και έχει επιχειρηματολογήσει επ' αυτού και στη Βουλή”, τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης Χ. Τρικούπη - Ακαδημίας: “Η διαφοροποίηση σε αυτή τη συγκυρία αποπροσανατολίζει από τις προτεραιότητες του κινήματος, το οποίο οφείλει να δουλεύει συντεταγμένα και με αφοσίωση για όλα τα θέματα, τα οποία απασχολούν τον πολίτη”.

Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος λάβρος εναντίον του τέως πρωθυπουργού δήλωσε:

Ο κ. Σημίτης δεν κατάλαβε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο ίδιος και ό,τι άφησε πίσω του”.

  • “Δεν θέλω το ΠΑΣΟΚ να γίνει ουρά του ΣΥΝ”. Στενοί συνεργάτες του κ. Σημίτη απαντούσαν ότι “το 2005 επρόκειτο για το σύνταγμα και τώρα πρόκειται για αναθεωρητική συνθήκη. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα”. Χαρακτήριζαν “αστειότητες” όσα λέγονταν στο παρασκήνιο περί πρόθεσης του τέως πρωθυπουργού να προκαλέσει άλλου είδους εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και εκτιμούσαν ότι η στάση της ηγεσίας του κινήματος οφείλεται στην αντίδραση του ΣΥΝ.
  • Στον τέως πρωθυπουργό αποδίδεται συγκεκριμένα η φράση: Δεν θέλω το ΠΑΣΟΚ να γίνει ουρά του ΣΥΝ”.

  • Ωστόσο, άλλες πηγές από το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού έλεγαν ανοιχτά ότι αυτή η διαφοροποίησή του σηματοδοτεί την εγκατάλειψη της μέχρι τώρα τακτικής που τηρούσε: Είναι η πρώτη ένδειξη ότι ο Σημίτης στο εξής δεν θα σιωπά είτε για εσωτερικά είτε για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, τα οποία θεωρεί προβληματικά”, έλεγαν με νόημα.
  • Στην πλαίσιο της αναθέρμανσης της κινητικότητας Σημίτη, πολλοί εντάσσουν την ίδρυση ομίλου προβληματισμού από τον τέως πρωθυπουργό πιθανότατα εντός του Ιουλίου.
  • Στελέχη του βενιζελικού μπλοκ και πρώην ακραιφνείς υποστηρικτές του κ. Σημίτη εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού έγινε καθαρά επί του συγκεκριμένου ζητήματος, καθώς είναι γνωστό το ενδιαφέρον του για τα ευρωπαϊκά και “δεν έχει άλλου είδους προεκτάσεις”.
  • Παραδέχονταν πάντως ότι ούτε το ύφος της επιστολής ούτε το timing ήταν ορθά από την πλευρά Σημίτη. Πρόσθεταν πάντως, σε μια προσπάθεια να χαλαρώσουν την ένταση, ότι ο τέως πρωθυπουργός ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι πρέπει να διδάσκεσαι από την ιστορία”, αφού “η Ευρώπη πλήρωσε ακριβά την υπόθεση των δημοψηφισμάτων, δεδομένου ότι έχασε τη συνθήκη και άλλα τρία χρόνια”.

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.