Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Το «κόκκινο ποτάμι της οργής» έφτασε μέχρι το Eυρωκοινοβούλιο


.
Υπόλογη η Ελλάδα για διαρκές σκάνδαλο της ρύπανσης του Ασωπού

Του Γιαννη Eλαφρου kathimerini

Το ποτάμι της οργής για τον Ασωπό ξεχείλισε κι έφτασε μέχρι το Eυρωκοινοβούλιο, όπου η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε υπόλογη για παραβίαση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα νερά. «Κόκκινο ποτάμι του θανάτου» χαρακτήρισε τον Ασωπό η γνωστή Aμερικανίδα ακτιβίστρια Eριν Μπρόκοβιτς, η οποία μίλησε για «ανθρωπιστική κρίση», που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε στην ημερίδα για τον Ασωπό η οποία συνδιοργανώθηκε την Μεγάλη Τετάρτη από τους Οικολόγους Πράσινους και το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού (που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Οινοφύτων), υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού κόμματος των Πρασίνων και με την υποστήριξη του ΣΚΑΪ.

Αθρόες παραβιάσεις

«Η τραγωδία του Ασωπού αφορά 200.000 πολίτες. Ηρθαμε στο Ευρωκοινοβούλιο αναζητώντας συμμάχους στον αγώνα μας για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας, έτσι ώστε να εφαρμόζονται και στην περιοχή μας οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί νόμοι», τόνισε ο κ. Θανάσης Παντελόγλου, πρόεδρος του Ι.Τ.Α.Π. Επιστήμονες από την Ελλάδα παρουσίασαν ενώπιον ευρωβουλευτών απ’ όλες τις πολιτικές πτέρυγες τα συγκλονιστικά στοιχεία του διαρκούς σκανδάλου της ρύπανσης του Ασωπού και του υδροφόρου ορίζοντα από τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών. Οι εκπρόσωποι των κατοίκων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στις Βρυξέλλες, είχαν επαφές και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία ενημέρωσαν για τις αθρόες παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Οπως φάνηκε από την παρέμβαση του εκπροσώπου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα και διευθυντή της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Δημήτρη Γιωτάκου, η κατάσταση αυτή δεν είναι άγνωστη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Γιωτάκος σημείωσε πως η Ελλάδα είναι υπόλογη για παραβίαση της σχετικής με τα ύδατα νομοθεσίας, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι παρουσιάζει στην Επιτροπή ελλιπή στοιχεία για το νερό! Κάλεσε δε σε ενεργοποίηση των πολιτών, έτσι ώστε να έρθει στο φως η πραγματική εικόνα.

Επιπλέον, ο ίδιος είπε ότι η Επιτροπή προτίθεται να θεσπίσει πολύ αυστηρά όρια για το εξασθενές χρώμιο, καθώς πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το συνδέει με πολύ σοβαρές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις.

Πάντως, οι κάτοικοι περιμένουν πιο πιεστικές και συγκεκριμένες ενέργειες από την Κομισιόν. Σε αυτό το πνεύμα, η κ. Μόνικα Φρασόνι, «συν-πρόεδρος» των Πρασίνων, τόνισε ότι «θα πιέσουν την Κομισιόν ώστε να κινήσει τη διαδικασία περί παράβασης οδηγιών της Ε.Ε. στην περίπτωση του Ασωπού».

Εξασθενές χρώμιο

«Την ανάγκη να διασφαλιστεί το δικαίωμα στο νερό και στην υπέροχη γης μας», υπογράμμισε η κ. Μπρόκοβιτς. «Οι συγκεντρώσεις του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό βρέθηκαν πέντε φορές μεγαλύτερες απ’ ότι στο Χίντλεϊ της Καλιφόρνιας», είπε η ίδια, αναφερόμενη στην υπόθεση που την έκανε διάσημη. Το εντυπωσιακό είναι ότι ήδη οι συγκεντρώσεις στο Χίντλεϊ ήταν 400 φορές πάνω από τα όρια των ΗΠΑ!

Μέσα σε αυτό το κλίμα η προσπάθεια του γ.γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Ευ. Μπαλτά να ωραιοποιήσει την κατάσταση προκάλεσε ένταση. Μάλλον διαφορετικός πρέπει να είναι ο ρόλος ενός υπουργείου που υποστηρίζει ότι ασχολείται και με το περιβάλλον.

Περισσότερα >εδώ<
==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.