Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Θέμα διεύρυνσης των αποζημιώσεων σε αλιείς εγείρεται λόγω των νεκρών ψαριών στον Μαλιακό

Πηγή: Express.gr
ΑΜΕΣΕΣ είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από την υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Ουσιαστικά προκαλούνται αλλαγές στον «χάρτη των αποζημιώσεων» της πρωτογενούς παραγωγής, αφού χρόνο με τον χρόνο απαιτούνται όλο και μεγαλύτερα κονδύλια για τη στήριξη των αλιέων.

Αυτή την περίοδο αποζημιώσεις αναμένεται να λάβουν μόνο οι παράκτιοι ψαράδες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για τις ζημιές που υπέστησαν από την τρίμηνη παρουσία φυτοπλαγκτόν πέρυσι στο Θρακικό Πέλαγος.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών της Νέας Περάμου, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αργύρης Καλλιανιώτης γνωστοποίησε ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν τον προσεχή μήνα. Οι αποζημιώσεις θα χορηγηθούν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν θα επαναληφθούν και τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση βεβαίως της διατήρησης του φαινομένου του φυτοπλαγκτόν.

Την ίδια στιγμή, σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν οι ψαράδες τεσσάρων νομών από το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στον Μαλιακό Κόλπο.

Τοξικά φύκια είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αιτία του θανάτου δεκάδων εκατομμυρίων ψαριών στον Μαλιακό, με αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει οι παραλίες της περιοχής με νεκρά ψάρια και οι ντόπιοι ψαράδες να βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία.

Τα μικροφύκια του γένους Chattonella και Karenia ανιχνεύτηκαν σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ως υπεύθυνα για τη μαζική εξόντωση ψαριών.

«Eνα μήνα τώρα η Φθιώτιδα ζει στον ρυθμό των τραγικών εξελίξεων στον Μαλιακό. Ο θάνατος των ψαριών έδωσε την αφορμή σε όλους να αναρωτηθούμε τι έχουμε και τι δεν έχουμε κάνει σε σχέση με τη ρύπανση του Κόλπου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας των Οικολόγων Πράσινων.

Ανεξάρτητα από τα αίτια του θανάτου των ψαριών, ο Μαλιακός φαίνεται καθαρά ότι έχει ανάγκη από μέτρα "έκτακτης ανάγκης" για τη σωτηρία του, όπως:

– Μόνιμη εγκατάσταση δικτύου σταθμών μέτρησης της ποιότητας των νερών του Kόλπου και των νερών του Σπερχειού.

– Αναβάθμιση του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΝΑΦ σε Διεύθυνση με την ανάλογη στελέχωση.

– Aμεση καταγραφή όλων των "εν δυνάμει" εστιών ρύπανσης, ιδιαίτερα των βιομηχανικών μονάδων και των ελαιοτριβείων.

– Αυστηρό έλεγχο και εφαρμογή της νομοθεσίας και της οδηγίας "ο ρυπαίνων πληρώνει". Αυστηρό έλεγχο στην εφαρμογή των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλες τις παλιές και νέες επιχειρήσεις.

– Aμεσο κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών κατά μήκος της κοίτης του Σπερχειού και αποκατάστασή τους.

– Eλεγχος για τη σωστή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών Λαμίας και Καμένων Βούρλων και άμεση επέκταση του βιολογικού καθαρισμού της Λαμίας.

– Πρόγραμμα για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών Σπερχειάδας - Μακρακώμης και Στυλίδας και αντίστοιχο έργο μεταφοράς των λυμάτων των οικισμών στον βιολογικό της Λαμίας.

– Εφαρμογή προγράμματος απονιτροποίησης όλων των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην κοιλάδα του Σπερχειού και ενίσχυση των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας.

Για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Μαλιακού απαιτείται ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Kόλπου, που να περιλαμβάνει εκείνες τις οικονομικές δραστηριότητες που είναι συμβατές με την προστασία του θαλάσσιου και του παράκτιου περιβάλλοντος.

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.